Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΚΑΝΕΠ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Διαπιστώσεις για την κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση

Στη γραμμή της πολιτικής της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με άξονες τους δείκτες που θέτει για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου που όλο και περισσότερο θα λειτουργεί σαν επιχείρηση και θεωρώντας δεδομένη τη συμμετοχή των ιδιωτών στην έρευνα, το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ προχώρησε σε μια μελέτη για τα βασικά μεγέθη της ανώτατης εκπαίδευσης. Η έρευνα του ΚΑΝΕΠ, που παρουσιάστηκε χτες, βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία από ελληνικές και διεθνείς πηγές. Μεταξύ άλλων διαπιστώνεται ότι:

-- Η Ελλάδα το 2010 είναι στη δεύτερη θέση στην ΕΕ σε συμμετοχή στην ανώτατη εκπαίδευση, με τον φοιτητικό της πληθυσμό να αντιστοιχεί στο 19% των ατόμων ηλικίας 18 - 39 ετών.

-- Το 2010, στο σύνολο της ΕΕ αναλογούσαν 16,3 σπουδαστές ανά άτομο ακαδημαϊκού προσωπικού. Η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη υψηλότερη αναλογία σπουδαστών - ακαδημαϊκού προσωπικού με 26,3 σπουδαστές ανά άτομο.

-- Σε ό,τι αφορά τη δαπάνη ανά φοιτητή, στην ΕΕ η συνολική δαπάνη αντιστοιχούσε στο 38,9% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των κρατών - μελών (2009). Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα καταγράφεται η χαμηλότερη δαπάνη ανά φοιτητή ως ποσοστό του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (24,8%) κατατάσσοντας την στην 26η θέση.

-- Την περίοδο 2001 - 2011, η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών για αγορά αγαθών και υπηρεσιών εκπαίδευσης αυξήθηκε κατά 16,8%. Στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 61% ποσοστό που την κατατάσσει στην 6η θέση στην ΕΕ.

-- Το 2012 στο σύνολο των κρατών της ΕΕ, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας των αποφοίτων στα επίπεδα πτυχιούχων ανώτερης δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας (27,5%) καθώς και πρώτου πτυχίου και μεταπτυχιακού τίτλου (18,2%). Ως προς τους αποφοίτους μέχρι και υποχρεωτικής εκπαίδευσης κατέχει την 7η υψηλότερη θέση με ποσοστό ανεργίας 26.4%.

-- Το 2010, στο σύνολο της ΕΕ των 27, το ποσοστό των χαμηλόμισθων (αμειβόμενων με τα δύο τρίτα ή λιγότερα του μέσου μισθού) αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν 5,8%, της ανώτερης δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 19,3% και των αποφοίτων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης 29%. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 5η υψηλότερη θέση στην ΕΕ σε ποσοστό χαμηλόμισθων αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με 8,1%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ