Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενημερώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο

Σε ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου αναφορικά με το Κυπριακό και τα αποτελέσματα των επαφών του στις ΗΠΑ, προχώρησε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης. Στο επίκεντρο βρέθηκε η συμφωνία του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου για απευθείας επαφές της Αθήνας με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή και της Αγκυρας με τον Ελληνοκύπριο.

Η απευθείας εμπλοκή Ελλάδας - Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις εγείρει σοβαρές ανησυχίες, στις οποίες προσπάθησε να απαντήσει ο Ν. Αναστασιάδης υποστηρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αποδοχής τετραμερούς διάσκεψης. Ο Ν. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι η πρόταση «έγινε σε πλήρη συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση». Ο Κύπριος Πρόεδρος υποστήριξε ακόμα ότι «δεν τίθεται θέμα αποδοχής των λεγόμενων συγκλίσεων στις διαπραγματεύσεις Χριστόφια - Ταλάτ, όπως αυτές καταγράφονται στο έγγραφο Ντάουνερ».

Η επανέναρξη των συνομιλιών είναι προγραμματισμένη να γίνει αυτό το μήνα. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Αναστασιάδης, στις ΗΠΑ διαπίστωσε «ζωηρό ενδιαφέρον» για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, αφού όλοι πλέον αναγνωρίζουν το «σταθεροποιητικό ρόλο» που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή. Δηλώσεις που επαναβεβαιώνουν ότι οι μεθοδεύσεις για μία λύση με βάση τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών κέντρων εντατικοποιούνται, καθώς τρέχουν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, με την Κύπρο να παίζει ιδιαίτερο ρόλο στους σχετικούς σχεδιασμούς λόγω της στρατηγικής της θέσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ