Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ
Στο δρόμο διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση

Κινητοποίηση χτες στη Θεσσαλονίκη και την ερχόμενη βδομάδα στην Αττική

Πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί μαθητές των ΕΠΑΛ απαιτώντας τη λύση των εκρηκτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Η κινητοποίησή τους ολοκληρώθηκε με σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου αποφασίστηκε η συγκρότηση Συντονιστικού Αγώνα ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, εκλέχτηκε γραμματεία του Συντονιστικού και καθορίστηκε προγραμματισμός δράσης για το επόμενο διάστημα, με πρώτο μεγάλο σταθμό τη συμμετοχή στην απεργία στις 6 Νοέμβρη.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μαθητές από τα 7ο, 8ο και 10ο ΕΠΑΛ του Ευκλείδη, το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου και το 1ο ΕΠΑΛ του Δημόκριτου. Κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης (καταργήσεις ειδικοτήτων, ελλείψεις καθηγητών και βιβλίων, 30άρια τμήματα, συγχωνεύσεις σχολείων) και διαδήλωσαν ενάντια στο «νέο σχολείο», που θέλει τους μαθητές αμόρφωτους και δούλους στους εργοδότες.

Στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε στο ΕΚΘ, κυριάρχησε το πώς θα δώσουν οι μαθητές τη δική τους απάντηση απέναντι στα προβλήματα της Εκπαίδευσης, και αναδείχθηκε η ανάγκη ενιαίου αγώνα μαθητών - καθηγητών - γονιών, όλων των εργαζομένων. Αποφάσισαν τη συγκρότηση ανά σχολείο πολιτιστικών και αθλητικών ομάδων που θα δώσουν ζωή στο σχολείο αλλά και τη δημιουργία blog του Συντονιστικού και σχολικών εφημερίδων, μέσα από τα οποία θα δίνεται η μάχη της ενημέρωσης. Αναδείχθηκε μέσα από τη συζήτηση το τεράστιο πρόβλημα των ναρκωτικών μέσα στα σχολεία, με μεγάλα ποσοστά χρήσης και διακίνησης στα ΕΠΑΛ και σε αυτή τη βάση αποφασίστηκε καμπάνια ενάντια στα ναρκωτικά με πρωτοβουλίες ανά σχολείο (προβολή ταινίας, εκδηλώσεις με το ΕΣΥΝ). Επίσης, καταδίκασαν την προσαγωγή και καταδίκη συμμαθητών τους από το 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας.

Κινητοποιήσεις στην Αττική

Σε πολύμορφες κατά τόπους κινητοποιήσεις στις 29 και 30 Οκτώβρη και σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στις 31 Οκτώβρη στις 10.30 π.μ. καλούν μαθητές από μία σειρά ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ του Λεκανοπεδίου.

Μετά από συνάντηση συντονισμού, στην οποία συμμετείχαν μαθητές από 15 ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματά τους, αποφασίστηκαν οι παραπάνω αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στις οποίες καλούν όλους τους μαθητές που φοιτούν σε Επαγγελματικά Λύκεια και Επαγγελματικές Σχολές.

Οι μαθητές απαιτούν:

-- Να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα, να ξανανοίξουν αυτές που έκλεισαν, να πάνε τώρα καθηγητές στα σχολεία, να επαναπροσληφθούν όσοι απολύθηκαν και να μην απολυθεί κανείς.

-- Κατάργηση του έτους μαθητείας ως τζάμπα εργασία για τα αφεντικά, να γίνεται πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση.

-- Να λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς δωρεάν από το κράτος, να δοθεί πάσο απεριορίστων διαδρομών σε όλους τους μαθητές και να εξασφαλιστούν δωρεάν λεωφορεία όπου χρειάζεται.

-- Δωρεάν γεύμα στα σχολεία με ευθύνη των δήμων σε όλους τους μαθητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ