ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Καρότο και μαστίγιο για να χειραγωγήσουν το λαό

Κοροϊδία με το «πρωτογενές πλεόνασμα» και προαναγγελία νέων μέτρων, κυρίως στα εργασιακά

Από τη χτεσινή συνάντηση Σαμαρά - Μπαρόζο
Από τη χτεσινή συνάντηση Σαμαρά - Μπαρόζο
Η πορεία και κλιμάκωση του αντιλαϊκού έργου της κυβέρνησης βρέθηκε στο επίκεντρο των χτεσινών συναντήσεων του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ανταγωνιστικότητας, Χοακίν Αλμούνια, στον οποίο παρουσίασε το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ και ζήτησε να επιταχυνθεί ο έλεγχος της ΕΕ για τις κρατικές επιδοτήσεις προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Η πολιτική στήριξη που απέσπασε ο Αντ. Σαμαράς στις Βρυξέλλες, συνοδεύτηκε από παραινέσεις για την επιτάχυνση των προαποφασισμένων μέτρων και συστάσεις για περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, έκδηλη ήταν η ανησυχία όλων για το βάθος και την πορεία της κρίσης, παρά τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν αναιμική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.

Από την επίσκεψη Σαμαρά ξεκαθαρίστηκε:

  • Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού 2015 - 2016 θα γίνει με νέα εισπρακτικά μέτρα, σε συνδυασμό με νέο δάνειο ή αναδιάρθρωση του χρέους.
  • Πρωταρχικός στόχος κυβέρνησης - ΕΕ παραμένει η παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και η διασφάλιση ευνοϊκότερων συνθηκών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2015 - 2016 θα είναι της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ» και προανήγγειλε ένταση της επίθεσης στο λαό, λέγοντας ότι «αυτό θα καλυφθεί μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα έχουν δημοσιονομικά αποτελέσματα». Ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε και νέα αναδιάρθρωση του χρέους, με «τη συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων», υπενθυμίζοντας ότι «τον Νοέμβριο του 2012, το Γιούρογκρουπ δεσμεύτηκε να στηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα, εάν η χώρα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Μ. Μπαρόζο δήλωσε ότι «δεν αποτελεί μυστικό πως θα πρέπει να επανεξεταστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, καθώς και το πιθανό χρηματοδοτικό κενό». Ο πρωθυπουργός επιχείρησε ταυτόχρονα να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στα λαϊκά στρώματα ότι έχουν να ωφεληθούν αν ευημερήσουν οι δημοσιονομικοί δείκτες. Ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται κοντά στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος» και ότι η ύφεση φέτος θα είναι μικρότερη από αυτήν που είχε αρχικά προβλεφθεί.

«Αποδεικνύεται ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού αποδίδουν καρπούς», ισχυρίστηκε προκλητικά σε άλλο σημείο, και μεταξύ άλλων επανέλαβε: «Το 75% των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει ήδη υλοποιηθεί (...) Το ελληνικό πρόγραμμα έχει εισέλθει σε σωστή τροχιά (...) Μετά από έξι χρόνια ύφεσης και δραματικής υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού, η Ελλάδα ανακάμπτει και καλύπτει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας».

Κεντράρουν στην αγορά εργασίας

Από την πλευρά του, ο Μ. Μπαρόζο κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», για να ξεπεράσει το κεφάλαιο την κρίση. Οπως είπε, «υπάρχουν ήδη θετικά αποτελέσματα στην εφαρμογή του προγράμματος», αλλά «απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες, καθώς η οικονομική κατάσταση παραμένει εύθραυστη και δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης».

Στους άμεσους στόχους για την κυβέρνηση ενέταξε την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, το νέο φορολογικό σύστημα και τον «εκσυγχρονισμό» του δημόσιου τομέα, που συνοδεύεται με αθρόες απολύσεις. Σε άλλο σημείο, μίλησε ανοιχτά για «μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα», σημειώνοντας ότι «είναι αναγκαία για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». Δηλαδή, τη διασφάλιση ακόμα φθηνότερων εργατικών χεριών για τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Συντονισμένος με την κυβερνητική προπαγάνδα, είπε ότι «φαίνεται η έξοδος από το τούνελ, με σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα» και προανήγγειλε νέα μέτρα μετά τον Οκτώβρη, λέγοντας: «Οταν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες προτείνουν την υιοθέτηση σκληρών μέτρων, γνωρίζουν τις κοινωνικές συνέπειες, αλλά εκτιμούν ότι η υιοθέτηση αυτών των μέτρων είναι αναγκαία για να επιστρέψει κάποια στιγμή η Ελλάδα στις αγορές».

Το ίδιο περιεχόμενο είχαν και οι δηλώσεις του Μ. Σουλτς, με τον οποίο συναντήθηκε νωρίτερα ο πρωθυπουργός. Ο Γερμανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα θα φέρει αποφάσεις για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας», και πρόσθεσε: «Η στήριξη στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό έχει ως στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση, παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε ακόμη κοντά σε λύση».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΑΤΒΙΕΝΚΟ
Συζήτησαν για στρατιωτική συνεργασία

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της προέδρου της ρωσικής Ανω Βουλής στην Αθήνα

Με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλο συναντήθηκε χτες η πρόεδρος της Ανω Βουλής της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, που ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία, διμερή αμυντικά ζητήματα, καθώς και θέματα «ασφάλειας, σταθερότητας, συνεργασίας» στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ο Δ. Αβραμόπουλος διαφήμισε το «σημαντικό ρόλο» της Ελλάδας ως «παράγοντα σταθερότητας» στην περιοχή, διεκδικώντας για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης αναβαθμισμένη θέση στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων. «Εχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες ώρες, να αναδεικνύεται αυτός ο ρόλος και οι δυνατότητες της χώρας, όπου το ελληνικό αμυντικό σύστημα μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο» (!), είπε ο Δ. Αβραμόπουλος, ομολογώντας την επιλογή της κυβέρνησης να διαθέσει τις ελληνικές στρατιωτικές υποδομές και τα μέσα για τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «είναι πάγια και σταθερή θέση της Ελλάδας, από το ξεκίνημα της κρίσης, ότι πρέπει πάση θυσία να επιβληθεί πολιτική λύση», όταν η κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες που ανέβηκαν στα κάγκελα, στηρίζοντας τα σχέδια για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Από την πλευρά της, η Β. Ματβιένκο δήλωσε ότι η Ρωσία υπολογίζει στη «στήριξη για τη συνεργασία των δύο χωρών στο στρατιωτικό και τεχνολογικό τομέα». Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε και η επίσκεψη του υπουργού Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου το Δεκέμβρη στην Αθήνα.

Η Β. Ματβιένκο συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη και τον Αλ. Τσίπρα. Ο τελευταίος βάφτισε το κρέας ψάρι και δήλωσε ότι το κόμμα του έχει διαφορετική προσέγγιση από την κυβέρνηση στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι είναι θετικός στις διακρατικές συνέργειες που τονώνουν την ανάπτυξη και ενισχύουν τη συνεργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλ. Τσίπρας θα επισκεφτεί μέσα στον Οκτώβρη τη Μόσχα.

ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
Θερμαϊκός και Στρυμονικός στο μάτι των μονοπωλίων

Δυο εταιρείες κατέθεσαν αίτημα να διεξάγουν έρευνες

Αίτηση στο ΥΠΕΚΑ για έρευνες υδρογονανθράκων στον Θερμαϊκό και τον Στρυμονικό κόλπο υπέβαλαν με κοινή πρότασή τους οι εταιρείες «Ratio Petroleum» και «Energean Oil & Gas SA». Ο Θερμαϊκός κόλπος είχε παραχωρηθεί για έρευνα στην TEXACO τη δεκαετία του 1960 και κατόπιν στη ΔΕΠ το 1981. Ο Στρυμονικός είχε παραχωρηθεί τη δεκαετία του 1960 στην εταιρεία «Oceanic» και στη συνέχεια το 1984 στη ΔΕΠ.

Η «Ratio» είναι η ισραηλινή εταιρεία που μετέχει σε κοιτάσματα της ΝΑ Μεσογείου, όπου συνεργάζεται με τη «Noble Energy» και τη «Delek». Αντίστοιχα, η «Energean Oil & Gas SA», μαζί με τις «Trajan Oil and Gas Ltd» και «Grekoil Energy Ventures Ltd» συμμετέχει στην κοινοπραξία που διεκδικεί τα δικαιώματα έρευνας στο Κατάκολο, ενώ έχει ήδη κατοχυρώσει δικαιώματα έρευνας για τα κοιτάσματα στα Γιάννενα.

Το αίτημα των δυο εταιρειών εξετάζεται από τα συναρμόδια υπουργεία. Σύμφωνα με το νόμο, το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων παραχωρείται για λογαριασμό του Δημοσίου μετά από αίτηση ενδιαφερομένου για περιοχή η οποία δεν περιλαμβάνεται σε άλλη διακήρυξη. Εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και προβλέπεται προθεσμία 90 ημερών για την υποβολή προσφορών από άλλους ενδιαφερόμενους.

ΚΚΕ
Κοροϊδία του λαού η «διαπραγμάτευση» εντός ΕΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η κυβέρνηση αυτοδιαψεύδεται όταν υπόσχεται "φως στο τούνελ", μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ την ίδια στιγμή σχεδιάζει νέο γύρο επίθεσης στα λαϊκά στρώματα, με νέα φοροεπιδρομή, απολύσεις, χτύπημα συντάξεων και κοινωνικών δικαιωμάτων. Ο λαός να μη δείξει καμία ανοχή στο νέο "εθνικό" στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι, να γυρίσει την πλάτη στη συνεχιζόμενη κοροϊδία της κυβέρνησης και των άλλων πολιτικών δυνάμεων, ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση εντός της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Μαζί με το ΚΚΕ και με ισχυρή Λαϊκή Συμμαχία ο λαός μπορεί να βαδίσει σε ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, απαλλαγμένος από τα δεσμά του χρέους, της ΕΕ, των μονοπωλίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ