ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Εναρξη της νέας συνόδου της Ολομέλειας

Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες της νέας συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής αφού την περασμένη εβδομάδα τέλειωσαν τα θερινά τμήματα.

Τις επόμενες μέρες στη Βουλή θα συζητηθεί το προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2014 που κατατέθηκε χτες. Τα πρώτα νομοσχέδια που θα εισαχθούν στην Ολομέλεια είναι για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αυτό του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα ηλεκτρονικά «βραχιολάκια» που θα φορούν καταδικασμένοι όταν θα είναι εκτός φυλακών. Στο δεύτερο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και η τροπολογία που προβλέπει τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης σε πολιτικά κόμματα των οποίων ένα ποσοστό στελεχών κατηγορούνται για κακουργηματικά αδικήματα, ενώ εκκρεμεί και η κατάθεση του «αντιρατσιστικού» νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συναντήσεις Μπαγίς στην Αθήνα

Συζήτηση εφ' όλης της ύλης όσον αφορά το Κυπριακό, το σύνολο των διμερών θεμάτων (όπως η κατάσταση στη Δυτική Θράκη, η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής και η ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα), θέματα που αφορούν την ΕΕ, καθώς και για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, πραγματοποιήθηκε στην άτυπη συνάντηση που είχαν χτες στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας. Ο Ε. Μπαγίς χτες είχε επίσης «εθιμοτυπική» συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα όσον αφορά την επαναλειτουργία της θεολογικής Σχολής, ωστόσο σημείωσε ότι αναμένεται και μία «αμοιβαία χειρονομία» εκ μέρους της Αθήνας, όπως η εκλογή μουφτή στη δυτική Θράκη, από την «τουρκική κοινότητα» όπως είπε. Παράλληλα, σύμφωνα και με δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η Αγκυρα κάλεσε την Αθήνα για ακόμα μία φορά να προχωρήσει σε μέτρα για την «προστασία των μειονοτήτων», καθώς η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην Τουρκία είναι «ευρύτερα γνωστή και αποδεκτή».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του απαντά ότι «οι αριθμοί είναι εύγλωττοι και σημαίνουν πολλά για την κατάσταση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και της ελληνικής ορθόδοξης μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ιμβρο και την Τένεδο. Ο καθένας μπορεί να κρίνει ποια μειονότητα ακμάζει και ποια έχει συρρικνωθεί».

Στο μεταξύ στην Κύπρο, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Ερικ Ρούμπιν, υποστηρίζοντας ότι αναδεικνύεται το «αυξημένο ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για επανέναρξη των συνομιλιών, δεδομένων και των μεθοδεύσεων που δρομολογούνται, στην ευρύτερη περιοχή.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Συγκεντρώσεις με θέμα «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη διέξοδο από την κρίση, για τη λαϊκή πάλη ενάντια στη φασιστική Χρυσή Αυγή» διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα είναι το εξής:

Σήμερα, Τρίτη

  • Στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευγένειας (Βύρωνος και Πλάτωνος) στον Πειραιά με ομιλήτρια την Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ.

Αύριο, Τετάρτη

  • Στις 7 μ.μ. στα Ανω Πατήσια, πλατεία Αγ. Βαρβάρας, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
  • Στις 7 μ.μ. στη Δραπετσώνα, στο Δημαρχείο, με ομιλητή τον Σάββα Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 7 μ.μ. στο Καματερό, πλατεία Γεροβουνού, με ομιλητή τον Πέτρο Αλέπη, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 7 μ.μ. στην Αγ. Βαρβάρα στο 1ο ΚΑΠΗ, με ομιλητή τον Κώστα Ζιώγα, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 7.30 μ.μ., στην Καλλιθέα, πλατεία Δαβάκη, με ομιλητή τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 6.30 μ.μ. στη Νίκαια, πλατεία Αγ. Τριάδας, με ομιλήτρια την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 7 μ.μ. στο Ιλιον, πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (πίσω από το Δημαρχείο), με ομιλητή τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου, με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ.
Παραπέμπονται 14 άτομα για το Βατοπέδι

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να δικαστούν για κακουργηματικές κατηγορίες 14 άτομα για την υπόθεση των λεγόμενων «ιερών ανταλλαγών» μεταξύ Μονής Βατοπεδίου και Δημοσίου. Ανάμεσά τους είναι οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, σύζυγος του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη, καθώς και ο δικηγόρος Διονύσης Πελέκης, το πρώην μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Χριστόδουλος Μπότσιος, ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) καθηγητής Πέτρος Παπαγεωργίου. Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις πράξεις του ηθικού και φυσικού αυτουργού σε κακουργηματική απιστία και σε ψευδείς βεβαιώσεις για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων με άλλες εκτάσεις του Δημοσίου. Το Συμβούλιο Εφετών απαλλάσσει από κάθε κατηγορία τον τότε διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου.

Σχετικά με τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευμα της «Real News» φέρει τον Αλ. Τσίπρα να συστήνει στα μέλη της ΠΓ του κόμματος προσοχή στις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες, επειδή τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνται. Αμεση ήταν η αντίδραση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αρμόδιων υπουργών, που κάλεσαν τον Αλ. Τσίπρα να διαψεύσει ή να καταθέσει στοιχεία για την καταγγελία. Η Κουμουνδούρου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει ότι υπήρξε τέτοια σύσταση απ' τον Αλ. Τσίπρα. Στελέχη του κόμματος σε δημόσιες παρεμβάσεις τους θύμιζαν το σκάνδαλο των υποκλοπών, δήλωναν ότι κυκλοφορούν και ιδιωτικά βαλιτσάκια και αξίωναν ενίσχυση των μηχανισμών που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών για όλους και να τεθούν η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική υπό ...κοινοβουλευτικό έλεγχο!

Ποινή κάθειρξης 20 χρόνων στον Ακη Τσοχατζόπουλο

Πολυετείς καθείρξεις και στους συγκατηγορουμένους του

Ποινή κάθειρξης 20 χρόνων αποφάσισε χτες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλο. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο χωρίς κανένα ελαφρυντικό τον πρώην υπουργό για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση. Επίσης, το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 12 χρόνων στη σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη, 16 χρόνων στον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο και 12 χρόνων στην Αρετή Τσοχατζοπούλου. Για όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση που κρίθηκαν ένοχοι δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, με εξαίρεση τον εξάδελφο του πρώην υπουργού Νίκο Ζήγρα, στον οποίο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της «ειλικρινούς μεταμέλειας» και του επιβλήθηκε κάθειρξη 6 χρόνων. Στη λογίστρια του πρώην υπουργού Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και στον επιχειρηματία Γιώργο Σαχπατζίδη επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 χρόνων.

Το δικαστήριο αθώωσε δύο κατηγορούμενους, τον επιχειρηματία Παντελή Ζαχαριάδη και τον Κύπριο δικηγόρο Σπύρο Χατζηνικολάου, λόγω αμφιβολιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ