ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Αβυσσος χωρίζει τις ανάγκες μας από την εφαρμοζόμενη πολιτική

Για καταστολή των αγώνων των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και μείωση της χρηματοδότησης κατά 16% στα ιδρύματα μίλησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας στους σπουδαστές που έκαναν κινητοποίηση χτες εκεί

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταστείλει τους αγώνες των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και να προχωρήσει στις απολύσεις, επιβεβαίωσε χτες το υπουργείο Παιδείας κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές και σπουδαστές που συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι στο υπουργείο διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στις απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων, στην υποχρηματοδότηση και την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, στη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας.

«Οι διοικητικοί υπάλληλοι έμπαιναν βράδυ από την πίσω πόρτα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και το επόμενο πρωί ήταν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι», είναι το πρόσχημα της κυβέρνησης για τις απολύσεις, όπως ειπώθηκε προκλητικά από τον Α. Λάσκαρη, σύμβουλο του υπουργού Παιδείας, κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του ΜΑΣ. Παράλληλα, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα ιδρύματα με κάθε τρόπο γιατί «δεν υπάρχει άλλη λύση», ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός για τα ιδρύματα θα μειωθεί κατά μέσο όρο 16%, αλλά ισχυρίστηκε ότι οι δαπάνες για τη φοιτητική μέριμνα θα μείνουν στα ίδια επίπεδα.

Οι φοιτητές από τη μεριά τους επισήμαναν ότι τους χωρίζει άβυσσος από την εφαρμοζόμενη πολιτική, που είναι συνέχεια του νόμου - πλαισίου, τις συνέπειες που θα έχουν οι απολύσεις στις σπουδές τους, τη βαθύτερη εισχώρηση των εταιρειών στα πανεπιστήμια, όπως, για παράδειγμα, θα γίνει σε πρώτη φάση στην περίπτωση της φύλαξης. Ακόμη υπογράμμισαν ότι η διατήρηση της χρηματοδότησης σε χαμηλά επίπεδα για τη μέριμνα στέκεται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών που διαρκώς διογκώνονται, ενώ η ακόμη παραπέρα υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων καθιστά αδύνατη τη λειτουργία τους.

Βγαίνοντας από τη συνάντηση ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ, δήλωσε ότι οι πόροι που περικόπτονται θα πάνε στις τράπεζες, στους βιομήχανους, στους εφοπλιστές, κάλεσε σπουδαστές και φοιτητές να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα και τις Γενικές Συνελεύσεις ενάντια στην επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων. Νωρίτερα, χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε η Ρόζα Κότσυφα, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Νοσηλευτικής, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα όλοι οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι να δώσουν απάντηση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ αύριο Σάββατο 5 Οκτώβρη, καθώς και την απεργία που έχει προκηρύξει για την Τετάρτη 23 Οκτώβρη.

Θα στοιβάξουν τους μαθητές σε 30άρια τμήματα

Στην πολύμορφη επίθεση στο μορφωτικό δικαίωμα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, έρχεται να προστεθεί η ρύθμιση για αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Προχτές, δημοσιεύτηκαν τα ΦΕΚ με τις υπουργικές αποφάσεις για δημιουργία τμημάτων με 28 και 30 μαθητές. Αυτό βέβαια αφορά το τυπικό μέρος, καθώς από την αρχή της χρονιάς εφαρμόζονται οδηγίες για πληθωρικά τμήματα, αντιπαιδαγωγικές συμπτύξεις, μετακινήσεις εκπαιδευτικών που βαφτίζονται «υπεράριθμοι» προκειμένου να δικαιολογηθεί ένα νέο κύμα διαθεσιμοτήτων.

Η Υπουργική Απόφαση ορίζει ότι στα Γυμνάσια - Λύκεια οι μαθητές σε κάθε τμήμα θα είναι έως 27, αλλά σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει προσαύξηση κατά 10%. Αντίστοιχη προσαύξηση κατά 10% ορίζεται ότι μπορεί να γίνει και στα Δημοτικά - Νηπιαγωγεία, όπου σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση του 2006, ο αριθμός ανά εκπαιδευτικό είναι 25.

Κοινώς, αντί να καλυφθούν τα κενά με διορισμούς εκπαιδευτικών θα στοιβαχθούν τα παιδιά στις τάξεις σα σαρδέλες!

Μόνο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η χρονιά ξεκίνησε με 16.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς από πέρσι, ενώ από το 2010 είναι συνολικά 30.000 λιγότεροι. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση χιλιάδες είναι τα κενά σε δασκάλους και ειδικότητες και ανέστειλαν τη λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων. Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει εμπράκτως ότι τα κενά θα καλυφθούν με συμπτύξεις, με εκπαιδευτικούς σε ελαστικές σχέσεις εργασίας και σε καθεστώς κινητικότητας.

Ελλείψεις στη Θεσσαλονίκη

Εκατοντάδες καθηγητές ειδικοτήτων λείπουν από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.

Οπως καταγγέλλουν οι διδασκαλικοί σύλλογοι, τα κενά σε καθηγητές ειδικοτήτων ανέρχονται συνολικά σε 770. Ειδικότερα από τα σχολεία της ανατολικής Θεσσαλονίκης λείπουν 100 καθηγητές αγγλικών, 73 πληροφορικής, 70 γυμναστές και 71 εκπαιδευτικοί για παράλληλη στήριξη. Από τα σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης λείπουν 91 καθηγητές αγγλικών, 83 πληροφορικής, 66 γυμναστές, 57 εικαστικών, 56 θεατρικής αγωγής, 53 ειδικής αγωγής, 36 μουσικής, 12 γερμανικής και 2 καθηγητές γαλλικής.

Οξυμένο είναι το πρόβλημα και με τα ολοήμερα σχολεία. Σε αρκετές περιοχές δε λειτουργούν, καθώς δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί, ενώ σε πολλές περιπτώσεις στα ολοήμερα γίνεται μόνο φύλαξη των παιδιών κι αυτή μόνο για τις μικρότερες τάξεις του Δημοτικού.

Επίσης καταγγέλλουν ότι αρκετά σχολεία παραμένουν χωρίς καθαρίστριες, καθώς δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Θεσσαλονίκης όπου για 600 σχολεία υπάρχουν 120 καθαρίστριες, οι οποίες περιφέρονται από σχολείο σε σχολείο, για να καλύπτουν στοιχειωδώς τις ανάγκες.

Ανακοίνωση δυνάμεων του ΠΑΜΕ στα ΑΕΙ - ΤΕΙ

Καταγγελία για τις εισαγγελικές παρεμβάσεις και διαθεσιμότητες

Κάλεσμα για Γενικές Συνελεύσεις με στόχο την κλιμάκωση του αγώνα

Με αφορμή την ένταση της κυβερνητικής επίθεσης προς τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης και τον αγώνα των εργαζομένων σε αυτά ενάντια στις διαθεσιμότητες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα ΑΕΙ - ΤΕΙ εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

«Στις εισαγγελικές παρεμβάσεις και την τρομοκρατία της κυβέρνησης απαντάμε με ενιαίο αγώνα όλων των εργαζομένων.

ΟΛΟΙ στον αγώνα για να μην περάσει η τρομοκρατία της κυβέρνησης, να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος.

Συνεχίζουμε!! Κλιμακώνουμε τον αγώνα!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

1. Καταγγέλλουμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Η κυβέρνηση εντείνοντας τον αυταρχισμό της και μέσω εισαγγελικής παρέμβασης στα ΑΕΙ των Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας, ζητά να της παραδοθούν οι λίστες και τα αντίστοιχα προσόντα των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα - απόλυση.

2. Η κυβέρνηση έχει βαριές ευθύνες για το γεγονός ότι δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν τα ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Αντί να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα για άμεσες προσλήψεις εργαζομένων με σταθερή και μόνιμη εργασία, ώστε στοιχειωδώς να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα ΑΕΙ - ΤΕΙ, προχωρά σε απολύσεις μέσω της διαθεσιμότητας (1.349 σαν πρώτη δόση).

Απολύει όλους τους εργαζομένους συγκεκριμένων ειδικοτήτων (φύλακες, τεχνίτες, κ.ά.), συρρικνώνει και άλλες ειδικότητες, ώστε να παραδώσει τους συγκεκριμένους τομείς σε εταιρείες σεκιούριτι και λοιπούς μεγαλοεργολάβους.

3. Καλούμε τις Γενικές Συνελεύσεις, τα ΔΣ των Σωματείων, όλους τους συναδέλφους να πάρουν αποφάσεις κλιμάκωσης του αγώνα.

  • Καλούμε όλες τις Γενικές Συνελεύσεις των ΑΕΙ, τα ΔΣ των Σωματείων με αποφάσεις, ψηφίσματα, παραστάσεις διαμαρτυρίας να καταγγείλουν την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης.
  • Συνεχίζουμε τον αγώνα με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και κάθε δεύτερη μέρα της απεργίας Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων, ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να συζητούν, να εκτιμούν την κατάσταση, να σχεδιάζουν, να οργανώνουν τον αγώνα.
  • Καλούμε τα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ - ΤΕΙ να υιοθετήσουν τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Σωματείων, ώστε να μην παραδώσουν τις λίστες και τα σχετικά στοιχεία των 1.349 συναδέλφων που στέλνουν σε διαθεσιμότητα - απόλυση.
  • Με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων να καθυστερήσουμε, να μπλοκάρουμε τις λίστες, αξιοποιώντας κάθε οργανωμένη, συλλογική μορφή πάλης (απεργία, καταλήψεις, κ.ά.).
  • Διευρύνουμε το πεδίο δράσης του αγώνα και έξω από τα ΑΕΙ -ΤΕΙ.

Τώρα είναι η ώρα του κοινού αγώνα, της συμπόρευσης με τους άλλους εργαζομένους στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, με τους φοιτητικούς συλλόγους, με όλα τα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Απαντάμε με ενιαίο, συντονισμένο αγώνα, με συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις που θα καταδικάζουν την αντιλαϊκή και αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα!

Αποφασίζουμε στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Γενική Απεργία στις 23 Οκτώβρη.

Να βουλιάξουν δρόμοι και πλατείες! Εμείς να τους τρομοκρατήσουμε!!

Ολοι και όλες στις Γενικές Συνελεύσεις!

Ενότητα και πάλη

Ενιαίος αγώνας όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων για:

  • Καμία απόλυση - καμιά διαθεσιμότητα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Οχι στην υποχρηματοδότηση της Παιδείας, της Υγείας και των δήμων. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, Υγεία - Πρόνοια.
  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Επιστήμη και έρευνα για την κάλυψη των δικών μας αναγκών και όχι για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Καμία ιδιωτικοποίηση, καμιά εκποίηση του δημόσιου πλούτου, καμιά εκχώρηση δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και οργανισμών στους άρπαγες των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Κανένας πλειστηριασμός στη λαϊκή κατοικία. Κανένας μόνος του, κανένας απροστάτευτος. Ταξική αλληλεγγύη, όλοι μαζί για να μην πάρουν οι τράπεζες τα σπίτια μας.
  • Οχι στη φοροληστεία και σε όλα τα χαράτσια. Να φορολογηθεί στο 45% το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Οχι στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση! Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και επιστροφή των λεηλατημένων από τα αποθεματικά των Ταμείων».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ