Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Προς κατάργηση του διπλού νομίσματος

Στο πλαίσιο των λεγόμενων «αλλαγών στο οικονομικό μοντέλο» που έχει αποφασίσει να προχωρήσει η κυβέρνηση της Κούβας μετά το 6ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας, ανακοινώθηκε χτες ότι ξεκινάει σταδιακά η διαδικασία κατάργησης του διπλού νομίσματος (κουβανικού πέσο και ανταλλάξιμου πέσο που ίσχυε σε τουριστικές περιοχές και το εξωτερικό εμπόριο εν είδει συναλλάγματος). Αυτό το σύστημα διπλού νομίσματος ισχύει στη χώρα από τη λεγόμενη ειδική περίοδο, την περίοδο μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου το Νησί της Επανάστασης βρέθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

Οπως επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση, σύντομα θα δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μέτρου που θα οδηγήσει στη νομισματική και ανταλλακτική ενιαιοποίηση, ενώ προστίθεται ότι αυτή «δεν αποτελεί από μόνη της λύση για όλα τα προβλήματα της οικονομίας, αλλά η εφαρμογή της είναι απαραίτητη για την επαναθεμελίωση της αξίας του κουβανικού πέσο και της λειτουργίας του ως χρήματος, δηλαδή μέσου μέτρησης, πληρωμής και αποταμίευσης. Σε συνδυασμό με τα άλλα προωθούμενα μέτρα στην οικονομία και την επικαιροποίηση του μοντέλου θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της οικονομίας και στη σωστή μέτρηση των αποτελεσμάτων της». Αναφέρεται ότι στο μέτρο θα μπουν τα νομικά πρόσωπα και τα φυσικά και θα ξεκινήσει από τα νομικά πρόσωπα (δηλαδή επιχειρήσεις) με σκοπό να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά τους, με κίνητρα στους τομείς εκείνους που συμβάλλουν στις εξαγωγές και στην παραγωγή προϊόντων που αντικαθιστούν τις εισαγωγές.

Οπως ανακοινώνεται, η αναλογία θα είναι 25 κουβανικά πέσος θα ισούνται με 1 κουβανικό ανταλλάξιμου πέσο που αντιστοιχούσε ως τώρα με 1 δολάριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ