ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Απεργία για 7η βδομάδα και απαντήσεις στον κυβερνητικό εκβιασμό

Στην κυβερνητική καταστολή και εκβιασμό, στις εκατοντάδες νέες διαθεσιμότητες/απολύσεις, στην παράδοση λειτουργιών του πανεπιστημίου στα χέρια των ιδιωτών, οι διοικητικοί υπάλληλοι απαντούν για έβδομη βδομάδα, με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και διατρανώνουν την απόφασή τους να μην αποστείλουν τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας.

Οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Πάτρας αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και Τρίτη, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών προχωρούν από τη Δευτέρα σε νέα πενθήμερη απεργία και την Τετάρτη θα κάνουν Γενική Συνέλευση. Με νέα 48ωρη απεργία Δευτέρα και Τρίτη απαντούν και οι εργαζόμενοι του ΑΠΘ, όπου αμέσως μετά τη χτεσινή μαζική γενική συνέλευση, έχοντας στο πλευρό τους τους φοιτητές που πήραν τη θέση τους πίσω από τα πανό των συλλόγων και των επιτροπών αγώνα του ΜΑΣ, πραγματοποίησαν μαχητική πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, η οποία επέστρεψε και κατέληξε στο χώρο του πανεπιστημίου. Ενώ σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι των υπολοίπων πληττόμενων ιδρυμάτων που αναμένεται να κάνουν ΓΣ.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να εντείνει τον εκβιασμό και την πίεση προς τους διοικητικούς υπαλλήλους και μια σειρά ιστοσελίδες επιχειρούν να διαμορφώσουν κλίμα για δήθεν «μαζική απογραφή των υπαλλήλων που ξεπέρασαν τις 400 δηλώσεις». Η Απεργιακή Επιτροπή Εργαζομένων του ΕΚΠΑ καταγγέλλει το γεγονός και επισημαίνει ότι «ο ρόλος, η αποστολή και η στόχευση συγκεκριμένων ειδησεογραφικών πηγών (όπως www.tovima.gr "Απογράφηκαν ήδη 400 από τους 1.969 υπαλλήλους των ΑΕΙ" και το νεόκοπο http://anoixtessxoles.gr/), σε μια στιγμή ιδιαίτερης όξυνσης της απεργιακής κινητοποίησης του διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ, είναι γνωστά δεδομένα σε όλους εμάς».

Εξώδικο προς τους υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατέθεσε η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης να «λύσει» την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, «παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας» και τονίζει επίσης ότι είναι αδύνατη η συμπλήρωση των στοιχείων καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση των υπαλλήλων στους υπηρεσιακούς τους φακέλους.

Σχετικά με την προσφυγή που κατέθεσε στο ΣτΕ το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων τα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάζονται την ερχόμενη βδομάδα ενώ δικάσιμος έχει οριστεί για τις 14 Γενάρη 2014. Το Προεδρείο σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «το υπουργείο Παιδείας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης και, αντί να συζητά με τα πανεπιστήμια τρόπους που θα τα βοηθήσουν να λειτουργήσουν, στέλνει εισαγγελείς στις διοικήσεις τους. Πότε όμως τα προβλήματα της Παιδείας λύθηκαν στα Δικαστήρια;», ρωτούν οι πρυτάνεις και ζητούν πίστωση χρόνου για την επαναφορά των πανεπιστημίων σε πλήρη λειτουργία προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

Ακόμα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνης ζητάει την παραίτηση του Συμβουλίου του Ιδρύματος επειδή «αντί να στοιχηθεί και να υποστηρίξει τα συμφέροντα του Πανεπιστημίου μας, ως όφειλε, υπονομεύει την προσπάθεια ενεργώντας ως υπερασπιστής - εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Παιδείας και δείχνοντας στη Πολιτεία το δρόμο της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ που θα οδηγήσει στο κλείσιμό του».

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Κ. ΚΑΠΠΑ
Κείμενο καταγγελίας και συλλογή υπογραφών

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την απαράδεκτη δίωξη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Κάππα, που με απόφαση του υπουργού Παιδείας παύθηκε από τα καθήκοντά του, μετά από μια εντελώς άδικη καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας. Ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός βρέθηκε στα δικαστήρια ως κατηγορούμενος γιατί διατύπωσε την επιστημονική του άποψη σε εισήγηση για πλήρωση θέσης επιστημονικού συνεργάτη για διδασκαλία με σύμβαση ορισμένου χρόνου σύμφωνα με το Π.Δ. 407/80. Ενώ πρωτοδίκως αθωώθηκε ομόφωνα από το δικαστήριο, καταδικάσθηκε μετά από εισαγγελική έφεση. Μετά από αυτά ο υπουργός Παιδείας έπαυσε τον Κ. Κάππα από τα καθήκοντά του στο πανεπιστήμιο μέχρι να υπάρξει αθωωτική απόφαση ανώτερου δικαστηρίου.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση συστάθηκε η «Πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για την ανάκληση της διαθεσιμότητας του καθηγητή Κ. Κάππα» όπου στην ιστοσελίδα http://www.gopetition.com/petitions/να-ανακληθει-η-διαθεσιμοτητα-του-καθηγητη-κ-καππα.html συγκεντρώνονται υπογραφές κάτω από το κείμενο που εξηγεί τους λόγους διαθεσιμότητας του Κ. Κάππα, υπογραμμίζοντας ότι με την συγκεκριμένη πράξη «το υπουργείο στοχοποιεί και όλα τα μέλη ΔΕΠ, συμβάλλει στην ποινικοποίηση της επιστημονικής κρίσης και άποψης, στην περιστολή της ακαδημαϊκής ελευθερίας».

Κάθε υπογραφή σημαίνει αίτηση για ακύρωση της υπουργικής απόφασης σύμφωνα με την οποία τίθεται σε διαθεσιμότητα ο πανεπιστημιακός Κ. Κάππας. Καταγγέλλει την αδιανόητη προσπάθεια ποινικοποίησης της επιστημονικής άποψης που επιχειρεί η πρωτοφανής απόφαση του Εφετείου Λάρισας. Απαιτεί την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να μην επιτρέπεται η ποινικοποίηση της επιστημονικής κρίσης.

ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Επισκέπτονται εργοστάσια και συζητούν για την οικονομία

Εναν ενδιαφέροντα και πρωτότυπο τρόπο παρουσίασης και συζήτησης πάνω στην 1η μπροσούρα της ΚΝΕ «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό. Για τη Σοσιαλιστική Οικονομία» επέλεξαν οι μαθητικές Οργανώσεις Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ: Οργανώνουν εκδρομές σε εργοστάσια και συζητούν εκεί για την οικονομία και πώς αυτή αναπτύσσεται στο σοσιαλισμό.

Αύριο Κυριακή, στην Ξάνθη είναι το πρώτο ραντεβού. Οι μαθητές θα ξεκινήσουν στις 4 μ.μ. από την κεντρική Πλατεία, και θα επισκεφτούν εργοστάσια που έχουν κλείσει στο νομό. Θα συζητήσουν και θα προβληματιστούν «γιατί κλείνουν τα εργοστάσια, γιατί φεύγουν στο εξωτερικό, γιατί απολύουν τους γονείς μας». Παρουσιάζοντας την μπροσούρα θα συζητήσουν εάν μπορούν τα εργοστάσια να λειτουργούν χωρίς αφεντικά, εάν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία κ.τ.λ.

Αντίστοιχα, στην Κομοτηνή, αύριο Κυριακή, στις 5 μ.μ. οι μαθητές θα συναντηθούν στην κεντρική πλατεία και η συζήτηση - παρουσίαση της μπροσούρας θα γίνει στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής.

Ακόμα, σήμερα Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στη Δράμα, η μαθητική ΟΒ οργανώνει αντίστοιχη συζήτηση με μαθητές, παρουσίαση της 1ης μπροσούρας.

ΛΑΡΙΣΑ
Βιβλιοπαρουσίαση της ΚΝΕ

Εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ. Τα μεγάλα κοινωνικά κινήματα των δούλων και των ελευθέρων στα τέλη της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας», οργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Λάρισας της ΚΝΕ, το Σάββατο 26 Οκτώβρη, στις 19:00, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (αίθουσα Ηβης Βοζαλή).

2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΥΜΗΣ
Χωρίς ολοήμερο τμήμα και μεταφορά μαθητών

Χωρίς ολοήμερο τμήμα και μεταφορά μαθητών λειτουργεί από την αρχή της χρονιάς το 2ο Νηπιαγωγείο Κύμης. Ο Σύλλογος Γονέων, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι ένα μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς το ολοήμερο τμήμα δεν λειτουργεί. Οι εργαζόμενοι γονείς τους οποίους εξυπηρετεί η ολοήμερη λειτουργία, είτε πρέπει να απουσιάζουν από τη δουλειά τους, είτε να κινητοποιούν παππούδες και γιαγιάδες ή να πληρώνουν για τη φύλαξη των παιδιών τους μετά τη λήξη του πρωινού προγράμματος. Στο παραπάνω πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και πολλοί άλλοι γονείς σε όλη τη χώρα σε ολοήμερα σχολεία και στο δημοτικό, για τους μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Κύμης προστίθεται και η αναστολή μίσθωσης ταξί για τα παιδιά που έρχονται από μακριά, με τους γονείς να επωμίζονται και αυτό το κόστος.

Τη διαμαρτυρία των γονιών καταθέτουν στη Βουλή οι βουλευτές Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Γιώργος Λαμπρούλης, με αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας.

Δράσεις εκπαιδευτικών...

...για το δικαίωμα στη μόνιμη σταθερή δουλειά

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας καλεί τη Δευτέρα 21 Οκτώβρη, στις 14.30, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ενάντια στις προσλήψεις στην Εκπαίδευση μέσω ΕΣΠΑ και προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, διεκδικώντας να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμους διορισμούς και πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.

Σύσκεψη για τις εξελίξεις στην Εκπαίδευση και την οργάνωση της πάλης οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Αναπληρωτών - Ωρομισθίων - Ανέργων Εκπαιδευτικών Αττικής αύριο Κυριακή στις 18.30, στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας στην πλατεία Κολιάτσου (Πατησίων 252).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ