Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αναιμική αύξηση ορισμένων δεικτών

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα που είχε δημιουργήσει προ ημερών η δημοσιονομική κόντρα στις ΗΠΑ φαίνεται πως επιχειρεί η κυβέρνηση Ομπάμα με την «τιμωρία» όσων τραπεζών έστησαν ριψοκίνδυνες μπίζνες με πλήθος ταξικών τραπεζικών προϊόντων και απ' την άλλη παρουσιάζοντας εν' χορδαίς και οργάνοις, μερικά οικονομικά στοιχεία που δείχνουν μια αναιμική ανάκαμψη, δηλαδή η καπιταλιστική κρίση δεν ξεπερνιέται.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδιάζει να επιβάλει πρόστιμο 6 δισ. δολαρίων στην «Τράπεζα της Αμερικής» (Bank of America) έπειτα από τη συμφωνία - μαμούθ που έκλεισε το Σαββατοκύριακο με την τράπεζα JP Morgan Chase για την επιβολή προστίμου 13 δισ. δολαρίων, προκειμένου να σταματήσουν οι περαιτέρω διώξεις που συνδέονται με την κρίση παραγώγων ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου.

Παράλληλα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως τον περασμένο Σεπτέμβρη προστέθηκαν στην αμερικανική αγορά εργασίας κάπου 148.000 θέσεις δουλειάς και πως μειώθηκε, έστω και αναιμικά, το ποσοστό ανεργίας στο 7,2% από 7,3% που ήταν τον περασμένο Αύγουστο. Παρά την αύξηση, η εξέλιξη θεωρήθηκε κατώτερη από τις προσδοκίες για 180.000 θέσεις εργασίας -οι περισσότερες στους τομείς της οικονομίας και των επιχειρήσεων- το Σεπτέμβρη.

Αχνή αύξηση έχει και η οικοδομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ καθώς τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 0,6% και ένα μήνα πριν (Ιούλιο) κατά 1,4%. Ανακοινώθηκε επίσης ότι οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 7,9% μετά από μείωση της τάξης του 14,1% που είχαν υποστεί τον Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ