ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ανοδος των ταξικών δυνάμεων

Ενισχυμένο βγήκε το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ, συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού. Υπερδιπλασίασε τις ψήφους και για πρώτη φορά εξέλεξε δύο μέλη στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, και έναν αντιπρόσωπο για το επόμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

Συγκεκριμένα, στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Γενικού Συμβουλίου ψήφισαν 278 σύνεδροι. Εγκυρα 277 (από 289 ψηφίσαντες και 286 έγκυρα το 2010), σημειώθηκε, δηλαδή, μικρή μείωση των ψηφισάντων και εγκύρων.

Η ΔΑΣ πήρε 16 ψήφους και 2 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο (από 7 ψήφους και μηδέν έδρες το 2010). Η ΠΑΣΚΕ πήρε 141 ψήφους και 17 έδρες (από 164 ψήφους και 20 έδρες). Η ΔΑΚΕ πήρε 31 ψήφους και 4 έδρες (από 45 ψήφους και 5 έδρες). Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΗΜΑΡ) 25 ψήφους και 3 έδρες και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) 23 ψήφους και 3 έδρες (το 2010 είχαν κατέβει ως ενιαίο ψηφοδέλτιο παίρνοντας 41 ψήφους και 5 έδρες). Η παράταξη ΕΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) πήρε 30 ψήφους και 3 έδρες (από 20 ψήφους και 2 έδρες) και η «Δημοκρατική Συνεργασία» (εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι) πήρε 11 ψήφους και 1 έδρα (από 9 ψήφους και 1 έδρα).

Στις αρχαιρεσίες για την εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ η ΔΑΣ πήρε 20 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο (από 6 ψήφους και κανέναν αντιπρόσωπο). Η ΠΑΣΚΕ πήρε 137 ψήφους και 8 αντιπροσώπους (από 164 ψήφους και 9 αντιπροσώπους). Η ΔΑΚΕ 29 ψήφους και 2 αντιπροσώπους (από 43 ψήφους και 2 αντιπροσώπους). Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» 26 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» 25 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο (το 2010 είχαν πάρει μαζί 44 ψήφους και 2 αντιπροσώπους). Η ΕΑΚ πήρε 27 ψήφους και 2 αντιπροσώπους (από 21 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο) και η Δημοκρατική Συνεργασία 12 ψήφους και κανέναν αντιπρόσωπο (από 7 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο).

Η ΔΑΣ, με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει τους εργαζόμενους που στήριξαν τις ταξικές δυνάμεις και καλεί σε συσπείρωση στην Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στις διαθεσιμότητες, στην κινητικότητα, στις απολύσεις.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ενωμένοι στον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα

Παρέμβαση του σωματείου με αφορμή τις εξελίξεις στην ανασκαφική έρευνα στα έργα της ΔΕΗ στο Αμύνταιο της Φλώρινας

Κάλεσμα ενότητας και αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία που προσπαθούν να επιβάλουν κυβέρνηση, ΔΕΗ και εργολάβος στα έργα της ΔΕΗ στο Αμύνταιο της Φλώρινας απευθύνει, με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) στους εργαζόμενους κάθε ειδικότητας και εργασιακής σχέσης.

Ο ΣΕΚΑ καταγγέλλει ότι οι απολύσεις εργαζομένων στα έργα είναι τρομοκρατικές και «συνέχεια των απειλών και των πιέσεων από την εταιρεία ΑΚΜΗ, που έχει την εργολαβία στο έργο, προκειμένου να καταστείλει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των συναδέλφων για την υπεράσπιση των αμοιβών τους, για αξιοπρεπείς μισθούς, σωστή ασφάλιση και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς». «Είναι χαρακτηριστικό», συνεχίζει ο ΣΕΚΑ, «ότι η εταιρεία προχώρησε σε εκδικητικές απολύσεις εργατοτεχνιτών επειδή αγωνίζονται αυτές τις μέρες με τα ίδια σχεδόν αιτήματα».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Η εργοδοσία μόλις διαπιστώσει τον παραμικρό φόβο και δισταγμό από τη μεριά μας γίνεται πιο επιθετική (...) Η τρομοκρατία και η καλλιέργεια κλίματος διχασμού των εργαζομένων με το απαράδεκτο σύστημα των αξιολογήσεων αυτό το στόχο έχει, να μας φοβίσει και να είμαστε σκυφτοί. Οι απολύσεις των εργατοτεχνιτών, ιδίως αυτών που εξέλεξαν να τους εκπροσωπήσουν, είναι η επιβεβαίωση της εντεινόμενης επιθετικότητας του εργοδότη».

Καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα τους, αφού «είναι ξεκάθαρο ότι ΔΕΗ, εργολάβος και ΥΠΠΟ είναι στην ίδια γραμμή». «Καμία αυταπάτη ότι το πρόβλημα είναι μόνο της ΚΘ΄ ΕΠΚΑ (σ.σ. Εφορεία Αρχαιοτήτων). Η αντιμετώπιση των αρχαίων ως εμπόδιο και η λογική της "επίσπευσης" είναι παρούσα σε όλα τα μεγάλα έργα (...) Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας είναι υπόθεση των εργαζομένων του κλάδου μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα λαϊκά στρώματα (...) Η ανασκαφή δεν μπορεί να μπει στη λογική της εργολαβίας, της γρήγορης παραγωγής κυβικών για το κέρδος. Είναι εργασία σύνθετη που το ρυθμό τον επιβάλλει αυστηρά αυτό που κρύβεται στη γη».

«Κάθε εργολαβία και μονοπώλιο, όπως η ΔΕΗ, κινείται με βάση το κέρδος», υπογραμμίζει ο ΣΕΚΑ, και καταλήγει: «Η ελευθερία του κεφαλαίου να απολύει εργαζομένους, να μετακινεί, να ανοίγει ή να κλείνει επιχειρήσεις, εργοστάσια και εργοτάξια με γνώμονα τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας είναι η αιτία της ανεργίας. Στην ανάγκη των κερδών τους απαντάμε με γνώμονα τις δικές μας ανάγκες για ζωή με αξιοπρέπεια, δουλειά με δικαιώματα. Ολοι μαζί ενωμένοι θα νικήσουμε».

Το τελευταίο χειροκρότημα

Eurokinissi

Το τελευταίο αντίο στην Πόλυ Πάνου είπε χτες πλήθος κόσμου, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Φίλοι, συγγενείς και απλός κόσμος προσήλθαν στο Α' Νεκροταφείο, με λουλούδια και δάκρυα στα μάτια για να τιμήσουν τη μεγάλη κυρία του τραγουδιού, που «έφυγε» την περασμένη Παρασκευή.

Από τις 9.30 πμ, η σορός της Πόλυς Πάνου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Στις 3μμ εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία και στη συνέχεια η σορός της μεταφέρθηκε στο νεκροταφείο Κόκκινου Μύλου, και σύμφωνα με επιθυμία της ετάφη στον οικογενειακό τάφο. Τραγικές φιγούρες ο γιος της, τα αδέλφια της και δύο οικιακές βοηθοί που τη φρόντιζαν στις τελευταίες της στιγμές.

Για τη «δεύτερη μάνα» που έχασε, μίλησε συγκινημένη, η συγγραφέας, ποιήτρια, κόρη του Γρηγόρη Μπιθικώτση, Αννα: «Ηταν ένας άνθρωπος με ψυχή μικρού παιδιού. Βοηθούσε πολύ κόσμο, απόρους, χωρίς να φαίνεται... Η οικογένειά μου, που ζήσαμε μαζί της τέσσερα ολόκληρα χρόνια σε ένα μικρό "σπιτάκι που το 'δερνε ο αγέρας και η βροχή" -όπως έλεγε και το τραγούδι- περάσαμε πολύ όμορφες στιγμές. Ηταν τότε που ο πατέρας μου της έγραψε το τραγούδι "Πήρα τη στράτα την κακιά". Η δική της στράτα βέβαια, έγινε μια στράτα φωτεινή, παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς ανθρώπους, γιατί πίσω από τα "φώτα" της ζωής της ήταν άνθρωπος πάνω απ' όλα και μετά καλλιτέχνης».

Η ΖΩΓΡΑΦΟΣ - ΧΑΡΑΚΤΡΙΑ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, Εύα Μελά, από τον Οκτώβρη θα πραγματοποιεί σεμινάρια νωπογραφίας (φρέσκο), χαρακτικής, Ιστορίας Τέχνης, καθώς και μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου, για ενήλικες και παιδιά. Επικοινωνία μαζί της στο τηλ. 6979.800.611, μετρό «Κεραμεικός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ