Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στον Προκρούστη η Ψυχική Υγεία

Το 2013 αυξήθηκαν κατά 50% τα καταθλιπτικά επεισόδια στη χώρα μας σε σχέση με το 2011 σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΠΙΨΥ το ποσοστό του πληθυσμού με μείζονα κατάθλιψη -που χρειάζεται, δηλαδή, άμεση θεραπεία- είναι 12,3% το 2013, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8,2% το 2011. Αναφορικά με τη συσχέτιση της κατάθλιψης και της οικονομικής κρίσης προκύπτει ότι παρουσιάστηκε σε ποσοστό 33,8% (έναντι 20,9%) σε εκείνους που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και σε 10,7% (έναντι 6,2%) για αυτούς με λιγότερα οικονομικά προβλήματα.

Η εξοντωτική αυτή κατάσταση βρίσκει τις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας αποδιαρθρωμένες και συρρικνωμένες, ενώ στο τέλος του 2015 η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο σε όλα τα δημόσια ψυχιατρεία, όπως είναι ειλημμένη υποχρέωση έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι εξωνοσοκομειακές δομές Ψυχικής Υγείας συρρικνώνονται συνεχώς ή έχουν παραδοθεί στις ΜΚΟ και στις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Οι πάσχοντες ή στοιβάζονται στις κλινικές των γενικών δημόσιων νοσοκομείων ή μένουν στο δρόμο. Συμβαίνουν, δηλαδή, εκείνα που έκανε ο Ρίγκαν στην Αμερική στην εποχή του. Κι έρχονται και χειρότερα αν δεν αποκρουστεί αυτή η πολιτική και δεν αναπτυχθεί πάλη για ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ