ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ MAΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
Κόντρα στο «νέο σχολείο» και την «Παιδεία» της αγοράς

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε Πέμπτη βράδυ με αντικείμενο το λεγόμενο «νέο σχολείο» και την οργάνωση του μαθητικού κινήματος. Εκδήλωση που πλαισιώθηκε με προβολή οπτικοακουστικού υλικού σε γιγαντοοθόνη σχετικά με τα προβλήματα της εκπαίδευσης, τους στόχους και τις μορφές πάλης. Επίσης, διανθίστηκε με τοποθετήσεις μαθητών από γυμνάσια και λύκεια, ζωντανές παρεμβάσεις προβληματισμένου, ανήσυχου και με αγωνιστική αισιοδοξία μαθητόκοσμου.

Στην κεντρική εισήγηση η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ, μεταξύ άλλων τόνισε: Τα τελευταία πέντε χρόνια όσο ξεδιπλώνεται η κρίση, τα προβλήματα στην εκπαίδευση εντείνονται, οι αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση εδραιώνονται. Τέτοιες αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση μεθοδεύονταν κι από παλαιότερα αλλά λόγω λαϊκών και νεοαλαιίστικων κινητοποιήσεων, δεν είχαν περάσει στο σύνολό τους, ώστε να προσαρμοστεί η εκπαίδευση στις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς. Εχουμε σήμερα σοβαρές αλλαγές στα σχολικά βιβλία και τα αναλυτικά προγράμματα ώστε να στρέψουν τα παιδιά από τις λαϊκές οικογένειες στην ψευτοκατάρτιση και όχι τη μόρφωση, αναπαράγοντας ταυτόχρονα τα περί επιχειρηματικότητας, «ανταγωνισμού» ως νομοτέλεια της κοινωνίας και τον αντικομμουνισμό. Προωθήθηκε με ευρωπαϊκά προγράμματα και οδηγό τη Στρατηγική της δια βίου μάθησης ένα εύηχο τρένο που όμως τρέχει πάνω στις ράγες του μεγάλου κεφαλαίου για να αναπροσαρμοστεί η εκπαίδευση στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας.

Κατήγγειλε τις οπορτουνιστικές δυνάμεις όπως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το ρόλο που έπαιξαν όλα αυτά τα χρόνια στηρίζοντας στην πράξη όλες αυτές τις αντιδραστικές, ευρωενωσιακές κατευθύνσεις.

Κάλεσε το ταξικό κίνημα να ρίξει βάρος στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης που προσαρμόζει την ίδια τη συνείδηση του παιδιού ώστε να δέχεται παθητικά, να αποδέχεται όσα ζητά το μεγάλο κεφάλαιο. Υπογράμμισε ότι το τι μαθαίνει το παιδί στο σχολείο, το περιεχόμενο του βιβλίου πρέπει να απασχολήσει τη λαϊκή οικογένεια, το ίδιο το σωματείο στις λαϊκές γειτονιές να νιώσει δική του υπόθεση το ζήτημα της μόρφωσης των παιδιών, οι μαθητές να οργανωθούν σε μαθητικά συμβούλια, μέσα από γενικές συνελεύσεις να οργανώσουν τους αγώνες τους για τη μόρφωση που δικαιούνται.

Η Εύη Χαβελέ, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, στην τοποθέτησή της, ανάμεσα σε άλλα, είπε: Το νέο νομοσχέδιο στο χώρο της εκπαίδευσης τσακίζει τα όποια δικαιώματα είχαν μείνει στη μόρφωση για τα παιδιά από τις λαϊκές οικογένειες. Αλλωστε, τα κυβερνητικά μέτρα δεν πλήττουν όλους τους μαθητές ενιαία, αλλά τα παιδιά της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχομεσαίων στρωμάτων. Οι μαθητές πρέπει να ξεσηκωθούν, να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Τα προβλήματα στην εκπαίδευση υπάρχουν επειδή το σύστημά τους, είναι σκάρτο, σάπιο και άδικο. Υπάρχουν σήμερα οι δυνατότητες για τη νεολαία να ζήσει και να μορφωθεί όπως πρέπει, αλλά γι' αυτό χρειάζεται να αλλάξει συνολικά ο τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας, η οργάνωση της παραγωγής. Από αύριο κιόλας, τάξη την τάξη, κάθε μαθητής να συμβάλει στην ενημέρωση των συμμαθητών του, στην οργάνωση του αγώνα, των κινητοποιήσεων που έχουμε μπροστά μας.

Ο μαθητής και ΚΝίτης Χάρης Καπελέρης, μετέφερε εμπειρίες από την Αγ. Βαρβάρα σχετικά με την αντιπαράθεση με καθηγητές για το περιεχόμενο του νέου σχολείου και την ανάπτυξης της δράσης των πρωτοπόρων μαθητών μέσα στα σχολεία.

Αλλοι μαθητές, από γυμνάσια, λύκεια κι ΕΠΑΛ, από το Μπραχάμι, την Ελευσίνα, τη Νέα Σμύρνη, την Ηλιούπολη και αλλού, μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά σε σχολεία δίχως βιβλία, καθηγητές, θέρμανση, τα 30άρια τμήματα κλπ. Την τραμπούκικη δράση των χρυσαυγίτικων συμμοριών στα σχολεία και πώς περιορίζεται όταν βρίσκει απέναντί της οργανωμένο, μαζικό κι αποφασισμένο το μαθητικό κίνημα. Την ανάγκη να σπάσει και στους μαθητές η απάθεια, η αδιαφορία και η απαισιοδοξία.

«Παλιές αγάπες» δίχως «ψέματα»

Τραγούδησαν για όλους εκείνους που κάπου, κάποτε τους πούλησαν. Κι όμως «ότι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό». Τραγούδησαν για την «ωραία θάλασσα γιατί κινείται πάντα, γιατί με σένα μοιάζει». Σε μια μαζική συναυλία συναντήθηκαν προχθές ο Νίκος Πορτοκάλογλου και ο Φίλιππος Πλιάτσικας στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ και μας θύμισαν τους Φατμέ και τους Πυξ Λαξ... «παλιές αγάπες»... χωρίς «ψέματα».

Μαζί τους οι: Μιχάλης Καλκάνης (κοντραμπάσο, φωνητικά), Γιώργος Θεοδωρόπουλος (πλήκτρα, ακορντεόν), Μιχάλης Βρέττας (βιολί, φωνητικά) και Αλέξης Αποστολάκης (τύμπανα, κρουστά, φωνητικά).

Μαθητική δημιουργικότητα

Πέρα από τις συναυλίες και το πλούσιο πρόγραμμά του, το Μαθητικό Στέκι του Φεστιβάλ είναι παράλληλα χώρος δημιουργικής έκφρασης για τα παιδιά. Κάτω από το σύνθημα - προτροπή «λέμε την αλήθεια στο μάθημα - βγάζουμε εκτός ύλης τα μαθήματα υποταγής» στο χώρο εκτυλίσσονται διάφορες δραστηριότητες, όπως αγώνες πινγκ πογκ, επιτραπέζια παιχνίδια και άλλες δράσεις για παιδιά 9 - 13 χρόνων που δίνουν το δικό τους δυναμικό στίγμα. Οι μικροί επισκέπτες ζωγραφίζουν σε λευκά ταμπλό, φτιάχνουν πολύχρωμα πλακάτ και πανό ενάντια στον πόλεμο, για τον ελεύθερο χρόνο, για το σχολείο τους. Μάλιστα, όπως δήλωσαν, με τα δικά τους πλακάτ θα πάρουν μέρος στη σημερινή μεγάλη συγκέντρωση, στην ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ερωτηματολόγια για την ανεργία και τα προβλήματα των νέων μητέρων

Τη δική τους γνώμη για το πρόβλημα της ανεργίας και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουν τα σωματεία και οι Λαϊκές Επιτροπές, καταθέτουν οι νέοι και οι νέες στο χώρο του Φεστιβάλ, συμπληρώνοντας το σχετικό ερωτηματολόγιο. Τόσο μέσα από το ερωτηματολόγιο όσο και μέσα από τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο, στο Στέκι Νέων Εργαζομένων και Ανέργων, η ΚΝΕ θέτει στο επίκεντρο την ανάγκη οργανωμένου αγώνα που θα στείλει στην ...ανεργία τα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Ερωτηματολόγιο για τα προβλήματα των νέων μητέρων διακινείται επίσης στους χώρους του Φεστιβάλ. Εργαζόμενες και άνεργες μητέρες βρίσκουν ανάμεσα στις ερωτήσεις του ορισμένα από τα δικά τους προβλήματα και με τη συμπλήρωσή του τροφοδοτούν τις επόμενες πρωτοβουλίες της ΚΝΕ για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια.

Εκδήλωση - μνήμη Μακρονήσου

Στο Μακρονήσι, το βράχο - σύμβολο και στους ηρωικούς δεσμώτες του ήταν αφιερωμένη η πρώτη προχτεσινή εκδήλωση του Φεστιβάλ, στη «Θεατρική Σκηνή». Διοργανωτές της ήταν η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου και το μουσικό συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό εκ μέρους της ΠΕΚΑΜ για το 39ο Φεστιβάλ, μια σύντομη ιστορική εισαγωγή και απαγγελία ποιήματος με τίτλο «Μακρονήσι».

Τα ενθουσιώδη ρυθμικά παλαμάκια του ακροατηρίου που «συνόδευαν» τους μουσικούς και τους τραγουδιστές του συγκροτήματος «Ρωμιοσύνη», κορυφώθηκαν με ένα ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη που είπε ένας υπερήλικας Μακρονησιώτης, με ένα ποίημα της Μαριάνθης Αλειφεροπούλου για τις Μακρονησιώτισσες, και ιδιαιτέρως με ποιήματα των Ρίτσου και Λουντέμη που από στήθους είπε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΚΑΜ, Λάζαρος Κυρίτσης.

Ξενάγηση που «σπάει» μύθους

Από νωρίς το απόγευμα μέλη και φίλοι της ΚΝΕ ξεναγούνται στη μεγάλη έκθεση «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό». Μέσα από τις φωτογραφίες, τις αφίσες, τα λιτά και εύστοχα κείμενα οι νεαροί επισκέπτες - φοιτητές, μαθητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι - γνωρίζουν το πραγματικό πρόσωπο του σοσιαλισμού και τις κατακτήσεις που πρόσφερε σε όλη την ανθρωπότητα. Η έκθεση ξεκινά από τη σημερινή εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό και συνεχίζει με απαντήσεις σε «αστικούς μύθους» όπως: «Μόνο με κίνητρο το κέρδος μπορεί να αναπτυχθεί η παραγωγή», «Ο κάθε άνθρωπος από τη φύση του κυνηγάει το δικό του συμφέρον, άρα ο σοσιαλισμός είναι μια ουτοπία», «Στο σοσιαλισμό δεν υπάρχει δημοκρατία» κ.ά. Φυσικά η βαθύτερη μελέτη είναι το ζητούμενο και η έκθεση καταλήγει με σχετικές εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής». Εκδόσεις που βοηθούν τους νέους να γνωρίσουν «αυτό που οι εκμεταλλευτές έγκλημα το ονοματίζουν», το «απλό που είναι δύσκολο να γίνει» όπως λέει και το «Εγκώμιο στον κομμουνισμό» του Μπ. Μπρεχτ «καλωσορίζοντας» τους επισκέπτες της έκθεσης.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Γεμίζουν εκατοντάδες κούτες για λαϊκές οικογένειες

Συνεχίστηκε και χτες, δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, με εντεινόμενους μάλιστα ρυθμούς, η συγκέντρωση σε ειδικό περίπτερο, τροφίμων, ρούχων, υποδημάτων, παιχνιδιών, σχολικών ειδών, οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει λαϊκές εργατικές οικογένειες σε κρίση. Εμπρακτη ταξική αλληλεγγύη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο χειμαζόμενο λαό, σε άνεργους, απεργούς, μετανάστες.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ανταποκριθεί στο σύνθημα «Ενας για όλους και όλοι για έναν - Δυναμώνουμε τη λαϊκή αλληλεγγύη», και το αποτέλεσμα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Εχουν γεμίσει δεκάδες κούτες με χρήσιμο κι αναγκαίο για κάθε λαϊκή οικογένεια υλικό.

Τα συγκεντρωμένα είδη διαχωρίζονται κατ' είδος, τακτοποιούνται με την αγόγγυστη δουλειά μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, και το επόμενο διάστημα θα διανεμηθούν σε ανθρώπους με ανάγκη. Τέλος συνεχίζονται οι εγγραφές σε μαθήματα αλληλεγγύης στο Μαθητικό Στέκι, ενώ συγκεντρώνονται και δηλώσεις συμμετοχών δασκάλων στα μαθήματα αυτά στο Περίπτερο του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ