ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Διαμαρτυρία στην Κομισιόν για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Παρέμβαση χτες από τον Μπ. Αγγουράκη και συνδικαλιστές των ταξικών δυνάμεων

Οι εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου σαπίζουν, όπως έγινε με μια από τις δεξαμενές που κόντεψε να βουλιάξει πριν από λίγες μέρες
Οι εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου σαπίζουν, όπως έγινε με μια από τις δεξαμενές που κόντεψε να βουλιάξει πριν από λίγες μέρες
O ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και οι συνδικαλιστές στον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, Ι. Βλάχος, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και Νήσων και Π. Αναστασιάδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «Τρίαινα» και του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και Νήσων, συναντήθηκαν χτες με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, στην οποία εξέθεσαν τις θέσεις του ταξικού κινήματος για τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο και ειδικότερα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που οδηγεί μεθοδευμένα σε δραστική συρρίκνωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους. Επισήμαναν ότι οι 1.100 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων παραμένουν 19 μήνες απλήρωτοι και ότι το ναυπηγείο έχει σταματήσει οποιαδήποτε παραγωγική δραστηριότητα, ενώ δεν έχει λήξει ακόμα το επαίσχυντο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας.

Πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για επαναλειτουργία των Ναυπηγείων με όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες, να μη γίνει καμία απόλυση, να εξοφληθούν άμεσα οι δεδουλευμένοι μισθοί και να εφαρμοστούν οι κλαδικές συμβάσεις για όλους. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, G. Jan Koopman, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού και υπεύθυνος για τις κρατικές ενισχύσεις, στην τοποθέτησή του απέδωσε τη συρρίκνωση της παραγωγικής δραστηριότητας των Ναυπηγείων στο μονοπωλιακό ανταγωνισμό και στις συνέπειες της ενιαίας καπιταλιστικής αγοράς.

Κάλεσε προκλητικά τους εργαζόμενους, αντί για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα για όλους, «να διοχετεύσουν την ενέργειά τους» στην εφαρμογή της απαράδεκτης συμφωνίας του Δεκεμβρίου 2010, μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ελληνικής κυβέρνησης και ιδιοκτησίας της εταιρείας ABU DHABIMAR - TYSSEN KRUPP των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Με τη συμφωνία αυτή, με αφορμή τις κρατικές ενισχύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ στα μονοπώλια - ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων, μετακυλίεται το κόστος στις πλάτες των εργαζόμενων, καθώς προβλέπει το ουσιαστικό κλείσιμο των ναυπηγείων με την απαγόρευση της εμπορικής τους δραστηριότητας για 15 χρόνια και τη συρρίκνωση της παραγωγής μόνο για τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων.

  • Συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Ομόνοια και πορεία στη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου προγραμματίζουν για σήμερα οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και τα σωματεία της δύναμης του ΕΚΠ.
«COCA-COLA 3Ε»
Καθολική συμμετοχή στην απεργία

Με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε, χτες, σε όλα τα εργοστάσια της «Κόκα-Κόλα 3Ε», η 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν από κοινού η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Στο πλαίσιο της απεργίας, δε λειτούργησαν τα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, του Σχηματαρίου, της Αθήνας, της Πάτρας, της Κρήτης και της Ρόδου.

Με την απεργία εκφράστηκε αλληλεγγύη στους 33 απολυμένους από το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, αλλά και η απόφαση των εργαζομένων να απαντήσουν ενιαία στην αντεργατική επίθεση της πολυεθνικής. Στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, χτες, οι εργαζόμενοι συμπλήρωσαν 31 μέρες απεργίας. Την επιτυχία της χτεσινής απεργίας χαιρετίζει το ΠΑΜΕ.«Είναι σημαντική παρακαταθήκη για να δυναμώνει η συσπείρωση, η ταξική ενότητα των εργαζομένων, η κοινή προσπάθεια και η δράση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών», σημειώνει, και καλεί την εργατική τάξη, τα συνδικάτα να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους με όλους τους τρόπους.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΕΒΓΑ»
Κάλεσμα συντονισμού στον «Ομιλο Φιλίππου»

Κάλεσμα στους εργαζόμενους των εργοστασίων του ομίλου Φιλίππου (ΦΑΓΕ, ΕΒΓΑ, ΚΑΝΑΚΗ, ΑΛΛΑΤΙΝΗ, ΜΙΜΙΚΟΣ, ΒΙΣ, ΜΟΡΝΟΣ), να συγκροτήσουν μέτωπο που θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργατών, απευθύνει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΒΓΑ, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και την απόφαση της εργοδοσίας να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών έως και 15%. Οι εργαζόμενοι στην ΕΒΓΑ συνεχίζουν τις στάσεις εργασίας ενάντια στην εφαρμογή του μέτρου.

Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση: «Ο όμιλος Φιλίππου πρωτοστατεί στον κλάδο για λογαριασμό των βιομηχάνων ώστε να εφαρμοστούν στην πράξη όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της εκάστοτε κυβέρνησης, της ΕΕ, και που είναι απαίτηση των ίδιων των μονοπωλίων. Οπως με απολύσεις και τετραήμερο στη ΦΑΓΕ, στην ΕΒΓΑ με μισθούς 511 ευρώ κάτω των 25 ετών και με απαίτηση για μειώσεις μισθών ως και 15%, στην ΕΛΜΠΙΣΚΟ με 586 ευρώ, στο ΜΟΡΝΟ με μειώσεις μισθών, στον ΚΑΝΑΚΗ με κατάργηση επιδομάτων γάμου και καθυστέρηση δεδουλευμένων, στη ΒΙΣ με μηνιαίες διαθεσιμότητες, μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής (4ήμερο).

(...) Σας καλούμε τώρα να συγκροτήσουμε εργατικό μέτωπο στον όμιλο Φιλίππου που θα υπερασπιστεί όλους και όλα τα δικαιώματά μας. Να συμβάλουμε όλοι ώστε να υπάρξει συμμετοχή και συνεννόηση των ΔΣ των Σωματείων για να αντιμετωπίσουμε την επίθεση».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΕΗ: Συνεχίζουν και σήμερα, με νέα 48ωρη απεργία, οι εργαζόμενοι των εταιρειών «ΑΤΕΡΜΩΝ ΑΤΤΕΕ» και «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ», οι οποίες δραστηριοποιούνται στα δίκτυα της ΔΕΗ, και των θυγατρικών της (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ), στην περιοχή των Μεσογείων. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα είχαν πραγματοποιήσει με επιτυχία δύο 48ωρες απεργίες, ενώ την τρίτη 48ωρη απεργία ολοκλήρωσαν χτες.

«ΑΡΩΓΗ»: Συνεχίζουν με καθολική συμμετοχή τις επαναλαμβανόμενες απεργίες τους οι εργαζόμενοι της κλινικής αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ» του ομίλου «Euromedica» στη Θεσσαλονίκη, παρά τους τραμπουκισμούς και τις απειλές της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 6 μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία. Χτες το πρωί και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η γενική συνέλευση των εργαζομένων η διοίκηση, με στόχο να τους εκβιάσει, έστησε κάλπη και τους καλούσε να ψηφίσουν ότι αποδέχονται να τους πληρώσει 1,5 μήνα για να επιστρέψουν στη δουλειά. Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν και χτες στελέχη του ΠΑΜΕ και ταξικών σωματείων. Σήμερα, σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους απεργούς εργαζόμενους της «ΑΡΩΓΗΣ», στις 6.30 μ.μ., στο χώρο της κλινικής (περιοχή ελαιώνες δίπλα από το Γένεσις).

ΕΟΠΥΥ: Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΗΠΑΚ Γ) του ΕΟΠΥΥ καλεί τους γιατρούς να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιό της στις εκλογές του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΣΕΥΠ) ΕΟΠΥΥ Αττικής. Οι εκλογές θα γίνουν σήμερα, αύριο και μεθαύριο στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» από 8 π.μ. έως 7 μ.μ.

«ΜΑΛΤΕΖΟΣ»: Νέα 24ωρη απεργία, την τρίτη κατά σειρά, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΜΑΛΤΕΖΟΣ», με αίτημα την επαναπρόσληψη απολυμένου συναδέλφου τους και τη ματαίωση των σχεδίων της εργοδοσίας για μειώσεις στους μισθούς. Η εργοδοσία κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην απεργία και το ξημέρωμα έφερε την αστυνομία. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν με νέα απεργία σήμερα, με το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο Προμηθέας» να βρίσκεται στο πλευρό τους. Για σήμερα είναι προγραμματισμένη και η τριμερής συνάντηση για την απόλυση που έκανε την Πέμπτη η επιχείρηση.

«ΩΘΗΣΗ»: Σε στάση εργασίας (8 π.μ. έως 12 το μεσημέρι) και σε συγκέντρωση στις 9 π.μ. έξω από τα γραφεία της επιχείρησης προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο τηλεφωνικό κέντρο «Ωθηση», μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, που έγινε με πρωτοβουλία της Σωματειακής Επιτροπής του κλαδικού Συνδικάτου (ΣΕΤΗΠ). Αντιδρούν στις απολύσεις, τις μηνιαίες συμβάσεις εργασίας και διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, ενώ έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 6 Νοέμβρη.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Ανασφάλιστους τραυματιοφορείς με μισθούς 400 ευρώ, προσέλαβε από ιδιωτική εταιρεία τραυματιοφορέων η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, υπό το μανδύα του «εθελοντισμού». Το Σωματείο εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας καλεί τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου οργανωμένα να διεκδικήσουν: Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία.

«BOUTROS TOURS»: Αντιμέτωποι με την εξαθλίωση είναι οι περίπου 12 εργαζόμενοι του τουριστικού γραφείου «BOUTROS TOURS», οι οποίοι είναι απλήρωτοι, επί μήνες, γεγονός που έφερε στο φως η καταγγελία μιας εργαζόμενης του γραφείου, στην αγωνιστική παράταξη ΔΑΣ Υπαλλήλων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό. Χτες το μεσημέρι από τη ΔΑΣ έγινε μια πρώτη δυναμική παρέμβαση στην εταιρεία για την καταβολή των δεδουλευμένων, μάχη που θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ: Συγκέντρωση και διαδήλωση για την υγεία θα γίνει αύριο στον Ασπρόπυργο στην πλατεία Δημαρχείου, στις 7 μμ. Την κινητοποίηση οργανώνουν το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ασπροπύργου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, η Λαϊκή Επιτροπή Ασπροπύργου και ο Σύλλογος Γυναικών Ασπροπύργου.

ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΜΕΤΡΟ
Πρόστιμο σε μαθήτρια, παιδί ανέργων

Την επιβολή προστίμου από ελεγκτές στο σταθμό του μετρό στο Αιγάλεω, σε 16χρονη μαθήτρια, παιδί ανέργων, που δεν είχε λεφτά για εισιτήριο, καταγγέλλει η Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής. «Το νέο αυτό περιστατικό δείχνει τη βαρβαρότητα του "κράτους δικαίου" στο οποίο με ευλάβεια υποκλίνονται όλοι εκείνοι που με τις πολιτικές τους έχουν χρεοκοπήσει τα λαϊκά νοικοκυριά και έχουν οδηγήσει εκατομμύρια στην απελπισία και την απόγνωση», σημειώνει η Λαϊκή Επιτροπή.

Προσθέτει ακόμα πως «το πρόστιμο "έπεσε" παρά τις εκκλήσεις της μαθήτριας, παρά το γεγονός ότι εξήγησε πως έχει γονείς μακροχρόνια άνεργους και ότι αναγκάζεται παράλληλα με το σχολείο να μοιράζει διαφημιστικά φυλλάδια για ένα χαρτζιλίκι, κι αυτό περιστασιακά». Με αφορμή αυτό το περιστατικό, η Λαϊκή Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες να διεκδικήσουν δωρεάν συγκοινωνίες για τους ανέργους και τα παιδιά τους και φθηνό εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για όλο το λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ