Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
Θερμαϊκός και Στρυμονικός στο μάτι των μονοπωλίων

Δυο εταιρείες κατέθεσαν αίτημα να διεξάγουν έρευνες

Αίτηση στο ΥΠΕΚΑ για έρευνες υδρογονανθράκων στον Θερμαϊκό και τον Στρυμονικό κόλπο υπέβαλαν με κοινή πρότασή τους οι εταιρείες «Ratio Petroleum» και «Energean Oil & Gas SA». Ο Θερμαϊκός κόλπος είχε παραχωρηθεί για έρευνα στην TEXACO τη δεκαετία του 1960 και κατόπιν στη ΔΕΠ το 1981. Ο Στρυμονικός είχε παραχωρηθεί τη δεκαετία του 1960 στην εταιρεία «Oceanic» και στη συνέχεια το 1984 στη ΔΕΠ.

Η «Ratio» είναι η ισραηλινή εταιρεία που μετέχει σε κοιτάσματα της ΝΑ Μεσογείου, όπου συνεργάζεται με τη «Noble Energy» και τη «Delek». Αντίστοιχα, η «Energean Oil & Gas SA», μαζί με τις «Trajan Oil and Gas Ltd» και «Grekoil Energy Ventures Ltd» συμμετέχει στην κοινοπραξία που διεκδικεί τα δικαιώματα έρευνας στο Κατάκολο, ενώ έχει ήδη κατοχυρώσει δικαιώματα έρευνας για τα κοιτάσματα στα Γιάννενα.

Το αίτημα των δυο εταιρειών εξετάζεται από τα συναρμόδια υπουργεία. Σύμφωνα με το νόμο, το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων παραχωρείται για λογαριασμό του Δημοσίου μετά από αίτηση ενδιαφερομένου για περιοχή η οποία δεν περιλαμβάνεται σε άλλη διακήρυξη. Εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και προβλέπεται προθεσμία 90 ημερών για την υποβολή προσφορών από άλλους ενδιαφερόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ