ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ
Επικαιροποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας

Αμερικανοί και Ιάπωνες πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου
Αμερικανοί και Ιάπωνες πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου
TOKIO.--

Τον «εκσυγχρονισμό» του αμερικανο-ιαπωνικού αμυντικού συμφώνου στρατηγικών σχέσεων μέσα στο 2014 ώστε να αντιμετωπίζει και να «αποτρέπει» τις «απειλές του 21ου αιώνα», με το βλέμμα κυρίως προς την Κίνα, που δυναμώνει και στρατιωτικά, αποφάσισαν χτες στο Τόκιο οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, Ιτσουνόρι Ονοντέρα και των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και Τσακ Χέιγκελ, αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών, η τετραμερής υπουργική επιτροπή συμφώνησε στην ανάπτυξη ενός δεύτερου υπερσύγχρονου αντιβαλλιστικού συστήματος ραντάρ (X-band) το 2014 στην αεροπορική βάση Κιογκαμισάκι στο Κιότο της δυτικής Ιαπωνίας, με πρόσχημα τις απειλές από το βαλλιστικό πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας, αλλά και στην ανάπτυξη τουλάχιστον τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλων αποστάσεων για τη βελτίωση της επιτήρησης και του ελέγχου σε ιαπωνικές βραχονησίδες (π.χ. νησιά Σενκάκου/Ντιαόγου) στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας που διεκδικεί και το Πεκίνο, μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Ανώτερος Αμερικανός διπλωματικός αξιωματούχος που συνόδευε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στο Τόκιο, δήλωσε σε διεθνές πρακτορείο πως η Ουάσιγκτον δήθεν δεν παίρνει μέρος στη σινο-ιαπωνική διένεξη σε σχέση με τα διαφιλονικούμενα νησάκια αλλά αναγνωρίζει τη διοικητική αρμοδιότητα της Ιαπωνίας στη συγκεκριμένη περιοχή και υπ' αυτή την έννοια «έχει ευθύνη να προστατεύσει ιαπωνικό έδαφος στο πλαίσιο αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας».

Οσον αφορά στη μετεγκατάσταση Αμερικανών πεζοναυτών από βάσεις της Οκινάουα στη Νήσο Γκουάμ και των Μαριάννων Νήσων στον Ειρηνικό (που θεωρούνται έδαφος των ΗΠΑ), μέχρι το 2020, συμφωνήθηκε να καταβάλει το Τόκιο 3,1 δισ. δολάρια ως μέρος του συνολικού κόστους των 8,6 δισ. δολαρίων.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Παρέμβαση ΕΕ στην ενδοαστική κόντρα

ΚΑΪΡΟ.--

Την αναγκαιότητα έναρξης ενός «περιληπτικού διαλόγου», που θα δρομολογήσει μια πολιτική διαδικασία αποκλιμάκωσης της ενδοαστικής αντιπαράθεσης, επανέλαβε από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπου ολοκλήρωσε δύο μέρες επαφών τόσο με την, υπό το στρατό, «προσωρινή» κυβέρνηση και τον αρχηγό του στρατού, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, όσο και με αντιπροσωπεία των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», υπό τον Αμρ Ντάραγκ, η Κάθριν Αστον. Η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, στις δηλώσεις που έκανε πριν αναχωρήσει από το Κάιρο, υπογράμμισε ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος αλλά η ΕΕ πιέζει να γίνει αυτός ο διάλογος, θεωρώντας ότι είναι ο μοναδικός τρόπος επίλυσης της κρίσης και ότι θα πρέπει να γίνει με τρόπο τέτοιο ώστε «να μπορούν όλοι να συμμετάσχουν».

Η αντιπαράθεση ωστόσο συνεχίζεται ανάμεσα στα δύο μπλοκ, που διαγκωνίζονται για τον έλεγχο του πλούτου της χώρας χειραγωγώντας το λαό, που χύνει το αίμα κάτω από ξένες για τα συμφέροντά του σημαίες. Την Κυριακή και οι δύο δυνάμεις καλούν σε νέες διαδηλώσεις τους οπαδούς τους, ανταλλάσσοντας κατηγορίες περί «τρομοκρατών Αδελφών Μουσουλμάνων» και «ναζί» στρατού. Χτες, πάντως, σε σφοδρές πολύωρες συγκρούσεις, τα ξημερώματα, στην πόλη του Σουέζ ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του πρώην Προέδρου Μούρσι σκοτώθηκε ένας έφηβος οπαδός του από σφαίρα, καθώς ανταλλάσσονταν σφαίρες και μολότοφ.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συγκρούσεις στο Κασμίρ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις εδώ και μία βδομάδα στην περιοχή του Κασμίρ αναφέρουν οι ινδικές στρατιωτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, 40 περίπου Πακιστανοί «εισβολείς» συγκρούονται επί μέρες με τον ινδικό στρατό με αποτέλεσμα 12 περίπου Πακιστανοί να έχουν χάσει τη ζωή τους και 6 Ινδοί στρατιώτες να έχουν τραυματιστεί. Σύμφωνα με την Ινδία, οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, ενώ -όπως υποστηρίζουν οι ινδικές αρχές- οι εισβολείς είναι άριστα εκπαιδευμένοι, πιθανόν μέλη των ειδικών δυνάμεων. Το Πακιστάν από την πλευρά του αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στο θέμα, ωστόσο η ένταση δε δείχνει να εκτονώνεται παρά τη συμφωνία του πρωθυπουργού του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, και του Ινδού ομολόγου του, Μανμόχαν Σινγχ, να συναντηθούν για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Την ίδια στιγμή στο Πακιστάν τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην περιοχή των φυλών στην πόλη Ορακζάι. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από Ταλιμπάν, με ενόπλους και καμικάζι εναντίον σπιτιού φύλαρχου προσκείμενου στην κυβέρνηση.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΒΑΝΑ.-- Συνεχίζονται από χτες οι διαπραγματεύσεις στην Αβάνα της Κούβας ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και στις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), το αντάρτικο κίνημα που πάνω από 40 χρόνια αντιπαλεύει την κρατική τρομοκρατία και την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις εκπροσώπων των ανταρτών, για τις διαπραγματεύσεις που έχουν μπει στο δεύτερο θέμα της κοινής ατζέντας 6 σημείων, για την πολιτική εκπροσώπηση, έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος, αφού η κυβέρνηση επιμένει να μην παίρνει υπόψη της τη σημαντική λαϊκή αντίδραση που εκφράστηκε με την πρόσφατη μαζική κινητοποίηση αγροτών, εργατών από διάφορους κλάδους.

ΒΙΕΝΝΗ - ΣΚΟΠΙΑ.-- Η «Ενεργειακή Κοινότητα» που ιδρύθηκε το 2005 στην Αθήνα μεταξύ της ΕΕ και συμβαλλόμενων χωρών της ΝΑ Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας, εξέφρασε χτες την ανησυχία της για τη συμφωνία ΠΓΔΜ-Ρωσίας σχετικά με την κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού «South Stream» προς την ΠΓΔΜ και την προμήθεια φυσικού αερίου με τον ισχυρισμό ότι δε συμμορφώνεται με το κεκτημένο της Συνθήκης για την Ενεργειακή Κοινότητα που σχετίζονται με ρυθμιστικούς λόγους, την πρόσβαση τρίτων και τον καθορισμό των τιμολογίων...

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Χιλιάδες εκπαιδευτικοί και φοιτητές συμμετείχαν την Τετάρτη σε εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις μνήμης για τους εκατοντάδες νέους που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες του στρατού και της αστυνομίας στις 2 Οκτώβρη 1968 στην πλατεία Τλατελόλκο της Πόλης του Μεξικού λίγες μέρες πριν την διοργάνωση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Μέσα στη διαδήλωση μπήκαν και οι αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί, προβοκάτορες και ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 50 διαδηλωτών και την σύλληψη άλλων 20.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Στην αποπομπή του βουλευτή Τζέιμς Χιρβισάρι, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών, μετά την κίνησή του να φωτογραφήσει ένα φίλο του στο Κοινοβούλιο καθώς χαιρετούσε ναζιστικά.

TIΡΑΝΑ.-- Για «άδεια κρατικά ταμεία», «οικονομία στο αδιέξοδο» και «διεθνή έλεγχο» μίλησε χτες ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα και προλειαίνοντας το έδαφος για νέες αντιλαϊκές πολιτικές ξεκίνησε διαβουλεύσεις με ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα. Παράλληλα, συμμετείχε χτες σε συνεδρίαση της αλβανικής κυβέρνησης ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ που ανέλαβε θέση κυβερνητικού συμβούλου «δωρεάν» για προώθηση ένταξης των Τιράνων στην ΕΕ...

ΤΟΚΙΟ.-- Νέο κρούσμα διαρροής τουλάχιστον 430 λίτρων ραδιενεργού νερού από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία παρατηρήθηκε χτες, σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών από το προηγούμενο.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον 14 άτομα σκοτώθηκαν χτες όταν συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του στον τερματικό σταθμό εσωτερικών πτήσεων του αεροδρομίου του Λάγος στη Νιγηρία, μικρό εμπορικό αεροσκάφος με 27 επιβαίνοντες.

ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.-- Δύο Ευρωπαίοι, οι οποίοι παρίσταναν τους χωροφύλακες και ο ένας εκ των οποίων αναγνωρίσθηκε ως Γάλλος, λιντσαρίστηκαν χτες σε παραθεριστική περιοχή της Μαδαγασκάρης από εξαγριωμένο πλήθος, που τους θεώρησε ένοχους για λαθρεμπόριο ανθρώπινων οργάνων, μετά τον εντοπισμό του πτώματος ενός 8χρονου παιδιού από το οποίο είχαν αφαιρεθεί ζωτικά όργανα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- 42 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κίνα, λόγω τσιμπημάτων από σμήνος γιγαντιαίων σφηκών, ενώ ακόμα 1.640 έχουν τραυματιστεί, στην επαρχία Σαανσί. Οι αρχές προσπαθούν να ενημερώσουν τον κόσμο, ενώ στάλθηκε και ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός για τα έκτακτα περιστατικά.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Επίσκεψη του Κινέζου προέδρου

TZAKAΡΤΑ.--

Την ειρηνική επίλυση των διενέξεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μέσω «ενός φιλικού διαλόγου» αλλά και αύξηση των εμπορικών συναλλαγών του Πεκίνου με την ευρύτερη περιοχή των χωρών του Συνδέσμου Νοτιοανατολικής Ασίας (ΑSEAN) ώστε να ξεπεράσει ως το 2020 το ένα τρισ. δολάρια πρότεινε χτες μιλώντας στο Κοινοβούλιο της Ινδονησίας ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ολοκληρώνοντας διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τζακάρτα.

Ο Κινέζος πρόεδρος αναφέρθηκε στη σημασία αύξησης της σινο-ινδονησιακής συνεργασίας σε πολλά επίπεδα προτείνοντας μάλιστα και τη δημιουργία μίας επενδυτικής τράπεζας με στόχο τη χρηματοδότηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων στην Ινδονησία και στην ευρύτερη περιοχή των χωρών της ζώνης του ΑSEAN (Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μαλαισία, Μπρουνέι).

Ο Κινέζος πρόεδρος μετέβη στη συνέχεια στη Μαλαισία όπου συναντήθηκε με τον αρχηγό του κράτους Αμπντούλ Χαλίμ Μουατζάμ Σαχ και τον πρωθυπουργό Νατζίμπ Ρατζάκ προτού συμμετάσχει στη διάσκεψη κορυφής Οικονομικής Συνεργασίας Κίνας - Μαλαισίας. Στη συνέχεια θα επιστρέψει στο Μπαλί της Ινδονησίας για τη διάσκεψη κορυφής των χωρών του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC), όπου πιθανόν να μεταβεί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ