Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μεθοδεύσεις με φόντο το φυσικό αέριο

Υπόλογη για τις προτάσεις που καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών θα πρέπει να είναι η κατοχική δύναμη, υποστήριξε σε δηλώσεις του όσον αφορά τη διαδικασία της «επίλυσης του Κυπριακού», ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Η Τουρκία από την πλευρά της, όπως όλα δείχνουν, έχει ήδη θέσει το «χρονοδιάγραμμα της λύσης», το οποίο συνδέεται άμεσα με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και πρέπει να έχει εγκριθεί μέχρι το Μάρτη του 2014. Σε διαφορετική περίπτωση η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί με αναβάθμιση του ψευδοκράτους και διχοτόμηση του νησιού.

Οι δηλώσεις της Τουρκίας σχετίζονται με τη σύνδεση του Κυπριακού με το φυσικό αέριο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αφήνοντας να αιωρείται και το ενδεχόμενο για μία ενδιάμεση λύση. Πάντως, οι δύο διαπραγματευτές, ο Ελληνοκύπριος Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Τουρκοκύπριος Οσμάν Ερτούγ, θα έχουν συναντήσεις με Τούρκους και Ελληνες αξιωματούχους αντίστοιχα για το θέμα της ενέργειας. Την ίδια στιγμή προωθείται η θεσμοθέτηση αναβαθμισμένου ρόλου της ΕΕ στις συνομιλίες, με το διορισμό προσωπικότητας από την ΕΕ, για το ζήτημα.

Παράλληλα με τις μεθοδεύσεις για το Κυπριακό, προωθείται εντατικά και η αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα την κοινή ναυτική άσκηση έρευνας και διάσωσης η οποία πραγματοποιήθηκε στα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής Λεμεσού, υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη συμμετοχή γερμανικών και κυπριακών δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ