ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ - ΙΝΔΙΑ
Στο επίκεντρο ενεργειακές συμφωνίες δισεκατομμυρίων

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Πεκίνο
Από τη χτεσινή συνάντηση στο Πεκίνο
ΜΟΣΧΑ, ΠΕΚΙΝΟ.--

Με επίκεντρο ενεργειακές συμφωνίες δισεκατομμυρίων επισκέπτεται από χτες την Κίνα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Δεδομένης και της αστείρευτης ανάγκης για ενέργεια της Κίνας χτες δημοσιοποιήθηκε ότι Πεκίνο και Μόσχα είναι πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου. Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε ότι η ρωσική «Gazprom» έχει ήδη συμφωνήσει σε μία πρώτη τιμή με την «Κινεζική Εταιρεία Πετρελαίου», λύνοντας το αδιέξοδο που παρουσιαζόταν επί σειρά ετών.

Σε δηλώσεις του στο Πεκίνο, ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι πολύ σύντομα οι υπό συζήτηση συμφωνίες θα γίνουν επίσημα έγγραφα, ενώ ανακοινώθηκαν και άλλες συμφωνίες που αφορούν το ρωσικό γίγαντα «Ρόσνεφτ» που επεκτείνει τις συνεργασίες του με κινεζικές εταιρείες, όπως με την «Sinopec» για προμήθεια 10 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου ετησίως για 10 χρόνια, ενώ η «Novatek» ανακοίνωσε συμφωνία 15 ετών με τη CNPC για την παροχή φυσικού αερίου.

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζίνπινγκ, από την πλευρά του έκανε λόγο για στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών και κάλεσε τον Ρώσο πρωθυπουργό και τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κεκιάνγκ, στη συνάντησή τους να προχωρήσουν στην εύρεση μίας συναίνεσης που θα επιτρέπει την ακόμα στενότερη ενεργειακή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, καθώς και σε άλλους τομείς.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία προωθεί τη συνεργασία της και με την Ινδία, με τα ενεργειακά να είναι στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Μόσχα τη Δευτέρα, ο Ινδός πρωθυπουργός, Μανμόχαν Σινγκχ. Σε κοινή δήλωση μετά τις συνομιλίες τους ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ινδός πρωθυπουργός ανέφεραν ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν σε ενεργειακή συνεργασία για μία σειρά τομείς που εκτείνονται από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και το ενδεχόμενο κοινών ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή της Αρκτικής. Στη συνάντηση Πούτιν - Σινγκχ συμφωνήθηκε και η κατασκευή του τρίτου και τέταρτου αντιδραστήρα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κουντακουλάμ, που άρχισε να λειτουργεί χτες.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση

Σε τριήμερο κινητοποιήσεων προχώρησαν από χτες οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων στην Ισπανία μαζί με τους μαθητές και τους φοιτητές ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση της Ραχόι, που προβλέπουν στον τομέα της Παιδείας περικοπές 6, 5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει απολύσεις εκπαιδευτικών, συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, αύξηση των μαθητών στην τάξη, περικοπή υποτροφιών για νέους από φτωχές οικογένειες, ακόμα και για την εγγραφή στα λεγόμενα δημόσια πανεπιστήμια, που δεν είναι δωρεάν, όπως και περικοπές στα επιδόματα για αγορά βιβλίων που επίσης δεν είναι δωρεάν. Ταυτόχρονα, προωθούνται όλες οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που περνάνε και στην υπόλοιπη ΕΕ και στη χώρα μας, η αξιολόγηση για τη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, οι αλλαγές στο περιεχόμενο των διδακτικών αντικειμένων με υποβάθμιση των κοινωνικών επιστημών, με έμφαση στην κατάρτιση και τη δημιουργία φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού.

Χτες πραγματοποιήθηκε αποχή από τα μαθήματα, ενώ οι διαμαρτυρίες αναμένεται να κορυφωθούν αύριο Πέμπτη με γενική απεργία στην εκπαίδευση και συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις. Ηδη από οργανώσεις και συνδικάτα των εκπαιδευτικών έχουν μαζευτεί γύρω στο 1 εκατομμύριο υπογραφές ενάντια στο νέο οργανικό νόμο της κυβέρνησης που πρέπει να περάσει και από την Γερουσία.

Το ΚΚ Λαών της Ισπανίας, καλεί σε συμμετοχή την απεργία και ταυτόχρονα ασκεί κριτική στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των εκπαιδευτικών, που χρόνια τώρα βλέπουν τον αγώνα συντεχνιακά. Καλεί και τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους ευρύτερα να συνειδητοποιήσουν ότι για να υπάρξει εκπαίδευση με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι τις ανάγκες του κεφαλαίου, χρειάζεται συντονισμός με ταξικό αγωνιστικό προσανατολισμό σε ρήξη με τον καπιταλισμό.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ «LEROY MERLIN» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Κέρδισαν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης

Επιστολή του Συνδικάτου Sosyal-Is προς το ΠΑΜΕ

Με νίκη των εργαζομένων έληξε ο απεργιακός αγώνας, διάρκειας 16 ημερών, των εργαζομένων στο πολυκατάστημα «Leroy Merlin» στην Τουρκία.

Οπως αναφέρει σε επιστολή του προς το ΠΑΜΕ ο Μετίν Εμπετούρκ, πρόεδρος του Συνδικάτου Sosyal-Is (Σωματείο Εργαζομένων στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Εκπαίδευση, σε Γραφεία, στο Εμπόριο, σε Συνεταιρισμούς και στις Καλές Τέχνες), ο εργοδότης ανταποκρίθηκε στα αιτήματα και κατέληξαν σε συλλογική σύμβαση. Η σύμβαση έχει διάρκεια τρία χρόνια, με εξασφαλισμένη προστασία της εργασίας και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των μελών του συνδικάτου, ενώ περιλαμβάνει ακόμη σημαντική αύξηση των μισθών, ικανοποίηση μιας σειράς θεσμικών αιτημάτων και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ακόμα πως η νίκη ανήκει όχι μόνο στους εργαζόμενους της «Leroy Merlin» και το Συνδικάτο Sosyal-Is, αλλά σε όλους τους αλληλέγγυους σε αυτόν τον αγώνα: «Με αυτή την έννοια, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που σταθήκατε αλληλέγγυοι με εμάς. Η στήριξη και η αλληλεγγύη σας μας ενθάρρυνε και ενίσχυσε την πίστη μας στη νίκη. Η στήριξη και η αλληλεγγύη σας έδειξε στην εργοδοσία ότι οι εργάτες που έχουν την παγκόσμια στήριξη δεν μπορούν να ηττηθούν».

«Ο αγώνας συνεχίζεται για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, ειδικά τους εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπάλληλους στα πολυκαταστήματα» καταλήγει η επιστολή.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η κυβέρνηση γίνεται «υπηρεσιακή»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συνεδρίασε χτες η γερμανική Βουλή υπό τη σύνθεση που προέκυψε από τις εκλογές της 22ης Σεπτέμβρη, με μοναδικό θέμα τη μετατροπή της σημερινής κυβέρνησης σε υπηρεσιακή ώσπου να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, διαχείρισης της κρίσης, μεταξύ των χριστιανοδημοκρατών και των σοσιαλδημοκρατών. Επίσης, εξελέγη νέο προεδρείο της Βουλής. Στη θέση του προέδρου επανεκλέχτηκε μετά από πρόταση των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) ο Νόρμπερτ Λάμερτ, που κατέχει τη θέση από το 2005.

Η νέα Βουλή αποτελείται από 631 βουλευτές, εκ των οποίων 255 ανήκουν στο CDU, 56 στο CSU, 193 στο SPD, 64 στην Αριστερά και 63 στους Πράσινους.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση διατηρεί τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της, αν ωστόσο με βάση το γερμανικό Σύνταγμα προκύψει κάποιο ζήτημα εξαιρετικής σημασίας ή ανάγκη να ληφθεί απόφαση η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί αμφιλεγόμενη, την ευθύνη θα αναλάβουν τα επιτελεία των κομμάτων που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο αστικών κομμάτων αναμένεται σήμερα.

ΗΠΑ
Αναιμική αύξηση ορισμένων δεικτών

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα που είχε δημιουργήσει προ ημερών η δημοσιονομική κόντρα στις ΗΠΑ φαίνεται πως επιχειρεί η κυβέρνηση Ομπάμα με την «τιμωρία» όσων τραπεζών έστησαν ριψοκίνδυνες μπίζνες με πλήθος ταξικών τραπεζικών προϊόντων και απ' την άλλη παρουσιάζοντας εν' χορδαίς και οργάνοις, μερικά οικονομικά στοιχεία που δείχνουν μια αναιμική ανάκαμψη, δηλαδή η καπιταλιστική κρίση δεν ξεπερνιέται.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδιάζει να επιβάλει πρόστιμο 6 δισ. δολαρίων στην «Τράπεζα της Αμερικής» (Bank of America) έπειτα από τη συμφωνία - μαμούθ που έκλεισε το Σαββατοκύριακο με την τράπεζα JP Morgan Chase για την επιβολή προστίμου 13 δισ. δολαρίων, προκειμένου να σταματήσουν οι περαιτέρω διώξεις που συνδέονται με την κρίση παραγώγων ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου.

Παράλληλα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως τον περασμένο Σεπτέμβρη προστέθηκαν στην αμερικανική αγορά εργασίας κάπου 148.000 θέσεις δουλειάς και πως μειώθηκε, έστω και αναιμικά, το ποσοστό ανεργίας στο 7,2% από 7,3% που ήταν τον περασμένο Αύγουστο. Παρά την αύξηση, η εξέλιξη θεωρήθηκε κατώτερη από τις προσδοκίες για 180.000 θέσεις εργασίας -οι περισσότερες στους τομείς της οικονομίας και των επιχειρήσεων- το Σεπτέμβρη.

Αχνή αύξηση έχει και η οικοδομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ καθώς τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 0,6% και ένα μήνα πριν (Ιούλιο) κατά 1,4%. Ανακοινώθηκε επίσης ότι οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 7,9% μετά από μείωση της τάξης του 14,1% που είχαν υποστεί τον Ιούλη.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης

ΚAMΠΕΡΑ.--

Τα χειρότερα φοβούνται για σήμερα οι αυστραλιανές αρχές καθώς το τεράστιο πύρινο μέτωπο των πυρκαγιών στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας ενδέχεται να συγχωνεύσει τρεις από τις μεγαλύτερες φωτιές σε μία, εξαιτίας της αναμενόμενης αύξησης της ξηρότητας, της θερμοκρασίας (άνω των 30-35 βαθμών Κελσίου) και ισχυρών ανέμων που δεν αποκλείεται να πνέουν με ταχύτητα έως και 100 χλμ. την ώρα.

Το περασμένο 24ωρο, οι πυροσβέστες είχαν ενώσει σκοπίμως δύο μεγάλες δασικές πυρκαγιές στη νοτιοανατολική Αυστραλία θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο και την ελεγχόμενη καύση ενδιάμεσων ξερόχορτων και θάμνων θα εξαντληθεί η καύσιμη ύλη και συνεπώς θα μπορούσαν να τις θέσουν καλύτερα υπό έλεγχο. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε άμεσα κατορθωτό...

Στη μάχη με τις φλόγες για το σβήσιμο τουλάχιστον 62 μεγάλων πύρινων μετώπων (οι 14 μαίνονταν ανεξέλεγκτα) βρίσκονταν χτες χιλιάδες πυροσβέστες (όχι μόνο από όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας αλλά και από τη Ν. Ζηλανδία), με την υποστήριξη εκατοντάδων πυροσβεστικών οχημάτων και 90 πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Για προληπτικούς λόγους παραμένουν και σήμερα κλειστά όλα τα σχολεία και τα γηροκομεία της ευρύτερης περιοχής Γαλάζια Ορη, αφού μόνον εκεί το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μία περιοχή 100 χλμ. δυτικά του Σίδνεϊ, που παραμένει πνιγμένο σε νέφη αιθαλομίχλης εδώ και μέρες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ