ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Δεύτερη ομάδα επιθεωρητών στη Δαμασκό

«Κοινή αντίληψη» Ρωσίας - ΗΠΑ για την καταστροφή των συριακών χημικών «βλέπει» ο Πούτιν

ΜΠΑΛΙ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΡΙΑΝΤ - ΧΑΓΗ.--

Δεύτερη ομάδα επιθεωρητών αποστέλλεται από τον Οργανισμό Απαγόρευσης των Χημικών Οπλων στη Συρία προκειμένου να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί χωρίς προβλήματα η διαδικασία ελέγχου και καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου, όπως ανακοινώθηκε χτες μαζί με την εκτίμηση ότι τα πρώτα δείγματα συνεργασίας είναι «πολύ θετικά». Για «κοινή αντίληψη» όσον αφορά στον τρόπο καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου ανάμεσα σε ΗΠΑ - Ρωσία έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC), στην Ινδονησία. Ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα να επιταχυνθεί η διαδικασία επίτευξης πολιτικής λύσης μέσα από μια διεθνή σύνοδο σύντομα.

Την αναγκαιότητα επίτευξης πολιτικής λύσης το συντομότερο δυνατό εξέφρασε από το Ριάντ όπου βρίσκεται και ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Υβ Λε Ντριάν, συμπληρώνοντας, ταυτόχρονα, ότι κατά τις συνομιλίες που είχε με τη σαουδαραβική ηγεσία «συμφώνησαν» ότι «πρέπει να συνεχιστεί η παροχή στήριξης στους αντικαθεστωτικούς της Συριακής Εθνικής Συμμαχίας και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού», δηλαδή στην ουσία παραδέχτηκε τον εξοπλισμό που και οι δύο χώρες αποδεδειγμένα στέλνουν στους αντικαθεστωτικούς και μισθοφόρους. Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία υπέγραψε συμφωνία 1,40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάληψη από γαλλικές εταιρείες DCNS, THALES και MBDA της συντήρησης τεσσάρων φρεγατών και δύο πλοίων ανεφοδιασμού. Επίσης, στα «παζάρια» βρίσκεται και μια άλλη συμφωνία, ύψους 2,72 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση της σαουδαραβικής αεράμυνας.

Για συνέχιση παροχής υποτίθεται «μη θανατηφόρας» βοήθειας προς τους αντικαθεστωτικούς του Ελεύθερου Συριακού Στρατού δεσμεύτηκε και ο Αμερικανός πρέσβης στη Συρία, Ρόμπερτ Φορντ, που συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ΕΣΣ, στρατηγό Σαλίμ Ιντρίς, στην Κωνσταντινούπολη, το Σαββατοκύριακο. Οι κινήσεις αυτές αποδεικνύουν την αντιφατική στάση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων καθώς και το εύρος των «παζαριών» που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αυτές τις διαδικασίες ο Σύρος πρόεδρος Ασαντ χαρακτήρισε, την περασμένη εβδομάδα, σε συνεντεύξεις του, «στήριξη της τρομοκρατίας» ζητώντας να «τερματιστούν» για να υπάρξουν συνθήκες επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας. Μιλώντας, δε, στο γερμανικό «Σπίγκελ» είχε προειδοποιήσει την Τουρκία ότι «θα πληρώσει ακριβό τίμημα για τη στήριξη των τρομοκρατών, αφού η τρομοκρατία θα «γυρίσει εναντίον της»». Χτες, απαντώντας, ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον Ασαντ «τρομοκράτη», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου επέμενε ότι «η Τουρκία ποτέ δεν επέτρεψε σε ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις να περάσουν τα σύνορά της».

ΗΠΑ
Κινήσεις τακτικής Ομπάμα και Κογκρέσου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε κινήσεις τακτικής με στόχο την εμπρόθεσμη επίλυση της αντιπαράθεσης για τον προϋπολογισμό (που πηγάζει από τις διαφορετικές προτεραιότητες που θέτουν μερίδες του κεφαλαίου) πριν τις 17 του μήνα, οπότε επιβάλλεται να έχει ψηφιστεί η αύξηση του δημόσιου χρέους για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών, προέβησαν χτες Λευκός Οίκος και Κογκρέσο.

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε χτες τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων (Ρεπουμπλικάνο) Τζον Μπένερ, να πιέσει στην κατεύθυνση της ψήφισης μίας απόφασης στο Κογκρέσο «χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις» ώστε να επιτραπεί στην κυβέρνηση η συνέχιση του δανεισμού και να αποφύγει τη στάση πληρωμών. Αφησε παράλληλα ανοιχτή τη «πόρτα» διαπραγμάτευσης για θέματα του προϋπολογισμού, μεταξύ των οποίων και ο νόμος μεταρρύθμισης του συστήματος Υγείας - Ασφάλισης «μετά» την αποκατάσταση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα.

Ο Μπένερ από την πλευρά του δημοσιοποίησε πρόταση για τη δημιουργία μιας 20μελούς, δικομματικής επιτροπής, ώστε να κάνει προτάσεις σχετικά με την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και να ερευνήσει τρόπους περιορισμού των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Εντούτοις, ανώτερο στέλεχος των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ, έσπευσε να απορρίψει την πρόταση κατηγορώντας τους Ρεπουμπλικάνους για «τεχνάσματα». Ο ίδιος επανέλαβε το «απλό αίτημά» του προς τους Ρεπουμπλικάνους να επιτρέψουν την άμεση επαναλειτουργία όλου του ομοσπονδιακού κράτους και την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

Επιπλέον, χτες, ένα 24ωρο μετά την έκκληση του Κινέζου υφυπουργού Οικονομικών Ζου Γκουάνγκ Γιάο για άρση του δημοσιονομικού αδιεξόδου στην Ουάσιγκτον, εμφανίστηκε και ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Ασο που εξέφρασε «έντονη ανησυχία» καλώντας «τις ΗΠΑ να λύσουν χωρίς καθυστέρηση τη διαμάχη για το όριο του χρέους».

Μέσα σε όλα αυτά, ρεπορτάζ των «Τάιμς» της Ν. Υόρκης διαπίστωσε ότι θα κοστίσει αρκετές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στην τοπική κυβέρνηση του χρεοκοπημένου Ντένβερ (αλλοτινού σημαντικού βιομηχανικού κέντρου) η αναδιάρθρωση του χρέους ύψους 18 δισ. δολαρίων καθώς μεγάλα δικηγορικά γραφεία και εταιρείες «ρύθμισης» χρεών στην τοπική κυβέρνηση του Ντιτρόιτ χρεώνουν τις «υπηρεσίες» τους κατά μέσο όρο με 1.000 δολάρια ... την ώρα.

ΙΤΑΛΙΑ - ΕΕ
Περισσότερη αστυνόμευση για τους μετανάστες

Πολλαπλασιάζονται τα φέρετρα των τραγικών θυμάτων του ιμπεριαλισμού, πολλά από αυτά μικρών παιδιών
Πολλαπλασιάζονται τα φέρετρα των τραγικών θυμάτων του ιμπεριαλισμού, πολλά από αυτά μικρών παιδιών
ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την επέκταση των υπηρεσιών της Frontex πρότεινε χτες η επίτροπος Εσωτερικών ως μέσο «αποφυγής» άλλων τραγωδιών αναλόγων με αυτήν στην Λαμπεντούζα την περασμένη βδομάδα, οπότε πλοίο με περισσότερους από 500 επιβαίνοντες πρόσφυγες βυθίστηκε με αποτέλεσμα ως τώρα 274 πνιγμένους, 155 διασωθέντες και 200 αγνοούμενους.

Η πρόταση της επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρομ όπως και η λυκοσυμμαχία της ΕΕ βλέπει το μεταναστευτικό πρόβλημα ως «αστυνομικής φύσης» ζήτημα ενώ είναι το αποτέλεσμα της ίδιας της φύσης του ιμπεριαλισμού, που είναι σύμφυτη με τον πόλεμο, την καταστροφή και τη φτώχεια και τον ξεριζωμό των ανθρώπων από τον τόπο τους. Η αξιωματούχος υποστήριξε ότι κατέθεσε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την πρόταση στους αρμόδιους υπουργούς των 28 χωρών - μελών, με στόχο να συσταθεί μια υπηρεσία που θα μπορεί να περιπολεί από την Κύπρο μέχρι την Ισπανία, υποτίθεται για να παρέχει και βοήθεια και διάσωση, στην ουσία όμως ως μηχανισμός αποτροπής. Η Frontex ήδη δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Ιταλία, αλλά η Μάλμστρομ τόνισε ότι έχει ελάχιστες δυνατότητες, αφού διαθέτει μόνο τέσσερα πλοία, δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, εκφράστηκε, ήδη, υπέρ της πρότασης.

Σήμερα, στη Λαμπεντούζα που συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού των τραγικών οικονομικών μεταναστών από την Αφρική, μεταβαίνει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα συνοδεύοντας τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και την Σεσίλια Μάλμστρομ.

Η «Λίνκε» εκλιπαρεί για ... καρέκλα

Ενώ οι βολιδοσκοπήσεις του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος με τους σοσιαλδημοκράτες και τους πράσινους για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία συνεχίζονται, είναι χαρακτηριστική η στάση των οπορτουνιστών του κόμματος η «Αριστερά» (Λίνκε) (στην προεδρία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ), που εκλιπαρεί για πολλοστή φορά να μπει και αυτή στην κυβέρνηση μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες για να διαχειριστεί, εκτός από το τοπικό, και σε ομοσπονδιακό επίπεδο το καπιταλιστικό σύστημα.

Η πρόεδρος του κόμματος Κ. Κίπινγκ σε πρόσφατη δήλωσή της κατηγόρησε το SPD (σοσιαλδημοκράτες) και τους πράσινους ότι «αγνοούν τη θέληση της κομματικής τους βάσης, η οποία κατά βάθος θέλει έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τη Λίνκε». «Το SPD πρέπει να θέσει στην κρίση των μελών του τις επιλογές ενός μεγάλου συνασπισμού ή ενός συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών - πράσινων - Λίνκε», τόνισε, και κλείνοντας και το μάτι στους πράσινους είπε ότι το κόμμα της θα μπορούσε μαζί τους να συμβάλει ουσιαστικά σε ζητήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το αδελφάκι του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία δίνει μάλιστα και συμβουλές στο SPD, συνιστώντας του «στο πνεύμα μιας διαπραγματευτικής επιδεξιότητας να αφήνει στις διαβουλεύσεις του με το CDU ανοιχτό και το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με τη Λίνκε».

Και με αυτή την τοποθέτηση ο πολιτικός φορέας του οπορτουνισμού στη Γερμανία επιβεβαιώνει ότι αποτελεί μέρος του αστικού πολιτικού συστήματος, διαθέσιμο εταίρο στην καπιταλιστική διαχείριση στη Γερμανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ