ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Δώδεκα νεκροί σε στρατιωτική εγκατάσταση

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επίκεντρο φονικής επίθεσης δίχως ξεκάθαρα κίνητρα έγινε, χτες λίγο μετά τις 8.00 π.μ τοπική ώρα, κτίριο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στη συνοικία Νέιβι Γιαρντ στα νοτιοανατολικά της Ουάσιγκτον. Οι δράστες του περιστατικού, που υπολογίζονται σε 3, προκάλεσαν το θάνατο 12 ατόμων (σύμφωνα με τον αρχηγό της Αστυνομίας) και τον σοβαρό τραυματισμό τουλάχιστον 10 ατόμων, εκ των οποίων κάποιοι φέρουν πολλαπλά τραύματα και νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Το συμβάν έληξε με το θάνατο ενός δράστη, σχετικά με την ταυτότητα του οποίου δεν έγιναν γνωστά σημαντικά στοιχεία, παρά μόνο πως είχε αμφίεση με χαρακτηριστικά στρατιωτικής στολής. Δεν διευκρινίστηκε εάν ήταν στρατιωτικός. Αστυνομικοί αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον δήλωσαν πάντως πως συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων δύο δραστών που φορούσαν επίσης στρατιωτικές στολές.

Στη διάρκεια του περιστατικού οι αρχές της Ουάσιγκτον διέταξαν το άμεσο κλείσιμο των σχολείων της περιοχής για προληπτικούς λόγους και την αναστολή της απογείωσης αεροσκαφών από το αεροδρόμιο της πόλης.

HΠΑ
Καταστροφικές πλημμύρες

Μεγάλες οι καταστροφές στο Κολοράντο
Μεγάλες οι καταστροφές στο Κολοράντο
ΝΤΕΝΒΕΡ.--

Νέες καταιγιστικές βροχοπτώσεις διέκοψαν χτες τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων του στρατού και των τοπικών αρχών για τον εντοπισμό των πάνω των 1.000 ανθρώπων που αγνοούνται από τις καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν εδώ και μία βδομάδα την πολιτεία του Κολοράντο, κατά τις οποίες πνίγηκαν τουλάχιστον 7 άτομα και έμειναν άστεγες πάνω από 11.000 οικογένειες καθώς καταστράφηκαν πάνω από 17.000 κτίρια και σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές στο οδικό δίκτυο ορεινών και πεδινών περιοχών...

Το βράδυ της Κυριακής ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε τις πλημμυρισμένες περιοχές του Κολοράντο (που καλύπτουν μια έκταση ίση με 11.655 τετραγωνικά χιλιόμετρα!) «ζώνη καταστροφής» προκειμένου να αποδεσμευτούν τα πρώτα ομοσπονδιακά κονδύλια.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ
Ενισχυμένος ο ένας πόλος διαχείρισης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ως πρόκριμα για το αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών εκλογών θεωρούν τη νίκη που πέτυχαν την Κυριακή οι Χριστιανοκοινωνιστές, σύμμαχοι της Γερμανίδας Καγκελάριου Αγγελα Μέρκελ, στις εκλογές που διεξήχθησαν προχτές στη Βαυαρία για την εκλογή νέας 180μελούς πολιτειακής Βουλής.

Οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του Χορστ Ζεεχόφερ πήραν το 49% των ψήφων εξασφαλίζοντας απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την επάνοδό τους στην εξουσία πέντε χρόνια μετά από τις προηγούμενες εκλογές. Αντίθετα, συντριπτική ήττα υπέστησαν οι κυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) του υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ, που δεν κατάφεραν να πιάσουν ούτε το πλαφόν του 5% (αλλά μόλις 3%). Ο Ρέσλερ παραδέχθηκε την ήττα διακρίνοντας, εντούτοις, μία «ευκαιρία» για «αφύπνιση» των ψηφοφόρων του κόμματός του ώστε να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους στις εκλογές της Κυριακής. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στις εκλογές της Βαυαρίας πήρε το 19,9 % των ψήφων, εξασφαλίζοντας δηλαδή ένα ελαφρώς καλύτερο αποτέλεσμα από το ιστορικό του χαμηλό του 18,6% που κατέγραψε το 2008.

Πάντως και με το αποτέλεσμα του FDP, που μπορεί να εκφραστεί και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, φουντώνουν τα σενάρια -που άλλωστε προωθεί και το γερμανικό κεφάλαιο- για ανάγκη μεγάλου συνασπισμού χριστιανοδημοκρατών με τους σοσιαλδημοκράτες.

ΙΝΔΙΑ
Επιτυχής δοκιμή πυραύλου

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Στην επιτυχή δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, ικανού να φέρει πυρηνικές κεφαλές προχώρησε η Ινδία, την περασμένη βδομάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν, ο πύραυλος «Agni-V», μπορεί να φτάσει το Πεκίνο και την Ευρώπη και είναι σαφώς βελτιωμένος από τον «Agni» και τον «Fire». Η ενίσχυση και ανάπτυξη του οπλοστασίου της Ινδίας, εντάσσεται στην κούρσα των εξοπλισμών που διαπιστώνεται στην ευρύτερη περιοχή της ασιατικής ηπείρου. Η Ινδία επιθυμεί να έχει το προβάδισμα στα πυρηνικά όπλα έναντι του Πακιστάν, με το οποίο βρίσκεται σε συνεχή διαμάχη, αλλά και να μην υστερεί έναντι της Κίνας, η οποία επίσης ανανεώνει και ενισχύει τους εξοπλισμούς τους, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

BAΡΣΟΒΙΑ.-- Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί εργαζόμενοι και συνδικαλιστές διαδήλωσαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, συνεχίζοντας για τέταρτη μέρα τις κινητοποιήσεις, με αιτήματα τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Ντόναλντ Τασκ.

ΜΕΞΙΚΟ.-- Επιχείρηση στην κεντρική πλατεία Σόκαλο της πόλης του Μεξικού πραγματοποίησαν την Παρασκευή το βράδυ οι δυνάμεις καταστολής της αστυνομίας για να απομακρύνουν εκπαιδευτικούς οι οποίοι διαμαρτυρόμενοι για την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης είχαν κατασκηνώσει εκεί ως συνέχεια του αγώνα που δίνουν εδώ αρκετές μέρες. Στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν τουλάχιστον 40 διαδηλωτές.

ΜΟΣΧΑ.-- Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες σε πυρηνοκίνητο υποβρύχιο σε ναυπηγείο κοντά στο Βλαδιβοστόκ της ανατολικής Ρωσίας χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος για διαρροή ραδιενέργειας, σύμφωνα με αξιωματούχους του ρωσικού ναυτικού. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευής στο υποβρύχιο.

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.-- Με χημικά και αντλίες νερού επενέβη η αστυνομία προκειμένου να διαλύσει κινητοποιήσεις στην Καμπότζη, κατά τις οποίες οι διαδηλωτές απαιτούσαν τη διεξαγωγή έρευνας για τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιούλη, κατά τις οποίες η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι υπήρξε εκτεταμένη νοθεία.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- 27 εργαζόμενοι σε ανθρακωρυχείο έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο, μετά την κατάρρευση τμήματος του ορυχείου στην επαρχία Σαμαγνκάν. Ακόμα 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ πραγματοποιούνταν προσπάθειες εντοπισμού ακόμα 12 εγκλωβισμένων. Ακόμα τρεις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση αυτοκτονίας κοντά σε κέντρο υγείας στην περιοχή Νταμάν, το Σάββατο, ενώ στόχος εικάζεται ότι ήταν αυτοκινητοπομπή ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

ΛΑΧΟΡΗ.-- Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένα κοριτσάκι πέντε ετών στο Πακιστάν, μετά την απαγωγή και το βιασμό του. Η αστυνομία μέχρι στιγμής δηλώνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για τον εντοπισμό των δραστών τους οποίους αναζητά, ενώ οργανώσεις δικαιωμάτων πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις καταδικάζοντας το περιστατικό.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 57 παιδιά στην ανατολική Ινδία αναγκάστηκαν να εισαχθούν σε νοσοκομεία, μετά από τη χορήγηση λάθος εμβολίων, καθώς τα παιδιά έπρεπε να εμβολιαστούν για πολιομυελίτιδα και εμβολιάστηκαν για ηπατίτιδα. Κάτοικοι της περιοχής την Κυριακή περικύκλωσαν το κτήριο των υγειονομικών υπηρεσιών διαμαρτυρόμενοι για το λάθος, με αποτέλεσμα την επέμβαση της αστυνομίας για τη διάλυσή τους.

ΣΕΟΥΛ.-- Νοτιοκορεάτες στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον άνδρα ο οποίος προσπαθούσε να περάσει στη ΛΔ Κορέα διασχίζοντας ποτάμι και τον σκότωσαν. Νωρίτερα, τα ξημερώματα, επαναλειτούργησε το κοινό βιομηχανικό πάρκο στο Καεσόνγκ της ΛΔ Κορέας.

ΤΟΚΙΟ.-- Το θάνατο δύο ηλικιωμένων γυναικών, δεκάδες τραυματίες και προβλήματα σε τηλεπικοινωνίες και ηλεκτροδότηση προκάλεσε το χτεσινό πέρασμα του τυφώνα Μαν-Γι από τη βόρεια Ιαπωνία. Στο μεταξύ, χτες έκλεισε στην Ιαπωνία και ο τελευταίος πυρηνικός αντιδραστήρας, κάτι που είχε να συμβεί στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Νέες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, σημειώθηκαν την Κυριακή, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα και άλλες πόλεις της χώρας, κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που εδώ και μία βδομάδα αναζωπυρώνονται, ειδικά μετά το νέο θάνατο ενός 22χρονου διαδηλωτή, του Αχμέτ Ατακάν, στην Αντάκια, την περασμένη βδομάδα. Η τουρκική αστυνομία επιτέθηκε στη λαϊκή συνοικία Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης με ιδιαίτερη αγριότητα, πραγματοποιώντας τουλάχιστον 10 συλλήψεις.

Στο Καντίκιοϊ βρίσκονται και τα γραφεία του ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), το οποίο την περασμένη βδομάδα κατήγγειλε προσπάθεια αστυνομικών δυνάμεων να εισβάλλουν στο πολιτιστικό κέντρο του κόμματος «Ναζίμ Χικμέτ» στην περιοχή. Σύμφωνα με το ΚΚ Τουρκίας η περιοχή του Καντίκιοϊ έχει στοχοποιηθεί με εντολή του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ καλεί το λαό να ενωθεί και να οργανωθεί ενάντια στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τις πολιτικές που προωθεί, τονίζοντας ότι μόνη διέξοδος είναι η οργανωμένη πάλη.

ΙΡΑΚ
Αιματοκύλισμα χωρίς τελειωμό

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τελειωμό δεν έχουν οι βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ που σαρώνουν τη χώρα από άκρη σε άκρη, υποδαυλίζουν με απροκάλυπτα αιματηρό τρόπο την εμφύλια διαμάχη και έχουν προκαλέσει το θάνατο σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους από τις αρχές του χρόνου. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, περισσότεροι από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλαπλάσιοι τραυματίστηκαν.

Το Σάββατο, καμικάζι σκόρπισε το θάνατο σε 20 ανθρώπους σε κηδεία μέλους της φυλής Σαμπάκ, που κατοικούν κοντά στη Μοσούλη, και θεωρούνται δόγμα κοντινό στο σιισμό. Την Κυριακή, σε μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων με στόχο ανοιχτές αγορές, συνοικίες και τεμένη σε Χίλα, Βασόρα, Βαγδάτη, Νασιρίγια, Καρμπάλα, Ισκαντιρίγια και Κουτ, που είχε ως στόχο κυρίως σιίτες, σκοτώθηκαν 50 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες ακόμη. Νέες επιθέσεις σημειώθηκαν και χτες στην ευρύτερη περιοχή της Μοσούλης, όπου σημειώθηκε και απόπειρα δολοφονίας ανώτερου αξιωματικού του στρατού ο οποίος διέφυγε, ενώ άλλοι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

ΠΓΔΜ
Συλλήψεις για κατασκοπεία

ΣΚΟΠΙΑ.--

Σε μία πρωτοφανή για τα δεδομένα της ΠΓΔΜ επιχείρηση για την εξάρθρωση δικτύου κατασκοπείας στο οποίο συμμετείχαν τουλάχιστον 22 άτομα προχώρησαν χτες οι αρχές των Σκοπίων συλλαμβάνοντας 17 άτομα (μεταξύ αυτών ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Βουλής της χώρας, πρώην και νυν στελέχη της αστυνομίας, του υπουργείου Αμυνας και των κρατικών μυστικών υπηρεσιών) για συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών χωρίς να διευκρινίζεται ποιων και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ