Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση για τα οικονομικά της Τοπικής Διοίκησης

Εγινε ενόψει του έκτακτου συνεδρίου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος

Παρέμβαση στο προχτεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με αφορμή τη συζήτηση περί των οικονομικών που θα απασχολήσουν το έκτακτο συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος, έκανε ο εκλεγμένος σύμβουλος του ΚΚΕ Γιάννης Μανουσογιαννάκης.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως όλοι οι φορείς της Τοπικής ή της Περιφερειακής Διοίκησης, ευχαρίστως αναλαμβάνουν καινούριες αρμοδιότητες από το κράτος χωρίς όμως να διεκδικούν τελικά και να εξασφαλίζουν τους πόρους για να ικανοποιήσουν αυτές οι αρμοδιότητες. «Και όταν λέμε πόρους, εννοούμε από τον κρατικό προϋπολογισμό από τη φορολογία που επιβάλλεται στα λαϊκά στρώματα και είναι υπέρογκη. Και όχι με νέα, πρόσθετη φορολογία στην οποία καταφεύγουν για να μπορέσουν, ως ένα βαθμό, να ικανοποιήσουν αυτές τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν».

Παράλληλα, στάθηκε στο γεγονός πως το 2011 οι λειτουργικοί Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) για όλες τις Περιφέρειες ήταν 120,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2012 έπεσαν στα 86,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αντίστοιχοι επενδυτικοί το 2012 έφτασαν τα 13,8 εκατομμύρια έναντι 223,5 εκατομμυρίων ευρώ το 2011 σημειώνοντας μείωση 93,8%. «Από αυτούς, το πρώτο πεντάμηνο του 2013 δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ ενώ για το 2014 προβλέπεται μία μείωση, πάνω σε αυτά τα πετσοκομμένα, της τάξης του 7%».

Οπως τόνισε ο Γ. Μανουσογιαννάκης, το σημαντικό δεν είναι το πώς θα κατανεμηθούν αυτοί οι ελάχιστοι πόροι αλλά το πώς θα διεκδικηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι πόροι αυτοί για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. «Γιατί σε αντίθετη περίπτωση, αυτό που θα γίνει είναι να συρρικνώνονται οι υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρονται στους εργαζόμενους και αυτές που θα μένουν είναι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο να εμπορευματοποιούνται, να ιδιωτικοποιούνται, να τους πληρώνει δηλαδή ο ίδιος ο εργαζόμενος για πέμπτη ή έκτη ή 20ή φορά από το πενιχρό ή το ασήμαντο εισόδημα που έχει».

Η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι: «Να διεκδικήσει και η Περιφέρεια Αττικής την πλήρη κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών που έχουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι για τις ανάγκες τους. Να μη συρρικνωθούν τα εισοδήματα που έχουν. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να εξασφαλίσουμε μόνιμη σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους, να μειωθούν μέχρι να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ