Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Από πέρσι ήξεραν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής

Την είχαν αποκαλύψει τα σωματεία με υπόμνημά τους στην Εισαγγελία

Από πέρσι τον Ιούνη, το 2012, τα σωματεία της Ζώνης είχαν αποκαλύψει, με υπόμνημά τους προς τον Εισαγγελέα Πειραιά, τη στενή σχέση των εργοδοτών της Ζώνης με τους χρυσαυγίτες και την κοινή εγκληματική δράση τους για το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων.

Χτες, συνδικαλιστές της Ζώνης κλήθηκαν τελικά να καταθέτουν και στον Ε' ανακριτή Πειραιά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι φασίστες της Χρυσής Αυγής είναι μαντρόσκυλα των εργολάβων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και πως όταν οι χρυσαυγίτες εξαπέλυσαν δολοφονική επίθεση σε βάρος κομμουνιστών συνδικαλιστών της Ζώνης τη νύχτα της 12ης Σεπτέμβρη στο Πέραμα ήταν με τους εργολάβους σε πλήρη συνεννόηση.

Ο νέος γύρος καταθέσεων ήρθε σαν αποτέλεσμα μιας σειράς ανακοινώσεων και καταγγελιών που είχαν ήδη κάνει τα σωματεία, παράλληλα με σειρά διαβημάτων τους προς τις εισαγγελικές αρχές. Διαβήματα που είχαν αρχίσει εδώ και ένα χρόνο και συγκεκριμένα στις 21 Ιούνη του 2012 με υπόμνημα που είχαν αποστείλει τα σωματεία στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πειραιά.

Στο υπόμνημα που είχαν καταθέσει τον Ιούνη του 2012 τα σωματεία στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πειραιά είχαν προειδοποιήσει ότι, για να εφαρμοστεί η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ για τη δραστική συρρίκνωση της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας, προωθείται «η παράδοση του λιμανιού στα μονοπώλια και η αλλαγή χρήσης της Ν/Ζώνης. Σε αυτό το σχέδιο, στρατηγικός σύμμαχος των κυβερνώντων είναι ομάδα 10 - 15 επιχειρήσεων, οι οποίες δρουν με γνώμονα μόνο τα δικά τους συμφέροντα». Γι' αυτές τις επιχειρήσεις σημείωναν ότι θέλουν να καθαρίσουν τη Ζώνη από εργασιακά δικαιώματα και ότι: «Αυτή η ομάδα εργοδοτών είναι πίσω από μια σειρά προσπάθειες τα τελευταία 2 - 3 χρόνια, να διαλύσουν τα σωματεία μας ή να τα βάλουν στο χέρι. Αφού εξάντλησαν κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο, το διάστημα αυτό έχουν συνάψει σχέσεις με τη γνωστή σε όλους μας για τη δράση της και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί Χρυσή Αυγή, αλλά και με ανθρώπους του υποκόσμου, για να αναλάβουν εργολαβία την με κάθε τρόπο, για πάντα εκκαθάριση της Ζώνης από εμάς».

Πριν ακόμα από το υπόμνημα και μέχρι και την ημέρα που τα φασιστοειδή έστησαν τη δολοφονική ενέδρα στο Πέραμα, είχαμε ένα σωρό από ανακοινώσεις της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά, κατά των ταξικών σωματείων και του ΠΑΜΕ, με τα γνωστά φληναφήματα ότι τα καράβια από τη Ζώνη τα διώχνουν τα υψηλά μεροκάματα και οι απεργίες, «επιχειρήματα» τα οποία αναμασούσαν όλο το διάστημα πριν από τη δολοφονική ενέδρα τα φασιστοειδή.

Για παράδειγμα, στις 8 Μάρτη του 2012 η Ενωση των εργοδοτών είχε στείλει επιστολή στον υπουργό Εργασίας στην οποία ανέφερε: «Οι εργατοπατέρες (γιατί οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις παλεύουν μαζί για το μεροκάματο) κάνανε μόνοι τους μια σύμβαση, την οποία ονομάζουν "επιχειρησιακή" και εκβιάζουν τις λίγες επιχειρήσεις που έχουν ανοιχτές δουλειές, να υπογράψουν αυτή τη σύμβαση (.....). Επισυνάπτεται σε ξεχωριστό αρχείο το σχετικό τμήμα της επιχειρησιακής σύμβασης που θέλει να επιβάλει στις επιχειρήσεις η ηγεσία του ΠΑΜΕ». Η Ενωση αξίωνε «να μη δέχεται η Επιθεώρηση Εργασίας να θεωρεί καταστάσεις με ημερήσιες αποδοχές» που προέβλεπε η Συλλογική Σύμβαση και είχε επιχειρήσει να επιβάλει ατομικές συμβάσεις.

Ενώ στις 23 Μάη του 2013, με ανακοίνωσή της και πάλι στα υπουργεία, η Ενωση των εργοδοτών σημείωνε: «Το Συνδικάτο Μετάλλου αγνόησε επιδεικτικά τη ΣΣΕ που του απέστειλε και του πρότεινε η Ενωση Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά τον Απρίλιο, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι δεν ενδιαφέρει τους εργατοπατέρες το μέλλον της Ζώνης, που μαστίζεται κατά 98% από ανεργία, αλλά μόνο η μικροκομματική σκοπιμότητα. Κι αυτό γιατί βολεύει τους εργατοπατέρες να δουλεύουν οι λίγοι και εκλεκτοί τους εκβιαστικά, με πολύ μεγάλο μεροκάματο στις ελάχιστες δουλειές που, εξ ανάγκης μόνο θα φέρει κάποιος πλοιοκτήτης στη Ζώνη Περάματος».

Στον ανακριτή οι 4 χρυσαυγίτες

Την Παρασκευή το πρωί στον ανακριτή αναμένεται να καταθέσουν και οι 4 χρυσαυγίτες που έχουν αναγνωριστεί ότι συμμετείχαν στη δολοφονική ενέδρα στο Πέραμα που έστειλε στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένους 9 κομμουνιστές συνδικαλιστές. Πρόκειται για τους Αν. Πανταζή, Κυρ. Αντωνακόπουλο εργοδηγό του εργολάβου Φιντάνη, Καστρινό και Αν. Χατζηδάκη.

Προκαλεί πλήθος ερωτημάτων το γεγονός ότι, ενώ η αστυνομία από την πρώτη στιγμή της δολοφονικής ενέδρας έχει χειροπιαστά στοιχεία που αποδεικνύουν την πρόθεση και την ταυτότητα των δραστών και ότι οι 4 είχαν αναγνωριστεί αμέσως από τους συνδικαλιστές που δέχτηκαν την επίθεση, μόλις χτες ασκήθηκε δίωξη εναντίον τους από τον εισαγγελέα. Να σημειωθεί ότι ενώ έγινε γνωστό ότι ασκήθηκε δίωξη, δεν γνωστοποιήθηκαν οι κατηγορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ