ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ
Αθλια μεθόδευση με τα χρέη στο ΙΚΑ

Τουλάχιστον 1,3 τρισ. δραχμές χρωστά το δημόσιο στο Ιδρυμα, αλλά θα τα καταβάλει σε... 15 χρόνια και με το εξευτελιστικό επιτόκιο 2% 

Διευθέτηση-εμπαιγμό για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ αποφάσισε χτες η κυβέρνηση, καθώς το ποσό που χρωστά σήμερα το δημόσιο στον ασφαλιστικό οργανισμό, 1,3 τρισ. δραχμές, σύμφωνα με τους κυβερνώντες, διακανονίζεται σε 15ετήσιες δόσεις και με επιτόκιο μόλις 2%. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της κυβερνητικής απάτης και του νέου γύρου κλοπής των ασφαλίστρων των εργαζομένων, είναι αρκετό να σημειώσουμε ότι: Πρώτον, λόγος γίνεται για ποσά που ήδη έπρεπε να έχουν καταβληθεί στο ΙΚΑ και αφορούν είτε σε ασφαλιστικές εισφορές είτε σε μέρος από τα περιβόητα «μέτρα κοινωνικής προστασίας» (ΕΚΑΣ κλπ.). Δεύτερον, και ενδεχόμενα ακόμα πιο σκανδαλώδες, είναι το γεγονός ότι για τα χρέη που το δημόσιο αναλαμβάνει έναντι των τραπεζιτών, προσφέρει επιτόκιο πάνω από 6,5%, δηλαδή υπερτριπλάσιο από αυτό που δίνεται για το «ετσιθελικό» χρέος προς το ΙΚΑ.

Με δυο λόγια, και η σημερινή «εκσυγχρονιστική» εκδοχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τις άθλιες μεθοδεύσεις των περασμένων δεκαετιών, τις πρακτικές εκείνες που οδήγησαν το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία στη γνωστή τους σημερινή κατάσταση. Ταυτόχρονα, τόσο η κυβέρνηση όσο και η διορισμένη από αυτή διοίκηση στο ΙΚΑ κάνουν την «πάπια» για τα αποθεματικά που «αρπάχθηκαν» από το... «σοσιαλιστικό» ΠΑΣΟΚ στις αρχές της δεκαετίας του '80 και τα οποία υπολογίζονται στα 2-4 τρισεκατομμύρια δραχμές!

Η νέα μεθόδευση αποφασίστηκε χτες σε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με προεξάρχοντα τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, και με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, Τ. Γιαννίτση, των υφυπουργών Γ. Δρυ και Ν. Φαρμάκη, καθώς και του διοικητή του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριου, που επίσης συναίνεσε στη λεηλασία των περιουσιακών στοιχείων του οργανισμού που διοικεί.

Το ποσό του 1,3 τρισ. δραχμών που η εξόφλησή του διακανονίστηκε σε 15 ετήσιες δόσεις και με εξευτελιστικό επιτόκιο, προέρχεται από τις υποχρεώσεις του δημοσίου στην τριμερή χρηματοδότηση - αφορά στη συμμετοχή του δημοσίου για τους προσληφθέντες από την 1η Γενάρη του 1993 και μετά - καθώς και από την άσκηση της λεγόμενης «κοινωνικής πολιτικής» των διαφόρων κυβερνήσεων, την οποία όμως κάλυψε το ΙΚΑ.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αναφέρει ότι οι τρέχουσες υποχρεώσεις του δημοσίου προς το ΙΚΑ θα καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και θα εγγράφονται κατ' έτος στον κρατικό προϋπολογισμό.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Οι Γάλλοι «έβαλαν πόδι» στο ΔΣ

Ανακοινώθηκε ανασύνθεση του ΔΣ  της τράπεζας ώστε να συμμετέχουν στη διοίκηση -άρα και να ελέγχουν από μέσα- οι Γάλλοι του «στρατηγικού εταίρου», Credit Agricole

Οι «Γάλλοι» της Credit Agricole, έβαλαν από χτες και επίσημα «πόδι» στη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, ώστε -σαν «στρατηγικός εταίρος»- να ελέγχουν «από μέσα» τη δράση και τη γενικότερη πορεία της τράπεζας, καθώς χτες επίσης, ολοκληρώθηκε και η συναλλαγή της πώλησης των 5.718.466 μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας στη γαλλική τράπεζα Credit Agricole, έναντι ποσού 94.068.765.700 δραχμών. Τα παραπάνω προκύπτουν από επίσημη ανακοίνωση Τύπου, που έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση της Εμπορικής, δυο μέρες μετά τη δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει -όπως μέχρι τώρα- με την ίδια τόλμη και αποφασιστικότητα τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Στη γραπτή ανακοίνωση, αναφέρονται μεταξύ άλλων:

Πρώτον, χτες συνεδρίασε έκτακτα το ΔΣ της Εμπορικής, με μοναδικό θέμα «την ανασύνθεσή του». Στην αρχή της συνεδρίασης, όλα τα μέλη του ΔΣ υπέβαλαν (όπως τους ζητήθηκε) τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο του ΔΣ, Γ. Στουρνάρα, ο οποίος, όμως, έκανε αποδεκτές μόνο τις 4. Συγκεκριμένα, αποδέχτηκε τις παραιτήσεις των Δ. Καραγκούνη, Παύλου Κοντέλλη, ΙωάννηΣπυριδάκη και ΒασιλείουΠαπαδιονυσίου για να τοποθετήσει στη θέση τους δύο εκπροσώπους της γαλλικής τράπεζας (Jan Luc Perron και Besse Christian), το διοικητή του ΟΓΑ Γ. Μουτσόπουλο και το γενικό διευθυντή της Εμπορικής Δ. Φραγγέτη.

Μετά τη χτεσινή ανασύνθεση, το ΔΣ της Εμπορικής, αποτελείται, από τους τέσσερις παραπάνω και τους: Γιάννη Στουρνάρα (πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο), Γιώργο Μιχελή (αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή), Παναγιώτη Αλεξόπουλο (πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων), ΓεράσιμοΒουδούρη (πρόεδρο ΔΣ ΤΣΑΥ), ΑνδρονίκηΜπούμη (πρόεδρο Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου), ΤηλέμαχοΠαλαιολόγο (πρόεδρο ΟΑΕΔ), Νικόλαο Θεοχαράκη (επιχειρηματία), ΕμμανουήλΑνδριγιαννάκη (οδοντίατρο), ΘεοδώραΑντωνοπούλου (ιδ. υπάλληλος), ΣπυρίδωναΘεοδωρόπουλο και ΑνδρέαΜπεκιάρη (τραπεζικούς υπαλλήλους), Κων/νο Καστρινάκη (μηχανολόγο - ηλεκτρολόγο), ΣτέργιοΜπαμπανάση (καθηγητή Πανεπιστημίου), Σπηλιόπουλο Γεώργιο (δικηγόρο) και Στεφάνου Κων/νο (καθηγητή Πανεπιστημίου).

Δεύτερον, χτες επίσης, ολοκληρώθηκε η συναλλαγή της πώλησης των μετοχών της Εμπορικής στην Credit Agricole, μέσω της Εμπορικής Χρηματιστηριακής, αντί του ποσού των περίπου 94,1 δισ. δραχμών, που αντιστοιχεί σε 16.450 δραχμές ανά μετοχή. Το ποσό εισπράχθηκε από τις δύο θυγατρικές εταιρίες της Εμπορικής, την ασφαλιστική εταιρία ΦΟΙΝΙΞ (μεταβίβασε 3.180.311 μετοχές) και την Εμπορική Κεφαλαίου (μεταβίβασε 2.538.155 μετοχές).

ΔΗΜΟΣ ΣΑΠΩΝ
Καταστροφή πολλών καρατίων

Τεράστιο πλήγμα θα επιφέρει στην περιοχή η εξόρυξη και επεξεργασία χρυσού  από τις πολυεθνικές, όπως καταγγέλλουν αγροτικοί φορείς

«Χρυσές δουλιές» σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων του Δήμου Σαπών σχεδιάζουν οι πολυεθνικές χρυσού που προσβλέπουν στην αξιοποίηση του χρυσοφόρου κοιτάσματος της περιοχής Σαπών και Περάματος, με την... ευγενή υποστήριξη και των ελληνικών κυβερνήσεων, όπως καταγγέλλουν αγροτικοί φορείς της περιοχής.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Σαπών, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Επαρχίας Σαπών και έξι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί υποστηρίζουν πως οι συγκεκριμένες εταιρίες («Μεταλλευτική ΑΕ Θράκης» και «Χρυσωρυχεία ΑΕ Θράκης») είναι πολυεθνικές που αποτελούνται από την αυστραλέζικη εταιρία «DANAE RECAIRCES» με 51% και την αγγλική «GREENWHICH RECAIRCES» με 49% και τονίζουν την επιτακτική ανάγκη να βρεθούν τρόποι με τους οποίους θα εμποδιστούν τα καταστροφικά για την περιοχή σχέδια των εν λόγω πολυεθνικών. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, οργανώνουν ενημερωτική συγκέντρωση στις 13 Δεκέμβρη στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της Δημαρχίας Σαπών, όπου θα μιλήσει ο καθηγητής Γιώργος Τριανταφυλλίδης, και καλούν όλους τους κατοίκους της περιοχής να συμμετάσχουν σ' αυτή.

Οπως εξηγούν οι παραπάνω φορείς, το πλήγμα για την κτηνοτροφία και τη γεωργία της περιοχής Σαπών από τέτοιου είδους δραστηριότητες θα αποβεί μοιραίο, ενώ σε μεγάλο κίνδυνο τίθεται και η ανθρώπινη ζωή, καθώς: «Η μέθοδος της κυάνωσης, που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές εταιρίες για την επεξεργασία του χρυσού μετά την εξόρυξή του, είναι θανατηφόρα για τα ζώα, τα φυτά, τον άνθρωπο και καταστροφική για το περιβάλλον γενικότερα».

Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως «οι ελληνικές κυβερνήσεις με τις συμβάσεις που υπέγραψαν, τις επιδοτήσεις, τη φθηνή πρώτη ύλη και ηλεκτρικό ρεύμα που εξασφάλισαν στις εν λόγω πολυεθνικές, ουσιαστικά τους κάνουν "δώρο" στο κόστος εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού 160 δολάρια περίπου την ουγκιά (260 δολάρια την ουγκιά στοιχίζει η εξόρυξη και η επεξεργασία του χρυσού διεθνώς - 100 τους στοιχίζει στην Ελλάδα)».

«Αυτό δεν είναι ανάπτυξη προς όφελος του λαού της περιοχής», όπως πιθανά υποστηρίζουν κάποιοι, αλλά «καταστροφή της περιοχής προς όφελος των κερδών των συγκεκριμένων πολυεθνικών», τονίζουν στο κάλεσμά τους, επισημαίνοντας πως αν προχωρήσουν τα σχέδιά τους, οι πολυεθνικές «θα απασχολήσουν περιορισμένο αριθμό εργαζομένων, για το διάστημα που θα λειτουργήσουν για να πάρουν το μετάλλευμα, και ύστερα θα φύγουν, εγκαταλείποντας μια κατεστραμμένη, από κάθε άποψη, περιοχή».

ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Επικίνδυνη η κυβερνητική αδιαφορία

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την άμεση λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των διερχόμενων πλοίων στη διώρυγα της Κορίνθου, ζητά από την κυβέρνηση το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος ΠαναγιώτηςΚοσιώνης.

Το τελευταίο διάστημα, για το λόγο αυτό, οι εργαζόμενοι στη διώρυγα βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται και στην Ερώτηση του ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι αντιδρούν γιατί: «Η κυβέρνηση παρά τις συχνές προειδοποιήσεις δεν έλαβε κανένα από τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων και των διερχόμενων πλοίων, με αποτέλεσμα μέσα στους τελευταίους μήνες να σημειωθούν δύο κατολισθήσεις και μόνο από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα. Εξάλλου, γεωτεχνικές μελέτες που έγιναν έδειξαν την ακαταλληλότητα για διέλευση». Επίσης, οι εργαζόμενοι αντιδρούν «στην απόφαση της κυβέρνησης για πλήρη ιδιωτικοποίηση της "Ανώνυμης Εταιρίας Διώρυγα της Κορίνθου" (ΑΕΔΙΚ) και παραχώρηση των δικαιωμάτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, καθώς κάτι τέτοιο θα ζημιώσει τη χώρα μας με πολλούς τρόπους (οικονομικούς-εθνικούς) και θα οδηγήσει τους 160 εργαζόμενους στην ανεργία», τονίζει το ΚΚΕ.

Κατόπιν τούτων, το ΚΚΕ ρωτά τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Εμπορικής Ναυτιλίας τι μέτρα προτίθενται να πάρουν, ώστε να εξασφαλιστεί η ακίνδυνη ναυσιπλοΐα, να παραμείνει η Διώρυγα της Κορίνθου στο δημόσιο και να μην απολυθεί ούτε ένας από τους εργαζόμενους.

Οδηγίες για την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων

Οι εταιρίες που τηρούν υποχρεωτικά βιβλία Γ' κατηγορίας του Κωδικά Βιβλίων και Στοιχείων και το Δεκέμβρη του 2000 θα κλείσουν τους ισολογισμούς τους, είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων. Η δε αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2065/92.

Αυτό αναφέρεται σε απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία δίνει αναλυτικές οδηγίες προς τις υπηρεσίες για τον έλεγχο των επιχειρήσεων που υποχρεούνται βάσει του νόμου να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων τους. Η υποχρέωση αυτή θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1992 και επαναλαμβάνεται κάθε 4 χρόνια, με στόχο η τιμή των ακινήτων να ενσωματώσει τις μεταβολές του πληθωρισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ