ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε ο Κώδικας που πλήττει τους νέους δικηγόρους

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Mε τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ψηφίστηκε χτες στη Βουλή ο νέος «Κώδικας Δικηγόρων» ο οποίος ανοίγει διάπλατα το δρόμο στις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και περιέχει μεταξύ άλλων και ρυθμίσεις που πλήττουν τους νέους δικηγόρους με την πρόβλεψη να δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις μετά τη διαδικασία της εξάσκησης.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο επί της αρχής η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη τόνισε ότι ο «Κώδικας Δικηγόρων» αλλάζει μετά από 59 χρόνια όχι απλώς για να χειροτερέψει τα πράγματα αλλά για να ισχυροποιήσει την κυρίαρχη πολιτική. Και αυτό, είπε, γιατί αυτή τη στιγμή «το μεγάλο κεφάλαιο, μεγαλοδικηγορικά γραφεία, οι εταιρείες του εξωτερικού, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι τράπεζες χρειάζονται φθηνό εργατικό δυναμικό και όπως μπήκαν στη «γαλέρα» εργαζόμενοι και «δούλοι» από τα ορυχεία μέχρι τους οδοκαθαριστές και από τους δασκάλους μέχρι τους υπαλλήλους του Δημοσίου και από τους εργαζόμενους στο νοσηλευτικό τομέα μέχρι αυτούς που δουλεύουν στην αμμοβολή και δεν έχουν μεροκάματα, θα μπουν στη «γαλέρα» και οι δικηγόροι».

Θα δημιουργηθεί, υπογράμμισε, μια αναρίθμητη εφεδρεία νομικού φθηνού εργατικού δυναμικού, χωρίς κανένα επαγγελματικό δικαίωμα, βορά στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, τις εταιρείες, τις τράπεζες και τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Η Λ. Κανέλλη για το θέμα της άσκησης των δικηγόρων πρότεινε, αυτή να γίνεται μέσα στο πανεπιστήμιο σε ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών και όσοι την κάνουν να πληρώνονται και να είναι ασφαλισμένοι.

Η λεγόμενη «απελευθέρωση», είπε, ξεκίνησε από το Μάαστριχτ εδώ και τόσα χρόνια, ενώ η αναγνώριση από τον «Κώδικα» πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους τριετούς φοίτησης δεν είναι τίποτα άλλο παρά εφαρμογή σχετικής οδηγίας της ΕΕ.

Κατήγγειλε δε την καθιέρωση ενιαίου ψηφοδελτίου στις εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να φύγουν από τη μέση «οι φωνές οι οποίες ενδεχομένως να είναι τα μόνα ΟΧΙ στην εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής».

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
Τεράστια συσσώρευση κερδών τα 20 χρόνια λειτουργίας τους

Την άρση και των τελευταίων εμποδίων στην επέκταση της κερδοφορίας τους ζητούν επιτακτικά οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, με αφορμή τη χτεσινή επίσημη παρουσίαση, από την Ενωση εταιρειών του κλάδου, της έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τα 20 χρόνια λειτουργίας της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας. Το υφιστάμενο φορολογικό αλλά και το θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση κεραιών αποτελεί, κατά την ΕΕΚΤ (Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας), «τροχοπέδη» για την περαιτέρω ανάπτυξη της κερδοφορίας στον κλάδο, ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες, συσσώρευσε τεράστια κέρδη κατά τα 20 αυτά χρόνια δραστηριοποίησής του.

Συγκεκριμένα, από το 1998 και έως το 2002 η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας παρουσίαζε ετήσια αύξηση μεγαλύτερη από 10% επί του πληθυσμού (περισσότερο από 1 εκατ. άτομα), ενώ έφτασε σε επίπεδα διείσδυσης 50% και 100% στο σύνολο πληθυσμού τα έτη 2000 και 2005 αντίστοιχα. Από το 2010 παρατηρείται μία σχετική μείωση των συνδρομητών - έπεσε κάτω από το 140%, όταν λίγο μετά το 2008 είχε φτάσει το 180% - και σήμερα κυμαίνεται στο 141%. Εάν εξεταστεί το ποσοστό των πελατών κινητής τηλεφωνίας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη πελάτες με δύο ή παραπάνω συνδέσεις, ο δείκτης διείσδυσης εκτιμάται ότι σήμερα κυμαίνεται στο 84% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Ο κύκλος εργασιών του κλάδου από 12 εκατ. το 1993, το 2006 ξεπέρασε τα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2012 κυμάνθηκε λίγο κάτω από τα 3 δισ. - 2,9 δισ. ευρώ - παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 36% σε σχέση με το 2008. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του κλάδου παρουσίαζαν κάθε χρόνο συνεχή αύξηση από το 1995 μέχρι και το 2008 που ξεπέρασαν τα 1,7 δισ. ευρώ, για να κλείσουν την περασμένη χρονιά στα 1,079 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη επίσης παρουσίαζαν από το 1996 μέχρι και το 2006 ετήσια αύξηση με ρυθμούς από 15% έως και 25% - το 2006 άγγιξαν το 1 δισ. ευρώ - και μόνο το 2010 τα επίσημα στοιχεία των εταιρειών εμφάνισαν ζημίες, για να επανέλθουν σε θετικούς ρυθμούς το 2011 και το 2012.

Περιβαλλοντικό ατύχημα στη Ρεντίνα

Ασφαλιστικά μέτρα θα καταθέσει ο Δήμος Βόλβης ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα διέρχονται από τα όρια του δήμου τα φορτηγά της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Αυτό αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας, μετά το περιβαλλοντικό ατύχημα που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη στην περιοχή της Ρεντίνας, όταν ποσότητα συμπυκνώματος μετάλλων (αρσενοπυρίτης) έπεσε στο έδαφος από φορτηγό της εταιρείας που το μετέφερε στη μονάδα αποθήκευσης εμπορευμάτων και ορυκτών υλών της εταιρείας «BALKAN LOGISTICS ΕΠΕ» στη Σίνδο.

Δείγμα από το υλικό που διέρρευσε έχει σταλεί για χημική ανάλυση ώστε να εξεταστεί η χημική σύνθεσή του και να διαπιστωθεί αν είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στη βδομάδα και όταν γνωστοποιηθούν θα συγκληθεί νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι εκτός από την ανάλυση των δειγμάτων διερευνάται αν τα φορτηγά έχουν τις προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις για τη μεταφορά του υλικού αυτού.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή Αγώνα Στρυμονικού ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού της «Ελληνικός Χρυσός» προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 7.30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Σταυρού.

Σε αδυναμία λειτουργίας ο Σεισμολογικός Σταθμός

Σε αδυναμία λειτουργίας οδηγείται ο Σεισμολογικός Σταθμός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της επικείμενης διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του πανεπιστημίου.

Σημειώνεται ότι ο Τομέας Γεωφυσικής του ΑΠΘ παρέχει σε 24ωρη βάση, μέσω του Σεισμολογικού του Δικτύου ενημέρωση σχετική με τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα, ενώ τα δεδομένα που παράγονται τροφοδοτούν τα διεθνή σεισμολογικά κέντρα και αποτελούν τη βάση για τη σεισμική θωράκιση της χώρας. Οι παραπάνω δραστηριότητες απαιτούν εξειδικευμένο επιστημονικό έργο, που σχετίζεται με τη διαρκή παρακολούθηση των 40 σεισμολογικών σταθμών (εγκατεστημένων σε ολόκληρη τη χώρα), αλλά και με τη συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων.

Το έργο αυτό επιτελείται, σε μεγάλο βαθμό, από υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Ο Τομέας Γεωφυσικής προειδοποιεί ότι «η επαπειλούμενη διαθεσιμότητα ειδικευμένων επιστημόνων του Σεισμολογικού Σταθμού, όχι μόνο θα πλήξει ανεπανόρθωτα το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται ανελλιπώς από το 1981 μέχρι σήμερα, αλλά θα οδηγήσει σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας». Και ζητά από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων, γιατί θα οδηγήσει σε «αξεπέραστα λειτουργικά προβλήματα».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας Δημήτρης Σταύρου, για τα επεισόδια που έγιναν την Κυριακή στο Μελιγαλά Μεσσηνίας από τη Χρυσή Αυγή σε γιορτή μίσους στην Πηγάδα.

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ: Ο, σχεδόν, μηδενισμός του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 7μηνο Γενάρη - Ιούλη και η ανάκαμψη των εισαγωγών εμπορευμάτων για πρώτη φορά μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, το μήνα Ιούλη, είναι τα δύο χαρακτηριστικά στοιχεία του ισοζυγίου, το οποίο έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας. Ειδικότερα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 7μηνο έκλεισε με μικρό έλλειμμα της τάξης των 155 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 6,4 και 13,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012 και του 2011. Για το μήνα Ιούλη το ισοζύγιο εμφανίζει πλεόνασμα ύψους 2,7 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 500 εκατ. ευρώ τον Ιούλη του 2012 και ελλείμματος 840 εκατ. ευρώ τον Ιούλη του 2011.

ΣΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΡΓΙΑ από τα καθήκοντά τους τέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής, και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Διονύσης Ψωμιάδης, εξαιτίας της παραπομπής τους σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μαζί με άλλα 25 στελέχη της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, για τις οικονομικές υπερβάσεις που έγιναν στην κατασκευή του δρόμου Θεσσαλονίκης - Ωραιοκάστρου.

Εκδήλωση

Το Παράρτημα Βόλου - Ν. Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο Τομέας Υπαίθρου Μαγνησίας του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ συνδιοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής στην Ανω Κερασιά, όπου από τον Οκτώβρη του 1941 συγκεντρώθηκαν οι πρώτες αντάρτικες ομάδες από τις γύρω περιοχές που αποτέλεσαν και το πρόπλασμα για τη συγκρότηση του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Η Ανω Κερασιά είχε πλούσια δραστηριότητα σε όλη τη διάρκεια της αντίστασης του λαού κατά των καταχτητών, αποτέλεσε έμπεδο για την προετοιμασία των νέων μαχητών έως τις 4 Απρίλη 1944, οπότε κάηκε ολοσχερώς από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Σεπτέμβρη, στις 11 το πρωί, στο χώρο του Μνημείου της Ανω Κερασιάς.

Γιορτάζει τα 50 χρόνια δράσης

Πενήντα χρόνια ζωής και δράσης συμπληρώνει φέτος ο Γυναικείος Σύλλογος Κερατσινίου «Στοργή του Παιδιού» (ιδρυτικό μέλος της ΟΓΕ) και γιορτάζει με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που ξεκινούν τις επόμενες μέρες και θα ολοκληρωθούν στις αρχές του επόμενου έτους. Η πρώτη από τις εκδηλώσεις αυτές θα γίνει την Κυριακή 22 Σεπτέμβρη, από τις 5.30 το απόγευμα έως τις 9.30 το βράδυ στην πλατεία Κύπρου (Δημαρχείου). Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην ειρήνη και θα απευθύνεται κυρίως σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Περιλαμβάνει ζωγραφική, θεατρικό παιχνίδι, φεστιβάλ παιγνιδιού, ενώ στις 8 το βράδυ θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Ενας παράξενος μουσικός» από την ομάδα «Τρομπετίνι». Ο Σύλλογος συνδιοργανώνει την εκδήλωση με την Ενωση Γονέων Κερατσινίου - Δραπετσώνας και την Επιτροπή Ειρήνης της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ