ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Νόμπελ Ειρήνης στον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Οπλων!

ΟΣΛΟ.--

Στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) που ιδρύθηκε το 1997 απονεμήθηκε χτες το Νόμπελ Ειρήνης 2013. Τα προηγούμενα χρόνια αυτό το βραβείο είχε δοθεί στην ΕΕ (2012) και στον Ομπάμα (2009) για τις προθέσεις του υποτίθεται να τερματίσει την κατοχή στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Είναι έτσι φανερό ότι το συγκεκριμένο βραβείο έχει κάθε φορά συγκεκριμένη στόχευση που με μεγαλύτερη σαφήνεια τα τελευταία χρόνια είναι άμεσα συνδεδεμένη με ευρύτερους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Οχι τυχαία λοιπόν, ο Οργανισμός που βραβεύεται είναι αυτός που έχει αναλάβει την επίβλεψη της καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου. Το ζήτημα των χημικών όπλων με αφορμή το περιστατικό στις 21 Αυγούστου, επίθεση που αποδόθηκε χωρίς στοιχεία στη συριακή κυβέρνηση, αποτέλεσε το σημείο του συμβιβασμού ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, κυρίως ΗΠΑ και Ρωσία, για τη Συρία, που εδώ και τρία χρόνια είναι σε εξέλιξη ιμπεριαλιστική επέμβαση με «αιχμή του δόρατος» τους αντικαθεστωτικούς και μισθοφόρους. Η επέμβαση βέβαια αυτή είναι ενταγμένη στον οξύ ανταγωνισμό για την Ενέργεια και τους δρόμους μεταφοράς της, στις βλέψεις που υπάρχουν για τον πλούτο του Ιράν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ, είπε ότι «τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για να απαγορευτούν αυτού του είδους τα όπλα».

Μετά την επίσημη ανακοίνωση του νικητή του βραβείου, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,25 εκατομμυρίου δολαρίων, θα πραγματοποιηθεί απονομή του σε επίσημη τελετή στο Οσλο της Νορβηγίας στις 10 Δεκέμβρη, επέτειο του θανάτου του εμπνευστή του βραβείου, Σουηδού χημικού, μηχανικού και βιομηχάνου Αλφρεντ Νόμπελ.

ΙΤΑΛΙΑ - ΜΑΛΤΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέα ναυάγια με ξεριζωμένους μετανάστες

Η ακτοφυλακή σε Ιταλία και Αίγυπτο περισυνέλεξε νέα θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας
Η ακτοφυλακή σε Ιταλία και Αίγυπτο περισυνέλεξε νέα θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας
ΡΩΜΗ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.--

Νέα δράμα με μετανάστες ξεριζωμένους από τις χώρες τους από τη φτώχεια και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις βρισκόταν σε εξέλιξη αργά το βράδυ της Παρασκευής στα ανοιχτά της Σικελίας σε χωρικά ύδατα που ελέγχονται από τη Μάλτα, όπου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ανατράπηκε πλοίο που μετέφερε τουλάχιστον 200 μετανάστες, το πιθανότερο από αφρικανικές χώρες. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι εντοπίστηκαν κάποιες σοροί να επιπλέουν στη θάλασσα αλλά, όπως δήλωνε εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής, φαίνεται ότι «σημαντικός αριθμός μεταναστών» επέζησε και περισυλλέγεται.

Επιτόπου έσπευσαν πλοία της ακτοφυλακής ενώ στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν και ελικόπτερα. Το ναυάγιο αυτό σημειώνεται μία βδομάδα μετά την τραγωδία στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα στην Ιταλία, όπου βυθίστηκε πλοίο που μετέφερε περίπου 500 Αφρικανούς μετανάστες, εκ των οποίων μόνο οι 155 περισυνελέγησαν ζωντανοί, ενώ μέχρι χτες που σταμάτησαν οι επιχειρήσεις διάσωσης είχαν ανασυρθεί περισσότερες από 300 σορούς.

Αλλο ένα ναυάγιο με μετανάστες σημειώθηκε χτες και στα ανοιχτά της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Οπως ανακοίνωσαν οι αιγυπτιακές αρχές, πλοίο που μετέφερε περίπου 150 μετανάστες, κυρίως Παλαιστινίους και Σύρους, με προορισμό την Ευρώπη, βυθίστηκε για άγνωστο λόγο. Η αιγυπτιακή ακτοφυλακή διέσωσε 116 από τους επιβαίνοντες και ανέσυρε, μέχρι το βράδυ, και 12 σορούς ενώ οι έρευνες στην περιοχή συνεχίζονται. Οι επιζώντες μεταφέρθηκαν στη ναυτική βάση Ρας αλ Τιν της Αλεξάνδρειας.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΚΑΪΡΟ.--

Νέες διαδηλώσεις κατά της προσωρινής, υπό το στρατό, κυβέρνησης προγραμμάτιζε για χτες το απόγευμα η «Συμμαχία κατά του Πραξικοπήματος», μια συνεργασία των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» με άλλες σύμμαχες δυνάμεις τους. Οι διαδηλώσεις προγραμματίζονταν τόσο στο Κάιρο όσο και σε άλλες πόλεις. Η «Συμμαχία», με ανακοίνωσή της χτες το μεσημέρι, κάλεσε όλους τους διαδηλωτές να «αποφύγουν με κάθε τρόπο την αιματοχυσία» και ανακάλεσε την αρχική της προτροπή να γίνει προσπάθεια να προσεγγίσουν οι διαδηλώσεις την πλατεία Ταχρίρ αλλά και τις πλατείες Ραμπάα αλ Ανταουίγια και Νάχντα, στο Κάιρο, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση. Το υπουργείο Εσωτερικών, από την άλλη, με ανακοίνωση που εξέδωσε προειδοποίησε ότι «δε θα γίνουν ανεκτές απόπειρες παραβίασης της νομιμότητας».

Οι διαδηλώσεις έρχονται μόλις πέντε μέρες μετά το αιματοκύλισμα που σημάδεψε αντίστοιχες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, κυρίως στο Κάιρο, όταν σημειώθηκαν σφοδρότατες συγκρούσεις με άνδρες των δυνάμεων καταστολής αλλά και πολιτικούς αντιπάλους των «Αδελφών Μουσουλμάνων», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 53 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 391, νέα θύματα της ενδοαστικής αντιπαράθεσης που δεν έχει καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Επίσης, μόλις την Πέμπτη, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει» μέχρι νεωτέρας τη χορήγηση μεγάλου μέρους της ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο, δηλώνοντας ότι η απόφαση θα επανεξεταστεί αμέσως μόλις «εκλεγεί μέσα από ελεύθερες εκλογές νέα συμπεριληπτική δημοκρατική κυβέρνηση».

ΗΠΑ
Διαπραγματεύσεις για προσωρινή συμφωνία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πακέτο - προτάσεων για τρίμηνη έως εξάμηνη παράταση του ορίου κρατικού δανεισμού που ανέρχεται σε 16,7 τρισ. κατά τουλάχιστον ένα τρισ. δολάρια, με παράλληλη ανάκληση του φορολογικού μηχανισμού επί ιατρικών δαπανών και μεγαλύτερη ευελιξία στις κυβερνητικές υπηρεσίες σχετικά με τη μείωση των κρατικών δαπανών για το νέο οικονομικό έτος έφεραν χτες βράδυ, λίγο πριν τη νέα συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Ομπάμα, στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία σε μια νέα προσπάθεια να παζαρέψουν ταυτόχρονα την άρση της δημοσιονομικής κρίσης, την επαναλειτουργία του δημόσιου τομέα και την (έστω και πρόσκαιρη) αύξηση του κρατικού δανεισμού.

Η προηγούμενη πρόταση ηγετικών στελεχών των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που είχε συζητηθεί το βράδυ της Πέμπτης δίχως να υιοθετηθεί ή να απορριφθεί, ανέφερε παράταση του ορίου κρατικού δανεισμού κατά μόλις έξι βδομάδες.

Η νέα συνάντηση ανάμεσα στο Λευκό Οίκο και μία 46μελή ομάδα ηγετικών στελεχών των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο είχε προγραμματιστεί για τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες, σήμερα, Σάββατο, με τις περισσότερες εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών να συγκλίνουν στην επίτευξη μιας συμβιβαστικής συμφωνίας μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Νωρίτερα (αργά το βράδυ της Πέμπτης) ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε νόμο για την καταβολή αποζημίωσης στις οικογένειες τεσσάρων στρατιωτών που σκοτώθηκαν τις τελευταίες μέρες στο Αφγανιστάν, που είχε προηγούμενα εγκρίνει και ψηφίσει η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων.

ΣΥΡΙΑ
Αποστολή 100 εμπειρογνωμόνων

Καταγγέλλονται για εγκλήματα πολέμου ισλαμιστικές αντικαθεστωτικές ομάδες

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Χωρίς καμία διαφωνία έγινε δεκτή από το Συμβούλιο Ασφαλείας η πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων από τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Οπλων, που θα αριθμεί 100 ανθρώπους, η οποία θα μεταβεί στη Συρία για να επιβλέψει την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Οπως έγινε γνωστό, ο Μπαν Γκι Μουν επισήμανε, στη γραπτή του εισήγηση, ότι ο αριθμός είναι απαραίτητος για να μπορέσει να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και ορίζει ότι η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2014.

Την ίδια ώρα, ανατριχιαστικές καταγγελίες σε βάρος ενόπλων ισλαμιστών αντικαθεστωτικών έκανε η οργάνωση «Human Rights Watch», μετά από επιτόπια έρευνα σε 10 χωριά αλαουιτών, στην περιοχή της Λατάκειας, και τη συλλογή τουλάχιστον 35 καταθέσεων αυτοπτών μαρτύρων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα χωριά δέχτηκαν επίθεση, στις 4 Αυγούστου, από ενόπλους ισλαμιστές αντικαθεστωτικούς που εισήλθαν σε αυτά μετά από ημέρες μάχης που υποχρέωσαν τα κυβερνητικά στρατεύματα σε υποχώρηση. Κατά την εισβολή τους στα χωριά σκότωσαν 190 αμάχους (εκ των οποίων 57 γυναίκες και 18 παιδιά) και τουλάχιστον 67 εξ αυτών φαίνεται να τους εκτέλεσαν αν και ήταν παντελώς ακίνδυνοι. Επίσης, καταγγέλλεται ότι κρατούν, ακόμη και σήμερα, ομήρους περί τους άλλους 200 αμάχους από τα συγκεκριμένα χωριά, τα οποία ο συριακός στρατός ανακατέλαβε στις 18 Αυγούστου.

Σε καταγγελίες προέβη, όμως, χτες, και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει πληροφορίες και στοιχεία ότι «τρίτες χώρες εκπαίδευσαν ενόπλους στο αφγανικό έδαφος που βρίσκεται εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης της Καμπούλ, για να πολεμήσουν ενάντια στο καθεστώς Ασαντ στη Συρία». Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι «εκπαιδεύτηκαν και στη χρήση χημικών» και κατονομάζοντας το «Μέτωπο αλ Νούσρα» τόνισε ότι, κατά πληροφορίες, έχει μεταφέρει χημικά στο ιρακινό έδαφος και ετοιμάζεται για επιθέσεις και εντός Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ