ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις και διαβουλεύσεις

Οι ηγέτες της αντικαθεστωτικής Συριακής Συμμαχίας που στηρίζουν μεν οι ιμπεριαλιστές αλλά παζαρεύουν σκληρά τη θέση τους, στη λεγόμενη «σύνοδο φίλων» στο Λονδίνο την Τρίτη
Οι ηγέτες της αντικαθεστωτικής Συριακής Συμμαχίας που στηρίζουν μεν οι ιμπεριαλιστές αλλά παζαρεύουν σκληρά τη θέση τους, στη λεγόμενη «σύνοδο φίλων» στο Λονδίνο την Τρίτη
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Νέα αναβολή έλαβε η προγραμματισμένη για τις μέρες αυτές σύνοδος της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία θα αποφασιστεί η τελική στάση της απέναντι στη διεθνή σύνοδο υπό την επωνυμία «Γενεύη ΙΙ» για την εξεύρεση πολιτικής μεταβατικής λύσης στη Συρία. Εκπρόσωπος της «Συμμαχίας» γνωστοποίησε, δύο μέρες μετά τη συνάντηση των «Φίλων της Συρίας» στο Λονδίνο κατά την οποία η «Συμμαχία» δέχτηκε πιέσεις από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς, να συμμετάσχει στη «Γενεύη ΙΙ», ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές και συζητήσεις σε πολλά επίπεδα (μεταξύ αυτών και διαρκείς διαβουλεύσεις με μια διπλωματική αμερικανική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη). Προς το παρόν, η νέα συνάντηση της «Συμμαχίας» που θα εξετάσει το θέμα ορίστηκε για τις 9 Νοέμβρη, δηλαδή λίγο μετά την προγραμματισμένη για τις 5 Νοέμβρη συνάντηση, στη Γενεύη, μεταξύ του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, και Ρώσων και Αμερικανών εκπροσώπων, για το ίδιο θέμα.

Διαβουλεύσεις και επαφές, όμως, με επίκεντρο τη Συρία φαίνεται ότι λαμβάνουν χώρα σε διάφορα επίπεδα και μεταξύ διαφόρων πλευρών. Ο Μπραχίμι συνεχίζει τις επισκέψεις του σε αραβικές πρωτεύουσες χωρίς ακόμη να έχει αποσαφηνιστεί πότε και αν θα πάει σε Ιράν και Σ. Αραβία. Η δεύτερη φέρεται να επιμένει και ν' ανεβάζει τους τόνους των διαφωνιών της, όπως καταγράφηκαν τις προηγούμενες μέρες από διεθνή πρακτορεία, που εμφάνιζαν το Ριάντ εξαιρετικά «δυσαρεστημένο» από την απόφαση των ΗΠΑ να «διαπραγματευτούν» και να «παγώσουν» το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και ταυτόχρονα «να αφήσουν χώρο στη διπλωματία» όσον αφορά στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Σκληρό παζάρι από τη Σαουδική Αραβία

Οπως αναφέρουν λιβανικά ΜΜΕ, το Ριάντ φέρεται να «ζητά ανταλλάγματα» από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προκειμένου να παραστεί το ίδιο αλλά και να «δώσει το πράσινο φως» στις αντικαθεστωτικές συριακές οργανώσεις που επηρεάζει άμεσα (με εξοπλισμό και χρήματα) να συμμετάσχουν στη σύνοδο της Γενεύης και να αποπειραθεί να ελέγξει ορισμένες άλλες πιο ακραίες (όπως οι εξτρεμιστικές ισλαμιστικές στις οποίες συμμετέχουν κυρίως μισθοφόροι από το εξωτερικό). Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, η Σ. Αραβία ζητά ως αντάλλαγμα «να έχει τον τελευταίο λόγο» στη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης που γίνεται προσπάθεια εδώ και μήνες να αναδειχθεί στο Λίβανο μετά την πολιτική κρίση που οδήγησε στην παραίτηση της, υπό τη «Χεζμπολάχ», κυβέρνησης και την ακύρωση ορισμένων εκ των συμφωνιών συνεργασίας της.

Επισήμως, φυσικά, δεν έχουν γίνει δηλώσεις. Εχει όμως ενδιαφέρον ότι όπως μεταδίδουν πάντα λιβανικά ΜΜΕ, ο πρώην επικεφαλής των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών, πρίγκιπας Τούρκι μπιν Φαϊζάλ αλ Σαούντ, σε ομιλία του σε αμερικανο-αραβικό φόρουμ στη Βηρυτό, προχτές, εκτίμησε πως ο Λίβανος «βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου πολέμου».

Γεγονός, πάντως, είναι ότι όσο συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Συρία τόσο πιο ασταθής γίνεται ο Λίβανος, με γλαφυρότερο παράδειγμα τις αλλεπάλληλες κλιμακώσεις της βίας στη βόρεια πόλη της Τρίπολης, ανάμεσα σε υποστηρικτές της κυβέρνησης Ασαντ και Σύρους αντικαθεστωτικούς.

Σαμποτάζ και μάχες

Στη Συρία, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι μέχρι σήμερα το βράδυ θα έχουν αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση σε μεγάλο μέρος της χώρας, που διεκόπη μετά από επίθεση σε αγωγό φυσικού αερίου κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού. Ηδη, έχει αποκατασταθεί μέρος του προβλήματος. Επίσης, ανακοινώθηκε η απελευθέρωση και άλλων γυναικών κρατουμένων σε ανταλλαγή με την απελευθέρωση εννιά Λιβανέζων αιχμαλώτων και δύο Τούρκων πιλότων από αντικαθεστωτικούς, εδώ και μήνες. Συνολικά, το τελευταίο 48ωρο έχουν απελευθερωθεί 61 κρατούμενες.

Σκληρές μάχες, επίσης, μαίνονται στην περιοχή Μουανταμίγια ενώ εκτιμάται ότι ο στρατός ετοιμάζει ευρεία επιχείρηση εκκαθάρισης της περιοχής ανατολική Γκούτα, στην περίμετρο της Δαμασκού που πολιορκείται εδώ και καιρό και είναι αποκλεισμένη.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Νέες συνομιλίες στη Βιέννη

«Συμφωνία» Σ. Αραβίας - Ισραήλ

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την ελπίδα ότι θα εξευρεθεί σύντομα «κοινός τόπος» ως προς την πραγματοποίηση επιθεωρήσεων στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, παράλληλα με τη βελτίωση του κλίματος στις συνομιλίες Ιράν και «ομάδας των έξι» εξέφρασαν εκπρόσωποι της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, ενόψει της νέας συνάντησής τους με την ιρανική αντιπροσωπεία στην έδρα της ΔΕΑΕ τη Δευτέρα. Πόσο μάλλον που, σύμφωνα με διαρροές που αποδίδονται σε Ιρανούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους, το Ιράν, προφανώς σε μια ένδειξη «καλής θέλησης», φέρεται να «πάγωσε» τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20%.

Αναφερόμενη στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, η επικεφαλής της ισραηλινής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας με τους Παλαιστινίους, Τζίπι Λίβνι, δήλωνε ότι το Ισραήλ «έχει την ίδια άποψη με τη Σ. Αραβία» όσον αφορά στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η άποψη αυτή είναι, σύμφωνα τουλάχιστον με δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Γιουβάλ Στάινιτς, ότι «το Ιράν δεν πρέπει ν' αποκτήσει πυρηνικά όπλα και θα πρέπει να διακόψει πλήρως τον εμπλουτισμό ουρανίου», παράμετρος με την οποία δε φαίνονται να συμφωνούν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που το Ιράν αποδείξει «τον ειρηνικό χαρακτήρα του εμπλουτισμού».

ΤΥΝΗΣΙΑ
Ανεβαίνει και πάλι το πολιτικό θερμόμετρο

ΤΥΝΙΔΑ.-

Νέες διαδηλώσεις προετοιμάζουν το αντιπολιτευόμενο «Μέτωπο Σωτηρίας» (κόμματα της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστικές οργανώσεις) μετά τους ελιγμούς της κυβέρνησης υπό το μετριοπαθές ισλαμιστικό κόμμα «Ενάχντα» σχετικά με το χρόνο παραίτησής της ενώ ήδη καταγράφεται ένταση με ενδεικτική την πυρπόληση των γραφείων του «Ενάχντα» στο Κεφ, από διαδηλωτές. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, και υπό την πίεση ογκώδους διαδήλωσης της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός Αλί Λαραγιέντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεσμεύεται» για την πρόθεσή της να παραιτηθεί «αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η εκπόνηση του συντάγματος και αυτό εγκριθεί».

Η «υποσημείωση» αυτή, κατά το «Ενάχντα», δεν αλλάζει τίποτε ως προς τη συμφωνία - πλαίσιο στην οποία κατέληξαν με τη διαμεσολάβηση επί πολλές βδομάδες της Γενικής Συνομοσπονδίας Τυνήσιων Εργατών κυβέρνηση και αντιπολίτευση, προκειμένου να αποσοβηθεί περαιτέρω κλιμάκωσης της πολιτικής κρίσης. Αντίθετα, κατά την αντιπολίτευση, το «Ενάχντα» δε σέβεται τη συμφωνία γι' αυτό και ετοιμάζονται νέες διαδηλώσεις, ενώ αναβλήθηκε η έναρξη του «εθνικού διαλόγου», που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη.

Η συμφωνία, όπως τουλάχιστον έχει παρουσιαστεί από τη Γενική Συνομοσπονδία Τυνήσιων Εργατών στα ΜΜΕ, προβλέπει διαπραγματεύσεις τριών βδομάδων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την επίτευξη συμφωνίας επί ενός υπηρεσιακού κυβερνητικού σχήματος τεχνοκρατών που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές. Επίσης, προβλέπει ολοκλήρωση του σχεδίου συντάγματος εντός τεσσάρων βδομάδων και ψήφισή του καταρχήν από το κοινοβούλιο, εκπόνηση νέου εκλογικού νόμου και ορισμό ημερομηνίας νέων εκλογών μέσα σε τέσσερις βδομάδες. Με βάση την αρχική μορφή συμφωνίας που παρουσιάστηκε η κυβέρνηση υπό το «Ενάχντα» θα έπρεπε να παραιτηθεί αμέσως μετά την κατάληξη του υπηρεσιακού κυβερνητικού σχήματος.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Διαδηλώσεις ενόψει της δίκης του Μούρσι

ΚΑΪΡΟ.--

Νέες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα προανήγγειλαν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και όλες οι συνεργαζόμενες με αυτούς οργανώσεις ενόψει της έναρξης της δίκης του ανατραπέντος προέδρου Μουχάμαντ Μούρσι. Η δίκη του Μούρσι για «υποδαύλιση της βίας και πρόκληση δολοφονιών και βασανιστηρίων διαδηλωτών μπροστά στο προεδρικό μέγαρο», κατά τη διάρκεια περσινών διαδηλώσεων, έχει προγραμματιστεί για τις 5 Νοέμβρη και πιθανότατα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, θα διεξαχθεί σε δικαστικό μέγαρο δίπλα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Τόρα. Υπενθυμίζεται ότι ο τόπος κράτησης του Μούρσι δεν είναι γνωστός.

Οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και ο στρατός που αλληλοκατηγορούνται στην πραγματικότητα εκφράζουν μερίδες της αστικής τάξης που διεκδικούν τον πλούτο της Αιγύπτου, και καταφέρνουν να εγκλωβίζουν στην ενδοαστική διαπάλη και λαϊκές δυνάμεις. Πάντως, η κυβέρνηση του στρατού προωθεί ένα νέο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.

Τέλος, τρεις ακόμη νεκροί στρατιώτες αναφέρονταν από πηγές προσκείμενες στο στρατό στη χερσόνησο του Σινά σε συγκρούσεις με ισλαμιστές εξτρεμιστές ενόπλους στο πλαίσιο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που διεξάγονται εδώ και πολύ καιρό στην ευρύτερη περιοχή.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει στο «αγκάθι» του εποικισμού το Ισραήλ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Υπέρ της ανέγερσης κι άλλων κατοικιών στον εβραϊκό εποικισμό που βρίσκεται στην παλαιστινιακή πόλη της Χεβρώνα τάχθηκε χτες εκ νέου ο υπουργός Οικισμού Γιούρι Αριέλ, ο οποίος είναι και επικεφαλής του κόμματος των εποίκων «Εβραϊκό Σπίτι» και ο ίδιος έποικος. Ο Αριέλ δήλωσε ότι στηρίζει την ανέγερση τουλάχιστον άλλων 100 κατοικιών στο συγκεκριμένο εποικισμό στο πλαίσιο της ανέγερσης περισσοτέρων των 2.000 νέων κατοικιών σε εποικισμούς στις κατεχόμενες Δ. Οχθη και ανατολική Ιερουσαλήμ για τις οποίες δόθηκε ειδική άδεια τον Αύγουστο, ταυτόχρονα σχεδόν με την έναρξη των νέων ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων υπό αμερικανική αιγίδα και πίεση.

Στο ζήτημα των εποικισμών αναφέρθηκε και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος αργά την Τετάρτη συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι που ζήτησε να πάψουν ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεργάζονται με τους εποικισμούς. Χαρακτηριστικά, μέσα στους εποικισμούς αναπτύσσουν δραστηριότητα οι Motorola, Hewlett Packard, Veolia, G4S, Volvo Group.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, χωρίς να δηλώνουν τίποτε επίσημα, διαρρέουν ότι ακριβώς λόγω της επιμονής του Ισραήλ στους εποικισμούς και στην κατοχή δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στους αλλεπάλληλους γύρους συζητήσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό τις ΗΠΑ. Για το θέμα φέρονται να συζήτησαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου που συναντήθηκαν για περισσότερες από επτά ώρες στην αμερικανική πρεσβευτική κατοικία στη Ρώμη, χωρίς, όμως, να κάνουν καμία σχετική δήλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ