Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
Θα στοιβάξουν τους μαθητές σε 30άρια τμήματα

Στην πολύμορφη επίθεση στο μορφωτικό δικαίωμα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, έρχεται να προστεθεί η ρύθμιση για αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Προχτές, δημοσιεύτηκαν τα ΦΕΚ με τις υπουργικές αποφάσεις για δημιουργία τμημάτων με 28 και 30 μαθητές. Αυτό βέβαια αφορά το τυπικό μέρος, καθώς από την αρχή της χρονιάς εφαρμόζονται οδηγίες για πληθωρικά τμήματα, αντιπαιδαγωγικές συμπτύξεις, μετακινήσεις εκπαιδευτικών που βαφτίζονται «υπεράριθμοι» προκειμένου να δικαιολογηθεί ένα νέο κύμα διαθεσιμοτήτων.

Η Υπουργική Απόφαση ορίζει ότι στα Γυμνάσια - Λύκεια οι μαθητές σε κάθε τμήμα θα είναι έως 27, αλλά σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει προσαύξηση κατά 10%. Αντίστοιχη προσαύξηση κατά 10% ορίζεται ότι μπορεί να γίνει και στα Δημοτικά - Νηπιαγωγεία, όπου σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση του 2006, ο αριθμός ανά εκπαιδευτικό είναι 25.

Κοινώς, αντί να καλυφθούν τα κενά με διορισμούς εκπαιδευτικών θα στοιβαχθούν τα παιδιά στις τάξεις σα σαρδέλες!

Μόνο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η χρονιά ξεκίνησε με 16.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς από πέρσι, ενώ από το 2010 είναι συνολικά 30.000 λιγότεροι. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση χιλιάδες είναι τα κενά σε δασκάλους και ειδικότητες και ανέστειλαν τη λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων. Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει εμπράκτως ότι τα κενά θα καλυφθούν με συμπτύξεις, με εκπαιδευτικούς σε ελαστικές σχέσεις εργασίας και σε καθεστώς κινητικότητας.

Ελλείψεις στη Θεσσαλονίκη

Εκατοντάδες καθηγητές ειδικοτήτων λείπουν από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.

Οπως καταγγέλλουν οι διδασκαλικοί σύλλογοι, τα κενά σε καθηγητές ειδικοτήτων ανέρχονται συνολικά σε 770. Ειδικότερα από τα σχολεία της ανατολικής Θεσσαλονίκης λείπουν 100 καθηγητές αγγλικών, 73 πληροφορικής, 70 γυμναστές και 71 εκπαιδευτικοί για παράλληλη στήριξη. Από τα σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης λείπουν 91 καθηγητές αγγλικών, 83 πληροφορικής, 66 γυμναστές, 57 εικαστικών, 56 θεατρικής αγωγής, 53 ειδικής αγωγής, 36 μουσικής, 12 γερμανικής και 2 καθηγητές γαλλικής.

Οξυμένο είναι το πρόβλημα και με τα ολοήμερα σχολεία. Σε αρκετές περιοχές δε λειτουργούν, καθώς δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί, ενώ σε πολλές περιπτώσεις στα ολοήμερα γίνεται μόνο φύλαξη των παιδιών κι αυτή μόνο για τις μικρότερες τάξεις του Δημοτικού.

Επίσης καταγγέλλουν ότι αρκετά σχολεία παραμένουν χωρίς καθαρίστριες, καθώς δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Θεσσαλονίκης όπου για 600 σχολεία υπάρχουν 120 καθαρίστριες, οι οποίες περιφέρονται από σχολείο σε σχολείο, για να καλύπτουν στοιχειωδώς τις ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ