Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επικίνδυνοι ακροβατισμοί από τον Περιφερειάρχη

Μαχητική παρέμβαση στην παρέλαση από τα ταξικά συνδικάτα

Με μαχητική - αγωνιστική παρέμβαση στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε άλλες πόλεις, το ΠΑΜΕ τίμησε τις θυσίες του λαού μας ενάντια στο φασισμό - ναζισμό και έδωσε απάντηση στους υμνητές του, τους φασίστες της Χρυσής Αυγής και στο σύστημα που τους γεννά και τους θρέφει.

Στη Θεσσαλονίκη, εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ κατά τη διάρκεια της παρέλασης άνοιξαν ένα πανό το οποίο έγραφε: «Μην τους φοβάσαι. Στο φόβο σου ποντάρουν (Γ. Ρίτσος) Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Και αμέσως μετά τη λήξη της παρέλασης μπήκαν στο δρόμο και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το δημαρχείο της πόλης. Εκεί ο Γ. Δελής από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα με παλλαϊκή πανεργατική συμμετοχή στην απεργία στις 6 του Νοέμβρη.

Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν στις Συκιές και την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, ενώ στις βορειοδυτικές συνοικίες της πόλης πραγματοποιήθηκαν μαζικές εξορμήσεις.

Την ίδια ώρα, που ο λαός τιμούσε τους αγωνιστές του αντιφασιστικού αγώνα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας εμφανίσθηκε προκλητικά να υπερασπίζεται την απόφασή του να προσκαλέσει στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής προσβάλλοντας έτσι τις θυσίες του λαού ενάντια στο φασισμό - ναζισμό. Κατέφυγε, μάλιστα, σε σοφιστείες του τύπου «πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους, γιατί τότε ένας άλλος περιφερειάρχης, μακριά από έμενα αυτό, θα μπορούσε να μην καλέσει το ΠΑΣΟΚ στην παρέλαση γιατί θα μπορούσε να πει ότι είναι εγκληματική οργάνωση επειδή καταδικάστηκε ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ως εκ τούτου δεν το καλώ!». Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του Ε. Βενιζέλου που με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου τον κάλεσαν να παραιτηθεί «λόγω έλλειψης δημοκρατικού ήθους αλλά και λόγω ακραίας ανοησίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου κάλεσε τον Α. Τζιτζικώστα να προβεί άμεσα «σε διορθωτική δήλωση», όπως και έκανε, μιλώντας για διαστρέβλωση της τοποθέτησής του. Ομως, σε ό,τι αφορά την πρόσκληση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής δεν έκανε βήμα πίσω.

Στην απόφαση για πρόσκληση της ΧΑ στις εκδηλώσεις, αντέδρασαν όψιμα ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Μάλιστα, τέτοιο ήταν το θράσος της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ που παραμονή της 28ης Οκτώβρη με ανακοίνωσή της καλούσε τις άλλες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου να πάρουν θέση και να μην κρύβονται.

Θυμίζουμε ότι η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι της στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήδη από τις 18 Οκτώβρη κατήγγειλαν τη στάση της Περιφέρειας, σημειώνοντας ότι εγείρει πολλά ερωτήματα που φτάνουν στο βαθμό της πρόκλησης και ανακοίνωναν ότι δε θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας προσβάλλει βάναυσα το λαό της Θεσσαλονίκης και όλον τον ελληνικό λαό, όταν την ημέρα που τιμώνται η πάλη και οι θυσίες του λαού ενάντια στο φασισμό - ναζισμό, αυτός καλεί σε εκδηλώσεις τους υμνητές του, χρυσαυγίτες. Οι δικαιολογίες, με τις οποίες προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, είναι επικίνδυνες, έχουν τα μάτια στραμμένα στις κάλπες και αποδεικνύουν ότι η ανοχή ορισμένων απέναντι στη Χρυσή Αυγή και το ναζισμό καλά κρατεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ