Σάββατο 12 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΚΑΪΡΟ.--

Νέες διαδηλώσεις κατά της προσωρινής, υπό το στρατό, κυβέρνησης προγραμμάτιζε για χτες το απόγευμα η «Συμμαχία κατά του Πραξικοπήματος», μια συνεργασία των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» με άλλες σύμμαχες δυνάμεις τους. Οι διαδηλώσεις προγραμματίζονταν τόσο στο Κάιρο όσο και σε άλλες πόλεις. Η «Συμμαχία», με ανακοίνωσή της χτες το μεσημέρι, κάλεσε όλους τους διαδηλωτές να «αποφύγουν με κάθε τρόπο την αιματοχυσία» και ανακάλεσε την αρχική της προτροπή να γίνει προσπάθεια να προσεγγίσουν οι διαδηλώσεις την πλατεία Ταχρίρ αλλά και τις πλατείες Ραμπάα αλ Ανταουίγια και Νάχντα, στο Κάιρο, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση. Το υπουργείο Εσωτερικών, από την άλλη, με ανακοίνωση που εξέδωσε προειδοποίησε ότι «δε θα γίνουν ανεκτές απόπειρες παραβίασης της νομιμότητας».

Οι διαδηλώσεις έρχονται μόλις πέντε μέρες μετά το αιματοκύλισμα που σημάδεψε αντίστοιχες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, κυρίως στο Κάιρο, όταν σημειώθηκαν σφοδρότατες συγκρούσεις με άνδρες των δυνάμεων καταστολής αλλά και πολιτικούς αντιπάλους των «Αδελφών Μουσουλμάνων», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 53 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 391, νέα θύματα της ενδοαστικής αντιπαράθεσης που δεν έχει καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Επίσης, μόλις την Πέμπτη, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει» μέχρι νεωτέρας τη χορήγηση μεγάλου μέρους της ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο, δηλώνοντας ότι η απόφαση θα επανεξεταστεί αμέσως μόλις «εκλεγεί μέσα από ελεύθερες εκλογές νέα συμπεριληπτική δημοκρατική κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ