ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Αγρια επιδρομή στη μικρή ιδιοκτησία και στην αγροτική γη

Αφόρητη η οικονομική επιβάρυνση, που θα αυξάνεται ανάλογα με τη θέση και τη χρήση των χωραφιών και οικοπέδων. Ωφελημένοι οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας μεγάλης αξίας.

Φορολογική επιβάρυνση για τα αγροτεμάχια (χωράφια) που ξεκινούν από 1,5 ευρώ το στρέμμα και μπορεί να φτάσουν 10 ευρώ, αλλά κατά περίπτωση να εκτοξευθούν ακόμα και στα 47 ευρώ ανά στρέμμα, προβλέπει το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Οικονομικών. Ενα σχέδιο, παράμετροι του οποίου διοχετεύονται στη δημοσιότητα, με στόχο να μετρηθούν οι αντιδράσεις.

Με τις νέες ρυθμίσεις για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, εκτός από τα ακίνητα στο εξής θα φορολογούνται και οποιεσδήποτε εκτάσεις γης έχει κάποιος στην κατοχή του. Στην ίδια μοίρα μπαίνουν και θα πληρώνουν φόρο και όσοι κατέχουν πανάκριβα φιλέτα γης, αλλά και όσοι γεωργοί ή κτηνοτρόφοι έχουν στη διάθεσή τους για καλλιέργεια κάποια χωράφια, τα οποία στην πραγματικότητα δεν έχουν καμιά εμπορική αξία. Φόρο θα πληρώνουν και όσοι διαθέτουν βοσκότοπους, αλλά και εκείνοι που βρέθηκαν με κάποια κομμάτια γης που σήμερα θεωρούνται δασική έκταση, αλλά εύκολα μπορούν να αλλάξουν χρήση, σε περίπτωση που περιέλθουν στην ιδιοκτησία κάποιου... επενδυτή. Στην πραγματικότητα το σενάριο που συμφώνησαν κυβέρνηση - τρόικα, προβλέπει την επιβολή φόρων για κάθε κομμάτι γης που αποτελεί ιδιοκτησία.

Για τον υπολογισμό του φόρου θα μετρώνται διάφορα χαρακτηριστικά και το χαράτσι θα αυξάνεται αν το χωράφι είναι σε καλό μέρος, αν περνά από κοντά του δρόμος ή αν περιέχει δέντρα, ενώ αν υπάρχει και κάποιο χτίσμα τότε ο φόρος αυξάνεται κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τα σενάρια της κυβέρνησης, κάθε στρέμμα έκτασης, οικοπέδου ή χωραφιού, που βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης, θα επιβαρύνεται με ένα Βασικό Συντελεστή Φορολογίας, που ορίζεται στο 1,5 ευρώ. Ωστόσο, αυτό το 1,5 ευρώ πολλαπλασιάζεται, κατά περίσταση, με τους παρακάτω συντελεστές:

  • Το Συντελεστή Θέσης, ο οποίος ανάλογα με τους σχετικούς πίνακες για τα αγροτεμάχια του υπουργείου Οικονομικών, ξεκινά από 1 και κλιμακωτά ανέρχεται στο 3,5.
  • Το Συντελεστή Χρήσης, ο οποίος είναι 2,5 για εκτάσεις με δενδροκαλλιέργειες, 2 για χωράφια με ελιές, 1,5 αν υπάρχει υπαίθρια έκθεση, 1,2 για περιοχές με μεταλλεία - λατομεία και 1 για μονοετείς καλλιέργειες. Σε περίπτωση που η έκταση είναι βοσκότοπος ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 0,7, ενώ για δασικές εκτάσεις 0,5.
  • Το Συντελεστής Απόστασης από Θάλασσα, ο οποίος κλιμακώνεται μεταξύ του 3 (για απόσταση από θάλασσα έως 100 μέτρα) έως και το 1 (για απόσταση ίση ή μεγαλύτερη των 800 μέτρων).
  • Το Συντελεστής Πρόσοψης, που είναι 1,2 αν το αγροτεμάχιο έχει πρόσβαση σε εθνικό δρόμο και σε επαρχιακή ή αγροτική οδό.
  • Το Συντελεστής Κατοικίας, που είναι 5, αν μέσα στο αγροτεμάχιο υπάρχει κατοικία (αν η κατοικία είναι μοναδική για την οικογένεια και έως 150 τ.μ ο συντελεστής δεν εφαρμόζεται).

Ετσι, για αγροτική έκταση 100 στρεμμάτων, η οποία χρησιμοποιείται για μονοκαλλιέργεια, με Συντελεστή Θέσης 2, η οποία έχει πρόσβαση σε επαρχιακό δρόμο, ο κάτοχος της θα κληθεί να πληρώσει φόρο 3,6 ευρώ ανά στρέμμα, δηλαδή 360 ευρώ. Αν, αντί για μονοκαλλιέργεια, υπάρχει δεντροκαλλιέργεια, τότε η επιβάρυνση ανά στρέμμα εκτινάσσεται στα 8,2 ευρώ ή στα 820 ευρώ για το σύνολο της έκτασης.

Υπενθυμίζουμε ότι για το 2014 και για τα επόμενα χρόνια ισχύουν τα ασήκωτα χαράτσια πάνω στη λαϊκή στέγη, που αφορούν στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Στο νέο λεγόμενο «ενιαίο τέλος ακινήτων» θα ενσωματώσουν τα χαράτσια μέσω ΔΕΗ (για τα οποία δεν υπάρχει αφορολόγητο) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ, που σήμερα έχει αφορολόγητο όριο στα 200.000 ευρώ) με την ταυτόχρονη επέκταση του χαρατσιού και στις μη ηλεκτροδοτούμενες εκτάσεις και σε κάθε σπιθαμή γης.

Ο «ενιαίος φόρος» για τις λαϊκές κατοικίες θα υπολογίζεται με κλίμακα 20 συντελεστών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το βασικό χαράτσι για το 2014 θα ξεκινά από τα 2,3 ευρώ ανά τ.μ. και θα κλιμακώνεται ανάλογα με την περιοχή, την τιμή ζώνης την παλαιότητα του ακινήτου κ.ά.

Με βάση τα παραπάνω τις μεγαλύτερες φοροεπιβαρύνσεις θα έχουν οι μονοκατοικίες με αντικειμενική αξία κάτω των 200.000 ευρώ, οικόπεδα εντός σχεδίου μικρής και μεσαίας αξίας, καθώς και μη ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες. Αντίθετα μικρότερο φόρο θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας πολύ μεγάλης αξίας, σε σχέση με τα ποσά που πληρώνουν σήμερα για το τέλος ακινήτων και τον ΦΑΠ.

Το τελικό σχέδιο αναμένεται να συζητηθεί με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας που καταφθάνουν για διαβουλεύσεις με τη συγκυβέρνηση στις 22 Σεπτέμβρη. Σε κάθε περίπτωση τα ποσά που υπολογίζουν να εισπράξουν φτάνουν στα 2,9 δισ. ευρώ το χρόνο.

ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Εκτός λειτουργίας το κύριο ορυχείο

Η σοβαρή κατολίσθηση του Σαββάτου βάζει σε σοβαρά προβλήματα τον ΑΗΣ Μεγαλόπολης

Ενα από τα σημεία της κατολίσθησης
Ενα από τα σημεία της κατολίσθησης
Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί εδώ και τέσσερις μέρες το κύριο ορυχείο του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης, στην περιοχή Ψαθί, μετά από σοβαρή κατολίσθηση, μήκους μεγαλύτερου του ενός χιλιομέτρου, η οποία συνέβη το πρωί του Σαββάτου.

Η κατολίσθηση προήλθε από ρήγμα που ήταν ήδη γνωστό, γι' αυτό και οι ευθύνες εκείνων που όφειλαν να πάρουν τα αναγκαία μέτρα, αλλά το αρνούνται επίμονα λόγω ...οικονομιών εξαιτίας της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Πολύ περισσότερο που μιλάμε για ένα ατύχημα που βάζει μπροστά σε σοβαρά προβλήματα το σύνολο της λειτουργίας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, καθώς οι μονάδες παραγωγής ρεύματος τροφοδοτούνται κύρια από το απόθεμα λιγνίτη που υπάρχει στις αποθήκες -το οποίο αναμένεται να εξαντληθεί στις επόμενες 10 με 15 μέρες- και δευτερευόντως από τα υπόλοιπα «μέτωπα» του ορυχείου.

Να σημειωθεί ότι τα άλλα «μέτωπα» δεν επαρκούν για τροφοδότηση του ΑΗΣ επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέχρι χτες το βράδυ είχε ομαλοποιηθεί η κατάσταση και αναμενόταν να ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη βδομάδα οι πρώτες εργασίες για τον απεγκλωβισμό των μηχανημάτων που παγιδεύτηκαν με την κατολίσθηση και μετά θα γίνουν οι προεργασίες για την εξόρυξη λιγνίτη. Δηλαδή, οριακά σε σχέση με τα εναπομείναντα αποθέματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ «η τροφοδοσία των δύο λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ δεν έχει επηρεασθεί και διασφαλίζεται από τα υπόλοιπα πεδία των Ορυχείων του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης, τα οποία ουδόλως επηρεάσθηκαν από την κατολίσθηση».

Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, αναδεικνύει, όπως σημειώνει ανάμεσα σε άλλα το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου, «τα αποτελέσματα της μετοχοποίησης - ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ καθώς και την τεράστια έλλειψη προσωπικού που φάνηκαν σε όλο τους το μεγαλείο στο ορυχείο της Μεγαλόπολης».

ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Τρικομματική βιασύνη για την ιδιωτικοποίηση

Με νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και έχει και τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ προωθείται η πλήρης απελευθέρωση των υπεραστικών συγκοινωνιών και άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς και παραδίδονται βορά στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους οι μικροϊδιοκτήτες των λεωφορείων, των ταξί αλλά και το επιβατικό κοινό.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης τόνισε ότι η συγκυβέρνηση βιάζεται να παραδώσει μια ώρα αρχύτερα τις μεταφορές στις μεγάλες εταιρείες προσαρμοζόμενη στις επιταγές της Ε.Ε. μέσα από την υιοθέτηση του σχετικού κανονισμού για το θέμα.

Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, είπε, είναι η εξυπηρέτηση των των μεγάλων μεταφορικών εταιρειών, που βιάζονται να καταλάβουν και το τελευταίο μερίδιο της δουλειάς που έχει απομείνει στα χέρια των αυτοαπασχολούμενων οι οποίοι οδηγούνται στην εξόντωση.

Με το συζητούμενο νομοσχέδιο, συνέχισε, δε θα λυθούν τα προβλήματα προς όφελος των εργαζομένων αλλά αντίθετα θα επέλθει περαιτέρω μείωση των γραμμών αφού κριτήριο δρομολόγησης θα είναι εάν μια γραμμή είναι κερδοφόρα ή όχι με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές να μείνουν με ελάχιστα ή λίγα δρομολόγια ενώ η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών θα οδηγήσει στην εκτόξευση της τιμής των εισιτηρίων.

Καταλήγοντας ο Ν. Μωραΐτης τόνισε ότι το συμφέρον των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων ταυτίζεται με τη γενικότερη λαϊκή ανάγκη, για τη δημιουργία ενός ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου φορέα συγκοινωνιών όπου οι αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, τα ταξί, τα φορτηγά, οι σιδηροδρομικές, οι ακτοπλοϊκές και αεροπορικές γραμμές θα είναι λαϊκή περιουσία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κλιμακώνει τη φοροεπιδρομή στη λαϊκή οικογένεια

Με αφορμή το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων που ετοιμάζει η κυβέρνηση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολογία ακινήτων κλιμακώνει τη φοροεπιδρομή στη λαϊκή οικογένεια. Φορολογεί με μόνιμα, δυσβάσταχτα χαράτσια τη λαϊκή κατοικία, αλλά και την αγροτική και κτηνοτροφική γη, ωθώντας πλατιά λαϊκά στρώματα σε απόγνωση, ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση μονοπωλιακών ομίλων και μεγαλοϊδιοκτητών.

Βασικός στόχος είναι η ολοένα και μεγαλύτερη μεταφορά των φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να βρεθούν νέοι, ακόμα περισσότεροι πόροι για τη χρηματοδότηση των ομίλων, με φοροαπαλλαγές και αναπτυξιακούς νόμους.

Ταυτόχρονα, όπως αποδεικνύει και η κυνική τοποθέτηση υπουργού της κυβέρνησης, ότι όποιος δεν έχει να πληρώσει το φόρο ακινήτων θα πρέπει να πουλήσει την περιουσία του, διακριτός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι να επιταχύνει τη συγκέντρωση γης και ακίνητης περιουσίας στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Θα αποτελέσει ιδιαίτερα πλήγμα για τη φτωχομεσαία αγροτιά.

Με εφαλτήριο την πάλη για αφορολόγητο όριο 40.000 ευρώ για ζευγάρι και επιπρόσθετα 5.000 ανά παιδί, αφορολόγητη πρώτη κατοικία έως 120 τ.μ. και φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, με 45% συντελεστή φορολογίας διανεμόμενων και αδιανέμητων κερδών και κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών (αναπτυξιακοί νόμοι, φοροαπαλλαγές εφοπλιστών κ.λπ.), οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, να οργανώσουν την πάλη τους για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την αποδέσμευση απ' την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους, με εργατική - λαϊκή εξουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ