ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ημέρα Διεθνούς Δράσης η 3η Οκτώβρη

Κάλεσμα στα μέλη της, στα ταξικά προσανατολισμένα συνδικάτα, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλες τις ηπείρους, στους εργαζόμενους και τη νεολαία απευθύνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ). Η ΠΣΟ έχει καθιερώσει την 3η Οκτώβρη, ως Ημέρα Διεθνούς Δράσης, στα πλαίσια της οποίας πρόκειται να οργανωθούν εκατοντάδες διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις, απεργίες και άλλες δραστηριότητες σε κάθε γωνιά του κόσμου, με αιχμή φέτος το αίτημα για τροφή, νερό, βιβλία, φάρμακα και στέγαση για όλους.

Στο κάλεσμά της η ΠΣΟ, ανάμεσα σε άλλα, τονίζει:

«Για την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η αξιοπρεπής διαβίωση προϋποθέτει την επίλυση αυτών των ζητημάτων για τους εργαζόμενους και το λαό. Η αξιοπρεπής ζωή προϋποθέτει ότι οι λαϊκές μάζες θα έχουν σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, δημόσια κοινωνική ασφάλιση, ελεύθερη και δημόσια παιδεία. Ενα αξιοπρεπές παρόν και μέλλον για τις νέες γενιές συνεπάγεται τη σταθερή δουλειά με βάση τις γνώσεις που διαθέτουν.

Για τα ρεφορμιστικά συνδικάτα το σύνθημα για "αξιοπρεπή δουλειά" δεν είναι παρά μόνο λέξεις. Για την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία όμως, έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Απαιτούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων βασικών αναγκών του παγκόσμιου πληθυσμού. Πρόκειται για ρεαλιστικό και εφικτό αίτημα, που βασίζεται στις παραγωγικές δυνατότητες ενός ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, το φυσικό και ορυκτό πλούτο και την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας που συνεχώς διευρύνεται.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει φτώχεια, ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και καταστροφές, βάσανα, καπιταλιστική εκμετάλλευση, ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων πόρων, των νοσοκομείων και του εκπαιδευτικού συστήματος, εκτός από την ακόρεστη δίψα μιας χούφτας καπιταλιστών για κέρδη και των μηχανισμών και των κρατών που τους υποστηρίζουν προκαλώντας βάσανα, στερήσεις, ακρίβεια και μόλυνση του περιβάλλοντος.

Τα υψηλά αυτά κέρδη εξακολουθούν να υπάρχουν και να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης δίπλα στον ανταγωνισμό ανάμεσα στους καπιταλιστές και τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις συγχωνεύσεις, το κλείσιμο εταιρειών και βιομηχανιών, τη μεταφορά της παραγωγής σε άλλες χώρες με χαμηλότερους μισθούς ή ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, την ένταση της εκμετάλλευσης τμημάτων της εργατικής τάξης και την τεράστια ανεργία που σημειώνεται σε ευρύτατα μέρη του κόσμου.

Το μέλλον μας είναι στην αντίπερα όχθη από τα κέρδη τους!

Στις 3 Οκτώβρη 2013 σε κάθε χώρα διαδηλώνουμε μαχητικά για τροφή, νερό, φάρμακα, βιβλία και στέγη για όλους».

Τι σημαίνουν οι θέσεις εργασίας που ανακοίνωσε η ΝΕΣΤΛΕ;

«

Οσο η εργοδοσία διαφημίζει την ανάπτυξη και τις νέες επενδύσεις της, τόσο περισσότερο εμείς πρέπει να προετοιμαζόμαστε για νέα επίθεση στους μισθούς και τις εργασιακές μας σχέσεις». Με αυτά τα λόγια το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Νομού Αττικής, καλεί τους εργαζόμενους της ΝΕΣΤΛΕ, αλλά και συνολικά του κλάδου, να αναλογιστούν τι πραγματικά σημαίνει η πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία 600 νέων θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει «τα έργα και τις ημέρες» της εταιρείας όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Αναλυτικά το Συνδικάτο τονίζει:

«Η NΕΣΤΛΕ μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε δημιουργία 600 νέων θέσεων εργασίας στο όνομα της "ανάπτυξης"...

Βεβαίως αυτή η κίνηση είναι πολύ καλή, θα "δώσει ψωμί" σε 600 οικογένειες αλλά πόσο γλυκό θα είναι και το πόσο θα αρκεί για να θρέψει την οικογένεια είναι ένα ζήτημα, όταν οι εργολαβικές σχέσεις εργασίας δίνουν και παίρνουν στην εταιρεία, όταν οι εποχικές συμβάσεις είναι εκατοντάδες, όταν καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις, όταν οι εργαζόμενοι γίνονται "μπαλάκι" μια στον Ταύρο και μια στα Οινόφυτα κ.α.

  • Η ΝΕΣΤΛΕ ήταν μια από τις 11 πολυεθνικές του κλάδου που ζήτησε μισθούς 300 ευρώ από την κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτη για να φέρει επενδύσεις. Αφού φυσικά το ζήτησε ύστερα το αρνήθηκε, όπως και οι υπόλοιπες πολυεθνικές. Τυχαίο;
  • Η εταιρεία παρ' όλες τις πιστοποιήσεις ISO που έχει, ύστερα από έλεγχο που έκανε το ΚΕΠΕΚ στον Ασπρόπυργο μετά από καταγγελία του Συνδικάτου βρήκε ελλείψεις στα μέτρα για την Υγιεινή και την Ασφάλεια της εργασίας. Το αποκορύφωμα ήταν ότι το συνεργείο καθαρισμού προσλήφθηκε λίγες μέρες πριν τον έλεγχο ύστερα από 2,5 χρόνια λειτουργίας των εγκαταστάσεων!
  • Η ΝΕΣΤΛΕ σταμάτησε το επίδομα μετακίνησης που έδινε στους εργαζόμενους της αποθήκης του Ασπροπύργου με τη δικαιολογία ότι το παρείχε μέχρι οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στις νέες εγκαταστάσεις που πριν ήταν στον Αγ. Στέφανο. Δηλαδή τώρα σταμάτησε η ανάγκη των εργαζόμενων για μετακίνηση στη δουλειά;
  • Αρνείται την τοποθέτηση κάρτας παρουσίας (εισόδου - εξόδου) στον Ασπρόπυργο με τη δικαιολογία ότι κοστίζει. Μήπως κρύβεται από πίσω η απλήρωτη εργασία ωρών, υπερωριών στο βωμό των 6άμηνων και μηνιάτικων στόχων που ωθούν τους εργαζόμενους σε δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ;
  • Στον Ταύρο είχαμε 2 σοβαρά εργατικά ατυχήματα, στα οποία η εργοδοσία προσπάθησε να μην τους δώσει έκταση.

Για όλα αυτά τα ζητήματα έχει ζητηθεί από το Συνδικάτο συνάντηση με την εργοδοσία αλλά αυτή σφυρίζει αδιάφορα.

Συνάδελφοι-σες

Οσο η εργοδοσία διαφημίζει την ανάπτυξη και τις νέες επενδύσεις της, τόσο περισσότερο εμείς πρέπει να προετοιμαζόμαστε για νέα επίθεση στους μισθούς και τις εργασιακές μας σχέσεις. Τόσο ποιο αναγκαίο είναι να παλέψουμε να διατηρηθούν οι εργασιακές σχέσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς κανένα διαχωρισμό σε παλιούς και νέους, γιατί όπως όλοι καταλαβαίνουμε όποιος τέτοιος διαχωρισμός αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει όλους τους εργαζόμενους στο νέο εργασιακό μεσαίωνα που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση με τις εντολές της ευρωπαϊκής ένωσης και των μεγάλων μονοπωλίων, δηλαδή δουλειά χωρίς συμβάσεις, από το πρωί μέχρι το βράδυ σε χώρους δουλειάς γκέτο χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Αυτά δε θα μας τα χαρίσει κανείς βιομήχανος ούτε κανένας εργατοπατέρας της ΓΣΕΕ.

Μόνο η πάλη των εργαζόμενων δίπλα στο Συνδικάτο που αγωνίζεται σε ταξική κατεύθυνση στο πλευρό του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας του κλάδου για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, της οργάνωσης των εργαζόμενων του κλάδου απέναντι στις πολιτικές που στέλνουν στη φτώχεια, στην ανεργία, στην αμορφωσιά, που καταργούν τα νοσοκομεία και στις κατασχέσεις των σπιτιών μας κ.ά.

Εμπρός όλοι μαζί να ανεβάσουμε την αλληλεγγύη μας, να ενωθούμε με τους εργαζόμενους του κλάδου που έχουν παρόμοια προβλήματα, να ενωθούμε και να παλέψουμε σαν τάξη εναντίον τάξης, να γίνουμε όλοι μέλη στο Συνδικάτο, να στήσουμε Εργοστασιακή Επιτροπή του Συνδικάτου στη ΝΕΣΤΛΕ να αποφασίζουμε εμείς για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας και να μην περιμένουμε κανένα να μας σώσει χωρίς εμάς».

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για τις εξελίξεις στο σωματείο

Ανακοίνωση της «Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας»

«Ο πόλεμος ενάντια στο μηχανισμό του Μάνεση, την τάξη του και την κυβέρνηση συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση». Τη διαβεβαίωση αυτή δίνει η «Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία» στη «Χαλυβουργία Ελλάδας» με αφορμή το γεγονός ότι ο βιομήχανος Μάνεσης μετά από ένα όργιο κοντά 200 απολύσεων κι αφού έσπειρε τον τρόμο στο εργοστάσιο, εξασφάλισε τελικά 98 ψήφους που του επιτρέπουν να έχει στη διάθεσή του τις 5 από τις 9 έδρες στη διοίκηση του σωματείου. Στις αρχαιρεσίες, όπου ψήφισαν 180 από τους 188 εργαζόμενους (τόσοι έμειναν μετά τις απολύσεις), ο μηχανισμός του Μάνεση εξασφάλισε 98 ψήφους και 5 έδρες, έναντι 78 ψήφων και 4 εδρών της «Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας». Δύο ήταν άκυρα και δύο λευκά.

Με ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία» απευθύνεται στους εργάτες του εργοστασίου και σημειώνει:

«Η "Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία Χαλυβουργίας Ελλάδας" απευθύνει θερμό ταξικό χαιρετισμό στους συναδέλφους που την τίμησαν με την ψήφο τους, που για άλλη μια φορά στάθηκαν αλύγιστοι στο όργιο πιέσεων, εκβιασμών και λάσπης του Μάνεση και του μηχανισμού του.

Συνάδελφε,

Το προηγούμενο διάστημα προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τη νέα αντεργατική καταιγίδα που έρχεται. Προειδοποιήσαμε για τα σχέδια του Μάνεση, για το εργοστάσιο και το σωματείο, για τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχε αν η πλειοψηφία του σωματείου περνούσε στα χέρια του. Οι συνάδελφοι που φοβήθηκαν και δεν στήριξαν το ταξικό τους σωματείο που υπεράσπιζε τα δικαιώματά τους, που τους έκανε γνωστούς και παράδειγμα αγωνιστικότητας σε όλο τον κόσμο, έχουν μεγάλες ευθύνες.

Σας ξέρουμε και μας ξέρετε γι' αυτό θα σας μιλήσουμε καθαρά, όπως πρέπει να μιλάνε οι εργάτες μεταξύ τους, και σας λέμε ότι κάνατε λάθος. Γνωρίζετε ότι εμείς ποτέ δεν βάζουμε κανέναν τίμιο συνάδελφο απέναντι επειδή έκανε ένα λάθος γιατί ανήκουμε στην ίδια τάξη, την εργατική. Δεν κολακεύουμε όμως και δεν χαϊδεύουμε τα αυτιά κανενός για να του είμαστε αρεστοί. Εμείς καλούμε και αυτόν που φοβήθηκε και λύγισε, να βγάλει τα συμπεράσματά του έστω και εκ των υστέρων και να συμπορευτεί μαζί μας, γιατί εδώ είναι η θέση του.

Τώρα μέσα στο εργοστάσιο, εκτός από τον Μάνεση και το μηχανισμό του, θα έχεις και την πλειοψηφία του σωματείου να μας πιέζει και να μας εκβιάζει για να δεχτούμε να δουλεύουμε φτηνότερα και περισσότερο, για να δεχτούμε και άλλες απολύσεις. Ετσι είναι συνάδελφε, κάθε βήμα συμβιβασμού έχει και το τίμημά του, ο φόβος είναι κακός σύμβουλος. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει ότι κανένας δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι ο Μάνεσης "μπορεί να πιαστεί φίλος". Τώρα λέμε ότι πολύ γρήγορα πολλοί θα πούνε "στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα".

Συνάδελφε,

Τελείωσε μια μάχη αλλά ο πόλεμος ενάντια στο μηχανισμό του Μάνεση, την τάξη του και την κυβέρνηση συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση. Εμείς, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια έτσι και τώρα, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα συμφέροντα των χαλυβουργών, συνολικά των μεταλλεργατών και όλων των εργαζομένων.

Από σήμερα κιόλας καλούμε τους συναδέλφους που μας ψήφισαν να πρωτοστατήσουν για να οργανωθούν σε κάθε τμήμα του εργοστασίου επιτροπές της "Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας".

Μαζί με τους συναδέλφους μας να συζητήσουμε τα αιτήματά μας, το πώς θα οργανώσουμε την πάλη μας για να υλοποιηθούν.

Να πάρουμε μέτρα ώστε να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για να αντιδράσουμε δυναμικά στην περίπτωση που ο Μάνεσης προχωρήσει και σε άλλα αντεργατικά μέτρα.

Συνάδελφε,

Η ζωή και η πάλη δεν σταματάει εδώ και ούτε κρίνεται από το αποτέλεσμα μιας μάχης για τη διοίκηση του ΔΣ του σωματείου. Μέχρι που η τάξη μας να δικαιωθεί και να πάρει στα χέρια της τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις και όλο τον πλούτο που της ανήκει, θα περάσουμε από πολλές ανηφόρες και κατηφόρες, ήττες και νίκες. Αυτό οι αγωνιστές το γνωρίζουν γι' αυτό και δεν απογοητεύονται ποτέ, συνεχίζουν με μεγαλύτερη πίστη και πείσμα. Αυτό και εμείς οι χαλυβουργοί το γνωρίζουμε πολύ καλά μέσα από την ίδια μας την πείρα, την ιστορία του δικού μας σωματείου και των δικών μας αγώνων. Ξέρουμε ότι μετά από κάθε αγώνα, άσχετα από το άμεσο αποτέλεσμα, βγαίναμε πιο έμπειροι και ατσαλωμένοι για να συνεχίσουμε και αυτό ήταν πάντα το μεγαλύτερο κέρδος του αγώνα.

Συνεχίζουμε υπερήφανα με ήσυχη τη συνείδηση. Κάναμε το καθήκον μας στο ακέραιο, τιμήσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε τους χαλυβουργούς και την τάξη που ανήκουμε. Εχουμε στο πλευρό μας όλο το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, τους χιλιάδες εργαζόμενους, νέους και συνταξιούχους, όλους όσοι μας στήριξαν στην ηρωική μας απεργία. Ολοι εμείς δεν έχουμε ακόμα πει την τελευταία μας λέξη, συνεχίζουμε αταλάντευτα, πιο ατσαλωμένοι.

Πριν 14 μήνες, με την επέμβαση των ΜΑΤ, μπήκαμε μέσα στο εργοστάσιο με 117 συναδέλφους λιγότερους. Στην πορεία ο Μάνεσης απέλυσε και άλλα πρωτοπόρα μέλη του σωματείου, καθημερινά σέρνει στα δικαστήρια συναδέλφους. Ολο αυτό το διάστημα έχυσε τόνους λάσπης ενάντια στο ΔΣ. Δεν κατόρθωσε να μας λυγίσει, παραμένουμε ακόμα δυνατοί. Δύσκολα θα ξεμπερδέψει μαζί μας και το ξέρει. Λυπούμαστε που ορισμένοι συνάδελφοί μας δεν άντεξαν σε αυτή τη φάση. Θα προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε για να βρουν το κουράγιο να ξανασηκωθούν και να γίνουν ξανά οι χαλυβουργοί που τίμησαν την τάξη τους και θαύμαζε όλη η εργατική τάξη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ