ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαμαρτυρία σήμερα για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών

Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής συγκεντρώνονται το μεσημέρι γονείς και εκπαιδευτικοί

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς αποκάλυψε σοβαρά προβλήματα στα σχολεία: Τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών αλλά και μη εκπαιδευτικού προσωπικού (φύλακες, τροχονόμοι, καθαρίστριες), εκπαιδευτικοί στην ανεργία αντί στις σχολικές αίθουσες, άλλοι σε κινητικότητα προκειμένου να μπαλωθούν οι ελλείψεις. Σήμερα, στις 2.30 το μεσημέρι γονείς και εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δίνουν πρώτη απάντηση με κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής (Τσόχα 15 - 17).

Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλώντας στην κινητοποίηση, αναφέρει ενδεικτικά μία σειρά περιπτώσεις σχολείων από όπου λείπουν εκπαιδευτικοί: Στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας 3 δάσκαλοι, 13ο Δημοτικό Νίκαιας 1 δάσκαλος, 1ο Δημοτικό Ρέντη δάσκαλος ολοήμερου, 6ο Δημοτικό Ιλίου 7 δάσκαλοι, 2 δάσκαλοι ολοήμερου και τα παιδιά θα αποχωρούν από το σχολείο στις 11.30 π.μ., 14ο Δημοτικό Ηλίου 2 δάσκαλοι και τα παιδιά θα αποχωρούν από το σχολείο στις 12.30 το μεσημέρι, 3ο Δημοτικό Καματερού λείπει ένας δάσκαλος ολοήμερου. «Και ο κατάλογος είναι μεγάλος», σημειώνουν οι γονείς. Οπως επισημαίνουν, «με βάση την καινούρια υπουργική εγκύκλιο που έφθασε στις Διευθύνσεις το πρωί της 10ης Σεπτεμβρίου προβλέπεται ότι ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα δύναται να υπερβαίνει τους 25 κατά 10% και οι εκπαιδευτικοί διατίθενται κατά προτεραιότητα στα πρωινά τμήματα. Στα ολοήμερα ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας τους μέχρι νεοτέρας». Παράλληλα, με εμπιστευτική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας ξεκινά μία κινητικότητα εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εντός και εκτός ΠΥΣΠΕ προκειμένου να «μπαλωθούν» κενά με εκπαιδευτικούς οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «υπεράριθμοι» μετά το κλείσιμο ολοήμερων τμημάτων και συμπτύξεων.

Στην Περιφέρεια Αττικής θα συγκεντρωθούν και εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις 2 το μεσημέρι. Στην κινητοποίηση καλούν οι Σύλλογοι Ανατολικής Αττικής «Σωκράτης», Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου - Mεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης», Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», Ηλιούπολης, Π. Φαλήρου, Σαλαμίνας. Οπως αναφέρουν, «τα παιδιά που πετιούνται εκτός ολοήμερου προστίθενται στον κατάλογο των χιλιάδων παιδιών που βρίσκονται εκτός παιδικών σταθμών, στους νέους που θέλει να διώξει από το σχολείο η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας για να τους στείλει στη μαθητεία της τζάμπα εργασίας». Στη συγκέντρωση καλεί η ΔΟΕ.

  • Την αντίθεσή του στη σύμπτυξη των τμημάτων της Β' τάξης του 3ου Γυμνασίου Αγ. Αναργύρων καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων. Οπως σημειώνει μεταξύ άλλων, από τα 4 τμήματα των 20, δημιουργούνται 3 τμήματα των 27 μαθητών, με αρκετά παιδιά να αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.
Από τη Δευτέρα αρχίζουν οι απεργίες

Σε απεργίες προχωρούν την επόμενη βδομάδα οι εκπαιδευτικοί. Οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη ξεκινούν πενθήμερη απεργία ενώ χτες η ΔΟΕ αποφάσισε 48ωρη απεργία στις 18 και 19 Σεπτέμβρη. Σε απεργία προχωρούν στις 16 και 17 Σεπτέμβρη και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια διοργανώνεται συλλαλητήριο στο οποίο καλούν οι παραπάνω εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.

Η χτεσινή Ολομέλεια προέδρων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας δεν είχε την απαραίτητη απαρτία καθώς δεν συγκεντρωνόταν ο απαιτούμενος αριθμός αποφάσεων γενικών συνελεύσεων. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και από το βήμα της Ολομέλειας κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και σε γενικές συνελεύσεις στις 19 Σεπτέμβρη για εκτίμηση της κατάστασης και συνέχιση των κινητοποιήσεων. Σημείωσαν ότι τις επόμενες μέρες οι Σύλλογοι πρέπει να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την επιτυχία της απεργίας, να διοργανώσουν περιοδείες, συσκέψεις, πρωτοβουλίες ενημέρωσης γονιών και σωματείων εργαζομένων, να γίνει η επιτυχία της απεργίας η βάση για κλιμάκωση του αγώνα. Απαντώντας και στις παρατάξεις που περιορίζουν τον αγώνα σε κλαδικά αιτήματα ή αρνούνται να θίξουν την ουσία των αναδιαρθρώσεων, οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ μίλησαν για την επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα. Επίθεση που πηγάζει από την πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων, για τη σύνδεση της οικονομίας με την εκπαίδευση σημειώνοντας ότι το «νέο» σχολείο της αγοράς πετά έξω το δικαίωμα στη μόνιμη δουλειά.

Σε αποδιοργάνωση η τεχνική εκπαίδευση

Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να επανέλθουν οι καταργημένοι τομείς και ειδικότητες στη δευτεροβάθμια τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση απαίτησαν χτες το μεσημέρι εκπαιδευτικοί οι οποίοι βρίσκονται από τον Ιούλη σε καθεστώς διαθεσιμότητας με κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας.

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με μαθητές των ΕΠΑΛ να περιμένουν τους εκπαιδευτικούς των ειδικοτήτων που είχαν επιλέξει στα σχολεία. Οι μαθητές της Β' τάξης για να διδαχτούν τις ειδικότητες που είχαν από τον Ιούνη κληθεί να επιλέξουν και της Γ' τάξης για να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους. Για τους 2.100 εκπαιδευτικούς που βρέθηκαν το καλοκαίρι σε καθεστώς διαθεσιμότητας μετά από πολλά χρόνια υπηρεσίας στα σχολεία, το εργασιακό, ασφαλιστικό μέλλον παραμένει αβέβαιο ενώ προς το παρόν επιβιώνουν με το 75% του μισθού.

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, κατά τη χτεσινή συνάντηση με αντιπροσωπεία της συντονιστικής επιτροπής που έχει συσταθεί, ο γγ του υπουργείου επανέλαβε τις εξαγγελίες που έκανε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας για απορρόφησή τους σε 925 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών στα δημόσια ΙΕΚ, σε 325 θέσεις διοικητικών και σε άλλες δομές κατάρτισης που φτιάχνονται με το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

Την άμεση επαναφορά των τομέων ειδικοτήτων Υγείας, Πρόνοιας και Βρεφονηπιοκόμων στο σχολείο ζητούν ο Σύλλογος Γονέων και το 15μελές μαθητικό συμβούλιο του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς και η Ενωση Γονέων Καλαμαριάς. Το κοινό υπόμνημα των παραπάνω φορέων κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδ. Κωνσταντινίδης και Ελ. Γερασιμίδου. Μεταξύ άλλων, γονείς και μαθητές σημειώνουν ότι στον τομέα υγείας και πρόνοιας που καταργήθηκε φοιτούσαν 200 περίπου μαθητές και μαθήτριες στη Β' και Γ' Λυκείου, οι ειδικότητες αυτές προσφέρονται στα ιδιωτικά ΙΕΚ με δίδακτρα, ενώ δε διορίστηκαν έγκαιρα οι εκπαιδευτικοί για την εξέταση των μετεξεταστέων στις παραπάνω ειδικότητες.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Σοβαρά προβλήματα στην καθαριότητα των σχολείων

Κάλεσμα οργάνωσης της πάλης από το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Καθαριστριών

Μόνο με το 40% περίπου των εργαζομένων στην καθαριότητα λειτουργούν τα σχολεία στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των εργαζομένων και δεν έχουν κληθεί να αναλάβουν καθήκοντα. Δηλαδή, 6 στους 10 εργαζόμενους, ενώ θα έπρεπε από τις αρχές του Σεπτέμβρη, να βρίσκονται στα σχολεία για την καθαριότητα και την προετοιμασία τους, δεν πήγαν για δουλειά. Τα σχολεία που δεν υπηρετεί προσωπικό αορίστου χρόνου, δεν έχουν πλέον ούτε μία καθαρίστρια(!) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγιεινή μαθητών και προσωπικού.

Αυτά επισημαίνει το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Συνδικαλιστών Καθαριστών - Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων (συμμετέχουν τα σωματεία Πειραιά, Λάρισας, Μαγνησίας, Εβρου, Βέροιας, Νάουσας και οι Επιτροπές Αγώνα Αθήνας και Πάτρας), καλώντας τα πρωτοβάθμια σωματεία να προχωρήσουν άμεσα σε συνεδριάσεις ΔΣ και Γενικές Συνελεύσεις, να οργανώσουν την πάλη διεκδικώντας:

  • Καμία απόλυση - καμία διαθεσιμότητα, ανάκληση όλων των απολύσεων.
  • Να ανανεωθούν, άμεσα, οι συμβάσεις μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με πλήρη σταθερή εργασία, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.
  • Οχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών - καθαριστριών για καθαρά σχολεία, που πηγαίνουν κυρίως παιδιά της εργατικής τάξης - κατάργηση της μερικής απασχόλησης.
  • Καμία σύμπραξη του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα - κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία.
Το πρόγραμμα του Δ. Κουτσούμπα στη Θεσσαλονίκη

Τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, στo πλαίσιo της 78ης ΔΕΘ. Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι το ακόλουθο:

  • Σήμερα Παρασκευή

12.30 μ.μ.: Θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα C του συνεδριακού κέντρου «Νικόλαος Γερμανός».

5 μ.μ.: Θα επισκεφθεί τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ - Helexpo.

7 μ.μ.: Θα συναντηθεί με σωματεία και εκπροσώπους εργαζόμενων στο Κέντρο Πολιτισμού «Χ. Τσακίρης» στη Σταυρούπολη.

  • Αύριο Σάββατο

10.30 π.μ.: Θα επισκεφθεί το διαλογητήριο οπωροκηπευτικών «Ατλας φρουτ ΑΒΕΕ» στην Κρύα Βρύση Πέλλας.

12.30 μ.μ.: Θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους της ΕΤ3 στις εγκαταστάσεις της στη Λεωφόρο Στρατού.

9.30 μ.μ.: Θα μιλήσει στο 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που θα πραγματοποιηθεί στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μην εγκλωβιστεί ο αγώνας στη δικομματική αντιπαράθεση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη νέα σχολική χρονιά

Σε ανακοίνωσή του για τη νέα σχολική χρονιά το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς ήρθε να επιβεβαιώσει τα τεράστια προβλήματα και τις ελλείψεις των σχολείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη Δυτική Αθήνα και σε σύνολο περίπου 120 δημοτικών σχολείων, υπάρχουν πάνω από 90 κενά σε δασκάλους και πάνω από 170 σε άλλες εκπαιδευτικές ειδικότητες.

Την τραγική κατάσταση των σχολείων συμπληρώνουν το νέο πιο ταξικό Λύκειο, οι διαθεσιμότητες και η κινητικότητα των εκπαιδευτικών, τα ολοήμερα σχολεία που είναι στον αέρα, η διαλυμένη Ειδική Αγωγή, οι συμβασιούχοι καθαριστές/τριες που είναι στην ανασφάλεια, οι εκατοντάδες μετεξεταστέοι μαθητές των καταργημένων ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ που περιμένουν ακόμα καθηγητές για να δώσουν προαγωγικές εξετάσεις.

Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να δυναμώσει ο κοινός αγώνας γονιών - εκπαιδευτικών - μαθητών για το λαϊκό δικαίωμα στην Εκπαίδευση, ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που οξύνει τα προβλήματα των σχολείων και φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας.

Αυτός ο αγώνας μπορεί να έχει προοπτική αν στοχεύσει στην ικανοποίηση της ανάγκης για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά, αν δεν εγκλωβιστεί στη δικομματικού τύπου αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπερασπίζονται τον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο ανάπτυξης της ΕΕ και του κεφαλαίου, που γεννά και τα προβλήματα στην Παιδεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ