ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Φωτιά» στα τιμολόγια του ηλεκτρικού

Αυξάνονται οι υποσιτιζόμενοι σε Βρετανία και ΕΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Λονδίνο ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα
Από παλιότερη κινητοποίηση στο Λονδίνο ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αυξήσεις - φωτιά στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ανακοίνωσε, χτες, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρισμού στη Βρετανία, μόλις λίγες βδομάδες πριν την έλευση του χειμώνα...

Σε ανακοίνωση της εταιρείας SSE, που θεωρείται μία από τις έξι μεγαλύτερες στη χώρα, με 4.400.000 νοικοκυριά πελάτες στις υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και 2.900.000 νοικοκυριά στην παροχή φυσικού αερίου, αναφέρεται ότι από τις 15 Νοέμβρη θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος από 8,2 ως 9,7%. Η εταιρεία, που αποτελεί σημαντικό μέρος του μονοπωλίου στο χώρο της Ενέργειας, επικαλέστηκε ως αφορμή για το ηλεκτροσόκ που θα προκαλέσει σε εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά την αύξηση του κόστους στη χονδρική τιμή πώλησης ενέργειας, τις εργασίες εκσυγχρονισμού του δικτύου διανομής και τις κρατήσεις που επιβάλλει το Δημόσιο για την «πράσινη» ενέργεια και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Ας σημειωθεί ότι μόνο μεταξύ Αυγούστου και Δεκέμβρη του 2012 οι έξι μεγάλες εταιρείες ηλεκτρισμού στη Βρετανία είχαν επιβάλει αυξήσεις από 6 έως 10,8%, ενώ η νέα αύξηση αναμένεται να προκαλέσει ένα νέο μεγάλο χτύπημα στα λαϊκά εισοδήματα...

Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, που είχε προεκλογικά υποσχεθεί 20μηνο «πάγωμα» στα τιμολόγια του ρεύματος, έκανε τάχα τον κατάπληκτο χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «σκανδαλώδη» και κατηγορώντας την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον ότι έχει αφήσει ασύδοτες τις εταιρείες να κάνουν όποτε και όσες αυξήσεις θέλουν...

Ο Ντέιβιντ Κάμερον από την πλευρά του κατηγόρησε τον Μίλιμπαντ για απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών, λέγοντας πως η υπόσχεσή του για 20μηνο «πάγωμα» στην τιμή του ρεύματος στερούνταν βάσης γιατί δεν είναι σε θέση να ελέγξει τις διεθνείς τιμές ενέργειας και φυσικού αερίου...

Ενώσεις καταναλωτών αντιδρούν στη νέα αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος καθώς θεωρούν πως μετά τη SSE θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική και οι άλλες πέντε μεγάλες εταιρείες ηλεκτρισμού, συμπαρασύροντας στον κυκεώνα της ακρίβειας μία σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.

Και τρόφιμα από τον... Ερυθρό Σταυρό!

Στο μεταξύ, χτεσινό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Independent» σημειώνει ότι το φετινό χειμώνα ο Ερυθρός Σταυρός, για πρώτη φορά από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, θα ξεκινήσει τη συλλογή και διανομή τροφίμων σε φτωχά νοικοκυριά καθώς αυτά υφίστανται ολοένα και περισσότερο τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης και των δραματικών περικοπών σε κρατικά επιδόματα και τις υπηρεσίες Πρόνοιας.

Οι εθελοντές του βρετανικού Ερυθρού Σταυρού θα συμμετάσχουν σε κινήσεις συγκέντρωσης τροφίμων σε γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα έως το τέλος Νοέμβρη, με σκοπό την τροφοδότηση των κοινωνικών παντοπωλείων με τα απαραίτητα αγαθά και ξηρά τροφή που θα διανεμηθούν στη συνέχεια με τη μορφή πακέτων από τα δίκτυα της φιλανθρωπικής οργάνωσης FareShare σε εκατομμύρια οικογένειες σε όλη τη χώρα.

43 εκατομμύρια υποσιτιζόμενοι στην Ευρώπη

Εξυπακούεται ότι δεν πλήττεται μόνο ο βρετανικός λαός από την καπιταλιστική βαρβαρότητα αλλά και άλλοι λαοί της Γηραιάς Ηπείρου. Σε πρόσφατη έκθεση ο Ερυθρός Σταυρός διαπιστώνει αύξηση κατά 75% στον αριθμό των ανθρώπων που εξαρτούν την επάρκειά τους στα τρόφιμα από τη βοήθεια φιλανθρωπικών οργανισμών και κινημάτων αλληλεγγύης σε χώρες της Ευρώπης, ενώ εκτιμά πως περίπου 43.000.000 άνθρωποι στην Ευρώπη υποσιτίζονται καθημερινά και ότι πάνω από 120.000.000 βασανίζονται από τις επιπτώσεις της φτώχειας.

ΚΙΝΑ
Παραδέχεται παραβιάσεις η Foxconn

ΠΕΚΙΝΟ.--

Παραβίαση των κανόνων εργασίας παραδέχτηκε η ταϊβανέζικη εταιρεία της Foxconn που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές προϊόντων φασόν για υπολογιστές και συσκευές υψηλής τεχνολογίας. Η Foxconn έχει επανειλημμένως κατηγορηθεί για άθλιες συνθήκες εργασίας, που αγγίζουν τα όρια της δουλείας, ενώ έχει πλειστάκις βρεθεί στο στόχαστρο, λόγω αυτοκτονιών εργαζομένων οι οποίοι δεν άντεχαν την πίεση. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους αναγκάζονταν να εργάζονται για περισσότερες από 12 ώρες ημερησίως, απαγορευόταν να έχουν οποιεσδήποτε σχέσεις με τους συναδέλφους τους, ενώ όποιος επιχειρούσε να παραιτηθεί δεχόταν απειλές για να μην αποκαλύψει τα όσα συνέβαιναν.

Η Foxconn επιλέγει το προσωπικό για τα εργοστάστιά της στην Κίνα μεταξύ των πλέον φτωχών λαϊκών στρωμάτων, δίνοντας ελάχιστους μισθούς και εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους να υπερβαίνουν τις αντοχές τους κατά πολύ, με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Η εταιρεία παραδέχτηκε, μεταξύ άλλων, ότι προσλαμβάνει ανηλίκους και παραβιάζει τα ωράρια και υποχρεώνει σε εξοντωτικές βάρδιες, ενώ έδωσε νέες υποσχέσεις ότι θα εναρμονιστεί με τους κανονισμούς εργασίας. Μόνο το 2010, 13 εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία, ενώ το 2011 σκοτώθηκαν σε έκρηξη δύο άνθρωποι στο εργοστάσιό της στην επαρχία Τσενγκντού.

ΚΡΟΑΤΙΑ
ΝΑΤΟική σύνοδος στο Ντουμπρόβνικ

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Ξεκίνησε χτες στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας η τριήμερη κοινοβουλευτική σύνοδος του ΝΑΤΟ με κεντρικά ζητήματα την επέμβαση στη Συρία, στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, το μέλλον του Αφγανιστάν και την «έξυπνη άμυνα», με τη συμμετοχή τουλάχιστον 300 εκπροσώπων Κοινοβουλίων από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ.

Την έναρξη των εργασιών της Συνόδου που ολοκληρώνεται στις 14 τρέχοντος μηνός κήρυξαν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, Hugh Bayley, ο πρόεδρος της Κροατίας, Ιβο Γιοσίποβιτς και ο πρόεδρος της Κροατικής Βουλής, Γιόσιπ Λέκο.

Η Σύνοδος που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κροατία (μέλος του ΝΑΤΟ από το 2009) θα ολοκληρωθεί με την υιοθέτηση πολιτικών συστάσεων για το 2013, που θα αποσταλούν στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο και στο ΓΓ της λυκοσυμμαχίας.

Το νεότερο, 28ο μέλος του ΝΑΤΟ, συμμετέχει από το 2003 στη διεθνή ιμπεριαλιστική αποστολή (ISAF) στο Αφγανιστάν και από το 2009 στη ΝΑΤΟική επιχείρηση κατοχής στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) με συνολικά 300 στρατιώτες και αστυνομικούς. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ θεωρείται ο σύνδεσμος ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στα κοινοβούλια των χωρών - μελών και υποτίθεται πως συνεισφέρει στη μεγαλύτερη διαφάνεια των πολιτικών της Συμμαχίας και στην ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε σήμερα νόμο (από τον Ιούλιο του 2011) που απαγορεύει την εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Γαλλία με την τεχνική της υδραυλικής ρωγμάτωσης στο έδαφος. Η συνεδρίαση έγινε μετά από προσφυγή της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας «Schuepbach Energy LLC», που είχε άδεια εξόρυξης στη νότια Γαλλία πριν την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου. Ανάλογη άδεια έχει εξασφαλίσει, πριν το 2011, και η γαλλική «Total». Εκτιμάται ότι στο υπέδαφος της Γαλλίας βρίσκονται αποθέματα ικανά να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, που σήμερα καλύπτονται κυρίως από εισαγωγές και πυρηνική ενέργεια, για δεκαετίες (αποτιμώνται μεγαλύτερα από του Κουβέιτ σε αέριο και πετρέλαιο) αλλά ενδείκνυται μόνο η συγκεκριμένη μέθοδος εξόρυξης που προκαλεί τεράστιες ζημιές στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Σε συναγερμό βρίσκεται η Ινδία, η οποία προετοιμάζεται να δεχτεί τον κυκλώνα «Φαϊλίν». Ο κυκλώνας ήδη σαρώνει τον κόλπο της Βεγγάλης και αναμένεται να φτάσει στην Ορίσα και το Αντρα Πραντές το Σάββατο.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Εκκληση για την απαγόρευση των παλιών θερμομέτρων με υδράργυρο παγκοσμίως ως το 2020 απηύθυνε χτες από τη Γενεύη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ σε μία πρσπάθεια να μειωθούν οι σοβαρές επιπτώσεις από τη χρήση του υδράργυρου στο περιβάλλον και στην υγεία, όπως είναι νευρολογικές εγκεφαλικές βλάβες κυρίως στους νέους.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Εκτακτη συνάντηση πραγματοποιούν από χτες οι υπουργοί Εξωτερικών χωρών της Αφρικανικής Ενωσης στην έδρα του Οργανισμού στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας προκειμένου να συζητήσουν τις σχέσεις τους με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης με αφορμή την επικείμενη δίκη σε βάρος του νεοεκλεγέντος προέδρου της Κένυας, Ουχούρου Κενιάτα. Το Σεπτέμβρη το κενυατικό Κοινοβούλιο είχε αποφασίσει την αποχώρηση της Κένυας από τη συμφωνία ίδρυσης του ΔΠΔ ενώ οι ηγέτες αρκετών αφρικανικών χωρών κατηγορούν τη Χάγη για μεροληψία θεωρώντας ότι έχει βάλει στο στόχαστρο την Αφρική.

ΤΟΚΙΟ.-- Πυρκαγιά που ξέσπασε χτες το πρωί σε ορθοπεδική κλινική στην πόλη Φουκουόκα της νότιας Ιαπωνίας είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 10 ατόμων (οι δύο νοσηλευτές) και το σοβαρό τραυματισμό από εγκαύματα σε άλλους οκτώ.

ΣΑΝ ΧΟΣΕ.-- Τρεις γιατρούς κλινικής στην πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα, Σαν Χοσέ, και έναν Ελληνα, ιδιοκτήτη παρακείμενης πιτσαρίας, συνέλαβαν χτες οι αστυνομικές αρχές με την κατηγορία της άμεσης εμπλοκής τους σε σπείρα λαθρεμπορίας ανθρωπίνων οργάνων.

ΛΙΒΥΗ
Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο σουηδικό προξενείο

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε νωρίς χτες το μεσημέρι έξω από το σουηδικό προξενείο στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στη πρόσοψη του προξενείου και σε παρακείμενα κτίρια αλλά δε φαίνεται να υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες ή τραυματισμοί. Η έκρηξη σημειώνεται μία μέρα μετά την ολιγόωρη ομηρία του πρωθυπουργού Αλί Ζεϊντάν από αγνώστους ενόπλους, η οποία έφερε στην επιφάνεια με τον πιο εύγλωττο τρόπο το χάος και την έλλειψη ελέγχου που επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα, σε όλα τα επίπεδα, δύο περίπου χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο πλευρό ενός συνονθυλεύματος αντικαθεστωτικών δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ