Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κινήσεις τακτικής Ομπάμα και Κογκρέσου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε κινήσεις τακτικής με στόχο την εμπρόθεσμη επίλυση της αντιπαράθεσης για τον προϋπολογισμό (που πηγάζει από τις διαφορετικές προτεραιότητες που θέτουν μερίδες του κεφαλαίου) πριν τις 17 του μήνα, οπότε επιβάλλεται να έχει ψηφιστεί η αύξηση του δημόσιου χρέους για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών, προέβησαν χτες Λευκός Οίκος και Κογκρέσο.

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε χτες τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων (Ρεπουμπλικάνο) Τζον Μπένερ, να πιέσει στην κατεύθυνση της ψήφισης μίας απόφασης στο Κογκρέσο «χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις» ώστε να επιτραπεί στην κυβέρνηση η συνέχιση του δανεισμού και να αποφύγει τη στάση πληρωμών. Αφησε παράλληλα ανοιχτή τη «πόρτα» διαπραγμάτευσης για θέματα του προϋπολογισμού, μεταξύ των οποίων και ο νόμος μεταρρύθμισης του συστήματος Υγείας - Ασφάλισης «μετά» την αποκατάσταση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα.

Ο Μπένερ από την πλευρά του δημοσιοποίησε πρόταση για τη δημιουργία μιας 20μελούς, δικομματικής επιτροπής, ώστε να κάνει προτάσεις σχετικά με την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και να ερευνήσει τρόπους περιορισμού των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Εντούτοις, ανώτερο στέλεχος των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ, έσπευσε να απορρίψει την πρόταση κατηγορώντας τους Ρεπουμπλικάνους για «τεχνάσματα». Ο ίδιος επανέλαβε το «απλό αίτημά» του προς τους Ρεπουμπλικάνους να επιτρέψουν την άμεση επαναλειτουργία όλου του ομοσπονδιακού κράτους και την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

Επιπλέον, χτες, ένα 24ωρο μετά την έκκληση του Κινέζου υφυπουργού Οικονομικών Ζου Γκουάνγκ Γιάο για άρση του δημοσιονομικού αδιεξόδου στην Ουάσιγκτον, εμφανίστηκε και ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Ασο που εξέφρασε «έντονη ανησυχία» καλώντας «τις ΗΠΑ να λύσουν χωρίς καθυστέρηση τη διαμάχη για το όριο του χρέους».

Μέσα σε όλα αυτά, ρεπορτάζ των «Τάιμς» της Ν. Υόρκης διαπίστωσε ότι θα κοστίσει αρκετές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στην τοπική κυβέρνηση του χρεοκοπημένου Ντένβερ (αλλοτινού σημαντικού βιομηχανικού κέντρου) η αναδιάρθρωση του χρέους ύψους 18 δισ. δολαρίων καθώς μεγάλα δικηγορικά γραφεία και εταιρείες «ρύθμισης» χρεών στην τοπική κυβέρνηση του Ντιτρόιτ χρεώνουν τις «υπηρεσίες» τους κατά μέσο όρο με 1.000 δολάρια ... την ώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ