ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΒΕΡΟΙΑΣ
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους

Σε κλοιό βρέθηκε και χτες η Βέροια μετά τον αποκλεισμό από ροδακινοπαραγωγούς, που διεκδικούν την πληρωμή της παραγωγής τους που παρέδωσαν το καλοκαίρι. Πάνω από 300 τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα συνέχισαν να παραμένουν παραταγμένα στους δρόμους γύρω από τη Νομαρχία, ενώ οι αγρότες πραγματοποίησαν δίωρη συμβολική κατάληψη της Αγροτικής Τράπεζας. Σε σύσκεψη της επιτροπής αγώνα που έγινε το μεσημέρι αποφασίστηκε να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί η κινητοποίηση των ροδακινοπαραγωγών, όπως και να παραμείνουν τα τρακτέρ στους κεντρικούς δρόμους της Βέροιας, μέχρι να υπάρξει επίσημη δέσμευση για την επίλυση των προβλημάτων τους. Οι αγρότες της Ημαθίας διεκδικούν τη θεσμική τιμή των 96 δρχ. το κιλό για το βιομηχανικό ροδάκινο και η αποπληρωμή τους να γίνει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, ζητούν τη ρύθμιση των χρεών τους με δικαιότερους όρους, τη διατήρηση του μέχρι σήμερα υπάρχοντος καθεστώτος τιμής ασφαλείας του προϊόντος κλπ.

«H ώρα μηδέν για το ροδάκινο, όπως είχαμε προειδοποιήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, έφτασε», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Αγροτική Τμήμα της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ. «Οι υπεύθυνοι σιωπούν ένοχα. Είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση, ο κανονισμός που ισχύει εδώ και χρόνια για τα οπωροκηπευτικά και ο καινούριος κανονισμός που ψηφίστηκε τώρα έχει καταστροφικές συνέπειες για το ροδάκινο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πάνω από 170.000 τόνοι ροδάκινο σε σύνολο παραγωγής 500.000 δε θα μπορεί να πουληθεί αλλά ούτε και να πάει για απόσυρση. Αυτό σημαίνει πλαφόν και στο ροδάκινο όπως επιβλήθηκε πλαφόν και σε άλλα προϊόντα».

«Η αγροτιά της περιοχής δε θα πρέπει να περιμένει τίποτε το καλό από τον κανονισμό της ΕΕ. Ο μόνος δρόμος που απομένει είναι αυτός του συντονισμένου αγώνα. Η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των αγροτών της περιοχής που θα πρέπει να παλέψουν για διασφάλιση των τιμών του προϊόντος, κυβερνητική παρέμβαση για τη διάθεση της παραγωγής, να μην εφαρμοστεί ο καινούριος κανονισμός για τα οπωροκηπευτικά, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι στα πλαίσια της ΚΑΠ, της ΕΕ και της ΟΝΕ δε θα λυθεί κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, τα προβλήματα θα οξύνονται οδηγώντας σε μαζικό ξεκλήρισμα την αγροτιά. Χρειάζεται ρήξη, αντίσταση, ανατροπή αυτής της πολιτικής», καταλήγει η ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
«Κανόνισαν» τη διάλυσή του...

Στο όνομα της αποκέντρωσης, η κυβέρνηση... παραδίδει τους αγροτοκτηνοτρόφους σε ιδιωτικά χέρια!  

Στη διάλυση του υπουργείου Γεωργίας και τη μετατροπή του σε ένα επιτελικό όργανο συμμετοχής στις αντιαγροτικές αποφάσεις της ΕΕ και παρακολούθησης της εφαρμογής τους στην Ελλάδα, προχώρησε η κυβέρνηση. Με άλλα λόγια το υπουργείο Γεωργίας που αποκτά πλέον και την «ουρά» Ανάπτυξης της Υπαίθρου, θα μετατραπεί, με βάση το νέο αποκεντρωμένο οργανισμό, σε ένα μηχανισμό που θα φορτώνει τη «βρώμικη δουλιά» στις Περιφέρειες, στις Νομαρχίες και τους Δήμους και θα προσφέρει τα «φιλέτα» στην πληθώρα των εποπτευόμενων ανωνύμων εταιριών που δημιουργήθηκαν και θα δημιουργηθούν, καθώς και σε διάφορες αμιγώς ιδιωτικές εταιρίες. Δηλαδή, η πρακτική διάλυσης του υπουργείου Γεωργίας συνδυάζεται με την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί στην ιδιωτικοποίησή του.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις δηλώσεις που έκαναν χτες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Καϊσερλής, για να παρουσιάσουν το νέο οργανισμό του υπουργείου Γεωργίας ο οποίος -όπως υποστήριξαν- αποκεντρώνεται και πηγαίνει πιο κοντά... στους αγρότες. Αν και όλα αυτά θα... αργήσουν λίγο να γίνουν, μιας και όπως ειπώθηκε χτες το νέο ξεκίνημα θα γίνει μετά από τρεις μήνες, όταν υπογραφεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Με το νέο οργανισμό μειώνονται κατά 33% οι Γενικές Διευθύνσεις, κατά 27% οι Διευθύνσεις και κατά 38% τα Τμήματα του υπουργείου Γεωργίας, ενώ ο συνολικός αριθμός τους μειώνεται κατά 44%. Για λόγους εντυπώσεων, ο υπουργός επανέλαβε ότι θα γίνουν προσλήψεις και στο κέντρο και στην περιφέρεια, χωρίς όμως να διευκρινίσει πόσοι και πότε.

Αυτό πάντως που φαίνεται από τα όσα σχεδιάζει να κάνει πράξη η κυβέρνηση, είναι ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα βρεθούν μπροστά σε ένα «εκσυγχρονιστικό» κυκεώνα και θα πληρώσουν ακριβά όχι μόνο τη νέου τύπου εφαρμογή της ίδιας και χειρότερης αντιαγροτικής πολιτικής, αλλά και τα νέα χαράτσια για τις όποιες υπηρεσίες υποτίθεται θα τους προσφέρουν -αντί του υπουργείου Γεωργίας- οι Περιφέρειες, Νομαρχίες και Δήμοι, καθώς και οι νεότευκτοι οργανισμοί, ανώνυμες και αναπτυξιακές εταιρίες.

Παράλληλα με το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου:

  • καταργούνται σημαντικές Γενικές Διευθύνσεις, όπως αυτή των Εγγειων Βελτιώσεων και του Συνεργατισμού (συνεταιρισμοί),
  • ενισχύεται ο τομέας των δημόσιων σχέσεων με τα επιτελεία των Βρυξελλών και η υλοποίηση των αντιαγροτικών εντολών της ΕΕ για μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2000»,
  • δημιουργούνται διαχειριστικές αρχές εντός του υπουργείου Γεωργίας, που θα ασχολούνται υπό την αποκλειστική εποπτεία του υπουργού, με το ΚΠΣ, το Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Leader,
  • δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των νεοτσιφλικάδων, των εμπόρων - βιομηχάνων και των πολυεθνικών.

Και η λεγόμενη «αποκέντρωση» στις Περιφέρειες, τις Νομαρχίες και τους καποδιστριακούς Δήμους, αποσκοπεί στο να μεταφερθεί ο εκτελεστικός ρόλος των αντιαγροτικών επιλογών και το πολιτικό κόστος σε αυτές. Γιατί, από πουθενά δε φαίνεται ότι η κυβέρνηση ενισχύει πραγματικά το ρόλο τους για στήριξη των αγροτών, αφού, εκτός των άλλων, οι σχετικές πιστώσεις που δίνονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι «πενιχρές» και «παγωμένες» από το 1994.


Απαντούν με 48ωρη απεργία

Προχωρούν σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία στις 18 και 19 Δεκέμβρη 

Με 48ωρη προειδοποιητική απεργία στις 18 και 19 του Δεκέμβρη οι δημόσιοι υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας απαντούν στην πολιτική κοροϊδίας της κυβέρνησης, η οποία οδηγεί στη διάλυση το υπουργείο Γεωργίας. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν αγωνιστικά στην υποβάθμιση του υπουργείου Γεωργίας, που έχει ως συνέπεια τη λειτουργική και οικονομική υποβάθμιση και της δικής τους θέσης.

Στην αγωνιστική κινητοποίηση συμμετέχουν οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων του υπουργείου Γεωργίας και συγκεκριμένα: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τοπογράφων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΤΥΓ) και η Πανελλήνια Ενωση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ).

Η στάση των ίδιων των εργαζομένων αποτελεί και τη μεγαλύτερη διάψευση των ισχυρισμών του Γ. Ανωμερίτη περί «αναβάθμισης» του υπουργείου Γεωργίας, καθώς, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωσή τους, «αφού εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια διαλόγου (συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλεπάλληλες συναντήσεις και συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, ακόμη και με των πρωθυπουργό)», αποφάσισαν την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων «με στόχο τη θεσμική καταξίωση του υπουργείου Γεωργίας, την ουσιαστική προσφορά υπηρεσιών στο γεωργό και την ελληνική οικονομία και τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των εργαζομένων μελών μας».

Χαρακτηριστικό της κατάστασης διάλυσης που επικρατεί στο υπουργείο Γεωργίας είναι τα όσα επισημαίνονται τόσο στην κοινή ανακοίνωση των τριών Ομοσπονδιών όσο και στην ανακοίνωση της ΠΕΓΔΥ, τα οποία αφορούν:

  • Στον αναπτυξιακό χαρακτήρα του υπουργείου Γεωργίας που συνεχώς αποδυναμώνεται.
  • Στην αποδιοργάνωση και αποδυνάμωση των υπηρεσιών του υπουργείου και την αποκοπή της κεντρικής υπηρεσίας από την Περιφέρεια και το Νομό.
  • Στη δημιουργία των νέων οργανισμών (ΟΠΕΚΕΠΕ, ΟΓΕΕΚΑ, ΕΦΕΤ κλπ.) αλλά και διαφόρων ΑΕ και των υπό συγκρότηση νέων μονάδων (Αρχές Διαχείρισης), που επιτείνουν τη σύγχυση που επικρατεί και δημιουργούν δυσλειτουργίες και επικαλύψεις αρμοδιοτήτων.
  • Στη σημαντική έλλειψη υποστήριξης σε σημαντικές υπηρεσίες που συμβάλλουν στη στήριξη και ανάπτυξη της γεωργίας, με συνέπεια να υποβαθμίζονται και να δημιουργούνται πολλά προβλήματα στους τομείς αυτούς.
  • Στην ενημέρωση των αγροτών ιδιαίτερα σε τεχνικά θέματα, η οποία έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την ικανοποίηση μιας σειράς θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους και δηλώνουν πως οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δεν πάρει τα προειδοποιητικά μηνύματα και δεν ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους.


ΒΑΜΒΑΚΙ
Μείωση 5% σε στρέμματα και παραγωγή!

Στη μείωση και των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και της παραγωγής βαμβακιού προχωράει τελικά το υπουργείο Γεωργίας. Στα πλαίσια αυτά, ο αρμόδιος υφυπουργός Β. Αργύρης, ανακοίνωσε χτες, ξανά, τα νέα διοικητικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας για την περίοδο 2001/2002 τα οποία γίνονται τελικά, ακόμα πιο σκληρά και πιο ασφυκτικά για τους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς.

Στην ανακοίνωση του υφυπουργού αναφέρεται ότι το υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε για τη νέα καλλιεργητική περίοδο «τη μη συνέχιση της εφαρμογής των περυσινών μέτρων» και τη «λήψη οριζόντιων μέτρων για κάθε παραγωγό που οδηγούν στη σταθεροποίηση της καλλιέργειας βάμβακος μέσα από μείωση κατά 5%». Οπως διευκρινίζεται στη συνέχεια, η μείωση αυτή αφορά:

  • Την έκταση που καλλιέργησε κατά μέσο όρο την τελευταία 5ετία ο κάθε παραγωγός.
  • Την παραγωγή του σύσπορου βάμβακος, λαμβάνοντας όμως υπόψη το μέσο όρο από τα τρία καλύτερα χρόνια στρεμματικών αποδόσεων της πενταετίας.

Από τα μέτρα αυτά εξαιρούνται οι νέοι αγρότες και τα σχέδια βελτίωσης.

Το αστείο της υπόθεσης είναι, ότι ο υφυπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε πως η συγκεκριμένη απόφαση προέκυψε από τη διεπαγγελματική συμφωνία της 16/11/2000, αν και ο ίδιος στις 17/11 είχε ανακοινώσει πως στην τότε διεπαγγελματική συμφωνία αποφασίστηκε ομόφωνα: «Να εξουσιοδοτηθεί το υπουργείο Γεωργίας στη λήψη μέτρων, ώστε η παραγόμενη ποσότητα να κυμανθεί στα επίπεδα του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας, μειωμένη κατά 5%».

Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Πότε συμφωνήθηκε διεπαγγελματικώς και η μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων κατά 5%, όπως ανακοινώθηκε χτες;

Συνεχίζοντας το «δούλεμα» των βαμβακοπαραγωγών, το υπουργείο Γεωργίας βαφτίζει με τη χτεσινή ανακοίνωση τα νέα διοικητικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας σαν... μέτρα για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού βάμβακος. Επίσης προστίθεται στην ανακοίνωση, ότι η πολιτική συνέχισης της βίαιης συρρίκνωσης της βαμβακοκαλλιέργειας, γίνεται από το υπουργείο Γεωργίας, «έχοντας υπόψη»: Το σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΣΑΑ) 2000-2006, την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, τη νιτρορύπανση, την αναβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος και την εξασφάλιση ικανοποιητικού εισοδήματος για τον παραγωγό. Ενα μάτσο ψέματα δηλαδή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ