ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014
Αντιλαϊκή επίθεση σε πολλαπλά μέτωπα

Αγώνας ενάντια στα νέα βάρβαρα μέτρα που προστίθενται στα ήδη προϋπάρχοντα
Αγώνας ενάντια στα νέα βάρβαρα μέτρα που προστίθενται στα ήδη προϋπάρχοντα
Την ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών σηματοδοτεί η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, όπως αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014.

Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο - στόχο, στο οποίο έχει ενσωματωθεί το σύνολο των μέτρων της οικονομικής πολιτικής, που προβλέπει την ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να εξασφαλιστούν κονδύλια με τα οποία σχεδιάζεται να ενισχυθούν διάφορες μερίδες του κεφαλαίου.

Ο κρατικός προϋπολογισμός, ως ένα από τα κύρια εργαλεία αναδιανομής του κοινωνικού πλούτου υπέρ του κεφαλαίου, προβλέπει νέα ένταση που πολέμου που έχουν εξαπολύσει οι καπιταλιστές ενάντια στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σε πολλαπλά ταυτόχρονα μέτωπα:

Πρώτον, με την παραπέρα μείωση των μισθών και των συντάξεων

Δεύτερον, με τη νέα αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης

Τρίτον, με το συνεχιζόμενο σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, όπου έχουν διασωθεί, ειδικά στους τομείς της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Την ίδια στιγμή, τα κλεμμένα από τους εργαζόμενους μετατρέπονται αυτόματα σε ενισχύσεις και κίνητρα για τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, που την επόμενη χρονιά ποντάρουν σε:

  • Ακόμα περισσότερα κίνητρα στο όνομα των επενδύσεων
  • Νέες περικοπές στη φορολογία των επιχειρήσεων
  • Νέα μείωση στις εργοδοτικές εισφορές
  • Επέκταση των συστημάτων μερικής απασχόλησης - μερικής αμοιβής
  • Διεύρυνση του κύκλου των ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να εξασφαλιστούν νέοι τομείς επενδύσεων με εξασφαλισμένα κέρδη.

Οι εκτιμήσεις που κάνουν οι κυβερνώντες είτε για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», είτε για επικείμενη αύξηση του ΑΕΠ, όχι μόνο δεν έχουν τίποτα κοινό με τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, αλλά αποτελούν το επικοινωνιακό «όχημα» για να περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και πολιτικές, αφού το αποτέλεσμα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής θα είναι ότι μέσα στην επόμενη χρονιά οι εργαζόμενοι θα γίνουν ακόμα πιο φτωχοί και θα δουν τη θέση τους να χειροτερεύει ακόμα περισσότερο μέσα στην καπιταλιστική κοινωνία.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
«Πλάτη» για τα μέτρα στήριξης των μονοπωλίων

Ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στο ΔΝΤ για το «ελληνικό πρόγραμμα»

Σε δημοσιεύματα και οικονομικές εκθέσεις που κυκλοφόρησαν χτες για την πορεία της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας μπαίνει «πλάτη» για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, εκφράζονται ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της προβλεπόμενης ισχνής ανάκαμψης, ενώ επίσης επανέρχονται στο προσκήνιο οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις που είχαν εκδηλωθεί ήδη από το 2010 στους κόλπους του ΔΝΤ γύρω από το «ελληνικό πρόγραμμα».

Συγκεκριμένα, «πλάτη» για την άμεση και απαρέγκλιτη εφαρμογή κάθε αντιλαϊκού μέτρου που έχει σχεδιαστεί βάζει η διοίκηση της Γιούρομπανκ με την ανάλυση που παρουσιάζεται στο δελτίο «Greece Macro Monitor» της τράπεζας. Οι συντάκτες της έκθεσης λένε ότι δεν προτείνουν την εισαγωγή ενός νέου μεγάλου πακέτου μέτρων γενικευμένου χαρακτήρα, ωστόσο υποστηρίζουν ότι πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση το τρέχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, για την περίοδο 2013 - 2016. Εκτοξεύουν, μάλιστα, τον εκβιασμό - απειλή ότι το κόστος από μια υποθετική καθυστέρηση «θα είχε τη μορφή μεγαλύτερων απαιτούμενων δημοσιονομικών πλεονασμάτων στο μέλλον με στόχο τη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας», άρα τη λήψη ακόμα πιο σκληρών και εκτεταμένων μέτρων στο μέλλον.

Στην πραγματικότητα, η διοίκηση της Γιούρομπανκ, μίας τράπεζας που ελέγχεται πλήρως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΕΕ, παρεμβαίνει για να στηρίξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι το 2014 και το 2015 θα σημειωθεί «ήπια αύξηση» του ΑΕΠ της Ελλάδας, ωστόσο επισημαίνει ότι εάν δεν ενισχυθεί η μεταποίηση, η πορεία της οποίας παραμένει ανησυχητική, η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι βιώσιμη.

Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» παρατηρεί ότι το τρίτο πρόγραμμα - μνημόνιο επετεύχθη με δυσκολία το φθινόπωρο του 2012, καθώς το Γιούρογκρουπ κατόρθωσε με πληθώρα ακροβασιών - όπως λέει - να καταστήσει και πάλι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ώστε να εδραιωθεί η πεποίθηση ότι η χώρα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της. Την ίδια στιγμή ωστόσο σημειώνει ότι αμφισβητείται η ρεαλιστικότητα των στόχων που τέθηκαν, με δεδομένο ότι το χρέος της χώρας βρίσκεται στο επίπεδο του 170% του ΑΕΠ.

Στο προσκήνιο οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις

Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι αντιπαραθέσεις και στους κόλπους του ΔΝΤ για το μείγμα της πολιτικής που επιλέχθηκε από το 2010 για την αποκατάσταση των λεγόμενων δημοσιονομικών ισορροπιών στην Ελλάδα. Λόγος γίνεται για διαφορετικές προσεγγίσεις για τις διαχειριστικές παρεμβάσεις που έγιναν, με στόχο να εξασφαλιστεί η προσαρμογή των παραγωγικών σχέσεων στις σύγχρονες απαιτήσεις κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η χτεσινή «Wall Street Journal» δημοσίευσε πρακτικά από τη Σύνοδο του ΔΝΤ το Μάη του 2010, όπου φαίνεται ότι το 1/3 περίπου των μελών του ΔΣ αμφισβήτησαν έντονα το πρώτο δάνειο προς την Ελλάδα, ενώ διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι «η αποφασιστικότητα του Ταμείου για τη μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους προκύπτει εν μέρει από τη διαρκή πικρία που άφησε ο τρόπος που αποφασίσθηκε το πρώτο πρόγραμμα».

Οι όποιες ενδοαστικές κόντρες, βέβαια, πηγάζουν από το αν και το πόσο, το πρώτο και τα επόμενα δάνεια προς τη χώρα ικανοποιούσαν συμφέροντα και υπηρετούσαν ισορροπίες, ανάμεσα στις διάφορες καπιταλιστικές χώρες, ομάδες χωρών και ομάδες μονοπωλιακών συμφερόντων. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται πως ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας σε εκείνη τη Σύνοδο είχε δηλώσει ότι επρόκειτο για πρόγραμμα διάσωσης «κυρίως των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Για το «χρηματοδοτικό κενό»

Στο Γιούρογκρουπ του ερχόμενου Νοέμβρη, δήλωσε χτες αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σχεδιάζεται να συζητηθεί το θέμα του λεγόμενου χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα «ξεκάθαρη εικόνα» για τις λεπτομέρειες. Υποστήριξε, πάντως, ότι το 95% των όσων λέγονται και γράφονται γύρω από το θέμα είναι φήμες. Στο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας, είπε ο ίδιος, θα υπάρχει ενημέρωση από την τρόικα για την πορεία υλοποίησης των μέτρων, ενώ σχετικά με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ άρχισε και πάλι το γαϊτανάκι των δηλώσεων ότι πρέπει πρώτα να ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα κ.ο.κ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το προσχέδιο αποτυπώνει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για το προσχέδιο του προϋπολογισμού το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014 αποτυπώνει την κλιμάκωση της συνεχιζόμενης επίθεσης ενάντια στην εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα για τη λεγόμενη δημοσιονομική εξυγίανση και την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος του κεφαλαίου.

Στο προσχέδιο προβλέπονται νέα βάρη τα οποία ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ και τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Από αυτά τα 2,1 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα και στη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία, στην οποία θα συμπεριληφθούν και τα αγροτεμάχια. Τα υπόλοιπα, κατά κύριο λόγο, θα συγκεντρωθούν από νέες περικοπές στην υγεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις μειώσεις στις συντάξεις και στη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Επίσης στο προσχέδιο περιλαμβάνονται μέτρα για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στη δημόσια διοίκηση, για τη διευκόλυνση της δράσης του κεφαλαίου και της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων.

Τα παραπάνω αναδεικνύουν ότι η υλοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από μία τεράστια αναδιανομή του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου σε βάρος του λαού. Το δε αποτέλεσμά του θα αξιοποιηθεί για να δοθεί ζεστό χρήμα σε μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της ΕΕ, επικεντρώνοντας στο ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν οδηγεί σε ανάπτυξη, κρύβουν από τον ελληνικό λαό ότι στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης που επαγγέλλονται - με τη σημερινή ή άλλη διαχείριση - τα αντιλαϊκά μέτρα δε θα έχουν ημερομηνία λήξης.

Διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος του λαού και αξιοποίηση του συνόλου των παραγωγικών δυνατοτήτων μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την προοπτική της ρήξης με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και την πολιτική της ΕΕ».

ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ
Φτωχοί το 31% των Ελλήνων το 2011

119 εκατ. (33% του συνολικού πληθυσμού) στις χώρες της ΕΕ

Το 31% των κατοίκων της Ελλάδας το 2011 βρίσκονταν αντιμέτωπο με το φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με τη Eurostat, ποσοστό το οποίο σήμερα αναμένεται να έχει αυξηθεί ραγδαία, αν λάβουμε υπόψη την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης το 2012 και το 2013.

Συνολικά 119 εκατ. κάτοικοι της ΕΕ (το 33% του συνολικού πληθυσμού) το 2011 ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας. Τα κριτήρια που χρησιμοποιεί η Eurostat για να χαρακτηρίσει κάποιον φτωχό είναι το χαμηλό εισόδημα, η στέρηση στοιχειωδών μέσων διαβίωσης και η υψηλή ανεργία.

Στην Ελλάδα βρίσκονται οι 4 από τις 5 περιοχές της ΕΕ με τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ τη δεκαετία 2000 - 2010 (Κορινθία, Βοιωτία, Ημαθία και Καστοριά).

«Πρωτιά» κατέχει η Ελλάδα και στο θέμα της ανεργίας των νέων, καθώς, μεταξύ 2008-2011 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη οι άνεργοι νέοι αυξήθηκαν κατά 30,6%.

Η Βουλγαρία με 49,1% και η Ρουμανία με 40,3% οι χώρες μέλη της ΕΕ με το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ