ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Δικάζονται ενώ έπρεπε να πιάνουν δουλειά

Eurokinissi

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων θα βρίσκονται, σήμερα το πρωί, οι 12 εργαζόμενοι και συνδικαλιστές των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ανάμεσά τους και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, για να δικαστούν με ανυπόστατες κατηγορίες. Βρέθηκαν να διώκονται μετά την άγρια επίθεση που εξαπέλυσαν, πριν ένα χρόνο και συγκεκριμένα στις 4 Οκτώβρη του 2012, οι δυνάμεις καταστολής με κλομπ, χημικά και συλλήψεις, σε βάρος των εργαζομένων του ναυπηγείου που διαδήλωναν στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Αμυνας. Η Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ), παράταξη συσπειρωμένη στο ΠΑΜΕ, καλεί σε συγκέντρωση σήμερα στις 9 το πρωί στα δικαστήρια.

Στις 4 Οκτώβρη του 2012, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έκλειναν ήδη 7 μήνες απλήρωτοι και σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα, που τους είχε επιβάλει η εργοδοσία των αραβογερμανικών μονοπωλίων (ADM και «Thyssen Krupp») που λυμαίνονται το ναυπηγείο.

Το επαίσχυντο αυτό μέτρο, που αντιμετωπίζουν οι 1.000 εργαζόμενοι του ναυπηγείου από τις 18 Απρίλη του 2012, που έχει καταδικάσει αυτούς και τις οικογένειές τους στα συσσίτια και την εξαθλίωση, σήμερα, με βάση το σχετικό αντεργατικό νόμο, λήγει. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα εκδόθηκε και δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία το μέτρο αυτό επιβλήθηκε παράνομα και καταχρηστικά.

Ολο αυτό το διάστημα το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας ήταν κλειστό με τις εγκαταστάσεις του να ρημάζουν. Παρά το γεγονός ότι σήμερα θα πρέπει οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν κανονικά στα πόστα τους, από την πλευρά της εργοδοσίας, μέχρι και χτες, δεν είχε γίνει καμία σχετική προετοιμασία για την επαναλειτουργία του ναυπηγείου.

Στην ανακοίνωση της ΕΕΝΣ τονίζεται ότι όπως όλα δείχνουν, στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διαλύουν τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας, κυβέρνηση και εργοδοσία συνειδητά οδηγούν το ναυπηγείο στη συρρίκνωση, ακόμα και στο κλείσιμο.

Καλεί τους εργαζόμενους να απομονώσουν τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στο σωματείο, που έχουν προσυπογράψει τα όσα συμβαίνουν στο ναυπηγείο, και να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση του αγώνα για την καταβολή των μισθών τους, την πλήρη επαναλειτουργία του ναυπηγείου με όλες του τις δραστηριότητες, για να μη γίνει καμία απόλυση και να μην αγγιχτούν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

ΕΙΝΑΠ ΓΙΑ ΜΕΘ
«Κλειστά» παραμένουν 200 κρεβάτια σε όλη τη χώρα

«Σπασμένους κρίκους στην "αλυσίδα επιβίωσης"» χαρακτηρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) τα 220 «κλειστά» κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Εντατικής Νεογνών (ΜΕΝ) και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Οι, συνολικά, 634 κλίνες σε 70 δημόσια νοσοκομεία, επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ, αποτελούν τη λεγόμενη «αλυσίδα επιβίωσης» για τα βαριά περιστατικά και σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ θα έπρεπε να αποτελούν το 9-11% του συνόλου των κλινών. Θα έπρεπε, δηλαδή, να έχει αναπτυχθεί τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός κλινών ΜΕΘ. «Δυστυχώς όμως, για τον ελληνικό λαό, η πολιτική των άγριων περικοπών στο δημόσιο σύστημα Υγείας κρατά αυτή τη στιγμή "κλειστά", λόγω έλλειψης προσωπικού, 200 έτοιμα, εξοπλισμένα κρεβάτια ΜΕΘ. Δεν χωρούν, τονίζει η ΕΙΝΑΠ, πια μισόλογα: Το κίνημα των υγειονομικών, οι επιστημονικοί φορείς και το λαϊκό κίνημα πρέπει να απαιτήσουν αγωνιστικά την αποκατάσταση των κομμένων κρίκων στην "αλυσίδα της επιβίωσης"» με άμεση πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού και το οποίο θα αμείβεται με αξιοπρεπείς μισθούς. Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας με δωρεάν υπηρεσίες. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην υγεία. Επιχειρηματική δράση χωρίς κέρδος δεν υπάρχει. Ομως κέρδος και υγεία είναι ασύμβατα μεγέθη».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ: Με τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργοστασίων ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΣΕΛΜΑΝ, ΝΕΟΣΕΤ, ΙΝΤΕΡΚΕΜ και ΜΗΧΑΝΙΚΗ, που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας συναντήθηκε αντιπροσωπεία της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ. Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Η εμπειρία από τα εργοστάσια αυτά πρέπει να αξιοποιηθεί από όλη την εργατική τάξη και το λαό. Είναι ζήτημα που αφορά όλους, αφού ανά πάσα ώρα και στιγμή όλη η εργατική τάξη και ο λαός κινδυνεύει να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις, καθώς η παραγωγική δραστηριότητα βρίσκεται στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτοί σχεδιάζουν με κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας τους γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τις ανάγκες της κοινωνίας».

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ: Πορεία με τα πόδια ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση την Αθήνα, σχολικοί φύλακες από τη Βόρεια Ελλάδα εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις. Χτες το απόγευμα και παρά την καταρρακτώδη βροχή έφτασαν στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης, όπου τους υποδέχθηκαν ο Σύλλογος Εργαζομένων Δημοτικών Υπαλλήλων, η «Λαϊκή Συσπείρωση» της περιοχής, καθώς και συνάδελφοί τους σχολικοί φύλακες.

«COCA COLA»: Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι αύριο Τετάρτη, απαντούν οι εργαζόμενοι της COCA COLA 3Ε στη Θεσσαλονίκη, στην απόφαση της πολυεθνικής να κλείσει το τμήμα διανομής και να πετάξει στο δρόμο 33 εργαζόμενους.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: Εγκαταλειμμένοι στο λιμάνι της Ραφήνας χωρίς τροφή και νερό βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή οι 56 ναυτεργάτες πλήρωμα του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α», οι οποίοι είναι και απλήρωτοι επί μήνες. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι απολύσεις στο επιβατηγό πλοίο «HELLENIC SPIRIT» της ΑΝΕΚ, που είναι δρομολογημένο στη γραμμή Πάτρα - Ιταλία. ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ απαιτούν την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του ΥΝΑ για την επαναλειτουργία του «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α», ενώ απαιτούν επίσης τη σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ «για τον καθορισμό πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ναυτεργατών».

«ΦΩΚΑΣ»: Συνεχίζουν οι εργαζόμενοι τις κινητοποιήσεις τους για να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 6 μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία. Χτες και πάλι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κατάστημα της οδού Τσιμισκή, που την προηγούμενη Παρασκευή σφραγίστηκε.

Πλασάρουν τον καπιταλισμό σαν αίτημα εργατών

Συνδικαλιστές, εκπρόσωποι υπουργείων, διεθνούς βεληνεκούς εργατοπατέρες και άνθρωποι της ΕΕ, που βγάζουν φλύκταινες όταν ακούνε το σύνθημα «Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντιά», εμφανίστηκαν χτες να καλούν τους εργάτες να λειτουργήσουν μόνοι τους τα εργοστάσια. Συνέβη σε ημερίδα του ΚΑΝΕΠ (Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής) της ΓΣΕΕ για τη «δημιουργία απασχόλησης μέσω των συνεταιρισμών και της κοινωνικής οικονομίας». Εκπρόσωποι της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και του Διεθνούς Οργανισμού Συνεταιρισμών προσφέρουν εργαλεία και τεχνογνωσία σε υπαλλήλους των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, συνδικαλιστές και επιστημονικούς συνεργάτες της ΓΣΕΕ, με στόχο να πειστούν οι εργάτες ότι άμα γίνουν συνεταιρισμένοι καπιταλιστές θα έχουν λύσει το πρόβλημά τους.

Εξ αρχής έγινε φανερό πως καλούν τους εργαζόμενους να γίνουν «αφεντικά» τέτοια που να μπορούν να ανταγωνίζονται άλλα αφεντικά με εργαζόμενους. Και όποιος επιβιώσει. Εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας χαρακτήρισαν την αυτοδιαχείριση εργοστασίων και το συνεταιρισμό μια ελπίδα. Προσπέρασαν το γεγονός ότι αυτήν την ώρα ένα ναυπηγείο - κολοσσός, ο Σκαραμαγκάς, δεν μπορεί να χτίσει ούτε βάρκα γιατί αυτό το απαγορεύει η ΕΕ. Και δεν είπαν λέξη για το γεγονός ότι ακόμα κι αν ξεπεραστεί ο σκόπελος της ΕΕ (πώς, χωρίς έξοδο από την ΕΕ;), οι «συνεταιρισμένοι» εργάτες των ναυπηγείων θα πρέπει να βγουν στο ανταγωνιστικό πέλαγος των μονοπωλίων του κλάδου για να εξασφαλίσουν πριν απ' όλα φτηνές πρώτες ύλες (που τις ελέγχουν τα μονοπώλια) και αφού αυτοδεσμευτούν ότι θα δουλεύουν ήλιο με ήλιο, θα πρέπει να εξασφαλίσουν τόσο εξευτελισμένα μεροκάματα που θα 'χει χάσει κάθε νόημα ακόμα και ο όρος «μισθωτή σκλαβιά», για να ελπίζουν στη συνέχεια ότι θα βγουν και στην αγορά με την πιθανότητα να βρουν και παραγγελίες.

Πρόσθετα, αυτοί που πλασάρουν το συνεταιρισμένο καπιταλισμό κρύβουν ότι στο εργοστάσιο του συνεταιρισμού, δουλεύοντας μέσα στον καπιταλισμό και που άρα για να επιβιώσει πρέπει να είναι ανταγωνιστικό, είναι υποχρεωτική η εκμετάλλευση των εργατών του. Ουσιαστικά μιλούν για μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις όπου κάποιοι εργαζόμενοι, αν τα καταφέρουν, θα γίνουν αφεντικά και θα προσλαμβάνουν άλλους εργάτες με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα. Διαφορετικά, το εγχείρημα είναι θνησιγενές. Το παράδειγμα στη χώρα μας, η ΒΙΟΜΕ, όπου πείστηκε μια ομάδα εργαζομένων πως χωρίς να έχει καν την παραγωγή στα χέρια της, με το να πουλήσει μερικά σαπούνια από το στοκ, αυτό είναι αυτοδιαχείριση του εργοστασίου, την ώρα που ήδη έχουν χάσει ακόμα και τα ποσά της αποζημίωσής τους που τα έβαλαν ως κεφάλαιο της «αυτοδιαχείρισης», και τώρα βρίσκονται σε απελπισία αφού δεν μπορούν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο, δείχνει το μέγεθος της τραγωδίας στην οποία οδηγούν τους εργάτες.

Νέες απολύσεις στο ΔΟΛ

Σε νέες 18 απολύσεις εργαζομένων από όλα τα τμήματα προχώρησε χτες ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (MEGA, NEA, ΒΗΜΑ, in.gr κ.ά.), σύμφωνα με πληροφορίες. Οι απολύσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των 30 προηγούμενων απολύσεων που έγιναν στα τέλη Αυγούστου, ενώ μέχρι τα τέλη του χρόνου αναμένεται να έχουν ξεπεράσει τις 150. Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΟΛ, με ανακοίνωσή του, που δημοσιοποιήθηκε και στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, γνωστοποίησε τη «συγχώνευση λειτουργικών τμημάτων και εταιρειών», την «πώληση ή διακοπή ζημιογόνων δραστηριοτήτων» και τη «δραστική περικοπή του κόστους». Πράγμα που, όπως εξηγεί παρακάτω, σημαίνει: «Μείωση του "εκδοτικού κόστους", "περικοπή εξόδων", "ενοποίηση λειτουργιών εντύπων", "μείωση του κόστους διανομής" και μειώσεις στις αμοιβές τρίτων και της μισθοδοσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ