Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
«Πλάτη» για τα μέτρα στήριξης των μονοπωλίων

Ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στο ΔΝΤ για το «ελληνικό πρόγραμμα»

Σε δημοσιεύματα και οικονομικές εκθέσεις που κυκλοφόρησαν χτες για την πορεία της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας μπαίνει «πλάτη» για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, εκφράζονται ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της προβλεπόμενης ισχνής ανάκαμψης, ενώ επίσης επανέρχονται στο προσκήνιο οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις που είχαν εκδηλωθεί ήδη από το 2010 στους κόλπους του ΔΝΤ γύρω από το «ελληνικό πρόγραμμα».

Συγκεκριμένα, «πλάτη» για την άμεση και απαρέγκλιτη εφαρμογή κάθε αντιλαϊκού μέτρου που έχει σχεδιαστεί βάζει η διοίκηση της Γιούρομπανκ με την ανάλυση που παρουσιάζεται στο δελτίο «Greece Macro Monitor» της τράπεζας. Οι συντάκτες της έκθεσης λένε ότι δεν προτείνουν την εισαγωγή ενός νέου μεγάλου πακέτου μέτρων γενικευμένου χαρακτήρα, ωστόσο υποστηρίζουν ότι πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση το τρέχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, για την περίοδο 2013 - 2016. Εκτοξεύουν, μάλιστα, τον εκβιασμό - απειλή ότι το κόστος από μια υποθετική καθυστέρηση «θα είχε τη μορφή μεγαλύτερων απαιτούμενων δημοσιονομικών πλεονασμάτων στο μέλλον με στόχο τη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας», άρα τη λήψη ακόμα πιο σκληρών και εκτεταμένων μέτρων στο μέλλον.

Στην πραγματικότητα, η διοίκηση της Γιούρομπανκ, μίας τράπεζας που ελέγχεται πλήρως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΕΕ, παρεμβαίνει για να στηρίξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι το 2014 και το 2015 θα σημειωθεί «ήπια αύξηση» του ΑΕΠ της Ελλάδας, ωστόσο επισημαίνει ότι εάν δεν ενισχυθεί η μεταποίηση, η πορεία της οποίας παραμένει ανησυχητική, η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι βιώσιμη.

Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» παρατηρεί ότι το τρίτο πρόγραμμα - μνημόνιο επετεύχθη με δυσκολία το φθινόπωρο του 2012, καθώς το Γιούρογκρουπ κατόρθωσε με πληθώρα ακροβασιών - όπως λέει - να καταστήσει και πάλι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ώστε να εδραιωθεί η πεποίθηση ότι η χώρα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της. Την ίδια στιγμή ωστόσο σημειώνει ότι αμφισβητείται η ρεαλιστικότητα των στόχων που τέθηκαν, με δεδομένο ότι το χρέος της χώρας βρίσκεται στο επίπεδο του 170% του ΑΕΠ.

Στο προσκήνιο οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις

Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι αντιπαραθέσεις και στους κόλπους του ΔΝΤ για το μείγμα της πολιτικής που επιλέχθηκε από το 2010 για την αποκατάσταση των λεγόμενων δημοσιονομικών ισορροπιών στην Ελλάδα. Λόγος γίνεται για διαφορετικές προσεγγίσεις για τις διαχειριστικές παρεμβάσεις που έγιναν, με στόχο να εξασφαλιστεί η προσαρμογή των παραγωγικών σχέσεων στις σύγχρονες απαιτήσεις κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η χτεσινή «Wall Street Journal» δημοσίευσε πρακτικά από τη Σύνοδο του ΔΝΤ το Μάη του 2010, όπου φαίνεται ότι το 1/3 περίπου των μελών του ΔΣ αμφισβήτησαν έντονα το πρώτο δάνειο προς την Ελλάδα, ενώ διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι «η αποφασιστικότητα του Ταμείου για τη μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους προκύπτει εν μέρει από τη διαρκή πικρία που άφησε ο τρόπος που αποφασίσθηκε το πρώτο πρόγραμμα».

Οι όποιες ενδοαστικές κόντρες, βέβαια, πηγάζουν από το αν και το πόσο, το πρώτο και τα επόμενα δάνεια προς τη χώρα ικανοποιούσαν συμφέροντα και υπηρετούσαν ισορροπίες, ανάμεσα στις διάφορες καπιταλιστικές χώρες, ομάδες χωρών και ομάδες μονοπωλιακών συμφερόντων. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται πως ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας σε εκείνη τη Σύνοδο είχε δηλώσει ότι επρόκειτο για πρόγραμμα διάσωσης «κυρίως των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Για το «χρηματοδοτικό κενό»

Στο Γιούρογκρουπ του ερχόμενου Νοέμβρη, δήλωσε χτες αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σχεδιάζεται να συζητηθεί το θέμα του λεγόμενου χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα «ξεκάθαρη εικόνα» για τις λεπτομέρειες. Υποστήριξε, πάντως, ότι το 95% των όσων λέγονται και γράφονται γύρω από το θέμα είναι φήμες. Στο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας, είπε ο ίδιος, θα υπάρχει ενημέρωση από την τρόικα για την πορεία υλοποίησης των μέτρων, ενώ σχετικά με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ άρχισε και πάλι το γαϊτανάκι των δηλώσεων ότι πρέπει πρώτα να ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ