ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014
Μπαράζ νέων αντιλαϊκών μέτρων

Τη Δευτέρα κατατίθεται το προσχέδιο - Τσακίζονται τα κρατικά κονδύλια για ασφαλιστικά ταμεία, Πρόνοια, Υγεία

Κλιμάκωση της πάλης πρέπει να είναι η απάντηση στη νέα ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης
Κλιμάκωση της πάλης πρέπει να είναι η απάντηση στη νέα ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης
Μεθαύριο, Δευτέρα, κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014, το οποίο στη συνέχεια θα εμπλουτιστεί και θα εξειδικευτεί με τα νέα μέτρα αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Νέα φορολογικά χτυπήματα προβλέπονται σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοπασχολούμενους, φτωχομεσαίους αγρότες, ταυτόχρονα με την παραπέρα κατακρεούργηση των κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες, με πρόσχημα την εμφάνιση «πρωτογενών πλεονασμάτων». Το παραγόμενο ΑΕΠ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κάνει η συγκυβέρνηση, θα παραμείνει σχεδόν στάσιμο, με ισχνό ρυθμό ανάκαμψης μόλις 0,6% και έναντι της κατρακύλας της τάξης του 25% που ήδη έχει διανυθεί στην εξαετία 2008 - 2013.

Οι κρατικές δαπάνες για το 2014 αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 3,5 δισ. ευρώ. Η παραπέρα μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σε συνδυασμό και με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά της εργοδοσίας, διαμορφώνει το πλαίσιο για νέες μειώσεις συντάξεων, προνοιακών επιδομάτων στους ασφαλισμένους, των κονδυλίων για την Υγεία κ.ά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στα 1,8 - 2 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η συρρίκνωση των δαπανών του υπουργείου Εργασίας και αυτό παρά την έξαρση της επίσημης ανεργίας και των διευρυμένων αναγκών για την απόδοση των σχετικών επιδομάτων. Από το 2014 ξεκινά η παραπέρα σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες, η οποία σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα φτάσει στις 3,9 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2016. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται και για τον ΟΑΕΕ, όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συγκυβέρνηση επίσης θα προβλέπει (στα χαρτιά) σημαντικά έσοδα από τη «ρύθμιση» των ληξιπρόθεσμων οφειλών αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών, μέτρο που είναι εξαιρετικά αμφίβολης αποτελεσματικότητας εξαιτίας της δεινής θέσης, της οικονομικής αδυναμίας των ασφαλισμένων του Οργανισμού. Οι λογιστικές εγγραφές για τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, εκτός από τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, περιλαμβάνουν και έσοδα από την ενεργοποίηση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, μέτρο που επίσης θα στραφεί σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών.

Η αντιλαϊκή επίθεση έχει και συνέχεια από την πλευρά της φορολογικής πολιτικής. Οι κάθε είδους φόροι και χαράτσια υπολογίζονται πάνω από 44 δισ. ευρώ. Οι συνολικοί άμεσοι φόροι προβλέπονται στα 19,5 δισ. ευρώ το 2014 από 17,4 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος, εξέλιξη που σηματοδοτεί την παραπέρα κλοπή λαϊκού εισοδήματος ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Από το 2014 μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος τρόπος φορολόγησης των φτωχομεσαίων αγροτών. Ειδικότερα, στο 13% καθορίζεται ο φόρος και θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος». Ταυτόχρονα, γίνεται υποχρεωτική για όλους τους αγρότες η χρήση λογιστικών βιβλίων, όπως ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες. Υπό διαμόρφωση είναι το νέο χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή ακίνητη περιουσία, με τον εισπρακτικό στόχο να ανεβαίνει στα 2,9 δισ. ευρώ.

Η αντιλαϊκή πολιτική κλιμακώνεται με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, που για το 2014 προβλέπονται στα 3,5 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1 δισ. ευρώ προέρχεται εκ μεταφοράς από τις «καθυστερήσεις» του 2013. Την είσοδο στην τελική ευθεία σηματοδοτούν οι κυβερνητικές ενέργειες για την ιδιωτικοποίηση συγκεντρωμένων και νευραλγικών κλάδων και υποδομών της οικονομίας και της παραγωγής, όπως η Ενέργεια (ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ), η Υδρευση (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ), ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι λιμενικές υποδομές, οι οδικοί άξονες, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα «φιλέτα» δημόσιας γης κ.ά.

ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΔΙΤ
Νέες παροχές στα μονοπώλια

Εγκρίθηκαν χτες δύο ακόμη έργα «Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» σε Τηλεπικοινωνίες και Διαχείριση Απορριμμάτων

«

Ζεστό» χρήμα στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στις Τηλεπικοινωνίες και τη Διαχείριση των Απορριμμάτων ενέκρινε κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση η διυπουργική επιτροπή για τις «Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για τα έργα «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών» συνολικού προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ και «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων» στην περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, συνολικού προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικά κονδύλια.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών» αφορά την επέκταση υποδομών δικτύου για την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε ορεινές, νησιωτικές και αγροτικές περιοχές της χώρας, με τον αρχικό σχεδιασμό να αφορά την κάλυψη 5.500 περίπου οικισμών και 600.000 κατοίκων στις περιοχές αυτές. Η σχετική σύμβαση θα έχει διάρκεια 17 ετών, με τα δύο πρώτα χρόνια να αφορούν την ανάπτυξη των υποδομών και τα υπόλοιπα 15 την εκμετάλλευσή τους από τον ανάδοχο του έργου, δίχως να ανακοινώνεται ωστόσο τι θα συμβεί μετά τη λήξη της σύμβασης.

Ειδικά για το παραπάνω έργο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παράσχει «διευκολύνσεις» στους σημερινούς παρόχους υπηρεσιών δικτύου, ενώ «εγγυάται» ότι θα «αποτρέψει» οποιονδήποτε πάροχο να αποκτήσει «ειδικά πλεονεκτήματα» έναντι των ανταγωνιστών του. Αυτό που ουσιαστικά λέει με την παραπάνω πρόταση η κυβερνητική πλευρά, είναι ότι δε σκοπεύει να διαταράξει τις ισορροπίες μεταξύ των ανταγωνιστικών τηλεπικοινωνιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα μας και ότι η «πίτα» του παραπάνω έργου θα μοιραστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε κανείς από τους ανταγωνιστικούς τηλεπικοινωνιακούς ομίλους να μην... «αδικηθεί».

Σχετικά με το δεύτερο έργο ΣΔΙΤ που εγκρίθηκε χτες, αποφασίστηκε να κατασκευαστεί μονάδα επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμάτων εντός των ορίων του Δήμου Αλεξανδρούπολης και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, τόσο ο περιφερειάρχης όσο και οι δήμαρχοι της περιοχής συμφωνούν στην υλοποίησή του. Η διάρκεια της σύμβασης ορίσθηκε στα 27 έτη και οι εγκαταστάσεις του έργου θα έχουν ετήσια δυναμικότητα 150.000 τόνων περίπου, εξυπηρετώντας ολόκληρη την περιφέρεια. Σύμφωνα με το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Υποδομών, ο ανάδοχος του έργου θα συμμετάσχει και με δικά του κεφάλαια στην υλοποίησή του, δίχως ωστόσο να ανακοινωθεί σε τι ποσοστό, ενώ οι διαγωνιστικές διαδικασίες, που αναμένονται εντός του επόμενου διμήνου, θα επιτρέπουν όλες τις από τη νομοθεσία διαθέσιμες τεχνολογίες.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις, η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη αποκλειστικά και μόνο τις ανάγκες σε ρευστότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για επενδύσεις στους αντίστοιχους τομείς, την ίδια στιγμή που διαμορφώνει και το ανάλογο θεσμικό περιβάλλον που υποβοηθά τις επιδιώξεις τους.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Νέο βραχυπρόθεσμο δάνειο από τους τραπεζίτες

Για νέο βραχυπρόθεσμο δάνειο στους τραπεζίτες προσφεύγει την ερχόμενη Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο διαχείρισης - «ανακύκλωσης» του κρατικού χρέους και για την αποπληρωμή τοκοχρεολυτικών δόσεων που λήγουν το επόμενο διάστημα. Οπως ανακοινώθηκε θα διατεθούν μέσω δημοπρασίας έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας και ύψους 1 δισ. ευρώ.

Νέα δάνεια από τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς «βλέπει» από το 2014 για την Ελλάδα ο Κ. Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης, θεωρώντας αδύνατη την πρόσβαση της κυβέρνησης στις λεγόμενες «αγορές», δηλαδή στους ισχυρούς διεθνείς τραπεζικούς ομίλους μέσω μακροπρόθεσμων εκδόσεων κρατικών ομολόγων.

Στο τέλος Ιούνη 2013 η μάζα του κρατικού χρέους «αναρριχήθηκε» στα 321,3 δισ. ευρώ. Η διαμόρφωση του κρατικού χρέους στα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ως εξής: 2007: 239,7 δισ., 2008: 262 δισ., 2009: 292 δισ., 2010: 340,3 δισ., 2011: 368 δισ., 2012 (μετά το κούρεμα και την επαναγορά): 305,5 δισ. ευρώ.

Ανάγλυφα προκύπτει η εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου, η οποία και κλιμακώθηκε μετά την πρόσδεση της χώρας στο άρμα του λεγόμενου σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης. Από τα 124,7 δισ. ευρώ, όπου το εμφάνιζαν για το έτος 2000, προστέθηκαν επιπλέον 196,6 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει, το κρατικό χρέος στην εν λόγω περίοδο διογκώθηκε πάνω από ένα ολόκληρο ΑΕΠ, το οποίο επίσης ξεκοκάλισαν οι τραπεζίτες και τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου. Από την ένταξη της χώρας στο ευρώ μέχρι σήμερα, το κρατικό χρέος έχει υπερδιπλασιαστεί, με το ποσοστό της διόγκωσης να φτάνει στο 157% και αυτό παρά το «κούρεμα» που επίσης φορτώθηκε στα λαϊκά στρώματα και τα ασφαλιστικά ταμεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ