Τρίτη 1 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ενωμένοι στον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα

Παρέμβαση του σωματείου με αφορμή τις εξελίξεις στην ανασκαφική έρευνα στα έργα της ΔΕΗ στο Αμύνταιο της Φλώρινας

Κάλεσμα ενότητας και αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία που προσπαθούν να επιβάλουν κυβέρνηση, ΔΕΗ και εργολάβος στα έργα της ΔΕΗ στο Αμύνταιο της Φλώρινας απευθύνει, με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) στους εργαζόμενους κάθε ειδικότητας και εργασιακής σχέσης.

Ο ΣΕΚΑ καταγγέλλει ότι οι απολύσεις εργαζομένων στα έργα είναι τρομοκρατικές και «συνέχεια των απειλών και των πιέσεων από την εταιρεία ΑΚΜΗ, που έχει την εργολαβία στο έργο, προκειμένου να καταστείλει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των συναδέλφων για την υπεράσπιση των αμοιβών τους, για αξιοπρεπείς μισθούς, σωστή ασφάλιση και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς». «Είναι χαρακτηριστικό», συνεχίζει ο ΣΕΚΑ, «ότι η εταιρεία προχώρησε σε εκδικητικές απολύσεις εργατοτεχνιτών επειδή αγωνίζονται αυτές τις μέρες με τα ίδια σχεδόν αιτήματα».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Η εργοδοσία μόλις διαπιστώσει τον παραμικρό φόβο και δισταγμό από τη μεριά μας γίνεται πιο επιθετική (...) Η τρομοκρατία και η καλλιέργεια κλίματος διχασμού των εργαζομένων με το απαράδεκτο σύστημα των αξιολογήσεων αυτό το στόχο έχει, να μας φοβίσει και να είμαστε σκυφτοί. Οι απολύσεις των εργατοτεχνιτών, ιδίως αυτών που εξέλεξαν να τους εκπροσωπήσουν, είναι η επιβεβαίωση της εντεινόμενης επιθετικότητας του εργοδότη».

Καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα τους, αφού «είναι ξεκάθαρο ότι ΔΕΗ, εργολάβος και ΥΠΠΟ είναι στην ίδια γραμμή». «Καμία αυταπάτη ότι το πρόβλημα είναι μόνο της ΚΘ΄ ΕΠΚΑ (σ.σ. Εφορεία Αρχαιοτήτων). Η αντιμετώπιση των αρχαίων ως εμπόδιο και η λογική της "επίσπευσης" είναι παρούσα σε όλα τα μεγάλα έργα (...) Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας είναι υπόθεση των εργαζομένων του κλάδου μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα λαϊκά στρώματα (...) Η ανασκαφή δεν μπορεί να μπει στη λογική της εργολαβίας, της γρήγορης παραγωγής κυβικών για το κέρδος. Είναι εργασία σύνθετη που το ρυθμό τον επιβάλλει αυστηρά αυτό που κρύβεται στη γη».

«Κάθε εργολαβία και μονοπώλιο, όπως η ΔΕΗ, κινείται με βάση το κέρδος», υπογραμμίζει ο ΣΕΚΑ, και καταλήγει: «Η ελευθερία του κεφαλαίου να απολύει εργαζομένους, να μετακινεί, να ανοίγει ή να κλείνει επιχειρήσεις, εργοστάσια και εργοτάξια με γνώμονα τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας είναι η αιτία της ανεργίας. Στην ανάγκη των κερδών τους απαντάμε με γνώμονα τις δικές μας ανάγκες για ζωή με αξιοπρέπεια, δουλειά με δικαιώματα. Ολοι μαζί ενωμένοι θα νικήσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ