ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι ισραηλινοί εποικισμοί και η κατοχή καλά κρατούν

Παρά τις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων οι εποικισμοί διευρύνονται
Παρά τις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων οι εποικισμοί διευρύνονται
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ενας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και η σορός ενός άλλου που αγνοούνταν εντοπίστηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκαλώντας περαιτέρω τριγμούς στην, ήδη, εξαιρετικά κλυδωνιζόμενη, όπως δείχνουν όλα, «αναθέρμανση» του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου που λαμβάνει χώρα υπό αμερικανική αιγίδα και πίεση από τις αρχές Αυγούστου σε καθεστώς άκρας μυστικότητας και την ισραηλινή κυβέρνηση να φέρεται αποφασισμένη να επιμείνει στον εποικισμό και στην κατοχή. Ο Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε από άγνωστο ελεύθερο σκοπευτή, την Κυριακή, στην περιοχή της Χεβρώνας, κατά τη διάρκεια έκτακτων μέτρων που λήφθηκαν στο πλαίσιο προσκυνήματος Εβραίων στον Τάφο των Πατριαρχών, στην πόλη όπου 500 έποικοι ζουν ανάμεσα σε 170.000 Παλαιστινίους, ρυθμίζοντας και τη ζωή τους ουσιαστικά.

Μία μέρα νωρίτερα, είχε εντοπιστεί η σορός ενός άλλου στρατιώτη που αγνοούνταν. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, είχε δολοφονηθεί από Παλαιστίνιο, ο οποίος στόχευε να προσπαθήσει ν' ανταλλάξει τη σορό με τον φυλακισμένο, στις ισραηλινές φυλακές, αδελφό του. Ο ισραηλινός στρατός δεν συνδέει τα δύο γεγονότα. Σε μια πρώτη αντίδραση, πάντως, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επέτρεψε σε ομάδα εποίκων να επιστρέψουν σε εγκαταλελειμμένο κτίριο που είχαν καταλάβει στην περιοχή της Χεβρώνας, από το οποίο είχαν απομακρυνθεί βιαίως πρόσφατα.

Οι ΗΠΑ διά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενες στις δολοφονίες των στρατιωτών, σημείωσαν ότι «υποσκάπτουν τις προσπάθειες για διαμόρφωση θετικής ατμόσφαιρας στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη». Ταυτόχρονα, αρκετά μέλη τόσο της κυβέρνησης συνασπισμού όσο και του κόμματος του Νετανιάχου άδραξαν την ευκαιρία, για να εκφράσουν την άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν νόημα. Μόλις λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ δήλωνε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ κοντά στο να καταρρεύσουν και δεν έχουν νόημα όσο το Ισραήλ επιμένει στον εποικισμό και στους κατοχικούς αποκλεισμούς. Χτες, πάντως, οι αρχές της Γάζας επιβεβαίωσαν ότι έχει αρθεί η απαγόρευση εισόδου στη Λωρίδα οικοδομικών υλικών, η οποία είχε τεθεί σε ισχύ από το 2007, αλλά και το ότι εκτοξεύτηκαν δύο ρουκέτες κατά του ισραηλινού εδάφους χωρίς να προκαλέσουν ζημιές.


ΙΡΑΝ - «ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ 6»
Προετοιμασία συνάντησης

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Το «πραγματικό πρόσωπο του Ιράν» έχει σκοπό, όπως δήλωσε, να «δείξει» κατά την ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αλλά και κατά τις επαφές που θα έχει στο περιθώριο αυτής, ο Χασάν Ρουχανί. Ο νέος Ιρανός πρόεδρος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη εκτιμώντας ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποτελεί «μια καλή ευκαιρία για συνέχιση των συνομιλιών και της συνεργασίας με τη Δύση» σχετικά με το ζήτημα του πυρηνικού του προγράμματος. Σημείωσε, ταυτόχρονα, ότι θα μεταφέρει «τη φωνή του καταπιεζόμενου ιρανικού λαού» λόγω των «παράνομων και απαράδεκτων κυρώσεων σε βάρος του» σε όλο τον κόσμο.

Της άφιξης Ρουχανί, που αναμένεται με αρκετό ενδιαφέρον, καθώς δεν έχει διαψευστεί η φημολογία περί πιθανότητας πραγματοποίησης έστω και μιας συμβολικής κίνησης ανάμεσα σε αυτόν και στον Ομπάμα, προηγήθηκαν επαφές του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών. Ο Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ συναντήθηκε, χτες, με την επικεφαλής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον, με την οποία συζήτησε τα περαιτέρω βήματα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Τεχεράνη και στην «ομάδα των 6» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η Αστον δήλωσε «έκπληκτη από την ενέργεια και την αποφασιστικότητα της ιρανικής πλευράς να υπάρξει πρόοδος». Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι στην προγραμματισμένη, για την Πέμπτη, συνάντηση εκπροσώπων της «ομάδας των 6» στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα συμμετάσχει, εκτός απροόπτου, και ο νέος Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Στο πλαίσιο της τακτικής «ήπιων τόνων» που ακολουθεί η νέα ιρανική ηγεσία, ανακοινώθηκε ότι χτες απελευθερώθηκαν άλλοι 80 πολιτικοί κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και αρκετοί συλληφθέντες κατά τα αιματηρά επεισόδια που είχαν σημαδέψει την επανεκλογή Αχμαντινετζάντ στην προεδρία το 2009.


ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Δικαστική απαγόρευση των «Αδελφών Μουσουλμάνων»

ΚΑΪΡΟ.--

Την απαγόρευση «όλων των δραστηριοτήτων» της οργάνωσης των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και όλων των άλλων οργανώσεων και ινστιτούτων που απορρέουν από αυτές αποφάσισε, χτες, δικαστήριο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, πυροδοτώντας θύελλα αντιδράσεων εντός της Αιγύπτου όπου εξελίσσεται η ενδοαστική αντιπαράθεση. Σφοδρές είναι οι επικρίσεις ως προς την αποτελεσματικότητα αλλά και ως προς το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης που κατά πολλούς αποτελεί δείγμα γνωστών νοοτροπιών του πρόσφατου παρελθόντος επί καθεστώτος Μουμπάρακ. Σύμφωνα με την απόφαση, θα πρέπει, επίσης, να κατασχεθούν μέχρι νεωτέρας όλα τα περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης, ενώ δεν διευκρινίζεται αν η απαγόρευση αναφέρεται και στο πολιτικό σκέλος της οργάνωσης, το κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης καθώς και στα ποικίλα φιλανθρωπικά δίκτυα που διατηρεί.

Εκπρόσωπος των «Αδελφών Μουσουλμάνων» χαρακτήρισε την απόφαση «πολιτικά υποκινούμενη» και βαθιά «αυταρχική και ολοκληρωτική». Την αντίθεσή τους εξέφρασαν και πολιτικοί αντίπαλοι των «Αδελφών Μουσουλμάνων», αλλά και ανθρωπιστικές οργανώσεις που, πολλάκις, τους έχουν επικρίνει, εκτιμώντας ότι πρόκειται για απαράδεκτη εξέλιξη που τελικά δεν πρόκειται να πετύχει και το στόχο της, αν αυτός, θεωρητικώς, είναι η υπόσκαψη της πολιτικής τους επιρροής. Αλλωστε, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» είχαν απαγορευτεί και από το 1954 μέχρι πριν από λίγα χρόνια, χωρίς αυτό να επηρεάσει σε κανένα επίπεδο, τελικά, την επέκταση της επιρροής τους και την εδραίωση της δράσης τους.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Στις 9 το βράδυ, το αργότερο, θα πρέπει να κλείνει το πολυκατάστημα καλλυντικών «Sephora» στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, και σε περίπτωση που δεν τηρηθεί εντός οκτώ ημερών, θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο ύψους 80.000 ευρώ για κάθε ξεχωριστή παραβίαση, δηλαδή για κάθε εργαζόμενο και για κάθε φορά που θα παραβιάζεται το χρονικό αυτό όριο. Πρόκειται για τρίτη σχετική απόφαση που λαμβάνει γαλλικό δικαστήριο υπό τις κινητοποιήσεις της Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Εμπόριο και στη Βιομηχανία, που, εδώ και μήνες, καταγγέλλουν ότι τα πολυκαταστήματα προσπαθούν να καθιερώσουν νυχτερινές βάρδιες ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, υπό τη μορφή κανονικού ωραρίου. Ηδη, ανάλογες αποφάσεις έχουν ληφθεί για τα πολυκαταστήματα «Monoprix» και «Galerie Lafayette», χωρίς να σημαίνει ότι οι εργοδότες δεν θα βρουν άλλο τρόπο να προωθήσουν τα σχέδιά τους.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Το σαρωτικό του πέρασμα συνεχίζει ο τυφώνας «Ουσάγκι», ο οποίος υπολογίζεται ότι θα είναι ο ισχυρότερος για το 2013. Στους 25 υπολογίζονται οι νεκροί στη νότια Κίνα, ενώ 3,5 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας θεωρείται ότι επηρεάστηκαν από τις επιπτώσεις του και περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι είναι οι εκτοπισμένοι. Το Σαββατοκύριακο ο τυφώνας πέρασε από την Ταϊβάν, με αποτέλεσμα 3.349 άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Σχέση με την Ελλάδα είχαν οι δράστες της επίθεσης με ρουκέτες στο κτίριο της Ασφάλειας στην Αγκυρα, το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των τουρκικών ΜΜΕ. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ο ένας εκ των δύο δραστών, ο Καρατάς, που σκοτώθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις μετά την επίθεση, είχε περάσει μεγάλα διαστήματα στην Ελλάδα, ενώ ο δεύτερος, Σερντάρ Πολάτ, που τραυματίστηκε στην καταδίωξη, όπως υποστηρίζεται είχε εκπαιδευθεί σε στρατόπεδο στο Λαύριο και ήρθε από την Ελλάδα στην Τουρκία πριν λίγες μέρες. Κατά την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Μπο Σιλάι, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΚ Κίνας, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για διαφθορά, δωροληψία και κατάχρηση εξουσίας. Το δικαστήριο διέταξε κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων, ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι προτίθεται να καταθέσει έφεση.

ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ.-- Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα 20 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας, στην περιοχή του Νταγκεστάν, έξω από το αστυνομικό τμήμα, στη Ρωσία. Η αστυνομία μέχρι χτες βράδυ δεν είχε δώσει πληροφορίες για την ταυτότητα του καμικάζι.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον 16 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός από διπλή βομβιστική επίθεση κατά νεκρώσιμης ακολουθίας σε σουνιτική περιοχή της ιρακινής πρωτεύουσας. Νωρίτερα, βόμβα έπληξε ασθενοφόρο το οποίο μετέφερε έγκυο που γεννούσε έξω από τη Μοσούλη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο γιατροί και να τραυματιστεί η ίδια και ο οδηγός του ασθενοφόρου, ενώ δεν έγινε γνωστή η τύχη του νεογέννητου.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Περισσότεροι από 800 αστυνομικοί άρχισαν, από χτες το μεσημέρι, ν' αναπτύσσονται στα νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας, με επίκεντρο το Ντάχλιγια, το οποίο έγινε στόχος αιματηρών βομβιστικών επιθέσεων τον Ιούλη και τον Αύγουστο. Η απόφαση για ανάπτυξη αστυνομικών και στρατιωτών λήφθηκε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση και έγινε δεκτή με πολύ θετικό τρόπο από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της σιιτικής «Χεζμπολάχ» που ασκεί μεγάλη πολιτική επιρροή στις συγκεκριμένες συνοικίες, στις οποίες έχει αναπτύξει και δικές της δυνάμεις ασφαλείας.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Δύο ένοπλοι ισλαμιστές, που κατονομάζονται ως μέλη της «αλ Κάιντα του Μάγρεμπ», σκοτώθηκαν σε ενέδρα του αλγερινού στρατού στην επαρχία Μπουμέρ, περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά του Αλγερίου, στο πλαίσιο γενικότερων επιχειρήσεων που διεξάγει κατά των ισλαμιστών στην ευρύτερη περιοχή ο αλγερινός στρατός.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Στους 142 ανέρχονται οι νεκροί από την επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλοι ισλαμιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» στη βόρεια πολιτεία Μπόρνο της Νιγηρίας την περασμένη βδομάδα, δήλωσαν χτες Νιγηριανοί αξιωματούχοι μετά τον εντοπισμό δεκάδων πτωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ