ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Φουντώνει η υποκρισία για τις παρακολουθήσεις

Το κέντρο δεδομένων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) στη Γιούτα, όπου βρίσκεται το κέντρο παρακολουθήσεων
Το κέντρο δεδομένων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) στη Γιούτα, όπου βρίσκεται το κέντρο παρακολουθήσεων
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις με αιχμή τις παρακολουθήσεις τηλεπικοινωνιών Ευρωπαίων ηγετών και πολιτών συνεχίστηκαν και χτες με εμφανή πλέον την προσπάθεια των ΗΠΑ να αναδείξουν πως δεν είναι μόνες στο «παιχνίδι» των παρακολουθήσεων. Το σίγουρο είναι η διαδικασία αυτή με το πρόσχημα του «αντιτρομοκρατικού αγώνα» είναι άλλος ένας μηχανισμός κατά των λαϊκών κινημάτων ανά τον κόσμο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που επικαλείται η Γουόλ Στριτ Τζόρναλ, σημείωσαν πως τα αρχεία τηλεφωνικών και ιντερνετικών συνδέσεων συλλέγονταν από τους Ευρωπαίους (και δη από Ισπανούς και Γάλλους) «σε εμπόλεμες ζώνες και άλλες περιοχές εκτός των συνόρων τους» και μετά τα μοιράζονταν με την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA). Παράλληλα, μερίδα του αμερικανικού Τύπου σημείωνε πως την ώρα που ηγέτες χωρών της ΕΕ (όπως η καγκελάριος Μέρκελ στη Γερμανία...) διαμαρτύρονται για τις παρακολουθήσεις, την ίδια ώρα επιδιώκουν να καθυστερήσουν τη νομική προστασία της ιδιωτικότητας των τηλεπικοινωνιών. Οι Τάιμς Ν.Υόρκης επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως η Μέρκελ, στην τελευταία Σύνοδο της ΕΕ, υποστήριξε την αναβολή υιοθέτησης νόμου για την προστασία προσωπικών δεδομένων για μετά το 2015. Οι ίδιες πηγές αξιοποιούν στο έπακρον τις πρόσφατες δηλώσεις του Ελληνα πρώην υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου περί παρακολούθησης των Αμερικανών πρεσβευτών σε Αθήνα και Αγκυρα από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες τη δεκαετία του '90 σε μία προσπάθεια να αναδείξουν και τα ευρωπαϊκά «παιχνίδια» κατασκοπείας...

Το ίδιο διάστημα (σε επιτροπή του Κογκρέσου) ο διευθυντής της NSA στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ υποστήριζε ότι οι παρακολουθήσεις των επικοινωνιών σε βάρος εκατομμυρίων Ευρωπαίων γίνονταν «στο πλαίσιο ΝΑΤΟικού προγράμματος προστασίας της συμμαχίας», διευκρινίζονταν πως τα στοιχεία αυτά δεν τα συνέλεγαν μόνες τους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Στην Ουάσιγκτον πάλι βρίσκονται από χτες ο Κρίστοφ Χάουσγκεν (στενός σύμβουλος της Μέρκελ για θέματα εξωτερικής πολιτικής) και ο Γκούντερ Χέις (συντονιστής μυστικών υπηρεσιών) για συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και της Εθνικής Ασφάλειας, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ομπάμα και Μέρκελ για «εμβάθυνση της αμερικανο-γερμανικής συνεργασίας» σε ζητήματα μυστικών υπηρεσιών, αλλά και αντιπροσωπεία του ευρωκοινοβουλίου για να «ερευνήσει» τη συνεργασία ανάμεσα σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες...

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διέψευσε ότι έγινε προσπάθεια κατασκοπείας των ξένων ηγετών και αξιωματούχων στη διάσκεψη κορυφής του G20 στην Α. Πετρούπολη τον περασμένο Σεπτέμβρη, ενώ στο Πεκίνο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ενίσχυση των μέτρων για τη διατήρηση της ασφάλειας των επικοινωνιών.

Τέλος, νεότερες πληροφορίες της Ουάσιγκτον Ποστ αναφέρουν ότι η NSA παραβίασε μυστικά τους κώδικες συνδέσμων επικοινωνίας που συνδέουν τα ανά τον κόσμο κέντρα δεδομένων των Yahoo και Google βάζοντας στο χέρι εκατοντάδες εκατομμύρια αρχείων με εργαλείο το πρόγραμμα «MUSCULAR» σε συνεργασία με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες GCHQ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει στις εποικιστικές προκλήσεις η ισραηλινή κυβέρνηση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Την ανέγερση νέων κατοικιών σε εποικισμό της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση λίγη μόλις ώρα μετά την απελευθέρωση 26 Παλαιστινίων κρατουμένων με μακρόχρονες κρατήσεις, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους υπό αμερικανική αιγίδα και πίεση στις αρχές Αυγούστου. Οπως έγινε γνωστό, δόθηκε άδεια ανέγερσης σε 1.500 νέες κατοικίες στον εποικισμό Ράματ Σλόμο, ενώ εγκρίθηκε και η κατασκευή τουριστικού και αρχαιολογικού κέντρου ακριβώς έξω από τα τείχη της Παλιάς Πόλης και ενός εθνικού πάρκου στις πλαγιές του όρους Eρμών.

Μάλιστα, η ισραηλινή πλευρά άφηνε να καλλιεργούνται εντυπώσεις ότι οι Παλαιστίνιοι αποδέχτηκαν την ανέγερση των νέων κατοικιών ως «αντάλλαγμα» για την απελευθέρωση των κρατουμένων, γεγονός που προκάλεσε αγανάκτηση στην παλαιστινιακή πλευρά που διέψευσε κατηγορηματικά ότι ισχύει κάποιου τέτοιου είδους συνεννόηση. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο χαρακτήρισε την απόφαση για την επέκταση του εποικισμού «απαράδεκτη» και «βαθύτατη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ενώ ο εκπρόσωπος της Π. Αρχής Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα έκανε λόγο για «καταστροφική απόφαση όσον αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Παζάρια με δεδομένη την αντιλαϊκή πολιτική

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα παζάρια των δύο αστικών κομμάτων των χριστιανοδημοκρατών/ χριστιανοκοινωνιστών με τους σοσιαλδημοκράτες για σχηματισμό κυβέρνησης, που όσο και αν προβάλλονται ως δήθεν σκληρά, αφορούν τις επιδιώξεις μερίδων του κεφαλαίου, με δεδομένη την αντιλαϊκή επίθεση.

Σύμφωνα με όσα βγαίνουν στο φως, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την επιβολή ενός φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που είναι ο κύριος διαπραγματευτής από Σοσιαλδημοκρατικής πλευράς στις επαφές με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και το αδελφό τους κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, από όπου προέρχεται ο νυν υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Για το συγκεκριμένο φόρο, ωστόσο, υπάρχουν χώρες, που για τα συμφέροντα των αστικών τους τάξεων φέρνουν αντιρρήσεις.

Εχουν φτιαχτεί 16 ομάδες εργασίας κατά κατηγορία θεμάτων που περιλαμβάνουν και τα εργασιακά θέματα (μερική απασχόληση, θέσπιση κατώτατου μισθού). Επόμενη συνάντηση αναμένεται σήμερα για τα δημοσιονομικά και την ευρωπαϊκή πολιτική.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι ανταγωνισμοί καπιταλιστικών κρατών βγάζουν τ' άπλυτα στη φόρα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του, για το ζήτημα των υποκλοπών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το ΚΚΕ δεν αιφνιδιάστηκε με τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις, που πραγματοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες κυρίως των ισχυρών χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το γεγονός ότι αυτές έρχονται τώρα στο φως επιβεβαιώνει τους μεγάλους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις μεταξύ καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων, που οξύνονται στο έδαφος της οικονομικής κρίσης.

Ο ελληνικός λαός έχει μια ακόμη απόδειξη στα χέρια του ότι δεν έχει κανένα συμφέρον από τη συμμετοχή της χώρας σε αυτές τις λυκοσυμμαχίες».

ΚΙΝΑ
Συλλήψεις για την επίθεση στην Τιενανμέν

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στη σύλληψη πέντε υπόπτων για σχέση με την «επίθεση αυτοκτονίας», την πρόσκρουση οχήματος το οποίο στη συνέχεια εξερράγη με αποτέλεσμα πέντε νεκρούς, στην πλατεία Τιενανμέν τη Δευτέρα, προχώρησε η κινεζική αστυνομία χτες. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι κινεζικές αρχές οι τρεις επιβάτες του αυτοκινήτου, που σκοτώθηκαν φέρονται να είναι -σύμφωνα με τα ονόματά τους- μουσουλμάνοι Ουιγούροι, ενώ στο αυτοκίνητο βρέθηκαν δοχεία με βενζίνη, μαχαίρια και σημαία των Ουιγούρων με «εξτρεμιστικά συνθήματα».

Παράλληλα με τις συλλήψεις οι κινεζικές αρχές χαρακτηρίζουν το περιστατικό «βίαιη τρομοκρατική επίθεση» και έχουν ήδη ενισχύσει την ασφάλεια στην επαρχία Σινζιάνγκ, στην οποία κατοικούν Ουιγούροι.

ΡΩΣΙΑ
Σκάνδαλο σε κέντρο καινοτομίας

ΜΟΣΧΑ.--

Σε καταγγελίες και αποκαλύψεις για «τεράστιες οικονομικές ατασθαλίες και σπατάλη» που αφορούν κέντρο για την καινοτομία, προχώρησαν οι ρωσικές εισαγγελικές αρχές. Σύμφωνα με το γραφείο του Ρώσου Γενικού Εισαγγελέα το Ιδρυμα Σκόλκοβο εμφανίζεται να είχε βγει εκτός ελέγχου στα έξοδα, καθώς όπως αναφέρεται χρέωσε τα κυβερνητικά ταμεία με 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία δαπανήθηκαν παρανόμως. Το συγκεκριμένο ίδρυμα εμφανίζεται να λειτουργεί υπό την προστασία του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, και όπως υποστηρίζεται - ενδεικτικά - στην έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα ποσά άνω των εκατομμυρίων δολαρίων φαίνεται να διανεμήθηκαν χωρίς τη γνώμη ειδικών, ενώ ακόμα τρία μέλη της επιτροπής, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος, φέρονται να είχαν προσωπικό συμφέρον.

Το Σκόλκοβο είχε προσελκύσει οικονομική «στήριξη» από μεγάλες εταιρείες, τόσο της Ρωσίας όσο και του εξωτερικού, όπως η Boeing, η Cisco και η Microsoft, που έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις σε αυτό.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν άσκησε κριτική χτες, για «ελλιπή τιμωρία» όσων κρίνονται ένοχοι για διαφθορά. Ο Β. Πούτιν υποστήριξε ότι από τους 692 που καταδικάστηκαν για υποθέσεις διαφθοράς το πρώτο εξάμηνο του 2013, μόνο το 8% καταδικάστηκε σε φυλάκιση, ασκώντας κριτική στο σύνολο του συστήματος δωροδοκιών που επικρατεί στη Ρωσία. Το σκάνδαλο του Σκόλκοβο και οι δηλώσεις Πούτιν δε φαίνονται ασύνδετες, και μάλλον εκφράζουν ενδοαστικές αντιθέσεις που μένει να φανεί πώς θα εξελιχθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ