ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΑ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Πολύμορφες κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις

Διαδηλώσεις και μουσικές διαμαρτυρίες έγιναν χτες από μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Με ζωντάνια, πολυμορφία, μαζί με τους γονείς τους και εκπαιδευτικούς, οι μαθητές των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων διαδήλωσαν χτες στις περισσότερες πόλεις, όπου λειτουργούν τέτοια σχολεία. Αιχμή των αιτημάτων τους να δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα μεταφοράς και κάλυψη των τεράστιων κενών σε εκπαιδευτικούς.

Μαθητές από μουσικά σχολεία του Λεκανοπεδίου «ξεσήκωσαν» το κέντρο της Αθήνας, τραγουδώντας, παίζοντας μουσικά όργανα, στο ρυθμό της διεκδίκησης των όρων που είναι απαραίτητοι για τη μόρφωσή τους. Συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος, διαδηλώνοντας δυναμικά και με ζωντάνια. Με συνθήματα, πανό και πικέτες στις οποίες αναγραφόταν το αίτημα για δημόσια δωρεάν παιδεία, μεταφορές μαθητών μέσα από δημόσιο φορέα και δωρεάν, κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια, πορεύτηκαν στο Σύνταγμα.

Αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και της ΑΣΓΜΕ συναντήθηκε με τον διευθυντή του υπουργείου και έλαβε την απάντηση ότι η μεταφορά των μαθητών θα γίνει με παράταση των συμβάσεων που ισχύουν σήμερα μέχρι να υπογραφούν οι νέες συμβάσεις σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι λύνει και προβλέπει ότι ένας μεγάλος αριθμός μαθητών θα μετακινείται με μέσα μαζικής μεταφοράς αντί με μισθωμένα λεωφορεία.

Σύμφωνα με τους γονείς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου έκανε λόγο για «μικροπροβλήματα» που υπάρχουν σήμερα στις μεταφορές και τα οποία θα λυθούν, ωστόσο είναι ενδεικτικό και μόνο το γεγονός ότι φέτος θα διατεθούν 140 εκ. ευρώ έναντι 250 εκ. ευρώ που διατείνονταν πριν μερικά χρόνια. Αντιπροσωπεία έκανε επίσης παράσταση στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας συνάντηση για τα κενά σε εκπαιδευτικούς, ωστόσο δεν έγινε δεκτή από κάποιον.

Με πολυμορφία σε πολλές πόλεις

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συγκέντρωση μαθητών και γονιών από μουσικά σχολεία των Καλαμάτας, Αργους, Σπάρτης, Κορίνθου που έφτασαν με πούλμαν στην Τρίπολη και διαδήλωσαν στην πλατεία Αγ. Βασιλείου. Μαθητές τραγούδησαν στην εξέδρα που είχε στηθεί, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων Π. Κουφαλάκος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι 17.000 κενές ώρες εβδομαδιαία που έχουν τα Μουσικά όλης της χώρας, οι συγχωνεύσεις σε συνδυασμό με το πρόβλημα της μεταφοράς βάζουν λουκέτο στη δημόσια εκπαίδευση... Η ύπαρξη τόσων πολλών κενών ακυρώνει στην πράξη τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των Σχολείων μας. Δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία τους και υπονομεύει την ίδια την ύπαρξή τους. Θυμούνται τα ανοικτά σχολεία μόνον στις καταλήψεις, και στον αγώνα των παιδιών μας για δωρεάν δημόσια παιδεία»...

Οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και έδωσαν το ψήφισμά τους, όπως έκαναν μετά και στην Περιφέρεια. Οι εκπρόσωποι των γονιών κατήγγειλαν τη στάση του διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης, ο οποίος όταν επισκέφτηκαν το σχολείο τους χαρακτήρισε ανεπιθύμητους και προσπάθησε να τους αποτρέψει να απευθυνθούν στα παιδιά, εκτοξεύοντας απειλές.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έκαναν μαθητές, καθηγητές και γονείς των μουσικών σχολείων της Θεσσαλονίκης και των Γιαννιτσών. Αντίστοιχη κινητοποίηση, μουσική διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και στη Σιάτιστα Κοζάνης, μπροστά στο δημαρχείο.

Με μία μουσική παράσταση έξω από το κτίριο της Περιφέρειας συμμετείχαν στην πανελλαδική κινητοποίηση οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης. Πορεία στους δρόμους της Κομοτηνής έκαναν μαθητές και γονείς.

Μουσική διαμαρτυρία έγινε και στο κέντρο του Ηρακλείου, με συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με απόφαση του 15μελούς, μαθητές του 1ου Λυκείου Ηρακλείου, συμπαραστεκόμενοι στους συμμαθητές τους, η Ομοσπονδία Γονέων Νομού Ηρακλείου, οι Ενώσεις Γονέων Ηρακλείου και Χερσονήσου, η ΕΛΜΕ, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Κρήτης, κι άλλοι φορείς.

Με κεντρικό σύνθημα «μη μας στερείτε το όνειρο», μαθητές του μουσικού σχολείου της Πρέβεζας έκαναν παράσταση διαμαρτυρία στη Διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πορεία στους δρόμους της πόλης. Στη Λάρισα έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ - ΝΙΚΑΙΑ
Συγκεντρώσεις γονιών την Τετάρτη

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη διάλυση του δημόσιου σχολείου καλεί η Ενωση Γονέων Μεταμόρφωσης, την Τετάρτη 23 Οκτώβρη στο Δημαρχείο, αφού κλείσουν τα σχολεία την πρώτη ώρα (8:10-9:00).

Η Ενωση Γονέων απευθύνεται στους γονείς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν: Διορισμούς εκπαιδευτικών από την 1 Σεπτέμβρη. Οχι απολύσεις - διαθεσιμότητα. Να λειτουργήσει αμέσως το ολοήμερο σχολείο με δάσκαλο ώστε να γίνεται μελέτη στο σχολείο. Να μη μετατραπεί το ολοήμερο σε παιδοφυλακτήριο. Απόσυρση του νόμου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση - Λύκειο. Οι εξετάσεις στο σχολείο να έχουν μόνο ενδοσχολικό - προαγωγικό χαρακτήρα. Τμήματα μαθητών με 20 μαθητές. Να μην ισχύσει το 10%. Οχι 30άρια τμήματα. Φύλακες σε όλα τα σχολεία. Ο καθαρισμός των σχολείων να γίνεται από μόνιμες καθαρίστριες, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σίτιση για όλους τους μαθητές. Πρακτική άσκηση στα ΕΠΑΛ ενταγμένη οργανικά στο πρόγραμμα σπουδών. Ενισχυτική στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Να λειτουργήσουν άμεσα το 2ο Λύκειο και το 10ο Νηπιαγωγείο, καθώς και να δημιουργηθούν δύο νέα Νηπιαγωγεία. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών. Τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση αποφάσισε ομόφωνα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» κηρύσσοντας στάση εργασίας τις τρεις πρώτες ώρες.

Αντίστοιχη κινητοποίηση διοργανώνει και η Ενωση Γονέων Νίκαιας - Ρέντη, την Τετάρτη 23 Οκτώβρη, στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Οσίας Ξένης. Οι γονείς διεκδικούν μεταξύ άλλων: Κανένα σχολείο με κενά σε εκπαιδευτικούς. Να λυθούν τώρα όλα τα υλικοτεχνικά προβλήματα των σχολείων μας. Να λειτουργήσουν τώρα όλα τα ολοήμερα σχολεία και για όλα τα παιδιά. Να παρθούν πίσω οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη των αναγκών. Αμεση αποπεράτωση του 19ου Δημοτικού Σχολείου. Ολα τα σχολικά βιβλία να είναι δωρεάν, ιδιαίτερα τα ξενόγλωσσα βιβλία του Λυκείου. Εκτακτη χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές, αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία με κρατική ευθύνη. Να πληρώσει το κράτος όλες τις μέχρι τώρα οφειλές των σχολείων προς τις ΔΕΚΟ. Να υπάρξει κρατικός διακανονισμός για τη διαγραφή των μέχρι σήμερα χρεών τους. Δωρεάν και ασφαλείς συγκοινωνίες για τους όλους τους μαθητές.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΑΤΡΑΣ
Να γίνει το ξενοδοχείο «Μορέας» φοιτητική εστία

Να γίνει το ξενοδοχείο «Μορέας» φοιτητική εστία διεκδίκησαν χτες με κινητοποίησή τους φοιτητές από τους συλλόγους Φαρμακευτικής, Μηχανικών Η/Υ, Οικοτρόφων Εστίας ΑΕΙ και ΣΤΕΦ ΤΕΙ, μετά από σχετικό κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές απαίτησαν το ξενοδοχείο «Μορέας» να γίνει φοιτητική εστία με ευθύνη του κράτους χωρίς ενοίκια, με την πραγματοποίηση των κατάλληλων μελετών και την κατάλληλη διαμόρφωση. Ανέδειξαν ακόμη πως όχι μόνο δεν είναι ουτοπικό το αίτημα για ανέγερση νέων εστιών, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί το κράτος να παρέμβει και να διαμορφώσει τέτοια κτίρια.

Συγκεκριμένα, στην εστία του Πανεπιστημίου Πάτρας αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε 50 δωμάτια ελεύθερα, οι αιτήσεις κάθε χρόνο σχεδόν φτάνουν τις 400-450 με αυξητικές τάσεις. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στην εστία του ΤΕΙ. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές δήλωσαν πως αυτή η κινητοποίηση αποτελεί μόνο την αρχή για να γίνει το αίτημά τους γνωστό στο λαό της Πάτρας και πως θα συνεχίσουν τις δράσεις το επόμενο διάστημα με κινητοποιήσεις στο Δήμο και στην Περιφέρεια. Επισήμαναν ακόμη την απόφασή τους να ενδυναμώσουν την οργάνωση στις σχολές και στα έτη, «για να μην αφήσουμε κανένα φοιτητή να μην τελειώσει τις σπουδές του επειδή δεν έχει στέγη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ