ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καλπάζει η φτώχεια στις γειτονιές της Αθήνας

Διογκώνεται η φτώχεια που κατατρέχει τις λαϊκές οικογένειες της Αθήνας. Χιλιάδες άνθρωποι προσφεύγουν καθημερινά σε δομές του δήμου αναζητώντας έστω ένα πιάτο φαγητό. Εκατοντάδες παιδάκια τρέφονται από ό,τι έχει το συσσίτιο.

Σύμφωνα με στοιχεία του δήμου, μέσω του «Κόμβου Αλληλοβοήθειας» που στήθηκε στο πρώην Φρουραρχείο στο Σταθμό Λαρίσης, διανέμονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης (προέρχονται από ιδιωτικές προσφορές) σε 13.000 Αθηναίους που προσέρχονται εκεί για ένα πακέτο μακαρόνια, όσπρια, ρούχα για τα παιδιά, κ.λπ.

Τα γεύματα που μοιράζονται από το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) σε άπορους έχουν ανέλθει σε 2.000 ημερησίως. Παράγοντες του ΚΥΑΔΑ επιμένουν ότι δεν καταφεύγουν εκεί μόνο άστεγοι, αλλά και άνθρωποι που εμφανίζουν κάποιο εισόδημα (π.χ. χαμηλοσυνταξιούχοι) αλλά στηρίζουν με αυτό τις οικογένειες των άνεργων παιδιών και εγγονών τους, δεν μένει για τους ίδιους ούτε ευρώ και πηγαίνουν στο Κέντρο να εξασφαλίσουν έστω το φαγητό τους. Αλλο ένα στοιχείο που συνηγορεί ώστε να μην πετσοκοπούν παραπέρα οι συντάξεις καθώς εξαρτώνται πλέον απ' αυτές και χιλιάδες άλλες οικογένειες πέρα από τους λεγόμενους δικαιούχους.

Ταυτόχρονα, από τα μαγειρεία του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ετοιμάζουν τα γεύματα για τα παιδάκια που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου) φεύγουν καθημερινά και μερίδες φαγητού για άλλα 1.500 παιδιά, μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων, οι δάσκαλοι των οποίων απευθύνθηκαν στο δήμο, κάνοντας δραματικές εκκλήσεις, ζητώντας σίτιση γι' αυτά τα παιδιά. Π.χ.: «(...) να δοθεί βοήθεια σε ένα παιδί του σχολείου μας που φοιτά στην πρώτη τάξη και υποσιτίζεται. Ο μπαμπάς είναι άνεργος και παίρνει φαρμακευτική αγωγή για το λόγο ότι έχει επιληπτικές κρίσεις. Η οικογένεια έχει άλλα δύο παιδιά προσχολικής ηλικίας και μένει σε διαμέρισμα το οποίο δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό».

Εχει σημασία και το γεγονός ότι τα κρούσματα υποσιτισμού, έστω αυτά τα καταγεγραμμένα, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Τη σχολική χρονιά 2011-12 το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας (ΔΒΑ) έστελνε σε σχολεία 253 μερίδες φαγητού. Τον Οκτώβρη 2012 ο αριθμός των μερίδων ανέβηκε στις 427. Το Γενάρη 2013 το ΔΣ του ΔΒΑ, κατόπιν πολλαπλασιασμού των αιτημάτων, αποφάσισε «παροχή1.073μερίδων σε 69 σχολεία των Αθηνών λόγω οικονομικής κρίσης». Πλέον είμαστε στα 1.500...

Σημειωτέον ότι το νούμερο αυτό αφορά μόνο παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείου. Δεν υπάρχει ακόμα (τουλάχιστον επισήμως) καταγεγραμμένο τι συμβαίνει σε γυμνάσια και λύκεια, αφού παρατηρείται ότι μεγαλύτερα παιδιά ντρέπονται να δείξουν ή να μιλήσουν ανοιχτά για όσα βιώνουν στο σπίτι.

Παραπέρα, και σε μια άλλη παράμετρο του ζητήματος, προφανώς τα παιδιά πρέπει να ταϊστούν, ωστόσο τίθεται ερώτημα πόσο θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με βάση τις δυνατότητες του ΔΒΑ. Το προσωπικό, λόγω συνταξιοδοτήσεων και απόλυσης συμβασιούχων, μειώνεται σταθερά, τα μαγειρεία είναι όλα κι όλα δύο, παλαιότερη πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για επτά μαγειρεία, ένα ανά Δημοτικό Διαμέρισμα, δεν εισακούστηκε. Σε αυτό το πλαίσιο προβάλλει επιτακτική η ανάγκη να διασφαλιστεί από την κυβέρνηση ότι θα παρέχεται ένα μικρό γεύμα (σάντουιτς, γάλα, χυμός κ.λπ.) σε όλα τα παιδιά, ιεραρχώντας τις λαϊκές γειτονιές και όπου διαπιστώνονται κρούσματα υποσιτισμού παιδιών.

ΤΕ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συμπαράσταση στους κατοίκους για το Αποπηγάδι

Σήμερα αναμένεται να γίνει στα Χανιά η δίκη των 17 ατόμων τα οποία συνελήφθησαν τον Απρίλη του 2010 από αστυνομικούς στην περιοχή Αποπηγάδι. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται πως με άλλους κατοίκους της περιοχής Σπίνας, Φλωρίων, Σέμπρονα και Π. Ρουμάτων, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης ενάντια στην κατασκευή αιολικού πάρκου στην περιοχή, παρεμπόδισαν φορτηγό της εταιρείας «Αιολική Μουσούρων ΑΕ» το οποίο μετέφερε ανεμογεννήτριες.

Για τη σημερινή δίκη, το Γραφείο Τύπου της Τοπικής Επιτροπής Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει πως «το ΚΚΕ εκφράζει την ολόπλευρη συμπαράστασή του στους κατοίκους της περιοχής Σπίνας, Φλωρίων, Σέμπρονα, Παλαιών Ρουμάτων που δικάζονται αύριο (σ.σ. σήμερα) Τρίτη 8 Οκτώβρη επειδή έκλεισαν το δρόμο ώστε να διαμαρτυρηθούν για τις εργασίες που έκανε εταιρεία για αιολικό πάρκο στην περιοχή του Αποπηγαδιού».

Επίσης, καταγγέλλει «την ποινικοποίηση των αγώνων των κατοίκων της περιοχής, από την προηγούμενη και τωρινή κυβέρνηση, για να μη δοθεί ο πλούτος της περιοχής στο κεφάλαιο, να τους διώξουν από έναν ιστορικό τόπο και ιδιαίτερου φυσικού κάλους, όπως είναι το Αποπηγάδι, από έναν τόπο που μεγάλωσαν οι παππούδες και οι πατεράδες τους. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στην Επιτροπή κατοίκων της περιοχής όπως και την αντίθεσή μας στα σχέδια επέκτασης του αιολικού πάρκου με την εκμετάλλευση από πλευράς της Εταιρείας των νερών της περιοχής. Ο ενεργειακός πλούτος της χώρας ανήκει στο λαό και δεν είναι για ξεπούλημα στο μεγάλο κεφάλαιο».

Με τα ΜΑΤ πλέον το κυνήγι μεταναστών

Αστυνομική επίδειξη καταστολής έγινε το περασμένο Σάββατο το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, όπου με πρόσχημα την εγκληματικότητα έγιναν προσαγωγές πολιτών και συλλήψεις κυρίως μεταναστών χωρίς χαρτιά. Στην επιχείρηση συμμετείχαν πάνω από 150 αστυνομικοί από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αθήνας, Αμεσης Δράσης και Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΜΑΤ) με τα ανάλογα μέσα και εξοπλισμό. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης προσήχθησαν 241 άτομα, συνελήφθησαν εννέα, από τα οποία τέσσερις μετανάστες για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών. Κατά το διάστημα από 28.09.2013 έως 04.10.2013, στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», που πραγματοποιήθηκε στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, συνελήφθησαν έντεκα μετανάστες χωρίς χαρτιά . Σημειώνεται ότι από την έναρξη της επιχείρησης έχουν συλληφθεί 5.510 μετανάστες.

Παράλληλα, συνεχίζεται το κυνηγητό των μεταναστών στις λαϊκές αγορές από την Αστυνομία. Με πρόσχημα το «παραεμπόριο» μετανάστες συλλαμβάνονται την ώρα που προσπαθούν να πουλήσουν τη φτωχή τους πραμάτεια για να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι ψωμί. Το περασμένο Σάββατο στη λαϊκή αγορά της οδού Μ. Βόδα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα πραγματοποιήθηκαν 31 προσαγωγές και δύο συλλήψεις μεταναστών. Κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός ειδών «παρεμπορίου», τα οποία παρέλαβαν τρία απορριμματοφόρα οχήματα του Δήμου Αθηναίων για καταστροφή. Στους ελέγχους, οι οποίοι διήρκεσαν από τις εφτά το πρωί έως τις έξι το απόγευμα, συμμετείχαν αστυνομικοί των ομάδων του «Ξένιου Δία» και των κλιμακίων καταπολέμησης του λεγόμενου παρεμπορίου στο κέντρο της Αθήνας.

Συναυλία ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού

Συναυλία συμπαράστασης στον αγώνα ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού της «Ελληνικός Χρυσός» και στην παράδοση του ορυκτού πλούτου της περιοχής στις πολυεθνικές, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη. Τη συναυλία διοργάνωσαν οι Επιτροπές Αγώνα Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, με την αφιλοκερδή συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών. Εκφράστηκε μαζικά η αντίθεση στη μεταλλουργία χρυσού και η απαίτηση για την απελευθέρωση των προφυλακισμένων κατοίκων της Χαλκιδικής.

Εκδήλωση στο Κερατσίνι

Ο Σύλλογος Γυναικών «Στοργή του Παιδιού» (μέλος της ΟΓΕ) και το Παράρτημα Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση, με αφορμή την επέτειο της Μάχης της Ηλεκτρικής, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Θέατρο Α. Σαμαράκη (Μικράς Ασίας και Παπαναστασίου). Η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στη συμμετοχή των γυναικών στους αγώνες μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Θα μιλήσει η Ελένη Παπαδοπούλου, Γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Γ. Παπαοικονόμου «Το Δόκανο» ενώ θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

Εξασκήθηκαν στην υδροβολή κατά διαδηλωτών

Ασκηση καταστολής πραγματοποίησε χτες η Αστυνομία στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ. Σε αυτήν πήραν μέρος τα τέσσερα οχήματα υδροβολής που χρησιμοποιούνται στην καταστολή διαδηλώσεων και διμοιρίες των ΜΑΤ. Πρόκειται για τακτικές ασκήσεις. Η προηγούμενη είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιούνη.

Πραγματικό οπλοστάσιο

Συνελήφθη το περασμένο Σάββατο 60χρονος ημεδαπός για κατοχή πλήθους όπλων, φυσιγγίων, γεμιστήρων, εξαρτημάτων και θηκών όπλων. Σύμφωνα με την Αστυνομία, πιάστηκε στα Καλύβια Αττικής. Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δώδεκα πολεμικά τυφέκια, τέσσερα πιστόλια, δύο κυνηγετικά όπλα, για τα οποία έχει χορηγηθεί άδεια κατοχής, πλην όμως φέρουν προσαρμοσμένη στον κορμό τους διόπτρα, 1.872 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.

Αθώοι οι κάτοικοι της Ευκαρπίας

Αθώοι κρίθηκαν από το Β' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οκτώ κάτοικοι της Ευκαρπίας που δικάζονταν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του λαού της περιοχής που έγιναν το Μάρτη του 2012, ενάντια στην κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι για παράνομη βία, με σκοπό την παρεμπόδιση εκτέλεσης δημόσιου έργου. Στο πλευρό τους βρέθηκαν κάτοικοι της περιοχής και απαίτησαν να σταματήσουν οι διώξεις και η ποινικοποίηση του αγώνα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ