ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Δούλοι και με το νόμο

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο

Σύγχρονες μορφές δουλείας θεσμοθετεί το νομοσχέδιο για τους μετανάστες, που κατατέθηκε επίσημα χτες στη Βουλή. Ο αλλοδαπός εργάτης καθίσταται έρμαιο των εργοδοτών, ενώ θεσμοποιείται ο χαφιεδισμός, υποχρεώνοντας τους Ελληνες πολίτες να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές όταν πρόκειται για παράνομους μετανάστες. Ενας μετανάστης για να εργαστεί στην Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει θεώρηση εισόδου, άδεια παραμονής και άδεια εργασίας. Το πρώτο εμπόδιο που αντιμετωπίζει είναι η θεσμοποίηση της αυθαιρεσίας των προξενικών αρχών, που είναι αρμόδιες για τη θεώρηση εισόδου, αφού ορίζεται ότι «ο πρόξενος μπορεί να αρνηθεί, χωρίς αιτιολογία, τη χορήγηση θεώρησης εισόδου...». Στην ίδια λογική θεσμοθετείται η Επιτροπή Μετανάστευσης, που είναι αρμόδια να γνωμοδοτήσει για τη χορήγηση ή ανανέωση άδειας παραμονής, αφού πρώτα λάβει υπόψη της «...τα προβλεπόμενα από τις επιμέρους διατάξεις του παρόντος νόμου στοιχεία και την

εν γένει προσωπικότητα του αλλοδαπού»!!! Δηλαδή, οι ιδέες, οι πολιτικές αντιλήψεις και η κοινωνική δράση του αλλοδαπού θα κρίνουν αν θα γίνει δεκτός ή όχι.

Σύγχρονοι σκλάβοι

Η κυβέρνηση, υπηρετώντας πιστά τα συμφέροντα της αστικής τάξης, καθιστά τους αλλοδαπούς εργάτες υποχείρια των αφεντικών τους και τους μετατρέπει σε instrumental vocal (ομιλούντα εργαλεία). Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο αλλοδαπός έρχεται για να δουλέψει σε συγκεκριμένο εργοδότη, από τον οποίο εξαρτάται και η ανανέωση της άδειας εργασίας του, αφού ως απαραίτητη προϋπόθεση προβλέπεται η ύπαρξη σύμβασης εργασίας. Ετσι, ο αλλοδαπός, μπροστά στον κίνδυνο να απολυθεί και να χάσει την άδεια εργασίας, δε θα διεκδικεί τα εργασιακά και ασφαλιστικά του δικαιώματα. Ακόμα, ο αλλοδαπός εργάτης μπορεί να φέρει την οικογένειά του στην Ελλάδα μόνο εφόσον κατοικεί ο ίδιος σε αυτή δύο χρόνια και αποδείξει ότι μπορεί να τους συντηρεί, γιατί οι ίδιοι και για χρονική περίοδο τριών ετών από τη στιγμή που θα έρθουν απαγορεύεται να εργαστούν. Φυσικά για τους αλλοδαπούς-στελέχη επιχειρήσεων επιτρέπεται εξαρχής να φέρουν μαζί τους δύο μέλη της οικογένειάς τους.

Κανένα δικαίωμα στους παράνομους αλλοδαπούς

Για όσους μετανάστες βρίσκονται σε καθεστώς παρανομίας οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι εξαιρετικά αντιδραστικές, αφού δεν επιτρέπει στο σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε αυτούς. Ως μόνη εξαίρεση αναφέρεται η έκτακτη εισαγωγή για νοσηλεία. Ετσι, δε θα μπορούν να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη ή να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Σε σχέση με το προσχέδιο που είχε παρουσιαστεί λίγο καιρό πριν, το νομοσχέδιο προβλέπει μία αλλαγή στάσης ως προς τους παράνομους αλλοδαπούς που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα. Προβλέπεται ότι από τη στιγμή που θα ισχύσει ο νόμος έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν άδεια παραμονής κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Η κυβέρνηση, θέλοντας να καταστήσει τους Ελληνες πολίτες συνένοχους στην πολιτική του πλήρους ελέγχου των αλλοδαπών κατά την παραμονή τους στη χώρα μας, απαγορεύει την εκμίσθωση ακινήτων σε παράνομους αλλοδαπούς. Η υπουργός Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, είπε πως οι ιδιοκτήτες πριν ενοικιάσουν το σπίτι τους θα πρέπει... να ρωτούν τους αλλοδαπούς αν έχουν άδεια παραμονής. Ο Χρ. Καράτσαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος για τα θέματα μετανάστευσης, χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο αντιδραστικό και επισημαίνει ότι «καταργεί οποιοδήποτε δικαίωμα ανθρώπινο (συζυγικό βίο, παιδιά, υγεία, κατοικία, πολιτισμό κλπ.). Επίσης, διά νόμου και βίας θέλει να κάνει χαφιέδες όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, τους γιατρούς των νοσοκομείων, δασκάλους και καθηγητές, αλλά και ιδιώτες που νοικιάζουν ένα σπίτι, αν δεν καταδώσουν τον λαθραίο μετανάστη».

Σοβαροί κίνδυνοι από το νέο τρομονόμο

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής της Νομικής Ν. Παρασκευόπουλος για τις αλλαγές στην ποινική δικονομία και την επαναφορά του τρομονόμου 

Οι παραιτήσεις των καθηγητών της Νομικής Ι. Μανωλεδάκη και Ν. Παρασκευόπουλου από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης για το οργανωμένο έγκλημα, αποτελούν προειδοποίηση για τις δυσμενείς αλλαγές που επιδιώκει η κυβέρνηση στο Ποινικό Δίκαιο και την Ποινική Δικονομία, που στην ουσία επαναφέρει τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Σε δηλώσεις του χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ν. Παρασκευόπουλος επιβεβαίωσε τη διαφωνία του με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ ουσιαστικά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην κοινωνία. «Πρόκειται για μια μεταβολή πολύ μεγάλης σημασίας που οπωσδήποτε αφορά και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Ν. Παρασκευόπουλος.

Δίνοντας το στίγμα των αλλαγών στο δικαιικό μας σύστημα, ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου είπε ότι «η μεταρρύθμιση που θα γίνει δεν αφορά μόνο την περιοχή του οργανωμένου εγκλήματος, διότι όταν κάποιοι θεσμοί καμφθούν, αυτό αντανακλά στο σύνολο του ποινικού δικαίου».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η προστασία του μάρτυρα «δεν μπορεί να φτάσει στο σημείο να καταθέτει ο μάρτυρας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, το κεφάλι του και έτσι να μην μπορεί και ο κατηγορούμενος από την άλλη πλευρά να ελέγξει την αξιοπιστία του, να κάνει μια αντιπαράσταση».

Σχετικά με την αντικατάσταση των ενόρκων από αμιγώς δικαστές σε θέματα που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα, ο Ν. Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι «υποχωρεί ακόμη περισσότερο το πεδίο εμφάνισης των λαϊκών δικαστών και μάλιστα σε μια περίοδο όπου ο συνταγματικός προβληματισμός είναι πώς μπορούμε να κατοχυρώσουμε αυτό και όχι να το συρρικνώσουμε».

Να υπενθυμίσουμε ότι με έγγραφο που απέστειλαν οι δύο καθηγητές Ι. Μανωλεδάκης και Ν. Παρασκευόπουλος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλο ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι σκόπιμη η συρρίκνωση του κράτους δικαίου και η κατάργηση των δικονομικών εγγυήσεων, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος».

Σχετικά με την αναποτελεσματικότητα των διωκτικών αρχών σημείωσαν ότι «η αναποτελεσματικότητα του κατασταλτικού μηχανισμού (λόγω απαρχαιωμένων μέσων ή ελλιπούς εκπαίδευσης κλπ.,) στην αντιμετώπιση αυτού του είδους εγκληματικότητας δεν μπορεί να εξακολουθεί να καλύπτεται με το άλλοθι της δήθεν ελλιπούς ή επιεικούς νομοθεσίας».

Μόνιμα σε ρόλο κατασταλτικό

Με τον τίτλο: «Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των αστυνομικών εγγυάται τις ελευθερίες των πολιτών», άρχισε χτες στο αμφιθέατρο του Αστυνομικού Μεγάρου στην Αθήνα, το 6ο ετήσιο τακτικό καταστατικό Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΕΝΑΑ).

Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της ΠΕΝΑΑ Μιχάλης Βετούλης αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και κάλεσε αστυνομικούς και πολίτες να βοηθήσουν στην αυτοκάθαρση της ΕΛ.ΑΣ. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι «προωθούμε μια δημοκρατική Αστυνομία, αλλά ταυτόχρονα αυστηρή, που θα καταπολεμά το έγκλημα». Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι η φετινή χρονιά ήταν παραγωγική.

Στον χαιρετισμό του, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής τόνισε ότι η εγκληματικότητα αποτελεί παράγωγο και γνήσιο τέκνο του εγκληματικού κοινωνικοοικονομικού συστήματος που ζούμε. «Γνωρίζουμε», είπε, ότι «το αστυνομικό έργο επηρεάζεται από τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που διαμορφώνει η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική». Υπογράμμισε ότι η πολιτική που υπονομεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων «θα επιδρά άμεσα και αρνητικά στις συνθήκες ζωής και εργασίας των αστυνομικών υπαλλήλων. Οσο χειροτερεύει η ζωή του λαού, τόσο θα χειροτερεύει και η δική σας».

Αναφερόμενος στην εγκληματικότητα, αναρωτήθηκε: «Τα τραγικά ναυάγια του εφοπλιστικού κεφαλαίου και η πρόσφατη υπόθεση των "τρελών αγελάδων" δεν αποτελούν εγκληματικότητα»; Διαλύοντας τις αυταπάτες περί ...δημοκρατικής Αστυνομίας, ανέφερε ότι «το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής, η αμφισβήτηση της οποίας βαφτίζεται "διατάραξη της δημόσιας τάξης", ενώ είναι φανερό ότι πρόκειται για διατάραξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των κερδών των βιομηχάνων και των εφοπλιστών».

Επίσης παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν στο συνέδριο ο βουλευτής της ΝΔ Χ. Μαρκογιαννάκης, η Β. Ράπτη - Καραγιάννη από το ΔΗΚΚΙ, ο Τ. Πρωτόπαπας από το ΣΥΝ και ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Γ. Πλάκας.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.

Μια ζωή στη δημοσιογραφία

Σε ηλικία 74 χρόνων πέθανε προχθές και κηδεύτηκε χθες ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Χριστόφορος Μπιτσίδης. Γεννημένος στην Αθήνα το 1926, σπούδασε οικονομικά στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών. Αρχισε να δημοσιογραφεί το 1954 στη «ΒΡΑΔΥΝΗ» και ήταν πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος. Από το 1957 εργάστηκε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), αρχικά ως προϊστάμενος σύνταξης και έπειτα ως διευθυντής του πρακτορείου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά έναν εκλεκτό συνάδελφο.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Συνέντευξη για μετανάστες και τρομονόμο

Με θέμα: «Οι στόχοι της Δημοκρατικής Συσπείρωσης και οι θέσεις της για τα νομοσχέδια για τη μετανάστευση και την τρομοκρατία», διοργανώνεται συνέντευξη Τύπου από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, στην οδό Ακαδημίας 58.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ