ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Κατάσχεση σπιτιού άνεργης για χρέος 751 ευρώ!

Ανεργη κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της από το Δήμο Αθήνας για χρέος 751,35 ευρώ! Οσο κι αν ακούγεται απίστευτο, η διοίκηση του Δήμου, εφαρμόζοντας το «γράμμα του νόμου», χωρίς καμία ντροπή, προχώρησε σε έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης, για το προαναφερόμενο χρέος που αφορά έργο αποχέτευσης στέλνοντας για ακόμα μία φορά μήνυμα ότι όποιος χρωστάει ακόμα και... ένα ευρώ θα πληρώσει, όποιο δράμα κι αν βιώνει.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κατά πληροφορίες, η - άνεργη πλέον - ιδιοκτήτρια είχε προχωρήσει σε ρύθμιση με το Δήμο ώστε να καταβάλλει το ποσό με δόσεις. Κατέβαλε κάποιες, αλλά λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν μπόρεσε να πληρώσει τις υπόλοιπες, οπότε η διοίκηση του Δήμου ανέθεσε σε δικαστικό επιμελητή να συντάξει έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αξία του ακινήτου (βρίσκεται στο λόφο Σκουζέ) που κινδυνεύει να βγει στο «σφυρί» εκτιμήθηκε σε 200.000 ευρώ, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς σε περίπτωση πλειστηριασμού σε 160.000 ευρώ.

Η εξωφρενική και ανάλγητη απόφαση προστίθεται σε μια καθημερινή πλέον πρακτική που ακολουθείται από μια σειρά δημοτικές αρχές απέναντι σε ανθρώπους που βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν είτε μικρές είτε μεγάλες οφειλές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν.

Για παράδειγμα, πάλι η δημοτική αρχή Αθήνας το Μάρτη απειλούσε με κατασχέσεις και αναγκαστικούς πλειστηριασμούς ακινήτων στη συμβολή των οδών Κύπρου και Πατησίων, επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν συμβάλλει, βάσει των προβλεπόμενων σε σχετικό νόμο, χρηματικά στο ποσό της απαλλοτρίωσης εκεί οικοπέδου. Τουλάχιστον σε εκείνη την περίπτωση ιδιοκτήτης κινδύνευε να χάσει το σπίτι του για χρέος 7.195 ευρώ...

Σε κάθε περίπτωση, είναι αδιανόητο ότι σε τέτοιους καιρούς γενικευμένης ανέχειας για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, η δημοτική αρχή, υλοποιώντας το καθαρά εισπρακτικό και φορομπηχτικό θεσμικό πλαίσιο των κυβερνήσεων, στην ίδια αντιλαϊκή ρότα χαρατσώματος των δημοτών, να κινεί διαδικασίες για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ενώ οι λαϊκές οικογένειες δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμα και για τα βασικά.

Ηδη, χτες είχαμε μια πρώτη παρέμβαση των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ στην Αθήνα προς τη δημοτική αρχή (εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγων, ΔΡΑΣΗΣ), ώστε να σταματήσει η διαδικασία της κατάσχεσης. Παρέμβαση για να σταματήσουν τέτοιες διαδικασίες αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα στις 10 το πρωί, στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου Αθήνας (οδός Λιοσίων 22) και η Λαϊκή Επιτροπή 3ου-4ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων.

Για να αντιληφθεί ο λαός το μέγεθος του εμπαιγμού, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης πρόσφατα συμμετείχε στην περιβόητη πρωτοβουλία 5 δημάρχων της χώρας με στόχο, όπως διακηρύσσουν, να υπάρξουν παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της «κοινωνικής πολιτικής» και της «βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών προς τον πολίτη». Κοροϊδεύουν τον κόσμο...

Θυμίζουμε τέλος ότι τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι διαδικασίες κατάσχεσης σπιτιών ανέργων, όπως η περίπτωση του άνεργου μεταλλεργάτη στο Πέραμα για χρέη στην εφορία, καθώς εκείνη άλλου άνεργου στον Πειραιά για χρέη στην ΕΥΔΑΠ. Μετά από δυναμική παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου οι κατασχέσεις δεν προχώρησαν.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ
Κόβουν το νερό σε νοικοκυριά λόγω χρεών

Ανακοίνωση των Κομματικών Οργανώσεων Θέρμης του ΚΚΕ

Την ανάλγητη και ταξική επιλογή της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης και της διοίκησης του Δήμου Θέρμης, που προχωρούν σε διακοπές υδροδότησης λόγω χρεών σε δεκάδες λαϊκά νοικοκυριά του δήμου, ανάμεσά τους σε οικογένειες ανέργων, φτωχών εργατών επαγγελματιών και αγροτών, συχνά και με προβλήματα υγείας, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στους φουσκωμένους λογαριασμούς, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι κομματικές οργανώσεις Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΥΑ Θέρμης έχει εκδώσει εντολές για τη διακοπή της υδροδότησης λόγω χρεών σε περίπου 150 σπίτια. Τις προηγούμενες μέρες, στα Βασιλικά οι κάτοικοι εμπόδισαν τα συνεργεία να πραγματοποιήσουν τις διακοπές υδροδότησης, ενώ η επιχείρηση συνεχίστηκε και στο Ν. Ρύσιο.

Με ανακοίνωσή τους οι ΚΟ Θέρμης του ΚΚΕ σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα, σχετικά με την πρακτική της διοίκησης του δήμου: «Είναι η ίδια δημοτική αρχή που στήριξε και εξακολουθεί να στηρίζει την αντιλαϊκή "νομιμότητα", που έχει κάνει τη χρήση του νερού, ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για τα λαϊκά νοικοκυριά του δήμου μας. Που επικαλείται τη "βιωσιμότητα" της επιχείρησης σε βάρος των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων του δήμου. Η ίδια που παρά τις έντονες και μαζικές αντιδράσεις των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής, έχει διαμορφώσει τιμολόγια τέτοια, που σε ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα ξεπερνούν και το διπλάσιο του κόστους που πλήρωναν τα λαϊκά νοικοκυριά στην αρχή της θητείας της».

Οι ΚΟ Θέρμης καλούν τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη και να απαιτήσουν:

Καμία διακοπή του νερού σε λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν. Καμιά λαϊκή οικογένεια χωρίς νερό. Μείωση των δημοτικών τελών κατά 50% για τα λαϊκά νοικοκυριά, στους αυτοαπασχολούμενους μικροεπαγγελματίες και αγρότες. Κατάργηση του ΦΠΑ, του συντελεστή 80% και των παγίων σε ύδρευση αποχέτευση. Απαλλαγή δημοτικών τελών για τους άνεργους συμπολίτες μας και τις ευπαθείς ομάδες (άπορους, πολύτεκνους, ανάπηρους, νεφροπαθείς κλπ) με δίκαια και επαρκή εισοδηματικά κριτήρια.

Πλήρη κρατική χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων έργων διαχείρισης του νερού. Δημιουργία ενιαίων δημόσιων φορέων διαχείρισης νερού, μελέτης και κατασκευής δημοσίων έργων, Ενέργειας κλπ για τη μείωση του κόστους που αποθησαυρίζεται στα κέρδη των ομίλων που δραστηριοποιούνται στους αντιστοίχους τομείς και φορτώνονται στις πλάτες του λαού.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ανάμεσα σε κρατούμενους αλβανικής και κουρδικής καταγωγής σημειώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, στις φυλακές Κορυδαλλού. Η ένταση ξεκίνησε στη Δ' πτέρυγα και μεταφέρθηκε στη Γ' και στη Β'. Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν 20 άτομα. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατάφεραν να τους ηρεμήσουν και να τους οδηγήσουν στα κελιά τους. Οι περισσότεροι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Το περασμένο Σάββατο στις φυλακές Δομοκού μετά από συμπλοκή ένας 33χρονος έχασε τη ζωή του.

ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΕ η υπόθεση της δολοφονίας της 84χρονης γυναίκας που βρέθηκε τεμαχισμένη στη Ραφήνα. Δράστης του εγκλήματος είναι ο 28χρονος εγγονός της, ο οποίος τη σκότωσε και την τεμάχισε στο σπίτι όπου έμενε η γερόντισσα στα Πατήσια και στη συνέχεια τη μετέφερε στο σημείο όπου βρέθηκε.

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΔΗΜΩΝ: Οι όροι και η διαδικασία χορήγησης δανείων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), τα ΝΠΔΔ των ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ και τα νομικά πρόσωπα που κινούνται στο πλαίσιο της σύμπραξης Δημοσίου - Ιδιωτικού τομέα, καθορίζονται με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε χτες, για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο ΣΤΕ. Τα δάνεια αυτά θα χορηγούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για έργα οδοποιίας, ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, ανάπλασης πλατειών, διαμόρφωσης πάρκων - παιδικών χαρών, διαμόρφωσης κοινοχρήστων χώρων, κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων, έργων ύδρευσης, αθλητικών κέντρων, κολυμβητηρίων, κοιμητηρίων, δημοτικών ιατρείων, γεωτρήσεων, απορριμμάτων κ.ά.

ΔΥΟ ΤΡΟΧΑΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ με 4 νεκρούς και 4 τραυματίες σημειώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή της Καισαριανής.

Επεισόδια των νεοναζί σε γιορτή μίσους

Επεισόδια προκάλεσαν οι νεοναζί την Κυριακή στο Μελιγαλά Μεσσηνίας σε γιορτή μίσους που διοργανώθηκε εκεί. Με φράσεις, όπως «καραγκιόζη», «καραγκιόζηδες», «άντε ρε» και «νταηλίκι» που κραύγαζε ο νεοναζί βουλευτής Παναγιώταρος, επιτέθηκαν στο δήμαρχο, άλλους παρευρισκόμενους, τους προπηλάκισαν και τους έδιωξαν για να γιορτάσουν τη χολεριασμένη γιορτή τους μόνοι τους. Από την ένταση που προκάλεσαν οι νεοναζί τραμπούκοι, ένιωσαν δυσφορία και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Καλαμάτας ένας άντρας και μια γυναίκα.

Παρέμβαση εισαγγελέα για δηλώσεις Καμμένου

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελου Μαδεμλή, προκάλεσε η προτροπή που απηύθυνε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη ΔΕΘ, προς τους κατοίκους της Χαλκιδικής, να «λιντσάρουν» τον δήμαρχο Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα. Ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών έδωσε εντολή στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης Σ. Κακάλη να σχηματιστεί δικογραφία για το αδίκημα του άρθρου 184 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο «όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών».

«Ανοίγει» ξανά η υπόθεση εξαφάνισης 502 παιδιών

Τη διενέργεια συμπληρωματικής κύριας ανάκρισης για την εξαφάνιση 502 παιδιών Αλβανών Ρομά από το κρατικό ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα», που είχαν τοποθετηθεί την περίοδο 1998-2002, παρήγγειλε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Παν. Φάκου. Την υπόθεση ανέσυρε από το αρχείο άγνωστων δραστών, στην οποία είχε τεθεί το 2005, η Εισαγγελία ύστερα από σειρά σχετικών δημοσιευμάτων. Στο παρελθόν είχε διενεργηθεί κυρία ανάκριση, ύστερα από καταγγελίες, στο πλαίσιο ποινικής δίωξης για αρπαγή ανηλίκων κατά συρροή.

Σεισμοί στην Αμφίκλεια

Δύο σεισμικές δονήσεις η πρώτη 4,5 βαθμών και η δεύτερη 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν χτες το απόγευμα στην περιοχή της Αμφίκλειας. Ο δεύτερος σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στους Νομούς της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Αττικής. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές. Να σημειωθεί ότι και οι δύο νέες δονήσεις προέρχονται από τον ίδιο εστιακό χώρο που είχε δώσει στις αρχές Αυγούστου το σεισμό των 5,4 Ρίχτερ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ