ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Με πλήθος πολύμορφων εκδηλώσεων τίμησαν την αντίσταση του λαού

Εκδήλωση στην Καλαμάτα
Εκδήλωση στην Καλαμάτα
Πλήθος εκδηλώσεων και πολύμορφων πρωτοβουλιών ανέπτυξαν τις προηγούμενες μέρες οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Σε κάθε πόλη και γειτονιά, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συζήτησαν για τα διδάγματα από τους αγώνες του λαού μας ενάντια στη φασιστική - ναζιστική κατοχή, περπάτησαν σε μαρτυρικά χωριά, αλλά και σε μέρη που ο λαός μας έβαλε τη σφραγίδα του αγωνιζόμενος ενάντια στους ναζί και στους ντόπιους συνεργάτες τους, στάθηκαν με σεβασμό μπροστά από μνημεία αυτού του αγώνα, μίλησαν με αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, παρακολούθησαν καλλιτεχνικά αφιερώματα και κινηματογραφικές ταινίες ενάντια στο φασισμό.

Σκοπός όλης αυτής της πολύμορφης δράσης ήταν να μάθει η νέα γενιά την αλήθεια σχετικά με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τις αιτίες που τον πυροδότησαν, αλλά και τη συμβολή του ΚΚΕ στην οργάνωση του ελληνικού λαού απέναντι στο ναζισμό. «Μάθε την αλήθεια: Το χώμα που πατάς λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ-ΕΠΟΝ-ΕΛΑΣ», αναγράφεται στην αφίσα της ΚΝΕ για την επέτειο κι αυτό το σύνθημα έγινε τίτλος σε πολλές από τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν το περασμένο τριήμερο με στόχο την ανάδειξη της αλήθειας που δεν διδάσκουν ή που σκόπιμα διαστρεβλώνουν τα σχολικά βιβλία.

Κανένας ανίκητος μπροστά στον αποφασισμένο λαό

Επίσκεψη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής από την ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ
Επίσκεψη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής από την ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ
Δεκάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, νέοι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες, στον επισιτισμό, στον τουρισμό, στις κατασκευές και άλλους χώρους βρέθηκαν την Κυριακή στα Παλαιά Σφαγεία του Ταύρου για την εκδήλωση των κλαδικών Οργανώσεων Αττικής της ΚΝΕ με θέμα: «Το εργατικό κίνημα στην Αθήνα την περίοδο της φασιστικής-ναζιστικής κατοχής». Η εκδήλωση άνοιξε με την προβολή του βίντεο που ετοίμασε η ΚΝΕ για την 28η Οκτωβρίου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι της Κατοχής, με τους Μιχάλη Τσερμπή και Στέφανο Μπόγδο.

Στην ομιλία του, ο Γιάννης Πρωτούλης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Καμία δυσκολία, όσο μεγάλη κι αν ήταν αυτή, δε λύγισε τη δράση των κομμουνιστών, την αναζήτηση τρόπων να αχρηστευτούν τα εμπόδια που έβαζε το σύστημα. Οι εποχές βέβαια δεν είναι ίδιες, δεν αντιγράφονται. Μένει διαχρονικό το συμπέρασμα ότι οι κομμουνιστές ήταν και είναι ένα με το λαό, τα βάσανά του, τους καημούς του, τους φόβους και τις ελπίδες του, με το λαό κάνουν ό,τι κάνουν για το δίκιο του και διακρίνονται γιατί δε συμβιβάζονται με το φόβο. Μπαίνουν μπροστά αναπτύσσοντας δράση, χτυπούν τη μοιρολατρία, αποπνέουν σιγουριά και αισιοδοξία ότι τίποτα δε μένει το ίδιο. Ολα μπορούν να αλλάξουν, κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος μπροστά στον αποφασισμένο και οργανωμένο λαό. Ο συσχετισμός δε μένει παγωμένος, αλλάζει. Αν υπάρχει αποφασισμένη πρωτοπορία ο λαός θα ακολουθήσει. Και τότε τα κηρύγματα για το "ανώφελο" της αντίστασης ήταν κυρίαρχα και υιοθετημένα από μεγάλα τμήματα του λαού». Και πρόσθεσε: «Αντίσταση έκανε ο λαός, έκαναν οι εργάτες. Οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι έκαναν μπίζνες με την πείνα του λαού. Δεν έχασαν τίποτα από τον πόλεμο, αλλά βγήκαν όλοι τους με διπλές περιουσίες από ό,τι είχαν πριν. Οι τότε χρυσαυγίτες ντύνονταν τσολιάδες, σήμερα με χλαμύδες το παίζουν αρχαίοι Σπαρτιάτες, αλλά ο ρόλος τους είναι ίδιος».

«Μάθε την αλήθεια...»

Από την εκδήλωση των Κλαδικών Τομέων Αττικής της ΚΝΕ για το εργατικό κίνημα της Αθήνας στην Κατοχή
Από την εκδήλωση των Κλαδικών Τομέων Αττικής της ΚΝΕ για το εργατικό κίνημα της Αθήνας στην Κατοχή
Ανάλογες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε όλη τη χώρα από τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ. Ενδεικτικά, τη Δευτέρα 28 Οκτώβρη έγιναν:

  • Στην Πάτρα, πορεία στο κέντρο της πόλης έκαναν οι Τομεακές Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τιμώντας την επέτειο της 28ης Οκτώβρη. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Αγ. Γεωργίου μπροστά από το Αρχαίο Ωδείο και κατευθύνθηκε προς την Αγγλικανική Εκκλησία, στην οδό Αγ. Ανδρέου, όπου τον Οκτώβρη του 1940 έπεσαν οι πρώτες βόμβες και υπήρξαν οι πρώτοι νεκροί της πόλης. Δυναμικά και με ενθουσιασμό, οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα, όπως, «Εννιά δεκααετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «Μάθε την αλήθεια, το χώμα που πατάς, λευτέρωσαν με αγώνες, ΕΑΜ-ΕΠΟΝ-ΕΛΑΣ». Επίσης, κατά τη διάρκεια της πορείας οι διαδηλωτές τραγουδούσαν αντάρτικα τραγούδια. Φτάνοντας στην οδό Αγ. Ανδρέου, κατέθεσαν στεφάνια εκ μέρους της ΤΟ Αχαΐας του ΚΚΕ ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς, και από την ΤΟ Αχαΐας της ΚΝΕ ο Νίκος Βγενόπουλος, Γραμματέας του Εργατικού Τομέα.
  • Στην Τρίπολη οι ΚΟ Αρκαδίας του ΚΚΕ διοργάνωσαν κατάθεση στεφάνων στον Αγιο Αθανάσιο, στο χώρο εκτέλεσης πατριωτών από τα στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
  • Στην Καλαμάτα άνοιξε ο γιορτασμός της 28ης Οκτωβρίου με συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία Οθωνος, με κεντρικό σύνθημα: «Λαέ θυμήσου το χώμα που πατάς, λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ-ΕΠΟΝ-ΕΛΑΣ». Από την Γ. Γαλανοπούλου απαγγέλθηκε ποίημα του Μπ. Μπρεχτ, ενώ κεντρικός ομιλητής, εκ μέρους της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, ήταν ο Ν. Κουτουμάνος. Ακολούθησε πορεία έως το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, όπου κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Η πορεία κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου εξελισσόταν η μαθητική παρέλαση.
  • Στην Κατερίνη, σε μία πρωτότυπη για τα δεδομένα του Νομού Πιερίας παρέμβαση προχώρησε η ΚΟ του ΚΚΕ. Την ώρα του γιορτασμού για το ΟΧΙ που είπε ο ελληνικός λαός, αναρτήθηκε σε κεντρικό σημείο της Κατερίνης γιγαντοπανό που έγραφε: «Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον».
  • ΣτηνΑλεξανδρούπολη, πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος στην Παλαγία.
  • Στις Ράχες της Ικαρίας οι Οργανώσεις του Κόμματος διοργάνωσαν εκδήλωση στην αίθουσα του Αγίου Δημητρίου.

Ιστορικός περίπατος στην Τρίπολη
Ιστορικός περίπατος στην Τρίπολη
Ανάλογες εκδηλώσεις είχαν προηγηθεί Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή σε Βόλο (έγινε ειδική εκδήλωση για την απελευθέρωση της πόλης από τον ΕΛΑΣ), Ικαρία, Κεφαλονιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, σε συνοικίες της Θεσσαλονίκης, Πύργο, Αίγιο, Κόρινθο, Ναύπλιο, Σιάτιστα, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Τιμή και δόξα στο ΟΧΙ και την Αντίσταση του λαού

Εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, των Λαϊκών Επιτροπών και του ΜΑΣ, μπροστά στα κρατητήρια της Γκεστάπο στην Αθήνα

Πλήθος νεολαίων, μαθητές και φοιτητές του ΜΑΣ, ηλικιωμένοι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, Μακρονησιώτες και τραυματίες της Αντίστασης, απόγονοι και φίλοι της Αντίστασης κατέκλυσαν, προχτές, Δευτέρα 28 Οκτώβρη, το χώρο της πλατείας Κοραή, μπροστά από το χώρο όπου ήταν τα κρατητήρια της γερμανικής Γκεστάπο, όπου μαρτύρησαν χιλιάδες αγωνιστές κρατούμενοι, στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που οργάνωσαν η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και Λαϊκές Επιτροπές της Αθήνας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, εκ μέρους της διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ο Κώστας Μαραγκουδάκης και, από μέρους του ΜΑΣ, ο νεολαίος Θόδωρος Κωτσαντής. Η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφανιών μπροστά στην είσοδο των υπόγειων της Κοραή.

Ο Κώστας Μαραγκουδάκης αναφέρθηκε στο ιστορικό της μέρας και, εκτός των άλλων, επισήμανε τις ευθύνες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που με την τακτική «κατευνασμού» στήριξαν και ενίσχυσαν το ναζιστικό τέρας για να το στρέψουν ενάντια στο πρώτο σοσιαλιστικό κράτος της ΕΣΣΔ. Σημείωσε επίσης τη στάση της φασιστικής κυβέρνησης Μεταξά που αναρριχήθηκε στην εξουσία, κοινοβουλευτικά, με τη στήριξη της αστικής τάξης και των κομμάτων της, η ηγεσία των οποίων εγκατέλειψε το λαό στην τύχη του, την περίοδο της Κατοχής, λέγοντας ότι το μεγάλο ΟΧΙ το δημιούργησε ο λαός που ξεσηκώθηκε σύσσωμος ενάντια στον κατακτητή, δημιούργησε το έπος της ΕΑΜικής Αντίστασης, ψυχή και ραχοκοκαλιά της οποίας ήταν το ΚΚΕ, που καθοδήγησε τον απελευθερωτικό αγώνα και έδωσε τα καλύτερα παιδιά του.

Ο Θ. Κωτσαντής, εκφράζοντας το σεβασμό και την εκτίμηση της νεολαίας στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, κατήγγειλε την ανιστόρητη προσπάθεια του ιμπεριαλισμού και των κομμάτων της αστικής τάξης που προσπαθούν να πλαστογραφήσουν την πραγματική Ιστορία για να θολώσουν τα μυαλά των νέων, για να μη διδάσκονται από τα κατορθώματα των πατεράδων τους. Για να μη μαθαίνουν πως ο οργανωμένος λαός με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές αντιμετώπισε τους φασίστες και ο σοβιετικός λαός με τον Κόκκινο Στρατό τσάκισε το ναζιστικό τέρας, απελευθερώνοντας την Ευρώπη. «Ομως, εμείς - είπε - η νεολαία, εμπνεόμαστε, μαθαίνουμε και διδασκόμαστε από αυτούς τους μεγάλους αγώνες του λαού μας. Απομονώνουμε τη φασιστική Χρυσή Αυγή, που είναι οι απόγονοι των ταγματασφαλιτών, των Χιτών και των μαυραγοριτών και χρησιμοποιούνται από το αστικό σύστημα για να χτυπήσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα και τους λαϊκούς αγώνες».

Τιμάμε την Ιστορία μας, ετοιμάζοντας το δρόμο της αντεπίθεσης

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την απελευθέρωση της πόλης από τον ΕΛΑΣ

Motion Team

Τα 69 χρόνια από τη μέρα που ο ΕΛΑΣ έμπαινε απελευθερωτής στη Θεσσαλονίκη, στις 30 Οκτώβρη του 1944, τίμησε ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία που συμμετείχαν μαζικά στην εκδήλωση την οποία συνδιοργάνωσαν η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Στην ομιλία του, ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στον ηρωικό αγώνα του λαού μας κατά της γερμανοϊταλικής κατοχής, και στο ρόλο του ΚΚΕ ως αιμοδότη και καθοδηγητή. Σημείωσε ότι ο φασισμός δε γεννιέται μόνος του και «αυθόρμητα» έξω από το καπιταλιστικό σύστημα. Το δυνάμωμά του και ιδιαίτερα η δυνατότητα ανόδου του στην εξουσία είναι επιλογή των μονοπωλίων. Τόνισε ότι το ναζισμό - φασισμό θα τον ξεριζώσει η συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς ΕΒΕ και τη φτωχή αγροτιά, η αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη και συσπείρωση του λαού με στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για την εργατική - λαϊκή εξουσία.

Υπογράμμισε ότι οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, τα μέλη της ΚΝΕ, «έχουμε καθήκον να στεκόμαστε σε κάθε φάση στο ύψος της ευθύνης μας, στο ύψος της δοξασμένης Ιστορίας μας, για να ετοιμάσουμε το δρόμο της αντεπίθεσης και της ανατροπής. Ετσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς του αγώνα, έτσι τιμάμε την Ιστορία μας. Αταλάντευτα και αδιάλλακτα στην πρωτοπορία της πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η πολιτιστική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς παρουσίασε αποσπάσματα από το έργο του Μάριου Πλωρίτη «Μπρεχτ και Χίτλερ - μια θεατρική ιστορική παραβολή» και το συγκρότημα της ΚΝΕ ερμήνευσε αντάρτικα τραγούδια.

Στο χώρο λειτουργούσε έκθεση φωτογραφίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για την Εθνική Αντίσταση και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επικίνδυνοι ακροβατισμοί από τον Περιφερειάρχη

Μαχητική παρέμβαση στην παρέλαση από τα ταξικά συνδικάτα

Με μαχητική - αγωνιστική παρέμβαση στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε άλλες πόλεις, το ΠΑΜΕ τίμησε τις θυσίες του λαού μας ενάντια στο φασισμό - ναζισμό και έδωσε απάντηση στους υμνητές του, τους φασίστες της Χρυσής Αυγής και στο σύστημα που τους γεννά και τους θρέφει.

Στη Θεσσαλονίκη, εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ κατά τη διάρκεια της παρέλασης άνοιξαν ένα πανό το οποίο έγραφε: «Μην τους φοβάσαι. Στο φόβο σου ποντάρουν (Γ. Ρίτσος) Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Και αμέσως μετά τη λήξη της παρέλασης μπήκαν στο δρόμο και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το δημαρχείο της πόλης. Εκεί ο Γ. Δελής από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα με παλλαϊκή πανεργατική συμμετοχή στην απεργία στις 6 του Νοέμβρη.

Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν στις Συκιές και την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, ενώ στις βορειοδυτικές συνοικίες της πόλης πραγματοποιήθηκαν μαζικές εξορμήσεις.

Την ίδια ώρα, που ο λαός τιμούσε τους αγωνιστές του αντιφασιστικού αγώνα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας εμφανίσθηκε προκλητικά να υπερασπίζεται την απόφασή του να προσκαλέσει στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής προσβάλλοντας έτσι τις θυσίες του λαού ενάντια στο φασισμό - ναζισμό. Κατέφυγε, μάλιστα, σε σοφιστείες του τύπου «πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους, γιατί τότε ένας άλλος περιφερειάρχης, μακριά από έμενα αυτό, θα μπορούσε να μην καλέσει το ΠΑΣΟΚ στην παρέλαση γιατί θα μπορούσε να πει ότι είναι εγκληματική οργάνωση επειδή καταδικάστηκε ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ως εκ τούτου δεν το καλώ!». Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του Ε. Βενιζέλου που με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου τον κάλεσαν να παραιτηθεί «λόγω έλλειψης δημοκρατικού ήθους αλλά και λόγω ακραίας ανοησίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου κάλεσε τον Α. Τζιτζικώστα να προβεί άμεσα «σε διορθωτική δήλωση», όπως και έκανε, μιλώντας για διαστρέβλωση της τοποθέτησής του. Ομως, σε ό,τι αφορά την πρόσκληση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής δεν έκανε βήμα πίσω.

Στην απόφαση για πρόσκληση της ΧΑ στις εκδηλώσεις, αντέδρασαν όψιμα ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Μάλιστα, τέτοιο ήταν το θράσος της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ που παραμονή της 28ης Οκτώβρη με ανακοίνωσή της καλούσε τις άλλες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου να πάρουν θέση και να μην κρύβονται.

Θυμίζουμε ότι η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι της στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήδη από τις 18 Οκτώβρη κατήγγειλαν τη στάση της Περιφέρειας, σημειώνοντας ότι εγείρει πολλά ερωτήματα που φτάνουν στο βαθμό της πρόκλησης και ανακοίνωναν ότι δε θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας προσβάλλει βάναυσα το λαό της Θεσσαλονίκης και όλον τον ελληνικό λαό, όταν την ημέρα που τιμώνται η πάλη και οι θυσίες του λαού ενάντια στο φασισμό - ναζισμό, αυτός καλεί σε εκδηλώσεις τους υμνητές του, χρυσαυγίτες. Οι δικαιολογίες, με τις οποίες προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, είναι επικίνδυνες, έχουν τα μάτια στραμμένα στις κάλπες και αποδεικνύουν ότι η ανοχή ορισμένων απέναντι στη Χρυσή Αυγή και το ναζισμό καλά κρατεί».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να οργανώσει ο λαός τη συμμαχία του

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την 28η Οκτωβρίου, ανήμερα της επετείου:

«Οπως τη δεκαετία του '40 ο λαός μας όρθωσε το ανάστημά του ενάντια στο ναζισμό, τον ιμπεριαλισμό, την εκμετάλλευση, την αστική εξουσία, έτσι και σήμερα πρέπει να οργανώσει τη λαϊκή του συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για την έξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού».

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδηλώσεις σε σχολές στην Αττική

Εκδηλώσεις από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ γίνονται και αυτή τη βδομάδα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, με θέμα: «Διδάγματα από τους αγώνες του λαού μας ενάντια στη φασιστική - ναζιστική Κατοχή».

Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα, Τετάρτη

-- Στο Πολυτεχνείο, στη 1 μ.μ., με ομιλητή τον Διονύση Αρβανιτάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στην ΑΣΟΕΕ, στη 1 μ.μ., αμφιθέατρο Αντωνιάδου, με ομιλήτρια την Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ τους ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.

-- Στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα 203, με ομιλητή τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο ΤΕΙ Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα ΣΑΕΤ, με ομιλητή τον Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα «Σάκη Καράγιωργα 2», με ομιλητή τον Νίκο Σταματόπουλο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΗΛΕΙΑ - ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Προκλητικές προσαγωγές και συλλήψεις μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Δυο περιστατικά αναίτιων και προκλητικών προσαγωγών μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από την αστυνομία σημειώθηκαν στον Πύργο Ηλείας και στην Κόρινθο, το πρωί της Δευτέρας και το βράδυ της Κυριακής, αντίστοιχα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι προσαγωγές έγιναν για... «ρύπανση του περιβάλλοντος», επειδή τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προπαγάνδιζαν με προκηρύξεις το σύγχρονο μήνυμα που έχει το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού. Στην Κόρινθο, μάλιστα, οι συλληφθέντες κρατήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Κορίνθου, η οποία ήθελε να τους περάσει αυτόφωρο (!) αλλά μετά τη δυναμική παρέμβαση του Κόμματος και την κινητοποίηση που έγινε, υπαναχώρησε και προέβη σε μήνυση με τακτική δικάσιμο.

Τις προκλητικές αυτές ενέργειες της αστυνομίας κατήγγειλαν με ανακοινώσεις τους η Τομεακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ, το Τομεακό Συμβούλιο Ηλείας της ΚΝΕ και η Τομεακή Επιτροπή Κορινθίας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ