ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Να μη γίνει καμιά απόλυση - διαθεσιμότητα

Σχεδόν δύο μήνες τώρα οι διοικητικοί υπάλληλοι των μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας δίνουν ένα δύσκολο αγώνα ενάντια στις διαθεσιμότητες - απολύσεις 1.349 συναδέλφων τους - όπως έχει ανακοινωθεί από τα υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης - και κατ' επέκταση ενάντια σε όσα σηματοδοτεί η απόλυση σχεδόν του μισού προσωπικού των πανεπιστημίων και η κατάργηση ολόκληρων κλάδων (όπως φύλακες κ.ά.), δηλαδή την παράδοση λειτουργιών της ανώτατης εκπαίδευσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο και σε εργολαβίες.

Κάτω από τις αλλεπάλληλες πιέσεις και κατασταλτικές μεθόδους, το κλίμα εκφοβισμού και τα κυβερνητικά τελεσίγραφα, μέχρι χτες το απόγευμα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου είχαν απογραφεί 1.600 διοικητικοί υπάλληλοι από τους 2.000 συνολικά που εμπίπτουν στη μοριοδότηση, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου θα ήταν ανοιχτή μέχρι χτες τις 8 το βράδυ. Προχτές το βράδυ ψηφίστηκε στη Βουλή από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ η τροπολογία, σύμφωνα με την οποία, υπάλληλος του Δημοσίου εάν δεν προβεί σε ατομική απογραφή θα τίθεται σε αργία.

Οσο για τις ψευδείς υποσχέσεις που σπεύδει να δώσει ο υπουργός Παιδείας με χτεσινή του ανακοίνωση, για ολοκλήρωση της διαθεσιμότητας στην εκπαίδευση (εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και διδακτικό προσωπικό πανεπιστημίων) δεν πείθουν κανένα, καθώς κύκλοι του υπουργείου όλο το προηγούμενο διάστημα μιλούσαν για το ποιοι θα ακολουθήσουν την τροχιά των απολύσεων. Στόχος τέτοιων υποσχέσεων είναι να σπείρουν τον εφησυχασμό.

Τις επόμενες μέρες, οι εργαζόμενοι στα πληττόμενα από τις διαθεσιμότητες πανεπιστήμια προχωρούν σε νέες γενικές συνελεύσεις, καθώς το κύριο αίτημά τους παραμένει: Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μη συρρικνωθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης.

Συνεχίζεται η προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων

Στο μεταξύ, με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης δικάζονται σήμερα στο Γ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΠΘ και 5 μέλη της απελθούσας διοίκησης του συλλόγου μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ, για την παρέμβασή τους στη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής των εκλογών για το συμβούλιο του Ιδρύματος, που είχε πραγματοποιηθεί στις 8/2/2012. Πρόκειται για τις κινητοποιήσεις που γίνονταν τότε ενάντια στο νόμο - πλαίσιο.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να σταματήσει η προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης στο ΑΠΘ και να πάψουν οι διώξεις σε βάρος υπαλλήλων και καθηγητών.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ
Στο δρόμο διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση

Κινητοποίηση χτες στη Θεσσαλονίκη και την ερχόμενη βδομάδα στην Αττική

Πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί μαθητές των ΕΠΑΛ απαιτώντας τη λύση των εκρηκτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Η κινητοποίησή τους ολοκληρώθηκε με σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου αποφασίστηκε η συγκρότηση Συντονιστικού Αγώνα ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, εκλέχτηκε γραμματεία του Συντονιστικού και καθορίστηκε προγραμματισμός δράσης για το επόμενο διάστημα, με πρώτο μεγάλο σταθμό τη συμμετοχή στην απεργία στις 6 Νοέμβρη.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μαθητές από τα 7ο, 8ο και 10ο ΕΠΑΛ του Ευκλείδη, το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου και το 1ο ΕΠΑΛ του Δημόκριτου. Κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης (καταργήσεις ειδικοτήτων, ελλείψεις καθηγητών και βιβλίων, 30άρια τμήματα, συγχωνεύσεις σχολείων) και διαδήλωσαν ενάντια στο «νέο σχολείο», που θέλει τους μαθητές αμόρφωτους και δούλους στους εργοδότες.

Στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε στο ΕΚΘ, κυριάρχησε το πώς θα δώσουν οι μαθητές τη δική τους απάντηση απέναντι στα προβλήματα της Εκπαίδευσης, και αναδείχθηκε η ανάγκη ενιαίου αγώνα μαθητών - καθηγητών - γονιών, όλων των εργαζομένων. Αποφάσισαν τη συγκρότηση ανά σχολείο πολιτιστικών και αθλητικών ομάδων που θα δώσουν ζωή στο σχολείο αλλά και τη δημιουργία blog του Συντονιστικού και σχολικών εφημερίδων, μέσα από τα οποία θα δίνεται η μάχη της ενημέρωσης. Αναδείχθηκε μέσα από τη συζήτηση το τεράστιο πρόβλημα των ναρκωτικών μέσα στα σχολεία, με μεγάλα ποσοστά χρήσης και διακίνησης στα ΕΠΑΛ και σε αυτή τη βάση αποφασίστηκε καμπάνια ενάντια στα ναρκωτικά με πρωτοβουλίες ανά σχολείο (προβολή ταινίας, εκδηλώσεις με το ΕΣΥΝ). Επίσης, καταδίκασαν την προσαγωγή και καταδίκη συμμαθητών τους από το 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας.

Κινητοποιήσεις στην Αττική

Σε πολύμορφες κατά τόπους κινητοποιήσεις στις 29 και 30 Οκτώβρη και σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στις 31 Οκτώβρη στις 10.30 π.μ. καλούν μαθητές από μία σειρά ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ του Λεκανοπεδίου.

Μετά από συνάντηση συντονισμού, στην οποία συμμετείχαν μαθητές από 15 ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματά τους, αποφασίστηκαν οι παραπάνω αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στις οποίες καλούν όλους τους μαθητές που φοιτούν σε Επαγγελματικά Λύκεια και Επαγγελματικές Σχολές.

Οι μαθητές απαιτούν:

-- Να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα, να ξανανοίξουν αυτές που έκλεισαν, να πάνε τώρα καθηγητές στα σχολεία, να επαναπροσληφθούν όσοι απολύθηκαν και να μην απολυθεί κανείς.

-- Κατάργηση του έτους μαθητείας ως τζάμπα εργασία για τα αφεντικά, να γίνεται πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση.

-- Να λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς δωρεάν από το κράτος, να δοθεί πάσο απεριορίστων διαδρομών σε όλους τους μαθητές και να εξασφαλιστούν δωρεάν λεωφορεία όπου χρειάζεται.

-- Δωρεάν γεύμα στα σχολεία με ευθύνη των δήμων σε όλους τους μαθητές.

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Συγκέντρωση στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν χτες καθηγητές οι οποίοι από το καλοκαίρι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μετά την κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων από τις ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής που έχει συσταθεί, εκπαιδευτικοί από το Λεκανοπέδιο αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, όπως Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, συγκεντρώθηκαν στον Αγνωστο Στρατιώτη. Στη συνέχεια, έκαναν πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Οι εκπαιδευτικοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ζητούν να επιστρέψουν στα σχολεία τους και οι ίδιοι και οι μαθητές των οποίων οι ειδικότητες καταργήθηκαν και έμειναν «στον αέρα». Το υπουργείο Παιδείας είχε δηλώσει ότι θα απορροφηθούν μόλις 1.250 - από τους 2.122 που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα - σε θέσεις διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού σε ΙΕΚ, ΣΕΚ, ΣΔΕ και Κέντρα διά Βίου Μάθησης. Αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα η πληροφορία ότι ο αριθμός αυτός θα είναι τελικά ακόμα μικρότερος (195 άτομα σε διοικητικές υπηρεσίες αντί 325). Η Συντονιστική Επιτροπή ζητά να τοποθετηθούν ταυτόχρονα όλοι οι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων στις δομές του υπουργείου Παιδείας, δηλώνοντας ότι «κανείς δεν περισσεύει - κανείς δεν πρέπει να οδηγηθεί στην απόλυση».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαράδεκτο το κυβερνητικό τελεσίγραφο «απογραφή ή απόλυση»

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων και το αυταρχικό τελεσίγραφο της κυβέρνησης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του επισημαίνει:

«Το απαράδεκτο τελεσίγραφο "απογραφή ή απόλυση" της κυβέρνησης προς τους διοικητικούς των ΑΕΙ, που αγωνίζονται για τη διατήρηση της δουλειάς τους, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι ο αυταρχισμός και το δόγμα "νόμος και τάξη" συνοδεύουν τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης - ΕΕ και στοχεύουν πρώτα απ' όλους τους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΞΑΝΘΗΣ
Καταγγέλλουν χρυσαυγίτικη προβοκάτσια

Προβοκάτσια χρυσαυγιτών σε βάρος του ΚΚΕ καταγγέλλουν οι Οργανώσεις Ξάνθης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Οπως αναφέρουν, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής έγραψαν ένα προβοκατόρικο σύνθημα με υβριστικό περιεχόμενο για τον διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Ξάνθης, με υπογραφή του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι το σύνθημα δεν εκφράζει το περιεχόμενο του αγώνα που διεξάγουν οι κομμουνιστές και δεν έχει καμιά σχέση με τη δράση τους.

«Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ απευθύνονται σε κάθε μαθητή που είναι παιδί εργάτη, φτωχού αγρότη, παιδί της φτωχολογιάς αλλά και σε κάθε καθηγητή: Δε βάζουν τυχαία στο μάτι το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Φοβούνται τους μαθητές και τους καθηγητές που σηκώνουν κεφάλι, που προσπαθούν να οργανώσουν αγώνες, την απεργία στις 6 Νοέμβρη, που βάζουν ψηφίσματα στις τάξεις που θίγουν τους φίλους των Χρυσαυγιτών, τους εφοπλιστές», τονίζουν. Και καλούν το λαό και τη νεολαία να απομονώσουν τους φασίστες της Χρυσής Αυγής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ