ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ευθεία επίθεση στο λαϊκό κίνημα

Επιχείρησε να εξομοιώσει τη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με τη λαϊκή πάλη για αποδέσμευση από ΕΕ - ΝΑΤΟ

Σε ευθεία επίθεση ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και τους ταξικούς αγώνες προχώρησε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς από τις ΗΠΑ.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο «Peterson Institute for International Economics» στην Ουάσιγκτον, επιστράτευσε την αντιδραστική και ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων», επιχειρώντας να ταυτίσει τη δράση της φασιστικής Χρυσής Αυγής με το ταξικά προσανατολισμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα που παλεύει για αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

«Συντρίβουμε τον εξτρεμισμό, έχουμε σαν κυβέρνηση την πολιτική βούληση, πάντα με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, αλλά την ίδια στιγμή επιβεβαιώνοντας ότι πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να συντρίψει το εργατικό - λαϊκό κίνημα και η πρωτοπορία του, ανέφερε: «Από τη μια πλευρά, έχουμε τη Χρυσή Αυγή και, από την άλλη, μια ακραία αντιπολίτευση, η οποία λέει να βγούμε από το ΝΑΤΟ, από την ΕΕ, έξω από το ευρώ. Δεν είναι κάτι το οποίο θα ήταν εποικοδομητικό για την ελληνική υπόθεση...»!

Αργότερα, με δήλωσή μετά τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν, επιχείρησε να εμφανίσει την κυβέρνηση σαν εγγυητή της «ομαλότητας» και της «νομιμότητας». Επιδιώκοντας να χρυσώσει το χάπι για τη μη κράτηση των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής ανέφερε: «Στην Ελλάδα οι ακραίοι της Χρυσής Αυγής είναι πλέον υπόλογοι και υπόδικοι. Κάποιοι είναι ήδη προφυλακισμένοι (...) Είμαστε Δημοκρατία και η Δημοκρατία λειτουργεί. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της».

Νωρίτερα -κατά την ομιλία του στο «Peterson»- ο Αντ. Σαμαράς είχε επαναλάβει τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα αποτελεί «άγκυρα σταθερότητας», επιδιώκοντας να εξασφαλίσει αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή προς όφελος των μονοπωλίων.

Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, σημειώνοντας: «Η Ευρώπη, η Αμερική, η Κύπρος και το Ισραήλ επιθυμούν να υπάρξει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και η Ελλάδα μπορεί να παίξει σε αυτό σημαντικό ρόλο». Αναφέρθηκε επίσης στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και στις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν για τα μονοπώλια, τονίζοντας μάλιστα ότι σε πρόσφατη γεωλογική έρευνα, φάνηκε ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές των τριών χωρών «θα μπορούσαν να προσφέρουν σχεδόν το 50% της συνολικής ευρωπαϊκής ζήτησης σε ενέργεια».

Απευθυνόμενος σε εκπροσώπους μονοπωλιακών ομίλων πρόσφερε «εγγυήσεις» και «διαβεβαιώσεις» για την παροχή από την πλευρά της κυβέρνησης κινήτρων και ευκαιριών για επενδύσεις. Πρόβαλε τις «επενδυτικές ευκαιρίες» που παρέχουν στους αμερικανικούς επιχειρηματικούς ομίλους τα βάρβαρα μέτρα (σε μισθούς - ασφαλιστικές εισφορές - εργασιακά δικαιώματα) που έχει λάβει η κυβέρνηση. Διαφήμισε τις φοροαπαλλαγές, το νέο επενδυτικό νόμο και υποσχέθηκε την ύπαρξη ενός και μόνου φόρου, ύψους 15% επί των κερδών των επιχειρήσεων.

Συνάντηση με αντιπρόεδρο των ΗΠΑ

Στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν τα θέματα της «βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους, η πορεία του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος. Επίσης, συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνδεδεμένες με την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης χτες με την επικεφαλής των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ, ενώ σήμερα θα έχει επαφές με εκπροσώπους πολυεθνικών ομίλων.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Προανήγγειλε την κλιμάκωση της βάρβαρης επέλασης

Την προώθηση νέου γύρου αναδιαρθρώσεων, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης, προανήγγειλε ο Ευαγγ. Βενιζέλος, μιλώντας χτες στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

«Λέμε ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές, ναι στις αλλαγές εκείνες που κάνουν την Ελλάδα ένα κανονικό κράτος, ανταγωνιστικό στην υπηρεσία της ανάπτυξης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευαγ. Βενιζέλος προανήγγειλε τα νέα χαράτσια που ετοιμάζεται να φορτώσει στις πλάτες του λαού η κυβέρνηση. «Μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα (σ.σ. στις συζητήσεις με την τρόικα), όπως γνωρίζετε, είναι η εξειδίκευση της φορολογίας ακινήτων», σημείωσε προετοιμάζοντας το έδαφος για μονιμοποίηση του χαρατσιού στα ακίνητα και την επέκτασή του στα αγροτεμάχια. Μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της διατήρησης της είσπραξης από τη ΔΕΗ του χαρατσιού στα ακίνητα, σημειώνοντας: «Λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος στη διαμόρφωση ενός νέου νόμου για τη φορολογία ακινήτων, αντιλαμβάνεται ο καθένας με πολύ μεγάλη ευκολία πόσο δύσκολο είναι να αντικατασταθεί το ΕΕΤΗΔΕ».

Την ίδια στιγμή υποστήριξε πως στις συζητήσεις με την τρόικα η «γραμμή» της κυβέρνησης «είναι όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα», σε μια προσπάθεια να κρύψει ότι ήδη δρομολογεί νέες περικοπές σε συντάξεις, αύξηση στη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, περαιτέρω απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Σε σχέση με τη συγκρότηση του λεγόμενου χώρου της «κεντροαριστεράς», ο Ευαγ. Βενιζέλος, με στόχο να παίξει το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασύνθεση της σοσιαλδημοκρατίας, επανέλαβε το κάλεσμα ακόμα και για συνεργασία ενόψει των ευρωεκλογών «με κινήσεις και πρόσωπα που βλέπουν τον εαυτό τους ενταγμένο στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, στην κεντροαριστερά της ευθύνης».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενημερώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο

Σε ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου αναφορικά με το Κυπριακό και τα αποτελέσματα των επαφών του στις ΗΠΑ, προχώρησε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης. Στο επίκεντρο βρέθηκε η συμφωνία του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου για απευθείας επαφές της Αθήνας με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή και της Αγκυρας με τον Ελληνοκύπριο.

Η απευθείας εμπλοκή Ελλάδας - Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις εγείρει σοβαρές ανησυχίες, στις οποίες προσπάθησε να απαντήσει ο Ν. Αναστασιάδης υποστηρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αποδοχής τετραμερούς διάσκεψης. Ο Ν. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι η πρόταση «έγινε σε πλήρη συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση». Ο Κύπριος Πρόεδρος υποστήριξε ακόμα ότι «δεν τίθεται θέμα αποδοχής των λεγόμενων συγκλίσεων στις διαπραγματεύσεις Χριστόφια - Ταλάτ, όπως αυτές καταγράφονται στο έγγραφο Ντάουνερ».

Η επανέναρξη των συνομιλιών είναι προγραμματισμένη να γίνει αυτό το μήνα. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Αναστασιάδης, στις ΗΠΑ διαπίστωσε «ζωηρό ενδιαφέρον» για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, αφού όλοι πλέον αναγνωρίζουν το «σταθεροποιητικό ρόλο» που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή. Δηλώσεις που επαναβεβαιώνουν ότι οι μεθοδεύσεις για μία λύση με βάση τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών κέντρων εντατικοποιούνται, καθώς τρέχουν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, με την Κύπρο να παίζει ιδιαίτερο ρόλο στους σχετικούς σχεδιασμούς λόγω της στρατηγικής της θέσης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο πρωθυπουργός καταφεύγει στην επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο, για τις δηλώσεις Σαμαρά στις ΗΠΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στις ΗΠΑ, συνεχίζει να προβάλλει στην ουσία την ανιστόρητη, ανυπόστατη και επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων, στοχοποιώντας το λαϊκό κίνημα. Προσπαθεί να τσουβαλιάσει τη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με τη θέση για αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με τη λαϊκή πάλη για να απαλλαγεί ο λαός από αυτές τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, που φέρνουν στους λαούς φτώχεια, πολέμους και αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας».

ΚΥΠΡΟΣ
Πολιτική σκευωρία καταγγέλλει το ΑΚΕΛ

Τη σύλληψη 2 στελεχών του καταγγέλλει το ΑΚΕΛ, τονίζοντας ότι αποτελεί πολιτική σκευωρία για να χτυπηθεί το κόμμα και να αποπροσανατολιστεί ο κυπριακός λαός. Οι κυπριακές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη των στελεχών του ΑΚΕΛ, Βενιζέλου Ζανέτου και Χρίστου Αλέκου, μετά από σχετικό ένταλμα δικαστηρίου για την αγοραπωλησία τουρκοκυπριακού ακινήτου και την επένδυση του Ταμείου Συντάξεων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ). Ο Β. Ζανέτος, μέλος της Γραμματείας του ΑΚΕΛ και ο Χρίστος Αλέκου, κεντρικός οργανωτικός γραμματέας, επίσης μέλος της Γραμματείας του ΑΚΕΛ, πρώην επαρχιακός γραμματέας του ΑΚΕΛ Λάρνακας, συνελήφθησαν στο πλαίσιο ερευνών που ξεκίνησαν μετά από επιστολή του μέλους του ΔΣ της ΑΤΗΚ εν έτει 2010 Γιώργου Κωνσταντίνου.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, σε δήλωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «επιχειρείται να στηθεί πολιτική σκευωρία σε βάρος στελεχών του ΑΚΕΛ με απώτερο στόχο να χτυπηθεί το Κόμμα μας από τη μια και να απαξιωθεί στα μάτια του κόσμου, και από την άλλη να αποπροσανατολιστεί ο λαός από τα πραγματικά προβλήματα». Ο Α. Κυπριανού τονίζει ότι «όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη σκευωρία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν δεν τεκμηριώσουν τις κατηγορίες που εκτόξευσαν θα πρέπει να είναι έτοιμοι να απολογηθούν δημόσια και να υποστούν όλες τις συνέπειες των πράξεών τους». Καταλήγοντας ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι το ΑΚΕΛ «θα υπερασπιστεί τον εαυτό του και τα στελέχη του και οποιονδήποτε άλλο που διώκεται αδίκως».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ