ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ολοι στην απεργία!

Στο «ρυθμό» της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, για την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, όλη η χώρα. Στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

Την άρνησή τους να υποταχθούν στο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης και την απόφασή τους να κλιμακώσουν τους αγώνες τους, για να μην περάσουν τα μέτρα, διατρανώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι της χώρας, με την 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, από σήμερα τα ξημερώματα, απεργούν και αντιστέκονται στον εργασιακό μεσαίωνα, που επιχειρεί να τους ρίξει η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με το κεφάλαιο και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παλεύουν να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, υπερασπίζονται το οχτάωρο, τα εργατικά τους και ασφαλιστικά δικαιώματα, διεκδικούν την ικανοποίηση νέων αιτημάτων, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Μαζί τους πορεύονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι, που, από τις 11 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου, πραγματοποιούν στάση εργασίας, ενώ ομοσπονδίες και οργανώσεις των δημοσίων τούς καλούν να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Η μάχη της απεργίας θα δοθεί σήμερα τα ξημερώματα μπροστά στις πύλες των εργοστασίων, όπου τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου θα πρωτοστατήσουν στην περιφρούρηση της κινητοποίησης. Αργότερα, η αναμέτρηση με τη μεγαλοεργοδοσία και την κυβέρνηση θα μεταφερθεί στους δρόμους και στις πλατείες με τις απεργιακές συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί.

Η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ γίνεται στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, από όπου οι διαδηλωτές συντεταγμένα θα κατευθυνθούν στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως. Μετά τη συγκέντρωση, θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή. Παράλληλα, απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν στην Καλαμάτα, στην Κόρινθο από τη Συντονιστική Επιτροπή στις 10 π.μ., στην Ηγουμενίτσα την ίδια ώρα, από δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στη Λέσβο, στη Ζάκυνθο, στη Λευκάδα, στην Καβάλα, στην Αμφισσα από το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, στη Χαλκίδα, στη Θήβα και στη Λαμία, αλλά και σε πολλές μεγάλες πόλεις με ευθύνη των Εργατικών Κέντρων ή Συντονιστικών Επιτροπών. Στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ, καλεί τους εργαζόμενους του Πειραιά η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών.

Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης με στάση εργασίας από τις 10 π.μ. - 3 μ.μ., ύστερα από απόφαση της ΠΟΕΣΥ. Με ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ότι «με την πεντάωρη στάση εργασίας οι δημοσιογράφοι ξεκινούν την αγωνιστική διεκδίκηση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους αιτημάτων». Η προσυγκέντρωση της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ γίνεται στις 11 π.μ. στο Μουσείο.

Κλειστά θα μείνουν σήμερα όλα τα θέατρα. «Το νομοσχέδιο - έκτρωμα δεν περιορίζεται μόνο στον έλεγχο των συνθηκών εργασίας, αλλά έχει στόχο να ελέγξει και την ίδια μας τη ζωή, υπογραμμίζει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στην απεργία. Την απόσυρση του νομοσχεδίου αξιώνει και η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, που συμπαραστέκεται και συμμετέχει ολόψυχα στον αγώνα των εργαζομένων.

Να δώσουν από κοινού τον αγώνα με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, καλεί τους δημόσιους υπαλλήλους της χώρας η ΕΣΑΚ - Δημοσίου και να παλέψουν για να αποσυρθεί το αντιδημοσιοϋπαλληλικό νομοσχέδιο και το νομοσχέδιο εμπορευματοποίησης της υγείας. Η ΕΣΑΚ καλεί τους υπαλλήλους στην προσυγκέντρωση στην Πλατεία Κάνιγγος.

Να πάρουν μέρος στην απεργία, καλεί τους τραπεζοϋπαλλήλους η «Παντραπεζική Αγωνιστική Συσπείρωση Αντίστασης και Δράσης», εκφράζοντας την οργή τους για το αντεργατικό νομοσχέδιο.

Σε πανεργατικό συναγερμό καλεί τους εργαζόμενους η Επιτροπή Εργατών Αργολίδας και τους προτρέπει να απεργήσουν και να διαδηλώσουν στις 10.30 π.μ. στην Πλατεία του Αγ. Πέτρου του Αργους. Στην απεργία για να μην περάσουν και να μην εφαρμοστούν τα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου καλεί το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα.

ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ
Πισωγύρισμα στον εργασιακό μεσαίωνα

Σφοδρή κριτική των βουλευτών του ΚΚΕ κατά τη χτεσινή δεύτερη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας. Ψηφίστηκε επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία

 

Την έντονη κριτική των βουλευτών του ΚΚΕ συνάντησε το αντεργατικό τερατούργημα, οι οποίοι και στη χτεσινή δεύτερη μέρα συζήτησής του ζήτησαν την απόσυρσή του.

Ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης στην ομιλία του διαφήμισε το τερατούργημα, ισχυριζόμενος ότι θα προωθήσει την απασχόληση και τελικά το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΝΔ διευκόλυνε με τον τρόπο της την ψήφιση του νομοσχεδίου, αφού παρά το ότι είχε τη δυνατότητα δεν προχώρησε σε ονομαστική ψηφοφορία, προκειμένου να δεσμευτεί προσωπικά με την ψήφο του ο κάθε βουλευτής.

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος μεταξύ άλλων σχολίασε τις θέσεις των άλλων κομμάτων και των βιομηχάνων, τονίζοντας:

«Εμείς θεωρούμε κατ' αρχήν ότι είναι ψευδεπίγραφο το νομοσχέδιο και με τις βασικές ρυθμίσεις είτε θα αυξηθεί η ανεργία είτε θα αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων ή και τα δύο μαζί ανάλογα με τη ρύθμιση. Πώς αντιμετωπίζει αυτήν την κατάσταση η ΝΔ; Μιλάει γενικόλογα ότι η κυβέρνηση δεν προσαρμόζεται και δε διαχειρίζεται καλύτερα τις νεοφιλελεύθερες συνταγές. Οσον αφορά στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις αποφεύγει να τοποθετηθεί. Μιλάει για αποσπασματικότητα και για αναποτελεσματικότητα. Ομως υπάρχει ένα ερώτημα για τη ΝΔ. Συμφωνεί να καταργηθεί το όριο των απολύσεων 2%; Να πει καθαρά. Είναι ενάντια στην ευελιξία και την απελευθέρωση της αγοράς ή θέλει διευθέτηση σε μεγαλύτερο βάθος; Η ΝΔ θέλει ακόμα περισσότερη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φορολογίας. Το ίδιο και για τη μερική απασχόληση. Δε διαφωνεί λοιπόν η ΝΔ όσον αφορά τις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου, απλώς τις θεωρεί άτολμες, αποσπασματικές και αναποτελεσματικές.

Ο ΣΥΝ έχει αντιφατική στάση. Από τη μία καταψηφίζει, κάνει σωστή εκτίμηση ότι δεν αντιμετωπίζει την ανεργία και ότι θα έχουν κέρδη οι επιχειρηματίες, αλλά από την άλλη στην πράξη στο συνδικαλιστικό κίνημα βάζει πλάτες για τους "κοινωνικούς διαλόγους" που αποκοιμίζουν τους εργαζόμενους και διευκολύνει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στο να μη γίνει ένας πολύ μεγαλύτερος αγώνας από αυτόν που γίνεται. Επίσης η ευρωπαϊκή πολιτική του ΣΥΝ το "ναι" στη "Λευκή Βίβλο", το "ναι" στο Μάαστριχτ, το "ναι" στην ΟΝΕ δημιουργούν την εικόνα στους εργαζόμενους ότι οι οδηγίες των Βρυξελλών είναι σε θετική κατεύθυνση και αυτό εμποδίζει στο να καταλάβει ο κόσμος καλά τι αποτελέσματα θα έχει αυτό το νομοσχέδιο και η συνολική πολιτική του ΠΑΣΟΚ».

Ο Αντ. Σκυλλάκος σχολίασε και τις όποιες φραστικές διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας:

«Για ποιο λόγο γίνονται; Το δικό μας συμπέρασμα είναι ότι οι περισσότερες γίνονται για να μην έχουν προσωπικό κόστος στους ψηφοφόρους τους. Αυτό αντικειμενικά και ανεξάρτητα από προθέσεις διευκολύνει να παραμείνει πολυσυλλεκτικό κόμμα το ΠΑΣΟΚ και να κερδίζει και αυτούς που διαφωνούν και αυτούς που συμφωνούν με τέτοια νομοσχέδια. Αν υπάρχουν φωνές στο ΠΑΣΟΚ που με ειλικρίνεια αντιτάσσονται σε αυτές τις πολιτικές, σε αυτά τα νομοσχέδια, "ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα" όταν θα έρθει να το ψηφίσουμε».

Παρεμβαίνοντας στην επί της αρχής συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι όχι μόνο αντεργατικό, αλλά είναι έκτρωμα που πισωγυρίζει και καταργεί το σταθερό χρόνο. Υπάρχουν, τόνισε, άρθρα που λένε ότι πρέπει να λυθούν τα χέρια του εργοδότη και να απολύει κόσμο. Είναι, είπε, και αυτό ένα φόβητρο, προκειμένου ο εργαζόμενος στο εργοστάσιο και στο γραφείο να δεχτεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Προωθείται και η μερική απασχόληση κάτω από τέσσερις ώρες και στον εργαζόμενο δίνεται ένα επίδομα ελεημοσύνης.

Καταλήγοντας τόνισε: «Αυτήν την ώρα εμείς πιστεύουμε ότι ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει ο κάθε εργαζόμενος, είτε ΝΔ, είτε ΠΑΣΟΚ θα συνταχθεί με εκείνους που πραγματικά δεν τα δίπλωσαν όταν κάποιος ομιλητής είπε ότι το "προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε" έχει ξεθωριάσει. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι επίκαιρο αυτό το σύνθημα και δεν είναι μόνο σύνθημα, είναι πολιτική, γιατί απέναντι στη δικτατορία του κεφαλαίου η εργατική τάξη θα ενωθεί και θα συμπαρασύρει όχι μόνο το κεφάλαιο, αλλά και όλους όσοι μπούνε ενδιάμεσα στο κεφάλαιο και την εργατική τάξη».

Στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας είπε ότι με το νομοσχέδιο δημιουργούνται συνθήκες «για το μετασχηματισμό της οικονομίας» και επιχειρώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα, είπε ότι τα μέτρα δεν έχουν καμία σχέση με την κατάργηση του οκτάωρου. Δε συνεπάγονται, ισχυρίστηκε, σε καμία περίπτωση αύξηση του χρόνου εργασίας και «δεν επιδεινώνουν, ούτε απορυθμίζουν οποιαδήποτε προσωπική ισορροπία και προγραμματισμό του εργαζομένου»! Αναφερόμενος στη συνταξιοδότηση όσων έχουν κλείσει 35ετία στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, είπε ότι πρόκειται για ρύθμιση «που θα ανακουφίσει πολλές εκατοντάδες παλαίμαχους του εργατικού κόσμου, η αποχώρηση των οποίων θα δημιουργήσει παράλληλα και ευκαιρίες απασχόλησης για νέο κόσμο». Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η διάταξη αφορά 1.350 εργαζόμενους και έρχεται να καλύψει την άρνηση της κυβέρνησης για συνταξιοδότηση στα 35 χρόνια εργασίας/ 10.500 ένσημα, χωρίς ηλικιακές προϋποθέσεις.

Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα με την εξέταση των άρθρων του νομοσχεδίου.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Σε απεργιακό κλοιό και τα λιμάνια

Συντονίζουν τον αγώνα τους με τους εργάτες της στεριάς, απαιτώντας προστασία των θέσεων εργασίας, βελτίωση συνθηκών δουλιάς και αμοιβών

Απεργιακός πυρετός επικρατεί και στα λιμάνια της χώρας. Οι ναυτεργάτες δένουν από σήμερα στις 6 το πρωί και για 24 ώρες όλα τα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία και τα πλοία στις πορθμιακές γραμμές, για να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους πυρά με τους εργαζόμενους της στεριάς. Οι ναυτεργάτες με τη σημερινή 24ωρη απεργία τους δίνουν άλλη μία δυναμική απάντηση στα όσα εκτρωματικά προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της ακτοπλοΐας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο 20.000 θέσεις εργασίας, αλλά και την απρόσκοπτη συγκοινωνιακή σύνδεση της νησιωτικής με την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και στον ενταφιασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων που ετοιμάζει με το εκτρωματικό της νομοσχέδιο.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας και της ενημέρωσης των ναυτεργατών για τη σημερινή απεργία, χτες συνδικαλιστές των ναυτεργατικών σωματείων «όργωσαν» το λιμάνι του Πειραιά πηγαίνοντας από καράβι σε καράβι. Οι συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ και του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», συνομιλώντας με τα πληρώματα, κάλεσαν τους ναυτεργάτες να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία, εντείνοντας έτσι τις πιέσεις τους προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, ώστε η σημερινή κινητοποίηση να αποτελέσει την έναρξη νέων αγώνων ενάντια στην αντιναυτεργατική αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, για την υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς, για πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα. Για την περιφρούρηση της απεργίας οι συνδικαλιστές θα είναι στο πόδι από τις 5.30 σήμερα το πρωί.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει η ΠΝΟ, η οποία και κάτω από την εντολή για αγώνα που έδωσαν οι ίδιοι οι ναυτεργάτες αποφάσισε τη συμμετοχή στη σημερινή 24ωρη απεργία, περιλαμβάνει τα αιτήματα για την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και του περιβάλλοντος, διατήρηση του καμποτάζ, την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων, τον καθορισμό επιδομάτων και συντάξεων στο 80% του μισθού. Επίσης, να εξασφαλιστεί σε ετήσια βάση η κίνηση των ακτοπλοϊκών πλοίων, να εφαρμόζεται πλήρως το ΝΔ 187/73, που προβλέπει τη δεκάμηνη απασχόληση των ναυτεργατών.

«Η διοίκηση της Ομοσπονδίας - επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση - με αίσθημα ευθύνης διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι μαζί με όλους τους ναυτεργάτες και γενικότερα τους εργαζόμενους, με την ανάπτυξη των αγώνων, έχει τη δύναμη να αποκρούσει κάθε προσπάθεια σπίλωσης και κατασυκοφάντησης της ναυτοσύνης, της εργατικότητας, της ανθρωπιάς και της καθοριστικής συμβολής των Ελλήνων ναυτεργατών στην ανάπτυξη της ναυτιλίας». Υπογραμμίζεται ακόμη: «Θα ανταποκριθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επιβάλουμε τις προτάσεις μας για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας και την ανάπτυξη των ακτοπλοϊκών γραμμών και γενικότερα της ναυτιλίας με ελληνικά πληρώματα».

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Μόνη επιλογή η αντίσταση!

Αντιμετωπίζοντας την εργοδοτική πρόκληση, συνδικαλιστές εμποροϋπάλληλοι μοίρασαν το κάλεσμα της απεργίας σε κατάστημα της αλυσίδας ΚΑΡΦΟΥΡ

Εμποροϋπάλληλοι από την εξόρμηση στο ΚΑΡΦΟΥΡ
Εμποροϋπάλληλοι από την εξόρμηση στο ΚΑΡΦΟΥΡ
Με την ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στο χέρι και δηλώνοντας ότι «αν οι εργαζόμενοι αυτή τη φορά δεν αντισταθούν θα επιστρέψουμε όλοι στον εργασιακό μεσαίωνα», πολυμελές κλιμάκιο συνδικαλιστών από το εμπόριο, με επικεφαλής το Γιώργο Πέρρο, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, πραγματοποίησαν χτες εξόρμηση στο πολυκατάστημα «Carrefur» (Καρφούρ) στους Αμπελόκηπους για να καλέσουν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη σημερινή 24ωρη πανελλαδική, πανεργατική απεργία και να απαιτήσουν όλοι μαζί την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Η σημασία της χτεσινής εξόρμησης στο εν λόγω πολυκατάστημα φάνηκε από την πρώτη στιγμή, καθώς οι συνδικαλιστές αυτό που συνάντησαν ήταν η τρομοκρατία της εργοδοσίας. Με το που ξεκίνησαν να μοιράζουν το ενημερωτικό υλικό στους εργαζόμενους του πολυκαταστήματος εμφανίστηκε μαινόμενος ο υπεύθυνος ασφαλείας και τους ζήτησε να περάσουν έξω, γιατί όπως ισχυρίστηκε δεν έχουν κανένα να βρίσκονται εκεί, καθώς ο χώρος... είναι ιδιωτικός. Για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλοι υπεύθυνοι του πολυκαταστήματος, οι οποίοι με πρόσχημα ότι ενοχλούνται οι εργαζόμενοι και οι πελάτες, ζητούσαν από τους συνδικαλιστές να περάσουν έξω από το κατάστημα, καθώς η «δική τους» επιχείρηση -εννοώντας την πολυεθνική «Καρφούρ»- όπως έλεγαν, λειτουργεί διαφορετικά από τις άλλες. Επίσης ισχυρίζονταν ότι οι νομικοί τους σύμβουλοι -της πολυεθνικής- τους έχουν ενημερώσει ότι απαγορεύεται να μοιράζεται υλικό στους εργαζόμενους, ενώ δουλεύουν...

Ωστόσο, την απάντηση και την ερμηνεία όλων όσων έλεγαν οι «υπεύθυνοι» του καταστήματος, έδωσε μία εργαζόμενη, που είπε στους συνδικαλιστές: «Μας στύβουν και μετά μας πετάνε... έτσι βλέπουν τους εργαζόμενους!».

Για να συμπληρώσει τα λόγια της ένας άλλος εργαζόμενος, όπου όταν τον κάλεσαν οι συνδικαλιστές να πάρει μέρος στη σημερινή απεργία είπε: «Το σωματείο στα σούπερ μάρκετ είναι πουλημένο. Τι να κάνουμε εμείς από μόνοι μας;». Δίνοντας το στίγμα και για το «συνδικαλιστικό όργανο» των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, το οποίο λειτουργεί κάτω από την υψηλή εποπτεία και προστασία των εργοδοτών, ενώ οι «συνδικαλιστές» που το απαρτίζουν αποτελούν προστατευόμενους των αφεντικών των σούπερ μάρκετ.

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές κάλεσαν τους εργαζόμενους στο «Καρφούρ» να δώσουν το «παρών» στη σημερινή απεργία και παράλληλα να δώσουν ηχηρή απάντηση στα αφεντικά τους, ότι δεν μπορούν από τη μια μέρα στην άλλη να καταργούνται δικαιώματα χρόνων, όπως το 8ωρο και οι εργαζόμενοι να σκύβουν το κεφάλι.

ΚΚΕ
Πρόσθετη επιδότηση για τους ανέργους

  Επίκαιρη Ερώτηση για τους ανέργους και τα επιδόματα κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης

«Με την πολιτική της η κυβέρνηση έχει οδηγήσει στην ανεργία πάνω από 550.000 ανέργους με τάσεις συνεχούς αύξησης». Τα παραπάνω αναφέρει ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης σε Είκαιρη Εώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας.

Οπως σημειώνει στη συνέχεια στο κείμενο της Ερώτησης «από αυτούς επιδοτείται ένας στους τέσσερις. Οι προϋποθέσεις και η διάρκεια της επιδότησης, καθώς και το ύψος των επιδομάτων δεν ανταποκρίνονται σε καμιά περίπτωση στις ανάγκες των ανέργων» και συμπληρώνει: «Σε πολύ πιο δύσκολη θέση βρίσκονται πάνω από 400.000 άνεργοι, η πλειοψηφία των οποίων είναι άνεργοι μακράς διάρκειας και οι οποίοι δεν παίρνουν κανένα επίδομα. Ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων επιβάλλεται να δοθεί ένα επίδομα σ' αυτή την κατηγορία των ανέργων στο ύψος του βασικού μισθού».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει τον υπουργό: Αν σκοπεύει να αυξήσει το επίδομα του ανέργου και τη διάρκειά του και να θέσει ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την επιδότησή του και αν σκοπεύει να δώσει ένα επίδομα - βοήθημα ενός μισθού στους ανέργους που δεν επιδοτούνται ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Χωρίς συγκοινωνίες

Κανένα δρομολόγιο των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας δε θα γίνει σήμερα, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων σε όλους τους συγκοινωνιακούς φορείς («μπλε» και «πράσινα» λεωφορεία, «ηλεκτρικό σιδηρόδρομο», τρόλεϊ και μετρό) στην 24ωρη απεργία. Δεμένα στα λιμάνια θα μείνουν τα πλοία, ενώ στο σιδηρόδρομο θα γίνουν μόνο τα δρομολόγια των κοινωνικών αναγκών. Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες συγκεντρώνονται στις 10.15 π.μ. στην Ομόνοια. Στο έδαφος θα παραμείνουν τα αεροσκάφη της «Ολυμπιακής» και θα πραγματοποιηθεί μόνο μία πτήση ανά προορισμό. Με στάση εργασίας (11.30 π.μ. - 3 μ.μ.) συμμετέχουν στην απεργία οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ