Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - «ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ 6»
Προετοιμασία συνάντησης

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Το «πραγματικό πρόσωπο του Ιράν» έχει σκοπό, όπως δήλωσε, να «δείξει» κατά την ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αλλά και κατά τις επαφές που θα έχει στο περιθώριο αυτής, ο Χασάν Ρουχανί. Ο νέος Ιρανός πρόεδρος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη εκτιμώντας ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποτελεί «μια καλή ευκαιρία για συνέχιση των συνομιλιών και της συνεργασίας με τη Δύση» σχετικά με το ζήτημα του πυρηνικού του προγράμματος. Σημείωσε, ταυτόχρονα, ότι θα μεταφέρει «τη φωνή του καταπιεζόμενου ιρανικού λαού» λόγω των «παράνομων και απαράδεκτων κυρώσεων σε βάρος του» σε όλο τον κόσμο.

Της άφιξης Ρουχανί, που αναμένεται με αρκετό ενδιαφέρον, καθώς δεν έχει διαψευστεί η φημολογία περί πιθανότητας πραγματοποίησης έστω και μιας συμβολικής κίνησης ανάμεσα σε αυτόν και στον Ομπάμα, προηγήθηκαν επαφές του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών. Ο Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ συναντήθηκε, χτες, με την επικεφαλής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον, με την οποία συζήτησε τα περαιτέρω βήματα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Τεχεράνη και στην «ομάδα των 6» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η Αστον δήλωσε «έκπληκτη από την ενέργεια και την αποφασιστικότητα της ιρανικής πλευράς να υπάρξει πρόοδος». Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι στην προγραμματισμένη, για την Πέμπτη, συνάντηση εκπροσώπων της «ομάδας των 6» στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα συμμετάσχει, εκτός απροόπτου, και ο νέος Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Στο πλαίσιο της τακτικής «ήπιων τόνων» που ακολουθεί η νέα ιρανική ηγεσία, ανακοινώθηκε ότι χτες απελευθερώθηκαν άλλοι 80 πολιτικοί κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και αρκετοί συλληφθέντες κατά τα αιματηρά επεισόδια που είχαν σημαδέψει την επανεκλογή Αχμαντινετζάντ στην προεδρία το 2009.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ